Koniec úmrtiam a novým prípadom: Kedy bude dostupná prvá vakcína proti koronavírusu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-11 05:00:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyhlásila, že existuje "reálna šanca", že sa podarí zastaviť šírenie epidémie koronavírusu, ktorý sa po prvý raz objavil v Číne a doteraz už naň zomrelo viac ako tisíc ľudí a 42.708 sa ním nakazilo. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ak teraz zainvestujeme... máme reálnu šancu zastaviť túto epidémiu," povedal novinárom na tlačovej konferencii v Ženeve šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal, že prvá vakcína proti tomuto koronavírusu by mohla byť dostupná o 18 mesiacov, napísala agentúra Reuters. "Nie sme bezbranní," povedal a vyzval, že je preto teraz potrebné spraviť všetko, čo je možné, inak môže dôjsť k nárastu prípadov i úmrtí.

Čítajte tiež: Kedy si dať poslednú kávu, aby to bolo bez následkov? Tento čas už neprekračujte!

Generálny riaditeľ WHO poukázal na skutočnosť, že 99 percent zo všetkých prípadov ľudí nakazených koronavírusom je v Číne, a preto sa v stave núdze nachádza najmä táto ázijská krajina. Vírus však podľa jeho slov predstavuje "veľmi vážnu" hrozbu aj pre zvyšok sveta. Medzičasom sa vírus rozšíril už do najmenej 25 krajín.

Nové pomenovanie vírusu

Nový druh koronavírusu dostal v utorok nové pomenovanie - Covid-19, pričom skratka "co" zastupuje slovo korona, "vi" znamená vírus a "d" označuje anglické slovo disease (ochorenie). 

Šéf WHO spresnil, že názov Covid-19 vybrala organizácia v súlade s medzinárodnými odporúčaniami pre vytváranie názvov ochorení tak, aby sa zamedzilo referenciám na konkrétne geografické miesto, živočíšne druhy či špecifickú skupinu ľudí a zabránilo sa stigmatizácii a nepresnostiam.

WHO predtým vírus dočasne nazvala ako akútne ochorenie dýchacích ciest 2019-nCoV a čínska Národná komisia pre zdravie (NHC) v sobotu oznámila dočasné oficiálne pomenovanie - nový koronavírus spôsobujúci pneumóniu (novel coronavirus pneumonia, NCP).

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba vírus koronavírus

2020-02-11 05:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia