MUDr. Adriana Tomeková bola ONLINE: Stres je spúšťačom nielen ONKOLOGICKÝCH ochorení!

Zdroj: red
2023-04-27 10:55:00

Po chladnejších mesiacoch si pokožka priam pýta lepšiu starostlivosť. Ako sa o ňu postarať s príchodom intenzívnejších slnečných lúčov? Radí dermatovenerologička MUDr. Adriana Tomeková v online rozhovore, ktorý bol vo štvrtok 27. apríla 2023 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Ak si chcete tohtoročné leto užiť so všetkým, čo k tomu patrí, treba venovať náležitú pozornosť najväčšiemu orgánu ľudského tela, teda koži. Zatiaľ čo vy sa tešíte na prvé slnečné lúče, vaša pokožka z toho až tak nadšená nie je. Hrozia podráždenia, spálenia slnkom či rýchlejšie starnutie, ktoré ju môžu zmeniť na nepoznanie.

Ako sa tomu vyhnúť a čo robiť, ak sa na nej objavia pigmentové fľaky, znamienka, žilky a pod? Pýtali ste sa primárky kliniky a dermatovenerologičky MUDr. Adriany Tomekovej v online rozhovore, ktorý bol vo štvrtok 27. apríla 2023 od 11:00-12:00 v magazine Vysetrenie.sk.

O lekárke 

Dermatovenerologička MUDr. Adriana Tomeková pôsobí v Bratislave na vlastnej dermatologicko-laserovej klinike TOMAR. Spolupracuje so zahraničnými lekármi prostredníctvom konzultácií, stáží a svojim klientom tak ponúka praxou overené, najprogresívnejšie a svetovo uznávané terapeutické metódy. Korektívnej a laserovej dermatológii sa venuje už 20 rokov. Je členkou Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti, Laseroterapeutickej spoločnosti, Európskej akadémie dermatológie a venerológie a mnohých ďalších.

Dlhodobo sa venuje téme prevencie rakoviny kože, iniciuje a zapája sa do osvetových kampaní, ktorých cieľom je znížiť počet pacientov s diagnózou kožného melanómu. Usiluje sa ponúkať pacientom a širokej verejnosti návod, ako sa chrániť pred UVA a UVB žiarením a zároveň bezpečne benefitovať zo slnečného žiarenia.


Online rozhovor

2023-04-27 11:03:37 - otázka od: BeataVavríková Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ako odstrániť alebo zmierniť biele fľaky od slnka, strata pigmentu. Bola som u kožnej Dr. mám to od slnka, nie je to iná choroba. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem Beatka, používajte počas slnečného obdobia krém SPF 50, aby sa biele fľaky nezvýrazňovali a môžete si ich prekryť korektorom.

2023-04-27 11:08:39 - otázka od: Roman Labár Dobrý deň, na slnku sa mi robia červené bodky až z toho vzniknú pľuzgieriky, kdekoľvek čo je vystavené slnku. Používam eucerín krém of50 na alergiu. Čiastočne to pomáha. Je aj nejaká iná alternatíva, lieky, doplnky apod.? Ďakujem. Pekný deň prajem Roman, slnečná alergia je reakciou imunitného systému na slnečné žiarenie. Má rôzne druhy, formy a prejavy. Nepoužívajte v letnom období parfémy, kozmetické prípravky s rastinnými extraktami. Skôr je vhodné použiť prípravky s obsahom dexpanthenolu, chránte sa pred slnkom oblečením, požívajte ochranné krémy s dostatočne účinným SPF, prípadne antihistaminiká.

2023-04-27 11:10:37 - otázka od: františek kapralčik na tvari sa mi objavili fliačky žltej farby ktore nie je možne vytlačit pretože su hlboko v koži ak sa niektory podari dostat von tak je to ako bežny žlty puk,ako sa ich zbavit?strava je bežna žiadne fajčenie ani pitie. vopred dakujem František v tomto prípade je lepšie navštíviť dermatológa, ktorý zistí príčinu vzniku pustuliek a navrhne vhodnú terapiu.

2023-04-27 11:12:50 - otázka od: Silvia Kubisová Dobrý deň. Dcéra mala úraz 5.12.2022. Nad okom má jazvu. Chcem sa opýtať na starostlivosť o jazvu pred slnkom. Ďakujem. S pozdravom Kubisová Pani Silvia na jazvu môžete dcérke dávať Cicabio SPF 50+ od Biodermy. Chráni pokožku pred slnečným žiarením a znižuje riziko vzniku hyperpigmentácie.

2023-04-27 11:16:19 - otázka od: Martin Dobrý deň, je mi naprosto jasné, že najlepšia ochrana pokožky je nevystavovať ju priamemu slnečnému žiareniu. Avšak na dovolenke to nie je úplne možné. Akú kozmetiku doporučujete použiť u ročného babätka? ďakujem Martin ročné dieťatko dávajte do tieňa a použite opaľovacie krémy s minerálnym filtrom napr. od Biodermy, Daylong baby. Nezabúdajte na pokrývku hlavy, ľahké, vzdušné oblečenie a doržujte dostatočný pitný režim.

2023-04-27 11:19:15 - otázka od: Patrik Dobrý deň, Mám na chodidle pod prstom taký akoby odtlak, pod kožou taku hrčku, menil som aj topánky za lepšie pohodlnejšie lebo som myslel že to mám z topánok no mám to už 2 mesiace stalo to nechce zmiznúť čo mám robiť? Nemôžem chodiť bosý lebo to dosť boli, musím mať niečo mäkké na nohách a to tiež dobre rozchodiť než to prestane bolieť Patrik pravdepodobne máte na chodidle bradavicu tvz. Verrucu plantaris. Môžete použiť lokálne prípravky napr. Verrumal sol. s kyselinou salicylovou, alebo kryoterapiu tekutým dusíkom.

2023-04-27 11:22:16 - otázka od: Renata Dobrý deň, som onkologycký pacient a zajtra idem na prvé ožiarenie z plánovanej terapie. Je vhodný pobyt na slnku počas tejto liečby ? Pekný deň prajem pani Renatka, určite Vám aj doktor na onkológii odporučí vyhnúť sa slnku z dôvodu fotosenzitivity chemoterapie. Bolo by vhodné používať krémy s SPF 50. Prajem veľa sily, aby ste všetko zvládla.

2023-04-27 11:24:27 - otázka od: Helena Mam znizenu funkciu stitnej zlazy, uzivam pravidelne lieky euthyrox. Minuly rok v lete na dovolenke sa mi na kolenach vytvorili biele kruhy. Teraz to zmizlo. Prosim Vas ako sa da tomu zabranit, aby sa to nezopakovalo v lete. Dakujem. Poprosím používajte na dovolenke telovú kozmetiku s SPF 50 a natierajte si postihnuté časti, aby sa problém ešte nezvýraznil.

2023-04-27 11:30:47 - otázka od: Drahomír Dobrý deň, chcel by som sa spýtať nasledovné otázky: Ako si má človek, u ktorého sa v minulosti objavil malígny melanóm, zabezpečiť odporúčanú dennú dávku vitamínu D čo najprirodzenejšou a zároveň najbezpečnejšou cestou? Je jednou z hlavných príčin daného ochorenia stres? Ďakujem. S pozdravom. Pekný deň pán Drahomír, asi ste dispenzarizovaný u onkodermatológa. Je vhodné, aby ste sa poradil s ním. Substitúcia vit.D je u onkol. pacientov potrebná a častá. Denná odporučená dávka je individuálna od 400-2 000 IU. V potravinách zdrojmi vit.D sú aj ryby-losos, tuniak, makrela a iné, mlieko, mliečne výrobky, sójové mlieko, cereálie a iné. Čo sa týka stresu, ten je spúšťačom rôznych, nie iba onkologických ochorení.

2023-04-27 11:35:09 - otázka od: Zuzana Suchanovská Dobrý deň. Mám 49 rokov a mám alergiu na slnko.Prvýkrát sa objavila asi 5 rokov dozadu . Prejavuje sa malými červenými vyrážkami či krupicou po celom tele. Keď mám takto podráždenú pokožku vystavenú na slniečku,tak mám pocit akoby ma pichali milióny ihiel, bolí a je to neznesiteľné. Zaujímavé je, že tieto príznaky sa vyskytujú pri pobyte pri mori. Prejavovať sa začínajú po 4-5 dňoch pobytu. Potom už koža na slnku bolí a musím sa mu vyhýbať.Doma sa alergia neprejavuje. Aspoň zatiaľ nie. Musím priznať, že sa rada slním a asi to niekedy preháňam. Som čiernovláska a mám tmavú pokožku. Aký prípravok na opaľovanie používať, aby som sa vyhla problémom s bolestivou kožou? Ako bojovať s alergiou resp. jej predísť ak sa dá? Ďakujem, Zuzana Zuzka môžete asi týždeň pred dovolenkou začať užívať antihistaminiká a pokračovať aj počas dovolenky a kúpte si v lekárni krém s SPF 50 od Biodermy. Môžete sa poradiť aj s dermatológom, či alergológom.

2023-04-27 11:39:13 - otázka od: Radmila Dobry den pani doktorka, je pravda, ze v lete by sa nemali pouzivat retinoidy kvoli pigmentovym skvrnam? Ak uz sa nam vytvoria v lete pigmentove flaky, kedy je najlepsie zacat s ich odstranovanim? Ake su moznosti? Dakujem vopred za odpoved Pekný deň prajem Radka, retinoidy je lepšie lokálne používať v neslnečnom období roka, aby ste sa vyhla tvorbe tmavo pigmentových fľakov. V lete používajte aj krém s SPF 50.

2023-04-27 11:42:16 - otázka od: Michal Kinik Dobry den, ake je podla vas najlepsie hydratacne osetrenie pre muzov po 30ke? Odporucate pre muzov aj kyselinu hyaluronovu? dakujem Pekný deň Michal, odporúčam Vám Rádiomezolift s Hydra 3 HA ošetrením. Je to rádiofrekvencia s hydratačným ošetrením s kyselinou hyalurónovou, trvá asi 90 min. Hydratuje, omladí pleť a je to aj dobrý relax, ak si potrebujete oddýchnuť.

2023-04-27 11:47:38 - otázka od: Soňa Dobrý deň, Prosím Vás, aký je Váš názor na užívanie betakarotenu pred pobytom pri mori? Ďakujem. Pri mori by som pani Sonička skôr odporučila použiť krémy s SPF 50. Betakarotén pomôže, aby pokožka bola dlhšie opálená, ale nie je vhodnou "ochranou "pokožky pre rakovinou. 15 min, pred 10 hodinou môžete byť bez SPF krému, ale potom počas celého dňa používajte krém s SPF 50.

2023-04-27 11:55:50 - otázka od: Stanislava Milanova Dobry den prajem. Chcem sa spýtať co mozem dat na tvar stale rano vstavam a mam cervenu tvar az hory. Aj co pomoze na cervene popraskane zilky okolo nosa a na liciach Pekný deň prajem pani Stanka, pomôže Vám kvalitné IPL (intenzívne pulzné svetlo),rsp.aj vhodná kozmetika na vašu pokožku. V lekárni máte veľa krémov a kozm. prípravkov na červenú pokožku so žilkami , napr. červená rada od Biodermy. Kvalitné IPL Vám pomôže s erytémom a žilkami na tvári. Terapia je neinvazívna, len ju treba 3-5x opakovať cca v mesačných intervaloch. Môžete skonzultovať tento problém aj s dermatológom.

2023-04-27 11:59:29 - otázka od: silvia Dobrý deň,na pere mám pod kožou modrinu ,niekedy je to až taký kopček,kožná lekárka mi dala heparinovu masť,nepomohlo,mám 24r,dosť mi to prekáža,myslíte,že by sa to dalo odstrániť? Ďakujem za odpoveď Musela by som to pani Silvia vidieť, niečo vieme odstániť laserom, iné zasa chirurgicky. Môžete prísť, ak chcete na konzultáciu,na www.tomar.sk nájdete presnú adresu ďakujem pekne a pekný deň prajem Tomeková


Tagy:
leto pokožka online rozhovor

2023-04-27 10:55:00  |  Foto: red  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia