Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MUDr. Michal Drmota bol ONLINE: Mrkva nezlepšuje videnie!

(Zdroj: red)

Že je zle zistíme až vtedy, keď máme červené oči, vidíme rozmazane, alebo nás bolí hlava. Problém so zrakom však môže prísť aj bez varovania. Pýtali ste sa MUDr. Michala Drmotu o problémoch s očami! Odborník bol online vo štvrtok 2. septembra 2021 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Zrak je naším najdôležitejším zmyslom, no napriek tomu prevenciu očných ochorení zanedbávame. Nástup niektorých z nich pritom necítime, doslova ich nevidíme. Takým ochorením je napríklad glaukóm, známy ako zelený zákal. Mnoho ľudí podceňuje aj nástup sivého zákalu, presbyopie a ďalších ochorení či chýb.

Ako často by sme mali navštevovať očného lekára, kedy pomôže laserový zákrok, kedy umelé šošovky a na základe akých kritérií si vybrať očnú kliniku? MUDr. Michal Drmota bol online vo štvrtok 2. septembra 2021 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk. 

O lekárovi

MUDr. Drmota je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. V roku 2011 získal na Katedre Oftalmológie SZU “európsku” atestáciu v odbore oftalmológia. V rokoch 2005-2006 pracoval na Klinike rádiológie Fakultnej nemocnice Brno, od roku 2006 do roku 2019 na Klinike oftalmológie SZU a UNB v Bratislave - Petržalke. Na očnej klinike sa venoval najmä operáciám sivého zákalu, transplantáciám rohovky, okuloplastickým operáciám, ochoreniam rohovky a onkologickej problematike v oftalmológii. Od roku 2019 pracuje v očnej klinike NeoVízia, kde sa venuje komplexnej diagnostike a liečbe očných ochorení.

Viac o téme: ZdravieOčiOnline rozhovorGlaukóm
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

02.09.2021 10:59 - otázka od Patrik
Chcem sa spýtať o akú chorobu ide a či sa dá liečiť .. keď pozerám do diaľky vidím zdvojene.. napríklad písmená na tv. majú pod sebou duchov. Alebo moderátor má pod očami ďalší pár menej výrazných oči.
Dobrý deň Patrik. Záleži podľa toho koľko máte rokov. Môže sa jednať o príznaky šedého zákalu. taktiež nesprávne korigovanej dioptrickej chybe. Taktiež sa môže jednať o nejaké sietnicové ochorenie. Doporučujem absolvovať očné vyšetrenie na určenie správnej diagnózy.
02.09.2021 10:55 - otázka od Miroslava Jokalova
Ak pacient po 40rokoch vymení šošovku za umelú je možne že sa zrak ešte môže po rokoch zhoršiť??A opeť bude potrebné šošovku meniť???Alebo je to už doživotné??Ďakujem s pozdravom Medical Vision
Dobrý deň. Pri operácii Prelex /presbyopická výmena vnútroročnej šošovky/ dochádza k výmene vlastnej vnútroočnej šošovky za šošovku umelú. Táto šošovka v oku zostáva do konca života. Výsledná dioptria, ani videnie sa potom už po zvyšok života nemení. Doporučujem preto implantáciu kvalitnej umelej vnútročnej šošovky. V NeoVízii implantujeme šošovky svetovo uznávaných výrobcov- americkej firmy Alcon a nemeckej firmy Zeiss.
02.09.2021 10:48 - otázka od Jana Rabelová
Dobrý deň pán doktor. Ako sa máte ? Chcem sa spýtať, pomáha mrkva na lepší zrak? Ďakujem.
Ahoj Janka. Mám sa dobre. Užívam si odpovedanie na super otázky. Jedná sa skôr o poveru a mrkva nezlepšuje videnie, alebo by ste jej museli zjesť veľmi mnoho. Doporučujem skôr pestovať zdravý životný štýl s dostatkom pestrej a vyváženej stravy, pravidelným pohybom. Taktiež fajčenie môže spôsobovať rôzne očné ochorenia. Doporučujem absolvovať aj pravidelné očné prehliadky.
02.09.2021 10:43 - otázka od Viera Ukstova
Mala som asi pred 15 rokmi operovany sedy zakal, na jednom oku, je mozne znovu to iste oko operovat? Lebo stale nosim okuliare s dioptriami pre obe oci. Treba mi uz druhe oko operovat pre sedy zakal. A rada by som preto podstupily operaciu oboch oci, aby som videla do blizka i do dialky bez okuliarov. Dakujem
Dobrý deň Viera. Raz zoperovaný šedý zákal sa štandardne neoperuje druhýkrát. Existuje ale možnosť prídavnej vnútroočnej šošovky do oka, ktoré bolo v minulosti zoperované, s ktorou by ste následne videli na všetky vzdialenosti bez okuliarov. A zrealizovať operáciu druhého oka s implantáciou viacohniskovej vnútroočnej šošovky. V NeoVízii robíme aj laserom asistované operácie šedého zákalu, bez použitia skalpelu.
02.09.2021 10:36 - otázka od Peter
Nemám žiadne očné problémy. Je to normálne?
Dobrý deň Peter. Áno, aj takýto stav sa môže vyskytnúť. Môže byť Váš očný nález úplne v poriadku, ale nemusí. Preto by som kládol dôraz aj na preventívne očné prehliadky, nakoľko veľa očných ochorení sa nemusí v skorých štádiách ochorenia vôbec prejavovať. Hlavne pokiaľ máte nejaké očné ochorenie, ktoré sa vyskytuje u Vás v rodine.
02.09.2021 10:32 - otázka od Lenka Slancikova
Pan doktor, mam 45 rokov, moj ocny lekar mi odporucil metodu prelex, aby som sa zbavila otravnych multifokalok. Ak sa pre operaciu rozhodnem, co jej bude predchdzat? Dakujem
Dobrý deň Lenka. Operácii predchádza detailné vstupné vyšetrenie, ktoré detailne zhodnotí Váš očný nález, vrátane vyšetrenia s rozšírenou zrenicou /s rozkvapkaním/. Na základe výsledku vyšetrenia Vám doktor zhodnotí, či ste alebo nie ste vhodný kandidát na operáciu. V prípade implantácie multifokálnej šošovky sa viete zbaviť okuliarov na všetky vzdialenosti, to znamená aj na diaľku, na prácu s PC a aj na čítanie. V NeoVízii ponúkame aj špeciálne šošovky pre profesionálnych vodičov, ktoré zabezpečujú dobré videnie za šera a v noci.
02.09.2021 10:31 - otázka od Ivanič zmilan
Dá sa operovať zelený zákal glaukóm
Dodrý deň Milan. Zelený zákal, alebo glaukóm sa dá operovať. Väčšinou je to ale až ako posledná možnosť. Ako metoda voľby je konzervatívna metóda- to znamena kvapkanie kvapiek, ktoré znižuje výšku vnútroočného tlaku. Existuje taktiež laserová liečba, pri určitých druhoch glaukómu. Operácia glaukomu sa najčastejšie vykonáva vtedy, ak pacient zle reaguje na liečbu, alebo z nejakého dôvodu si nemôže kvapkať predpísanú liečbu
02.09.2021 10:26 - otázka od Jakub
Dobrý deň. Pri vyšetrení zraku v optike som sa vyjadril že by som chcel laserovú operáciu očí aby som sa zbavil okuliarov na čo som dostal odpoveď že by som to nemal robiť keďže mám nerovnomerné rohovky a teda my operácia nepomôže. Na šošovky nie som zvyknutý tak sa chcem opýtať či teda nie je iná alternatíva len nosiť okuliare ?
Dobrý deň Jakub. Ak mysleli v optike nerovnomerným zakrivením rohovky astigmatismus, tak ten sa štadardne laserovou operáciou odstraňuje. Na zistenie zložitejších degenerácii rohovky nemajú v optike vhodné prístrojové vybavenie. Preto je vhodné navštíviť očnú kliniku. Pri jej výbere si dávajte pozor, aby vstupné vyšetrenie bolo čo možno najdetailnejšie, aby sa vylúčili iné skryté vady, ktoré by mohli byť prekážkou pri operácii. Taktiež dbajte na to aby očná klinika poskytovala celé spektrum operačných výkonov. V NeoVízii vstupné vyšetrenie trvá približne 2-3 hodiny, vrátane vyšetrenia s rozkvapkaním zrenice. Na našej klinike disponujeme najmodernejším prístrojovým vybavením, širokou paletou operačných metód a poskytujeme doživotnú záruku.
02.09.2021 10:16 - otázka od Marcela
Pekný deň. Na stránke ponúkajúcej zľavy som nedávno našla aj laserovú operáciu na odstránenie dioptrií. Čo si myslíte o takýchto ponukách, prosím vás?
Dobrý deň Marcela. V prípade zliav laserových operácii očí na rôznych portáloch by som bol opatrný. Často sa viažu len k jednej konkrétnej operačnej metóde. Jedine kompletné detailné vstupné vyšetrenie určí správnu diagnózu s návrhom vhodnej operačnej metódy pri danom stave. Nie všetky očné kliniky poskytujú kompletnú paletu operačných metód. Tak ako pri každej zľave, je to vždy určitá forma kompromisu a môže to negatívne ovplyvniť videnie a pocit z operácie.
02.09.2021 10:15 - otázka od Jana Kovacova
Dobrý deň, je súčasťou operácie sivého zákalu aj korekcia dioptrií? Aký je rozdiel vo videní po operácii sivého zákalu? Len čistota pohľadu bez zakalenia? Dioptrie zostávajú rovnaké? Ďakujem, Kováčová
Dobrý deň Jana. V dnešnej dobe operácia šedého zákalu odstraňuje neilen zahmlenie videnia, ale taktiež koriguje dioptrie. To znamená pri operácii s implantáciou jednoohniskovej šošovky sa viete zbaviť okuliarov aspoň na jednu vzdialenosť. Pri implantácii viacohniskových šošoviek sa viete zbaviť okuliarov úplne. Taktiež implantáciou takzvanej torickej šošovky sa viete zbaviť aj astigmatizmu. Operáciu aj jednoohniskovú šošovku kompletne prepláca zdravotná poisťovňa.
02.09.2021 10:09 - otázka od Helena cermakova
Dobrý deň idem na operáciu očí šedého zákalu formov výmeny umelou sosovkov ultrazvukom chcela by som vedieť ako dlho trvá operácia a či je bezpečná najskôr idem s jedným okom a za mesiac druhým v štvrtok nie som doma tak by som vás prosila odpoveď na FB mám 68 rokov a aj obavy ďakujem vám pekne za odpoveď
Dobrý deň Helena Operácia šedého zákalu štandardne trvá 10-15 minút, ale záleží od stavu šedého zákalu. Je vykonávaná v lokálnej anestéze a je to veľmi bezpečná operácia. Na našej klinike NeoVízia štandardne operujeme druhé oko s týždňovým odstupom.
02.09.2021 10:05 - otázka od Juraj T.
Dobrý deň, pán doktor. Nedávno som čítal článok o režisérke Zuzane Mariankovej, ktorá po operácii na jednej z kliník takmer údajne prišla o zrak. Písalo sa v ňom, že ju vyšetrovala recepčná. Je to bežná prax na očných klinikách??? Sám uvažujem nad laserovým zákrokom, no teraz som mierne zneistený.
Dobrý deň Juraj. Určite to nie je bežná prax, keď vyšetrenie robí jeden človek, nie to recepčná. Predoperačné vyšetrenie je súbor špecializovaných činností, pri ktorých sa človek stretne hneď s niekoľkými špecialistami. Dôležité je vyšetrenie s rozkvapkaním zrenice, v Neovízii preto toto vyšetrenie trvá 2-3 hodiny.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9