PhDr. Zuzana Ondrušová bola ONLINE: Covid sa môže prejavovať aj zmenami v PSYCHIKE!

2021-12-10 12:55:00

Ako prežiť náročné obdobie plné zákazov a obmedzení? Pýtali ste sa psychologičky PhDr. Zuzany Ondrušovej, PhD., ktorá bola online v piatok 10. decembra 2021 od 13:00-14:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Prieskumy ukazujú negatívne dosahy pandémie na psychické zdravie. Hoci to vyzeralo tak, že svitá na lepšie časy, ďalší lockdown na Slovensku sa stal následkom zhoršujúcej sa situácii a čoraz väčšieho počtu nakazených na koronavírus. Opäť sme sa museli kvôli zlej situácii vzdať každodenných aktivít. Hoci ide o nevyhnutný krok na záchranu ľudských životov a zdravia, mnohí to znášajú veľmi ťažko. Zvyknutí na slobodu, mnohí teraz čelia smútku, zvýšenému riziku depresií a úzkosti. Ako to ustáť? 

Pýtali ste sa psychologičky PhDr. Zuzany Ondrušovej, PhD., ktorá bola online v piatok 10. decembra 2021 od 13:00-14:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

O odborníčke

PhDr. Zuzana Ondrušová, PhD. pôsobí ako klinická psychologička a psychoonkologička. Vyštudovala jednoodborovú psychológiu na Filozofickej fakulte Trnavskej univerzity, z ktorej má doktorát a v roku 2019 absolvovala špecializačnú skúšku z klinickej psychológie na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Má za sebou päťročný psychoterapeutický výcvik v existenciálnej analýze a logoterapii pod vedením českej Společnosti pro logoterapii a existenciálni analýzu. Je registrovaná v Slovenskej komore psychológov a členkou Spoločnosti pre logoterapiu a existenciálnu analýzu Slovensko. Od roku 2013 pracuje na hematoonkologickej klinike s hematoonkologickými pacientmi a je predsedníčkou občianskeho združenia Psychoonkologické centrum Noktua.


Online rozhovor

2021-12-10 13:09:35 - otázka od: Maro Dobrý deň chcem sa spýtať po prekonaní koruny cca pred rokom sa mi začali problémy najprv vysoký krvný tlak následne tepy okolo170 bolesti hlavy vzadu pocit ako v inej dimenzii zimomriavky na rukách dvojité videnie a čudny pocit plytké dychanie teraz výsledky ako tak dobre ale tie pocity a závrate sú stále neviem či to není zo psychiky ďakujem za odpoveď Dobrý deň, podľa výskumov covid, resp. postcovidový syndróm sa naozaj môžu prejavovať aj zmenami v psychike, či už ide o úzkosti, zmeny v náladách alebo aj kognitívne deficity. Mnohé z týchto porúch majú súvis aj s telesnými prejavmi, ktoré opisujete. V takýchto prípadoch je dobré ísť cestou praktického lekára, aby sa vylúčili somatické príčiny a následne využiť možnosti odbornej psychologickej starostlivosti, napr. klinický psychológ alebo psychoterapeut so zameraním na prácu s psychosomatickými ťažkosťami, prípadne úzkosťami.

2021-12-10 13:18:36 - otázka od: Anna Hulmanová Ja ani neviem, že je pandémia. mám veľa práce, ale manžel je veľmi nerozny, všetko ho rozčúli je na dôchodku Dobrý deň, samotný odchod do dôchodku je veľkou životnou zmenou a adaptácia môže chvíľu trvať. Keď sa do toho pridá prebiehajúca pandémia, ktorá trvá už takmer 2 roky a zatiaľ nevieme, koľko z nej máme ešte len pred sebou, podráždenosť, impulzivita a iné reakcie, na ktoré sme u seba a u druhých ľudí neboli zvyknutí, sú naozaj častým úkazom. Spôsobené je to nedostatkom prístupu k aktivitám, ktoré bežne vykonávame, nedostatkom medziľudského kontaktu a veľkou mierou neistoty. Pomôcť môže snaha nájsť iné aktivity v medziach, ktoré aktuálne opatrenia dovoľujú, otvorená komunikácia a vzájomný rešpekt, niekedy možno rozpamätať sa, ktoré veci mi v živote už pomohli, keď mi bolo ťažko a zaradenie niektorých z nich do denného programu.

2021-12-10 13:25:15 - otázka od: Alena Dobrý deň.Ako prežiť nestretávania sa s mojou jedinou dcérou,ktorá mi dala štyri vnúčatá a v tejto dobe sú zakázané návštevy.To je jedine čo mám,syn mi zomrel ako 14 ročný.Som druhý rok na penzii aj s manželom a často mi napadajú myšlienky načo som vlastne na tomto svete keď nemôžem pomôcť svojim najbližším?Depta ma to čoraz viac a pripadá mi to u mna ako čakanie iba na smrť.Dakujem za odpoved s pozdravom Ala. Dobrý deň, v takejto situácii je dobré využiť možnosti, ktoré ponúkajú moderné technológie, napr. videohovory, ktoré, aj keď len čiastočne, prinášajú možnosť vyplniť prázdno, ktoré vzniká prerušením niektorých významných vzťahov. Pokiaľ mávate tak ťažké myšlienky, ako opisujete vo Vašej otázke, je dobré obrátiť sa na odborníkov - psychológov a psychoterapeutov, ktorí ponúkajú poradenstvo v náročných životných situáciách a psychoterapiu, v dnešnej dobe mnohí aj online. Môže pomôcť aj psychiater predpísaním liekov, alebo niektorá z dostupných liniek pomoci, ktorých už na Slovensku funguje viac.

2021-12-10 13:30:07 - otázka od: danka Dobry den, ja trpim uzkostnymi poruchami , pracujem teraz , sefa mam v nemocnici s kovidom, cela tato situacia mi zhorsuje stav, zacinam mat strasny strach co ked ochorieme, neni som zaockovana, neni som schopna sa dat, lebo raz som mala uz na vakcinu hroznu reakciu a celkovo na lieky zle reagujem a bojim sa ze po vakcine budem mesiac vyradena, ale bojim sa aj kovidu, dostavam sa do zacarovaneho kruhu, chodila som aj k psychiatricke teraz som uz pol roka nebola.Neviem sa zbavit strachu to uz bude tak do konca zivota asi, este aj doma mam muza so SM aj dcera je chora mne je dobre len ked nemusim lekarov riesit, mam s nimi hrozne skusenosti.Co by ste mi poradili Vy ako sa mam zbavit toho strasneho strachu. Dobrý deň, píšete o obrovskom strachu, ktorý musí byť ťažký, keď sa s ním potýkate sama. Myslím, že by mohlo pomôcť obrátiť sa opäť na psychiatra a doplniť k tomu psychoterapiu, v dnešnej dobe je dobre dostupná aj online a dostanete tam možnosť svojim strachom lepšie rozumieť, čo je cesta ako ich zmenšiť, aby sa s nimi dalo dobre fungovať a neboli tak veľmi obmedzujúce.

2021-12-10 13:41:00 - otázka od: Kvetina Dobrý deň. S rodinou máme to šťastie, že v období najhoršej covidovej situácie môžeme pracovať z domu. No kým v prvej vlne som dokázala z domu vyučovať deti, pracovať a veľa piecť a toto obdobie si doslova užívať, teraz nestíham vôbec nič. Je pred sviatkami, doma je vkuse neporiadok, okná neumyté, ani jeden koláčik neupečený, skrátka jeden chaos. Bojím sa, že do Vianoc to nestihnem, lebo neviem, kde začať, lebo ledva niečo upracem, zasa je tam ako po výbuchu. Ďakujem Vám za rady. Dobrý deň, keď dobre počítam, tak zažívame tretí (a asi nie posledný) lockdown, už takmer 2 roky nikto z nás nepovolil v prežívaní neistoty a strachu, máme veľa otázok a povinností, málo oddychu a dostupných spôsobov psychohygieny. No postupujúca pandémia nám ukazuje, že práve psychohygiena je kľúčovým bodom v tom, aby sme pandémiu prežili a nezbláznili sa. To, že vzrastá únava a klesá tolerancia voči záťaži priamo súvisí s trvaním pandémie a bude to platiť aj do ďalších mesiacov. Z mojej vlastnej skúsenosti viem potvrdiť, že Vianoce budú, aj keď nebudú umyté okná, chumáče zo zeme pozbierate len rukou a na stole budete mať len jeden alebo dva druhy koláčov, Vianoce nezastaví ani to, keď s domácimi prácami pomôžu všetci členovia v domácnosti do takej miery, do akej to stihnú. Naopak, Vianociam ublíži, keď sa budeme naháňať a uprednostňovať pekný obrázok pred realitou týchto dní. Oddýchnite si, vyberte si iba niekoľko úloh, ktoré sú naozaj dôležité (napr. vianočný stromček, kapor, kokosové guľky - tie sú mojou prioritou), pridajte k tomu vlastnú mentálnu pohodu, na ničom inom nezáleží.

2021-12-10 13:48:51 - otázka od: Gabriela Dobry den, neviem ako sa citit v tejto dobe dobre, ked nevieme situaciu zmenit, ked vidime, ze veci nejdu podla predstav najma v distancnom vzdelavani nasich deti a nevieme pre zmenu nic urobit, pretoze nas nikto nepocuje a ani nevypocuje. Vsetko sa rozhoduje o nas bez nas, a tento pocit frustracie je obrovsky. Dakujem za radu. Gabriela Dobrý deň, áno, toto je naozaj frustrujúce a trvá to dlho, ale domnievam sa, že niekedy sú nám prekážkou vlastné predstavy o tom, ako by veci mali byť, ktoré niekedy slúžia ako klapky na očiach - nevidíme cez ne iné možnosti. Život na tieto naše predstavy berie pramálo ohľadu. Niekedy tu môže pomôcť zrekapitulovať si, aká je aktuálna situácia, aká je realita a hľadať riešenia mimo našich pôvodných predstáv, možno skôr vo vlastnej komunite ako plošne. Čo sa týka dištančného vzdelávania detí, je dôležité deťom zachovať kontakt s realitou, rozprávať sa s nimi o tom, čo zažívajú, čo zažívame my ako dospelí, odpovedať na ich otázky, ak nejaké majú, sprostredkovať im spôsoby, ako sa s touto situáciou vyrovnať a to vrátane odbornej pomoci.

2021-12-10 13:51:44 - otázka od: Mata zdravim, Len by som sa chcela s ostatnymi podelit o nieco, co pomohlo mne.. prestala som sledovat spravy v Tv a na nete. Zaujimave ale citim sa lepsie.. cim by to mohlo byt? Lebo vsak nie je na skodu byt informovana a vediet, co sa deje.., Dobrý deň, obmedziť sledovanie správ je veľmi účinný nástroj udržiavania duševného zdravia v súčasnej dobe. Nie je to o neinformovanosti ale o počte opakujúcich sa prevažne nepríjemných správ, ktoré v dnešnej dobe nachádzame v médiách. Vy ste si vytvorili čas na iné zdroje, ktoré môžu prinášať iné emócie ako strach, hnev a neistotu. A zjavne prinášajú, keďže Vám je lepšie :) Držím palce, aby sa Vám aj naďalej darilo dobre sa o seba starať.

2021-12-10 14:02:16 - otázka od: Erika Dobry den, co Vam pomaha v tejto tazkej dobe? Mate nejake tipy, ktore konkretne vam pomohli? Prvy lockdown sa este dal, ale tento zvladam tazko.. Dobrý deň, aj pre mňa je každý ďalší lockdown náročnejší na zvládanie. Čo sa týka mojej rutinnej starostlivosti o mentálne (a aj fyzické) zdravie, trávim veľa času prechádzkami, najmä v prírode a občas úplne sama, snažím sa niekoľkokrát týždenne si zacvičiť aspoň na 10-20 minút, pravidelne som v kontakte s blízkymi, keď nie osobne, tak cez videohovory, niekedy maľujem, rada čítam, vyberám si témy podľa aktuálnej nálady, napr. teraz mi nejdú katastrofy a dojímavé príbehy, v rámci starostlivosti o seba si občas niečo dobre uvarím, pravidelne spím minimálne 7 hodín atď. A v posledných týždňoch som výrazne obmedzila správy o politike a o covide, pozriem si len najdôležitejšie opatrenia a inak zapínam koledy alebo podcasty o cestovaní :) Vypnúť na chvíľu sociálne siete je najviac. Prajem Vám pokojné prežitie sviatkov, buďte zdraví a dobre sa o seba starajte.


Tagy:
zdravie online rozhovor psychika

2021-12-10 12:55:00  |  Foto: red  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia