Koronavírus na Slovensku: Prieskum odhalil obavy o šírení!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-05 13:00:00

Viac ako polovica Slovákov sa obáva celosvetového šírenia nového koronavírusu, pričom z rozšírenia na Slovensko má obavy až 64 percent. Zatiaľ však až 62 percent ľudí nemalo potrebu uchýliť sa k osobnými obmedzeniam.

Vyplýva to z prieskumu Slovenského národného panela, ktorý sa uskutočnil od 31. januára do 4. februára na vzorke päťsto respondentov z aktívnej internetovej populácie.

Čítajte tiež: Používate tento kuchynský olej na varenie? Spúšťa genetické zmeny v mozgu!

Strach má viac žien ako mužov

Správy o koronavíruse, ktorý sa objavil vlani v čínskom meste Wu-chan a nakazili sa ním odvtedy tisícky ľudí, zaznamenala úplná väčšina Slovákov na internete, a to až 98 percent. Päťdesiatšesť percent respondentov, častejšie ženy ako muži, vyjadrilo obavy z celosvetovej epidémie. Viac žien sa tiež obáva zo šírenia nového typu vírusu na Slovensku.

Koľko Slovákov spravilo preventívne kroky? 

Aj napriek obavám zo šírenia sa však len menšie percento opýtaných vyjadrilo, že sa koronavírusom cítia osobne ohrození (26 %). To zrejme korešponduje s doterajšou absenciou potvrdených prípadov nakazení koronavírusom na Slovensku. Štvrtina respondentov zatiaľ v súvislosti s vírusom neprijala žiadne opatrenia, no zvažuje, že tak v blízkej dobe urobí. Preventívne kroky podniklo 13 percent opýtaných, ktorí sa primárne zmieňovali o zvýšenej hygiene.

Slovenský národný panel je projekt výskumných agentúr STEM/MARK, NMS Market Research a Nielsen Admosphere a je súčasťou siete European National Panels. Tá operuje taktiež v Českej republike, v Maďarsku, v Poľsku a v Bulharsku, kde tiež realizuje podobný výskum. Všetky komentované otázky slovenského výskumu dosiahli v podobnom výskume v Českej republike porovnateľné výsledky.

Fotogaléria


Tagy:
prieskum choroba Slovensko koronavírus koronavírus na Slovensku

2020-02-05 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia