Ako sa vyhnúť koronavírusu? Takto sa ochránite pred chorobou podľa hygienikov

Milióny ľudí ročne vo svete zomierajú na znečistené ovzdušie.
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-23 20:00:00

Hygienici zatiaľ na Slovensku nezaznamenali u ľudí ochorenie spôsobené koronavírusom. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) o tom informuje na webovej stránke.

Opatrenia, ktoré treba dodržiavať

Riziko šírenia ochorenia v Európe je mierne, približuje hlavný hygienik SR Ján Mikas. Turistom, ktorí cestujú do postihnutej oblasti, odporúča zaočkovať sa proti chrípke najmenej dva týždne pred cestou. Mikas ďalej odporúča vyhýbať sa miestnym trhom, kde sa predávajú ryby a živé zvieratá a vyhýbať sa kontaktu s nimi. Ľudia by mali dodržiavať prísnu osobnú hygienu a hygienu potravín. 

Čítajte tiež: Stop bolestiam krku: VIDEO Záchrana pomocou uteráku, ktorá zaberie pár minút!

"Cestujúci by mali kontrolovať svoj zdravotný stav 14 dní od príchodu z postihnutej oblasti, horúčku, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť," hovorí Mikas.

Poznamenal tiež, že v prípade klinických príznakov po návrate z postihnutej krajiny je potrebné vyhľadať lekára. Mal by ho informovať i o cestovateľskej anamnéze. 

Nových prípadov je čoraz viac

Čína uzatvorí 11-miliónové mesto Wu-chan - epicentrum výskytu nového koronavírusu, na ktorý doposiaľ zomrelo už 17 ľudí a takmer 600 sa nakazilo. Počet nových prípadov v Číne prudko rastie. Za zdroj nákazy sa pokladá trhovisko s plodmi mora v stredočínskom meste Wu-chan. Peking vo štvrtok v dôsledku šírenia sa nového smrtiaceho koronavírusu zrušil pripravované verejné oslavy nového lunárneho roka.

Vírus, ktorý vyvoláva príznaky podobné zápalu pľúc, hlásili už aj v Japonsku, na Filipínach, v Južnej Kórei, na Taiwane, v Thajsku a Spojených štátoch.


Tagy:
zdravie choroba vírus Čína koronavírus

2020-01-23 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia