Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biochemik Pavol Čekan: Vyvíjame test, ktorý zmení budúcnosť diagnostiky rakoviny

Pavol Čekan, Ph.D. Zobraziť galériu (5)
Pavol Čekan, Ph.D. (Zdroj: archív P. Čekana)

Liečba onkologického ochorenia je náročná na čas aj peniaze. To sa môže už o pár rokov zmeniť aj vďaka inováciám. Slováci z Prešova vyvíjajú unikátny diagnostický test, pomocou ktorého by lekári mohli zachrániť oveľa viac ľudských životov.

Predstavte si, že vám diagnostikujú rakovinu. Väčšina ľudí utrpí šok a prepadne zúfalstvu. Čo bude zajtra, o mesiac, o rok? Úspešnosť liečby závisí od viacerých faktorov a jedným z nich je presná diagnostika. Čo ak sa lekár pomýlil?

Čítajte viac: Gastroenterológ Boris Pekárek: Dve zásady, ktoré by mal dodržiavať každý

Omyly sú v medicíne pomerne časté. „V onkológii sa chybná alebo nepresná diagnostika pohybuje niekde na úrovni 30 až 50 percent,“ hovorí Pavol Čekan, výskumník a spoluzakladateľ biotechnologickej spoločnosti MultiplexDX. Vďaka inovatívnej metóde, ktorú vyvinul ešte počas svojho výskumného pôsobenia na Rockefellerovej univerzite v New Yorku, by už o pár rokov mohla byť diagnostika onkologických ochorení takmer úplne presná.

Čítajte viac: Diagnóza, ktorú si Slováci mýlia s infarktom: Do piatich rokov zomiera každý druhý

Počet pacientov s rakovinou na Slovensku každoročne narastá. Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) lekári v minulom roku 2018 diagnostikovali zhubné ochorenie viac než 34-tisíc pacientom. S potvrdenou onkologickou diagnózou aktuálne bojuje najmenej 220-tisíc ľudí. O niekoľko rokov týchto pacientov môže byť ešte viac.

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Inovatívna diagnostika

Cieľom biochemika Pavla Čekana a jeho tímu je priniesť na trh diagnostickú metódu tzv. multiplexingu, ktorej presnosť bude až 99-percentná. Test, ktorý v laboratóriu MultiplexDX vyvíjajú, už teraz dosahuje 95-percentnú spoľahlivosť. Aktuálne testy používame len v laboratórnych podmienkach. Zamerali sme sa na rakovinu prsníka a doteraz sme otestovali okolo 80 vzoriek tkaniva od pacientov s týmto ochorením,“ približuje vedec, ktorý sa po 20 rokoch pôsobenia na vplyvných zahraničných univerzitách a inštitúciách vrátil na Slovensko.

Test by ušetril tisíce eur

O rakovine vieme, že je heterogénna, a preto niektoré nádory môžu byť rezistentné voči chemoterapii či konkrétnym skupinám liekov, pokračuje. Keby mal ale lekár k dispozícii presný diagnostický test, liečba by mohla byť cielenejšia, úspešnejšia, a tiež lacnejšia. „Vypočítali sme, že investícia jedného eura do nášho testu ušetrí dve eurá v zdravotnom systéme. Ak je totiž pacient včasne a precízne zdiagnostikovaný, jeho liečba je rýchlejšia a efektívnejšia. Pre porovnanie, rozdiel v liečbe pacienta medzi rakovinou v ranom a neskorom štádiu je viac než 100-tisíc eur,“ vysvetľuje.

Ako ďalej dopĺňa, medicína v tomto čase stojí na obrovskej križovatke. „Keď sa obzrieme späť v čase, od 60. rokov minulého storočia nastal v onkológii veľký pokrok. Kým pred 50 rokmi prežila päť rokov od diagnózy iba tretina pacientov, dnes sú to viac než dve tretiny. Musíme sa však posunúť ešte ďalej,“ myslí si vedec a dopĺňa, že skutočný úspech by znamenalo 90-percentné prežívanie pacientov s rakovinou.

Tím MultiplexDX.
Zobraziť galériu (5)
Tím MultiplexDX.  (Zdroj: archív P. Čekana)

Spolupráca dvoch technológií

Ak budú klinické skúšania testu úspešné, na trh by mohol byť uvedený v roku 2023. Jeho presnosť tkvie v použití dvoch technológií (vizualizačnej a sekvenčnej), ktoré kvantifikujú rovnaký biomarker a navzájom sa krížovo validujú, čo eliminuje výskyt diagnostických chýb. Test bude vedieť navyše ponúknuť odpoveď na to, či sa pacientovi oplatí podstúpiť chemoterapiu, či uňho lepšie zaberie imunoterapia, alebo či bude mať jeho ochorenie tendenciu recidivovať.

„Našu diagnostickú metódu bude možné použiť na hociktorý solídny tumor. Avšak, na každý ďalší typ rakoviny musí prebehnúť validácia testu,“ spresňuje odborník s tým, že hlavným cieľom výskumného tímu je ukončiť validáciu diagnostického testu a dostať ho k onkologickému pacientovi čo najskôr. „Bol by som veľmi rád, keby naša firma bola tiež súčasťou vzniku novej biomedicínskej platformy na Slovensku, ktorá by dopomohla pacientom dostať sa rýchlo k experimentálnej liečbe. Začiatkom tohto roka sme sa stali členmi Oslo Cancer Cluster (OCC), ktorý sa usiluje o podporu diagnostiky, liečby a skvalitnenie života pacientov s onkologickým ochorením,“ dopĺňa.

Na ceste k biomedicínskym „zázrakom“

Tím okolo Pavla Čekana je presvedčený, že biomedicínske inovácie sa v blízkej budúcnosti etablujú aj na Slovensku. Výskum neustále napreduje a nadobúda internacionálny, globálne prepojený charakter. U nás však podľa biochemika chýba systémový prístup onkologických pacientov k experimentálnej diagnostike a liečbe. „Určite by nám veľmi pomohlo, keby sme mali nemocnicu, ako je to v Národnom onkologickom inštitúte v Bethesde v USA, v ktorej neexistujú žiadne reštrikcie pri testovaní nových onkologických liekov, liečebných postupov či diagnostických technológií. Práve v takýchto nemocniciach dochádza k priam biomedicínskym ,zázrakomʻ, keď sa vylieči aj nevyliečiteľný pacient,“ uzatvára.

Pavol Čekan, Ph.D.
Zobraziť galériu (5)
Pavol Čekan, Ph.D.  (Zdroj: archív P. Čekana)

Pavol Čekan, Ph.D. – CEO MultiplexDX

Pochádza z Prešova, vyštudoval proteínovú biochémiu na Islande. Doktorandské štúdium zamerané na chémiu nukleových kyselín a proteínovú biochémiu absolvoval tiež na Islande. Ako výskumník niekoľko rokov pôsobil na Rockefellerovej univerzite v New Yorku a neskôr pracoval v Národnom inštitúte pre rakovinu vo Washingtone. V zahraničí strávil 20 rokov, po ktorých sa vrátil domov na Slovensko, aby tu pokračoval vo výskume a vývoji inovatívnych biotechnologických metód. S projektom testovania tkanív pomocou metódy multiplexingu dosiahol spolu so svojím tímom absolútne víťazstvo v prestížnej slovenskej súťaži Startup Awards 2016.

 

 

 

Viac o téme: Pavol ČekanMultiplexingDiagnostický test na rakovinu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9