Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výživová špecialistka Janka Trebulová bola ONLINE: Konzumácia rýb je na Slovensku veľmi ZLÁ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: PR článok)

Nenechajte sa odradiť pochmúrnym jesenným počasím! Zostaňte aktívni vďaka omega-3 mastným kyselinám. Ak ste chceli vedieť, čo je ich najlepším zdrojom, pýtali ste sa odborníčky na výživu Janky Trebulovej, ktorá bola online v utorok 11. októbra 2022 od 11:30-12:30 v magazíne Vysetrenie.sk.

 

Počasie pod mrakom, nevyspytateľný dážď a premenlivé teploty nevplývajú v tomto čase najlepšie na naše zdravie. Jeseň je obdobím, ktoré spoza okna vyzerá čarokrásne, no veľa ľudí práve v týchto mesiacoch pociťuje únavu a melanchóliu. Udržte sa v dobrej kondícii vďaka omega-3 mastným kyselinám.

Jeseň, obdobie zmien
Výživová špecialistka Janka Trebulová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Naturamed Pharmaceuticals)

Tak ako sa menia ročné obdobia, mení sa aj náš jedálniček. Zatiaľ čo v lete nám stačil na zasýtenie zeleninový šalát, teraz skôr uprednostňujeme výdatnejšie jedlá. Niet sa čomu čudovať. Pred pár mesiacmi nás dobíjalo energiou slnko. Dnes má náš organizmus prirodzenú potrebu doplniť zásoby z iného zdroja, ktorý však nie je vždy zdravý. Treba myslieť na fakt, že jedlá s vyšším obsahom tuku naše telo zaťažujú a energiu pre zdravé fungovanie z nich rozhodne nezískame.

Naša strava by mala byť pestrá a vyvážená, aby sme telu dodali všetky potrebné živiny, hlavne tie, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť samo. Medzi takéto zložky patria vitamíny, minerálne látky, esenciálne aminokyseliny, ale aj esenciálne mastné kyseliny, medzi ktoré patria aj omega-3 mastné kyseliny,“ vysvetľuje výživová špecialistka Janka Trebulová.

Urobte pre svoje zdravie maximum

Najlepším zdrojom omega-3 mastných kyslín sú nepochybne ryby. Slovensko je však typickou vnútrozemskou krajinou. Štatistiky hovoria, že ryby sa tu konzumujú skôr sviatočne, a preto je veľmi dôležitá suplementácia omega-3 mastných kyselín vo forme výživových doplnkov. Práve tu má svoje miesto OmegaMarine PREMIUM.

Výživová špecialistka Janka Trebulová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Naturamed Pharmaceuticals)




 

Omega-3 mastné kyseliny spoločne s vitamínom D sú veľmi dôležité pre naše srdce, mozog, zrak ako aj imunitný systém. V tejto kombinácií spolu so zmesou tokoferolov (vitamín E) majú antioxidačný účinok na telo,“ dodáva Trebulová.

 


 


OmegaMarine PREMIUM nemá konkurenciu

Čerstvosť a rýchlosť spracovania lososového oleja je zásadným faktorom ovplyvňujúcim kvalitu výživových doplnkov s obsahom omega-3. Unikátom na trhu je v tomto jednoznačne OmegaMarine PREMIUM. Proces získania oleja nepresiahne 75 minút od ulovenia ryby. Môžete sa teda spoľahnúť na absolútnu nórsku kvalitu.

Spýtajte sa online výživovej špecialistky Janky Trebulovej

Nemáte jasno v otázke vyváženého stravovania a dôležitosti omega-3 vo vašom jedálničku? Výživová špecialistka Janka Trebulová odpovedala na vaše otázky online 11. októbra 2022 od 11:30 do 12:30 v magazíne Vysetrenie.sk. 

Viac o téme: Online rozhovorPR článokOmega-3 mastné kyseliny
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

11.10.2022 12:31 - otázka od Kristína
Dobrý deň prajem, ako prosím vplýva príjem Omega kyselín na trávenie? Viem, že zdravie človeka ide cez žalúdok, ale aké znaky si môžem všimnúť pri aktívnom príjme omega 3 mastných kyselín u môjho tráviaceho systému? Zlepšenie trávenia a podobne? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň ako ste napísala zdravie ide cez žalúdok. Ak nám správne nefunguje trávenie tak ani telo nedostáva to čo potrebuje. Práve dostatok omega 3 pomáhajú správnemu fungovaniu trávenia. To znamená pomáha nielen zlepšovať využívanie prijatých vitamínov a minerálov zo stravy ale aj upravuje trávenie práve tým, že doplnením omega 3 upravíme pomer omega 6 a omega 3 čo najbližšie k odporúčanému pomeru 4:1
11.10.2022 11:46 - otázka od Karol
Ktorá ryba je najzdravšia? okrem lososa este nejaka?
Dobrý deň tak jednoznačne platí, že najbohatším zdrojom je losos. Okrem lososa majú pomerne vysoký obsah omega 3 aj makrela, tunika, sleď, sardinky, ďalšie zdroje sú vajíčka, ružičkový kel, orechy, ľanové semienka
11.10.2022 11:44 - otázka od Mata
Dobry den, pocula som nieco aj o omega-6. Aky je rozdiel medzi omega-3 a omega-6?
Dobrý deň nielen omega 3 ale aj omega 6 sú dôležité pre správne fungovanie organizmu a sú nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy. Hlavný rozdiel je v tom, že omega 6 prijímame v potrave prirodzeným spôsobom omnoho častejšie (sú aj v olejoch, orieškoch, v niektorých druhoch mäsa). Avšak pokiaľ príjem omega 6 presiahne príjem omega 6 v pomere 4:1, stávajú sa pre zdravie škodlivými - označujú sa aj ako prezápalové. Dnes sa uvádza, že tento pomer v našej strave je 12:1. Tento nepriaznivý pomer môže byť jednou z príčin osteoporózy, artrózy, poškodenia ciev a pod.
11.10.2022 11:35 - otázka od Monika
Nie je lepie doplnit tieto latky stravou nez doplnkami vyzivy? Alebo je to jedno? Dakujem za odpoved
Dobrý deň áno dajú sa tieto látky doplniť aj stravou ak je strava pestrá a máte v nej dostatočne zastúpené ryby, orechy, avokádo, ktoré sú veľmi bohatými zdrojmi omega 3. Avšak konzumácia rýb je na Slovensku veľmi zlá (cca 1 porcia ryby za 3-4 týždne), preto sa odporúča dopĺňať omega 3 MK aj vo forme výživových doplnkov. Hlavne v tomto období, keď potrebujeme posilniť imunitu. Taktiež sú dôležité aj pre rozvoj mozgu
11.10.2022 11:33 - otázka od Sisa
Dobrý deň, od ktorého veku podávať deťom omega 3 doplnok? Resp. Ako to najvhodnejšie doplniť u deti? Ďakujem Sisa
Dobrý deň v podstate dieťa ptrebuje omega 3 už pred narodením, pretože sú potrebné pre správny rozvoj mozgu. Omega 3 môžete podávať deťom od 1 roku avšak musí byť určené pre danú vekovú kategóriu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9