Zabudnite na výťah: Športový lekár prezradil, ako na telo účinkuje chôdza po schodoch

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-17 06:00:00

Pred mesiacom si Zuzana z Bratislavy povedala, že urobí malú zmenu, ktorá by jej život zmenila k lepšiemu. Trápili ju najmä následky sedavého zamestnania, a tak si povedala, že sa musí viac hýbať – dokonca aj v práci. Začala tým, že vymenila výťah za chôdzu po schodoch. Známeho športového lekára sme sa spýtali, aké zdravotné benefity tým získala.

 

Stačil jediný mesiac chodenia po schodoch a 30-ročná Zuzana už na výťah pomyslí len zriedkakedy. „Pred mesiacom som si povedala, že začnem namiesto výťahu používať vlastné nohy. Keďže trávim osem hodín v práci sedením na stoličke, hľadala som spôsob, ako sa počas pracovného času trocha rozhýbať bez toho, aby som vzbudzovala pozornosť okolia. Napadlo mi, že by som sa počas prestávky, ktorú niektorí kolegovia využívajú na fajčenie, mohla prejsť po schodoch. Z chôdze na siedme poschodie sa odvtedy stal môj každodenný rituál.“

Čítajte viac: Nenásytný démon, ktorý kradne životnú energiu: Toto vám hrozí o desať rokov neskôr!

Chôdza po schodoch sa Zuzane zapáčila natoľko, že prestala výťah používať aj v bytovke, kde býva. „Vyjsť na desiate poschodie síce chvíľu trvá, ale odmenou za námahu nie je len dobrý pocit. Kĺby a svaly pre svoje zdravé fungovanie potrebujú trocha prevetrať,“ myslí si športovo založená Bratislavčanka a za pravdu jej dáva aj známy slovenský športový lekár. Chôdza po schodoch organizmu prospieva.

Pomáha chudnúť?

Podľa slov profesora Dušana Hamara z Katedry športovej kinantropológie na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave je chôdza po schodoch pri bežnej rýchlosti stúpania asi 2,5-krát energeticky náročnejšia ako pohyb po rovine. Ak by sme intenzitu vyjadrili v tzv. METoch (metabolický ekvivalent - násobkoch energetických nárokov v pokoji), tak voľná chôdza zodpovedá asi 3 a chôdza po schodoch asi 7,5 METom. Táto intenzita je porovnateľná s nárokmi pomalého behu rýchlosťou 7 až 8 kilometrov za hodinu. Rýchlejší beh predstavuje 12 MET (12 km/h), resp. 17 MET (18 km/h),“ spresňuje.

Čítajte viac: Športová lekárka Alena Urvayová: Kto sa nehýbe, odumiera už v mladosti

Ako ďalej vysvetľuje profesor Hamar, aj pomocou chôdze po schodoch sa dá pestovať štíhla línia, energetický výdaj však závisí od rýchlosti stúpania. „Pri prekonaní priemerného 21-centimetrového schodu vydá 75-kilogramový človek približne 0,1 kcal (0.0013 kcal/kg) a celého 2,75 metrov vysokého poschodia 1,3 kcal (0.017/kg). Pri zostupovaní, keď prevládajú brzdivé svalové kontrakcie, je výdaj energie v porovnaní s vystupovaním približne tretinový.“

Aby sme pomocou chôdze po schodoch spálili napríklad večeru, museli by sme prejsť naozaj veľa schodov. Človek vážiaci 100 kilogramov by ľahké jedlo (cca 600 kcal) spálil až po prekonaní približne 300 poschodí. Z praktického hľadiska, čiže v bežnom živote, preto chôdza po schodoch predstavuje iba akúsi pomocnú aktivitu, ktorú treba doplniť inými formami pohybu vykonávaného veľkými svalovými skupinami. Výnimku tvoria len schodíkové ergometre (steppre) vo fitness centrách. Cvičenie na nich možno využívať ako základnú aeróbnu aktivitu,“ dopĺňa profesor Hamar.

Zlepšuje telesnú zdatnosť

Chôdza po schodoch je podľa známeho lekára jedným zo spôsobov, ako možno zlepšiť úroveň všeobecnej telesnej zdatnosti a rozvíjať výkonnosť kardiorespiračného systému. Svaly vám z nej ale neporastú. „Na rozdiel od všeobecne rozšíreného názoru nevedie u priemerne zdatného jedinca k zvyšovaniu sily svalov dolných končatín. Sila, ktorú vyvíjajú aktivované svaly pri chôdzi po schodoch, je totiž výrazne nižšia ako 50 percent maximálnej vôľovej kontrakcie, čo je príliš málo na vyvolanie adaptačných zmien zodpovedných za zvýšenie svalovej sily. Takýto efekt by bolo teoreticky možné dosiahnuť iba u extrémne oslabeného jedinca, ktorý by v dôsledku lokálnej svalovej únavy nebol schopný prekonať viac ako 15 až 20 schodov naraz. Iba v takýchto prípadoch býva vynakladaná sila dostatočná na vyvolanie funkčných a morfologických zmien, ktoré podmieňujú zlepšenie svalovej sily,“ dodáva lekár.

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
chôdza po schodoch Dušan Hamar

2018-09-17 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia