Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Biochemik o mlieku a zahlieňovaní organizmu: VIDEO, ktoré vás rýchlo vyvedie z omylu!

Ing. Pavol Sulo, CSc. Zobraziť galériu (4)
Ing. Pavol Sulo, CSc. (Zdroj: Vlado Anjel)

Predstava, že mlieko zahlieňuje, je rozšírená aj u nás. Preto sa niektorí ľudia snažia mliečnym výrobkom čo najviac vyhýbať alebo ich nekonzumovať v čase prechladnutia. Naozaj môže mlieko zahlieňovať? To je otázka, ktorú sme položili biochemikovi Pavlovi Sulovi z Katedry biochémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Posmrkávanie, kašeľ či usadeniny v črevách. Také sú podľa hanobiteľov mlieka niektoré zo symptómov zahlienenia, ktoré môže byť spôsobené jeho konzumáciou. Nedávno ste na stránke Vyšetrenia mohli nájsť rozhovor s biochemikom Pavlom Sulom o prekyslení organizmu. V podobnom duchu sme si teraz posvietili aj na mýtus o zahlieňovaní organizmu.

Čítajte viac: TEST kuracieho mäsa zo supermarketov prekvapil: Vyvrátil najbežnejší spotrebiteľský mýtus

Najskôr si treba položiť otázku, čo je hlien. Hlien je prirodzene produkovaný v rôznych častiach ľudského tela hlienovými žľazami v tkanivách niektorých orgánov, napríklad v pľúcach, nosnej a ústnej dutine, hrdle, gastrointestinálnom trakte. Je to film pokrývajúci povrch slizníc, ktorý ich chráni pred vyschnutím, baktériami, prachom a peľom. Pozostáva najmä z vody, mucínov, čo sú, zjednodušene povedané, proteíny s naviazanými sacharidmi schopné vytvárať gély. Hlienové žľazy ho produkujú za každých okolností. Jeho nadmerná produkcia a hromadenie sa objavujú pri chorobách, ako je chrípka, infekcie a alergie,“ vysvetľuje na úvod Pavol Sulo z Katedry biochémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Zahlienenie organizmu

„S konzumáciou mlieka hlien nemá nič spoločné a potvrdzujú to aj experimentálne dôkazy,“ zdôrazňuje. Jedným z nich je napríklad pokus austrálskych vedcov, ktorí účastníkom experimentu podávali sójové a kravské mlieko vo forme kakaa (aby nevedeli, čo pijú). Následne sa ich pýtali, či majú viac hlienov. „Pozitívne odpovedali najmä tí, ktorí konzumovali mlieko sójové, a to preto, lebo verili, že mlieko spôsobuje zahlienenie. Tento názor je v Austrálii pomerne rozšírený. Až 60 percent tamojších ľudí verí, že je to tak. Je pravda, že pitie mlieka, ale aj vody stimuluje produkciu slín, no ich viskozita je po pití mlieka menšia. Zrejme to súvisí s pocitom, keď sa mieša mlieko so slinami a vznikajú zhluky,“ objasňuje odborník.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa slov odborníka nemá fáma o zahlieňovaní z mlieka žiadnu racionálnu podstatu. Málokto vie, že tento názor pochádza z tradičnej ajurvédskej medicíny. Písomné zmienky o zahlieňovaní siahajú až do 12. storočia, k radám židovského lekára Maimonidesa. Židovská kóšer kuchyňa má s mliekom problém a so zahlieňovaním mlieko spája aj tradičná čínska medicína.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

„Paradoxom je, že mlieko je v podstate ideálna potravina patentovaná prírodou, evolúciou alebo, ak chcete, Stvoriteľom na výživu tých najzraniteľnejších, ktorými sú mláďatá cicavcov. Poskytuje im všetko, čo potrebujú, aj keď ešte nemajú vyvinutý imunitný systém. Má skrátka len zlú povesť. Často hovorievam, že ak by mlieko a chlieb, stáročný základ výživy európskych roľníkov, boli GMO, tak by v dnešnej dobe neboli schválené, lebo máme množstvo celiakov a laktózu netolerujúcich jedincov,“ domnieva sa Pavol Sulo.

Foto: Gettyimages.com/Zoznam
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com/Zoznam  (Zdroj: Gettyimages.com/Zoznam)

Viac o téme: Biochemik Pavol SuloZahlienenie organizmu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9