MVDr. Alojz Bomba, DrSc. bol online: PERSONALIZOVANÉ probiotiká sú vhodné aj pre ľudí s CELIAKIOU

Zdroj: red
2021-03-24 11:55:00

Slovenskí vedci priniesli na Slovensko personalizované probiotiká, ktoré môžu pomôcť v liečbe dlhodobých zdravotných problémov. Jedným z nich je svetovo uznávaný odborník MVDr. Alojz Bomba, DrS., ktorý bol online 24. marca 2021 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pýtajte sa na všetko o tejto technológii!

Črevný mikrobióm zásadne ovplyvňuje zdravie a liečbu pacientov. Jeho stav sa podieľa na riadení väčšiny funkcií organizmu, vrátane metabolizmu živín, trávenia, imunity a pod. Traja slovenskí vedci MVDr. Alojz Bomba, DrSc., Ing. Norbert Bomba a Martin Haranta, PGD TM v spolupráci s českými kolegami vyvinuli prelomovú technológiu, ktorou dokážu vyrobiť pre každého človeka jeho vlastné personalizované probiotiká. Tie možno využívať v prevencii i v podpornej liečbe chronických ochorení. 

Slovenskí odborníci si uvedomujú dôležitosť rešpektovania individuálnych špecifík každého človeka. Preto sú personalizované probiotiká významným pokrokom k personalizovanej medicíne, ktorá je medicínou budúcnosti. 

O čo konkrétne ide? V čom môžu pomôcť probiotiká "na mieru"? Ako to prebieha? Pýtajte sa slovenského vedca MVDr. Alojza Bomba, DrS., ktorý bol online 24. marca 2021 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk

O lekárovi

MVDr. Alojz Bomba, DrSc. je spoluzakladateľom laboratória gnotobiológie, jediného pracoviska svojho druhu na Slovensku. Od roku 2006 do roku 2020 bol prednostom Ústavu experimentálnej medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Viedol kolektív, ktorého dlhodobý výskum bol zameraný na štúdium možností cieleného ovplyvňovania zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu a personalizovanej modulácie črevného mikrobiómu

Svoje dlhoročné skúsenosti sa rozhodol preniesť z akademickej sféry do praxe v rámci vedeckého start-upu Perbiotix. Prvým produktom využívajúcim individuálny prístup k podpornej liečbe človeka na Slovensku sú personalizované probiotiká. Inicioval mnohé medzinárodné výskumné projekty aj v rámci najväčšej celosvetovej vedeckej konferencie zameranej na výskum probiotík, prebiotík a črevného mirobiómu, ktorú pred 20 rokmi založil a bol jej dlhoročným prezidentom. 

Celosvetovo uznávaný odborník na črevný mikrobióm je autorom mnohých vedeckých článkov publikovaných v domácich a zahraničných karentovaných časopisoch, kapitol v knižných publikáciách, patentu a úžitkových vzorov. Svoje poznatky prezentoval na domácich a zahraničných vedeckých kongresoch v Európe, Amerike a v Ázii.


Online rozhovor

2021-03-24 11:01:09 - otázka od: Katarína Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či by personalizované probiotiká mohli pomôcť aj pri dlhodobom probléme ako je malnutrácia bez známeho pôvodu? Dobrý deň prajem. Narušenie rozmanitosti, zloženia a funkčnosti črevnej mikrobioty (črevná dysbióza) sprevádza mnohé chronické choroby, a preto odporúčame využívať personalizované probiotiká v ich podpornej liečbe, po konzultácii s odborným lekárom. Jedným z prospešných účinkov probiotík je ich optimalizačný efekt na naše trávenie. Čo znamená, že zlepší látkovú premenu a vstrebaávanie živín z potravy. Z uvedených skutočností vyplýva, že by mohli pomôcť aj pri Vami spomínanom zdravotnom probléme. Určite by som sa zameral aj na personalizovanú úpravu stravovacieho režimu.

2021-03-24 11:02:29 - otázka od: Juraj Zdravím,vaš produkt ma velmi oslovil a mám oň velký záujem,chcem sa spýtať,momentálne som po dlhom období plného zdravia padol do relapsu Ulceróznej kolitídy začal som užívať prednison,imuran,pentasa môžem momentálne začať s vašimi probiotikami na mieru teraz alebo mam radšej počkať aby som aspon ten prednisol dobral,proste či tam niesú nejaké kontaindikácie s uvedenými liekmi aby sa to nejako nevylučovalo navzájom však nieje to lacný špás ;-) Dobrý deň prajem. Etiológia ulceróznej kolitídy je multifaktoriálna a sprevádza ju črevná dysbióza, a preto je potrebné jej úlohu zohľadniť v jej liečbe. Využitie personalizovaných probiotík v ich podpornej terapii pokladám za veľmi vhodné a odporúčam ich nasadiť čo najskôr a do dotazníka vpísať v akom ste štádiu. Takto môžeme napríklad pri relapse objaviť príčinu v zmene zloženia mikrobiómu.

2021-03-24 11:03:03 - otázka od: Gabriel Kedy môžem dostať probiotika na mieru. Pozdravuje Ťa Lojzo Gabi Veľa zdravia a síl Dobrý deň Ti prajem. Vzhľadom k tomu, že výroba probiotík na mieru je časovo veľmi náročná, tak uvádzame dodanie do 4 týždňov od prijatia vzorky do laboratória. Srdečne pozdravujem a prajem všetko dobré. Všetky potrebné informácie sú uvedené na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk.

2021-03-24 11:03:41 - otázka od: Julius Minarik Dobrý deň, Vedeli by ste mi vo veku 68 vyriešiť chronické a postupne sa zhoršújce problémy so zápchou, plynatosťou a zhoršujúcim sa trávením? Pred pár rokmi mi bola diagnostikovaná veľká hiátová hernia a zahájená liečba refluxu. Po preliečení refluxu u gastroenterologa sa na niekoľko rokov znormalizovali aj problémy s trávením. V posledných rokoch mám problém s večerným trávením. Posledné jedlo môžem maximálne do 16.hod. aj to iba ľahkú večeru a menšie množstvo. Pri výške 158 cm vážim 51-52 kg, v čase pred liečbou refluxu som mával stálu váhu cca 68 kg. Keďže liečba zápchy a plynatosti nebola u mňa medicínsky za celé tie roky vôbec riešená, zápcha sa v poslednom období cca pol roka veľmi zhoršila a už mávam veľké problémy s vyprázdňovaním. Problémy s hemoroidmi si riešim sám voľne dostupnými prostriedkami z lekárne. K úplnosti spomeniem iba že okrem 2 druhov liekov pri liečbe zväčšenej prostaty neužívam žiadne lieky. Ak by ste mi vedeli pomôcť, bol by som Vám nesmierne povďačný. So želaním ďalších úspechov v medicíne Vás pozdravuje Július Minárik Dobrý deň prajem, vo Vašom prípade by nasadenie personalizovaných probiotík pri riešení Vašich problémov s trávením, bolo veľmi vhodné. 6 mesačnú kúru personalizovanými probiotikami je vhodné doplniť prebiotikami, ktoré Vám poskytneme spolu s probiotikami. Pri hiátovej hernii a aj hemoroidoch odporúčam aj konzultovať stravovací režim a nastaviť ho personalizovane v spolupráci s výživovým poradcom, aby ste optimalizovali príjem živín. Cielená úprava mikrobiómu Vám pomôže s ich vstrebávaním a optimalizáciou váhy. Podrobné informácie, ako si personalizované probiotiká a výživové poradenstvo môžete zadovážiť, nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk.

2021-03-24 11:04:56 - otázka od: Lenka Môže liečba Vašimi probiotikami mať vplyv aj na liečbu cýst na vaječníkoch, ci endometriózy u žien? Môže liečba pomôcť aj pri chronických ochoreniach bedrovej chrbtice? Moje otázky sú spojené s tvrdeniami, že platničky bedrovej chrbtice ovplyvňuje vyprázdňovanie a taktiez sa tvrdí, že choroby ženskych organov sú spojené s nespravnou funkčnostou hrubého čreva. Ďakujem za vysvetlenie. Dobrý deň prajem, zmeny diverzity, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu, teda črevná dysbióza, vyvoláva v našom organizme zápal nízkeho stupňa, ktorý sprevádza mnohé chronické choroby a zdravotné poruchy. Existujú základné štúdie ktoré spájajú dysbiózu s endometriózou no v tomto prípade ešte súvislosti nie sú úplne jasne potvrdené a jedná sa len o predpoklad. Endmetrióza je sprevádzaná pomaly progredujúcim zápalom a oprava mikrobiómu pôsobí na zastavenie zápalu. V prípadoch na ktoré sa pýtate by ich využitie pri uvedených sprievodných zdravotných problémoch (funkčnosť hrubého čreva), bolo vhodné konzultovať s ošetrujúcim lekárom. Pre odpovede na ďalšie otázky by som potreboval doplňujúce informácie a konzultáciu s gynekológom, preto ma prosím kontaktujte na alojz.bomba@iprobio.sk

2021-03-24 11:05:18 - otázka od: Iveta Šefčáková Kde by som mohla takéto vyšetrenie získať? Dobrý deň prajem, všetky potrebné informácie ohľadne personalizovaných probiotík, spôsobu ich objednania, postupu pri analýze vzorky stolice a vyplnení dotazníka nájdete na webovej stránke našej spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk.

2021-03-24 11:05:54 - otázka od: Rastislav 1. Čo všetko potrebujte zistiť o pacientov, aby ste vedeli "ušiť" probiotiká na mieru ? 2. Vedeli by ste doporučiť probiotika pacientovi, ktorý má nasledovné diagnózy: Celiakia, chronická pankreatitída a poruchu metabolizmu tukov? 3. Kde je možné podstúpiť vyšetrenia, ktoré sú potrebné pre určenie vhodných - personalizovaných probiotik ? Ďakujem veľmi pekne za odpovede. Rasťo, Bojnice Dobrý deň prajem. K výrobe iProbio potrebujeme od Vás vzorku stolice a krátku anamnézu vo forme online zdravotného dotazníka. Zo stolice zistíme zloženie Vášho mikrobiómu a najmä jeho nedostatky. Na základe analýzy Vášho mikrobiómu a Vašej anamnézy, vyberieme vhodné probiotické kmene, ktoré riešia Váš problém. Všetko si dokážete objednať na www.iprobio.sk Pri celiakii vyberáme konkrétne kmene, ktoré majú popísaný účinok pri štiepení lepku a teda zlepšujú kvalitu života celiatika. Musím však upozorniť, že tieto kmene celiakiu neliečia, ale pomáhajú optimalizivať trávenie. U chronickej pankreatitídy sú niektoré probiotické kmene kontraindikované, preto určite neodporúčam experimentovať s bežnými preparátmi. Vhodne zvolené kmene majú možnosť znížiť závažnosť prejavov chronickej pankreatitídy. U poruchy vstrebávania tukov určite odporúčam personalizovanú úpravu stravy v spolupráci s výživovým poradcom. Ak máte kvôli poruche metabolizmu tukov problém s vysokou hladinou cholesterolu, tak konkrétne probiotické kmene majú potvrdené účinky na jeho optimalizáciu.

2021-03-24 11:06:27 - otázka od: Erika Dobrý deň, môžu personalizované probiotiká pomôcť pri diagnóze migrény? Ďakujem Dobrý deň prajem. Podobne ako pri iných multifaktoriálnych chorobách a zdravotných poruchách, patrí aj liečba migrény do rúk odborného lekára. V podpore liečby, aby bola terapia účinnejšia, môžu črevné mikroorganizmy zohrávať omnoho významnejšiu úlohu, ako sme si doposiaľ mysleli. Črevný mikrobióm ovplyvňuje mnohé funkcie nášho organizmu, vrátane imunity, metabolizmu ale aj činnosti nášho mozgu a zmeny nášho črevného mikrobiómu sprevádzajú takmer všetky chronické choroby. Veľmi dôležitou súčasťou efektívnej prevencie a podpornej liečby chorôb by mala byť aj naša výživa a pravidelná starostlivosť o náš črevný mikrobióm. Na základe súčasných poznatkov, ale aj vlastnej skúsenosti, by som Vám ich aj vo Vašom prípade jednoznačne odporúčal.

2021-03-24 11:06:57 - otázka od: ING.Maria Stevkova V nemocnici ma liecili na zapal dychacich ciest antibiotikami. Po 6 dnoch som dostala hnacku clostrit.difficite. Velmi som schudla a dlho som hnackovala. Opuchli mi aj chodidla, bolelo srdce, ladviny..trol vrch hlavy.Mam uz 2 roky problemy s crevami. UZIVAM FLORALIV a WOBENZIN. Ale mam problemy- bolesti v bruchu, striedanie hnacky a zapchy. PROSIM, ako si pomoct? DAKUJEM. Dobrý deň prajem. Pri probléme s premnožením klostrídií dochádza k abnormálnemu obsadeniu črevnej steny v dôsledku poškodeného mikrobiómu antibiotikami. Na to aby sme klostrídie efektívne a dlhodobo z organizmu vytesnili, treba mikrobióm obohacovať dlhodobo o prospešné - probiotické baktérie, ktoré zaberú ich životný priestor. Vo Vašom prípade Vám odporúčam riešiť Vaše problémy s funkčnými poruchami tráviacieho traktu pomocou personalizovaných probiotík, pretože sú to probiotické prípravky zohľadňujúce špecifiká každého človeka, jeho črevného mikrobiómu a zdravotného stavu. Podrobné informácie, ako si personalizované probiotiká môžete zadovážiť, nájdete na webovej stránke našej spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk. Vzhľadom k povahe Vašich zdravotných problémov, Vám tiež odporúčam využiť aj služby výživového poradcu, ktorý Vám na základe analýzy pripraví individuálny stravovací plán. Bude si to vyžadovať určitý čas a trpezlivosť. Veľmi vhodná by bola aj systematická starostlivosť gastroenterológa. V akútnych prípadoch sa využíva aj transplantácia fekálnej mikrobioty. Je to jediný prípad, kedy sa fekálna transplantácia odporúča ako život zachaňujúci zákrok. Odporúčam sledovať náš web alebo Facebook, keďže náš ďalší výskum sa zameriava práve na efektívnu liečbu klostrídiových infekcií.

2021-03-24 11:07:51 - otázka od: Marian Fehér Kde sa dajú získať podrobnejšie informácie o ich účinku, dostupnosti a cene? Dobrý deň prajem. Všetky podrobné informácie o personalizovaných probiotikách, vrátane ich účinku, dostupnosti a cene, nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk.

2021-03-24 11:08:22 - otázka od: Pavol Dobrý deň. Mam ulceroznu kolitidu už 2 roky, s dosť ťažkým priebehom. Beriem prednison prakticky od začiatku +som na biologickej ličbe. Chcel by som sa spýtať na podpornu liečbu personalizovanými probiotikami alebo klasickými. S chudol som skoro 20kg. A nemôžem pribrať a jem dosť veľa. A dosť ma to psychicky vyčerpáva. Ďakujem Vám veľmi pekne za Vašu odpoveď. Dobrý deň prajem. Pre podpornú liečbu ulceróznej kolitídy Vám odporúčam, po konzultácii s Vaším ošetrujúcim lekárom, využiť personalizované probiotiká. Pri ich príprave a výbere vhodných probotických mikroorganizmov bude zohľadnený nielen Váš zdravotný stav, ale aj aktuálny stav Vášho črevného mikrobiómu. Vo výskume sme sa zaoberali práve ulceróznou kolitídou a môžem potvrdiť, že správne zvolené probiotické kmene majú prospešný účinok a riešia jednu z hlavných príčin relapsu.

2021-03-24 11:08:45 - otázka od: MámToTakTrochuVmene Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť nejakú ozajstnú vitamínovú bombu? Dobrý deň prajem. Probiotiká to nemôžu byť, ale odporúčal by som Vám domácu vitamínovú bombu od Barbary Štubňovej. Viac o nich od nájdete na linku https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/zrucne-strucne/103845/urobte-si-domacu-vitaminovu-bombu

2021-03-24 11:09:48 - otázka od: Iveta Dobrý deň, pán doktor, je možné formou prebiotík alebo probiotík upraviť celiakiu? Prípadne existujú nejaké štúdie, aby takto postihnutí ľudia v budúcnosti nemuseli študovať zloženie každej neznámej potraviny. Ďakujem. Dobrý deň prajem. Probiotiká sú vhodné aj pre ľudí postihnutých celiakioiu. Pri celiakii vyberáme konkrétne kmene, ktoré majú popísaný účinok pri štiepení lepku a teda zlepšujú kvalitu života celiaktika. Musím však upozorniť, že tieto kmene celiakiu neliečia, ale pomáhajú optimalizivať trávenie. Odporúčal by som Vám vybrať si personalizované probiotiká. Pri ich príprave a výbere vhodných probotických mikroorganizmov sa zohľadňuje stav Vášho črevného mikrobiómu, rozmanitosť a zloženie Vášho črevného mikrobiómu.

2021-03-24 11:10:34 - otázka od: Denis Dobrý deň, 1. Je možné sa zbaviť potravinovych sensitivit pomocou probiotik. ? 2. Ak je vlaknina taká dôležitá, prečo ľudia zažívajú také dobre výsledky na carnivore diet. 3. Dá sa probiotikmi zlepšiť psychicky stav , brain fog ? 4. Dá sa pomocou probiotik vyriešiť chronicka prostata? 5. Názor na oxalaty ? Môžu byť potencionalny problém veľa zdravotných problémov? Ďakujem Dobrý deň prajem. Potravinové alergie a intolerancie sú podobne ako mnohé chronické choroby, sprevádzané črevnou dysbiózou, teda zmenami diverzity, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu a mali by byť súčasťou ich podpornej liečby. Záleží od typu intolerancie. Robí sa na to veľa výskumov a aj v našej biobanke máme kmene, ktoré sú účinné pri konkrétnych intoleranciách. Výživa je mimoriadne dôležitým faktorom ovplyvňujúcim naše zdravie, hoci aj v jej prípade sa ukazuje, že nie každému vyhovuje rovnaký spôsob stravovania. Začína sa rozvíjať odbor personalizovaná výživa. Vo vzťahu k črevnému mikrobiómu a následne aj funkciám nášho organizmu, na regulácii ktorých sa podieľa, však platia určité zásady. Pre podporu funkčnosti črevného mikrobiómu je však veľmi dôležitá vláknina. Jej zastúpenie v našej výžive, potrebujeme jednoznačne výrazne navýšiť. Vláknina, podobne ako prebiotiká, obsahujúce zložité cukry, vyskytujúce sa napr. v artičokoch, cibuli, cesnaku a banánoch, stimulujú rast a metabolickú aktivitu prospešných baktérií v našich črevách. Pre náš mikrobióm sú veľmi dôležité aj potraviny obsahujúce prospešné mikroorganizmy. Spomínaná carnivore diet je nová a chýbajú nám údaje o dlhodobých účinkoch na naše zdravie. V súčasnosti sa nízkosacharidové diéty využívajú ako liečebný protokol, no nemôžu byť dlhodobým stravovacím režimom ak to nevyžadduje konkrétna diagnóza. Určite je vhodné tento postup riešiť v spolupráci s certifikovaným a skúseným odborníkom na výživu. Výsledky výskumu ukazujú, že črevný mikrobióm ovplyvňuje, okrem iného, aj mozgovú činnosť, pričom črevná dysbióza sa spája aj s niektorými duševnými poruchami, čo poukazuje na možnosti ovplyvňovania našej psychiky prostredníctvom jej úpravy. Črevná dysbióza je spojená s mnohými chronickými chorobami, ako sú črevné zápalové choroby, syndróm dráždivého čreva, metabolický syndrómu, obezita, diabetes II. typu, srdcovo-cievne a nádorové choroby, ale aj neurodegeneratívne choroby či duševné poruchy a ďalšie choroby zdravotné poruchy, a preto modulácia črevného mikrobiómu rôznymi metódami, vrátane probiotík, by mala byť využívaná nielen v prevencii, ale mala byť aj súčasťou podpornej liečby uvedených chorôb. Pri oxalátoch sa aktuálne skúma jeden konkrétny probiotický kmeň, ktorý je v treťom štádiu klinického testovania. Keďže ide o anaeróbny kmeň, nie je voľne dostupný. Po skončení štúdií bude dostupný ako liek, teda pharmabiotikum.

2021-03-24 11:11:19 - otázka od: Vladimir Je možné tým liečiť aj bolesti žalúdka a čriev, ako i chronické ochorenie hrubého čreva so symptómamy zápalu hrubého čreva? Ďalšie symptómy: Častá bolesť v pravo pod rebrom občas v oblasti trojuholníka. Stolica s prímesou ťahavého hlienu, začervenanie očí sieťou žíl a občasné zahmlené videnie (očné pozadie a tlak podľa Doktora v poriadku) , občasná bolesť hlavy, bolesť krku v zadu v cirka výške C3 stavca až po Atlas ale žiadna hernia disku ani cervikálny syndróm sa nepotvrdil Röntgenom ani Magnetickou rezonanciou, občasné záchvaty strachu, Triaška (Tremor), zvýšené vylučovanie moču počas Ataku. Ataky na denom poriadku. Zle mi býva často v noci od 2:00 hodiny ale samozrejme občas to príde aj cez deň. Zle mi je po Káve, Coca Cole, Čokoláde, Mastnom ale občas aj po Sojovej omáčke, Chlebe a pečive (Celiaklia ako aj alergia na mlieko je lekársky vylúčená). Sonom nájdené: cysta na obličke vraj je to bežné, zápal steny hrubého čreva v ľavej dolnej časti brucha už preliečený Antibiotikami (po ňom test stolice neodhalil žiadne baktérie). Stukovatená pečeň vraj nepotrebuje liečbu podľa mojej doktorky. Baktériálna príčina nepreukázaná, 9x Kolonoskopia a Hadica do Žalúdka nenašli žiadnu možnú príčinu hore uvedených problémov. Už 5 rokov sedím doma lebo mi je nonstop zle, zle mi je aj po loliekoch. Keď som bral Antibiotiká po 3 dňoch mi bolo na umrerie zle ale dobral som ich aj tak do konca, potom som nasadil Črevné baktérie z lekárne no nejak to nepomohlo. Snažím sa vrátiť do normálu ale nič nepomáha. Doktorka mi už predpísala aj Antidepresíva (už som bral 5te) a aj tak mi býva zle. Jednoducho to nieje psychickej príčiny. Zle mi príde aj keď som šťastný a aj keď dačo robím, dokonca aj vonku na prechádzke tak že som radšej doma kde si môžem ľahnúť a vypiť dostatok vody ak mi je zle a ísť na toaletu. Ďakujem Vám vopred za Vašu odpoveď. Dobrý deň prajem. Ďakujem Vám za podrobný popis Vašich zdravotných problémov. Po zvážení Vašich problémov, by som Vám chcel odporučiť využiť možnosť riešiť Váš zdravotný stav s podporou 6 mesačnej kúry personalizovaných probiotík. Uvedená kúra, podporená ešte prebiotikami, ktoré sú jej súčasťou a úpravou Vášho stravovacieho plánu, ktorý Vám na Vaše požiadanie pripraví naša výživová poradkyňa, Vám výrazným spôsobom upraví Váš črevný mikrobióm a prostredníctvom neho aj funkcie, na regulácii ktorých sa podieľa, vrátane imunity, tráviacich procesov a metabolizmu, dokonca ovplyvňuje aj činnosť nášho mozgu a rekciu nášho organizmu na stres. Všetky podrobné informácie ako si zadovážiť personalizované probiotiká, nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk .

2021-03-24 11:11:50 - otázka od: Eva Dobrý deň pán doktor, mám necelý rok diagnostikovanú psoriázu stredného rozsahu s veĺmi rýchlym nástupom. Momentálne sa to nezhoršuje, najhoršie oblasti kontrolujem lokálne kortikosteroidmi. Úprava diety nefunguje, skúšala som stredomorskú stravu ryby + zelenina, takmer dôsledne cca 2 mesiace. Mám 50 rokov, 1 a pol roka po menopauze, fajciarka nie silná, stresové zamestnanie aj vzťahová situácia. Športové aktivity mierne - joga, nemám iné choroby. Trávenie myslím si, v norme. Mám naštudované ohľadom zmeny životného štýlu a pod.... Moja otázka: myslíte, že personalizované probiotiká by mohli byť užitočné v mojej situácii? Ďakujem. Dobrý deň prajem. V súčasnosti už existujú poznatky, ktoré poukazujú na prepojenie medzi črevným a kožným mikrobiómom a medzi črevnou dysbiózou a zápalovými a autoimunitnými chorobami, vrátane kožných chorôb ako ukazuje aj táto štúdia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6881942/ . Tento výskum je ešte len v počiatkoch, avšak prepojenie medzi črevom a kožou je preukázané. Myslím, že v spolupráci s Vaším odborným lekárom by bolo vhodné zvážiť možnosť využitia personalizovaných probiotík v podpornej terapii Vašej choroby. Personalizované probiotiká dokážu upraviť Váš črevný mikrobióm a pozitívne ovplyvnia funkčnosť Vášho imunitného systému a metabolizmu. Všetky potrebné informácie o personalizovaných probiotikách nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk .

2021-03-24 11:12:14 - otázka od: Jozef Geczy Dobrý deň, Prosím vás o radu, môj syn 25 rokov po operácii na wilkieho sindrom september 2020, má stále problémy nafukovanie, hnnacka, bolesti pod rebrom. Absolvovali sme všetky gastro vyšetrenia a nakoniec mu zistili intoleranciu laktóza 0 percent, histamin 50 percent, sacharóza 80 percent. Skúšali sme všetky diéty, dostupné lieky nič nepomáha. Veľmi vás prosím sme na koncoch, už nevládzem, môžete poradiť či váš objav môže pomôcť? Veľmi prosím o odpoveď. S pozdravom Geczy Jozef Dobrý deň prajem. Mnohé funkčné poruchy tráviaceho traktu sa môžu spájať aj s narušením diverzity, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu (črevnou dysbiózou), ktorá je spájaná aj s mnohými chronickými chorobami. Odporúčal by som Vám, aby ste v spolupráci s Vaším odborným lekárom zvážili možnosť využitia personalizovaných probiotík v podpornej liečbe choroby Vášho syna. Problémy, ktoré popisujete sú časté u našich pacientov a personalizované probiotiká majú významný potenciál riešiť ich príčiny. Personalizované probiotiká a individulálny stravovací plán dokážu upraviť narušený črevný mikrobióm Vášho syna s pozitívnym vplyvom na celý organizmus. Informácie o personalizovaných probiotikách a možnostiach ako si ich môžete zadovážiť nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk.

2021-03-24 11:12:58 - otázka od: Ján Bisák Chcem sa opytat a poprosit o odpovede pana MvDr.Bombu na moje nasledujuce otazky. 1, uz cca 20 rokov trpim, vzdy po jedle velkym nafukovanim(ako keby mi traviaci trakt nedokazal stravit normalne potravu, alebo nie tak ako by normalne mal)a tym aj velkou plynatostou a nasledne zapachajucimi plynmi..A po ovoci je to najhorsie, ako keby mi crevny trakt nedokazal stravit fruktozu. Snazim sa stravovat velmi rozumne-ovocie, zelenina, orechy, maso, obilniny, vajicka, proste s kazdeho roska troska ako sa hovori. Pritom na gastroskopii mi nic nezistili, ani ze by som trpel celiakiou a pod. Vsetko v poriadku, co som rad, ale mam pocit a "tusenie" , ze ten moj crevny mikrobiom nie je taky ako by normalne mal byt.Aj som si skusil kupit najroznejsie probiotika dostupne v lekarnach, ale po ziadnych som necitil zlepsenie. A aj vodu pijem cca 2litre denne, rekreacne sportujem a snazim sa zit racionalne. Mohli by mj na toto pomoct tie specificky pre moj crevny mikrobiom vytvorene? 2, ci pan MvDr.Bomba spolu so svojimi kolegami zistil resp.mali moznost aj odpozorovat, ze ked niekomu nasadili tieto specificke probiotika, ci sa zlepsila aj mentalna vykonnost toho jedinca, ako sa v mnohych knihach pise, ze crevo je druhy mozog, tak ci dochadza aj k zlepseniu funkcii mozgovej cinnosti ako su kratkodoba resp.dlhodoba pamat, vyssia schopnost sustredenia, koncentracie a pod. Pretoze od vtedy ako som zacal mat taketo obtiaze, tak sa akoby ruka v ruke s tymto vsetky tieto moje mentalne schopnosti zhorsili a to mam 38 rokov, takze vekom to nebude:) A ked som si dal robit najroznejsie mozne vysetrenia dostupne od obvodneho lekara, tak vsetko je podla papierov v poriadku, akurat ja sa tak necitim napriek zdravemu zivotnemu stylu ktory sa snazim racionalne dodrziavat podla svojich fyzickych a mentalnych schopnosti. A k tomu este spomeniem velku unavu a ak nahodou ochoriem napr. chripka, alebo sa porezem, alebo udriem si nohu, ruku, tak sa mi to dlho hoji a je u mna dlha rekonvalescencia z cohokolvek. Tak sa chcem aj opytat, ze ci sa uz realne da zistit aj beznemu cloveku skladba jeho crevneho mikrobiomu a nasledne nasadit tie pre neho specificke probiotika, ktore by mi dokazali pomoct. Pripadne kde sa na koho konkretne obratit, nejaky kontakt by som poprosil. 3, Da sa napravit aj pripadna tzv.pripustnost creva? Nieco som o tom cital, ze ked crevny mikrobiom nie je uplne v poriadku, tak sa mikroskopicky mozu vytvorit vacsie otvory ako by mali a do krvi cez crevnu stenu mozu prenikat aj latky...ktore tam zdrave crevo resp.jeho sliznica neprepusti. Dakujem velmi pekne za pomoc a odpovede pan MvDr.Bomba a aj redakcii dakujem krasne. S uctou Jan Bisak. Zilina Dobrý deň prajem. Ďakujem Vám za Vaše otázky a podrobný popis Vašich zdravotných problémov. Verím, že mám pre Vás dobré správy. Pretože na všetky Vaše otázky by mohli byť odpoveďou a riešením personalizované probiotiká. Črevný mikrobióm sa podieľa na regulácii mnohých fyziologických funkcií organizmu človeka, predovšetkým nášho metabolizmu, imunitnému systému, ale aj činnosti nášho mozgu. Črevné baktérie produkuje rôzne látky, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu vnútorného prostredia nášho organizmu. Súčasné poznatky však poukazujú aj na skutočnosť, že črevný mikrobióm má veľký význam aj v procese vzniku a vývoja chorôb. Narušenie diverzity, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu, stav ktorý označujeme ako črevná dysbióza, ktorý môže byť aj narušením črevnej bariéry, spôsobuje v našom organizme vznik zápalu nízkeho stupňa. Črevná dysbióza je spojená s mnohými chronickými chorobami. Aj keď súčasnosti nie je ešte objasnené, či je črevná dysbióza príčinou alebo dôsledkom chronických chorôb, uvedené poznatky však zároveň poukazujú na mimoriadny potenciál využitia modulácie črevného mikrobiómu v prevencii a terapii chronických chorôb spojených s dysbiózou. Personalizované probiotiká predstavujú efektívny spôsob úpravy nášho črevného mikrobiómu, pretože sú zostavené na základe analýzy črevného mikrobiómu pacienta, využitím vhodnej kombinácie prospešných mikroorganizmov. Z uvedeného dôvodu majú veľký potenciál pomôcť aj Vám. Vzhľadom k prepojeniu črevnej mikrobioty z naším mozgom, efekt 6 mesačnej kúry personalizovanými probiotikami by sa mal prejaviť aj na zlepšení duševnej výkonnosti a tiež na zlepšení funkcií črevnej bariéry. Účinok personalizovaných probiotík Vám oodporúčam podporiť individulálnym stravovacím plánom, ktorý Vám na Vaše požiadanie pripraví naša kolegyňa. Všetky potrebné informácie o personalizovaných probiotikách a možnostiach ako si ich môžete zadovážiť , nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk.

2021-03-24 11:15:44 - otázka od: Daniela Ako celiatičku ma táto téma zaujíma o niečo viac, akou cestou sa budú uberať personalizované prebiotiká pre mňa?majú šancu celiakiu vyliečiť?v čom by boli prospešné pre mňa? Dobrý deň prajem. Personalizované probiotiká sú vhodné aj pre ľudí postihnutých celiakiou. Pri celiakii boli skúmané konkrétne kmene, ktoré majú popísaný účinok pri štiepení lepku. Upozorňujem však, že tieto kmene celiakiu neliečia, ale pomáhajú optimalizovať trávenie a zlepšujú kvalitu života celiatika. Diverzita črevného mikrobiómu, jeho zloženie a funkčnosť sú podobne ako u mnohých iných chorôb zmenené v porovnaní s črevným mikrobiómom zdravých ľudí, uvedený stav označujeme ako črevná dysbióza. Personalizované probiotiká sú pripravované pre každého človeka individuálne, na základe analýzy jeho črevného mikrobiómu, a preto dokážu efektívnejšie modulovať Váš črevný mikrobióm a účinnejšie regulovať funkcie Vášho imunitného systému a Váš metabolizmus. Mali by byť súčasťou podpornej terapie chorôb spojených s črevnou dysbiózou a ňou spôsobeným zápalom nízkeho stupňa v našom organizme.

2021-03-24 11:16:07 - otázka od: Jozef Kožka Maju prosim Vas zmysel probiotika sypane napr. do jogurtu na zaludocnu sliznicu? Dobrý deň prajem. Probiotiká účinkujú predovšetkým v črevnom trakte a z prostredia žalúdka sa presúvajú pomerne rýchlo do nižších úsekov tráviaceho traktu. Takže ich lokálny účinok v žalúdku je krátkodobý.

2021-03-24 11:19:17 - otázka od: Lászlo Vadkerti Aké vyšetrenia musí absolvovať človek, aby mu mohlo byť u neho indikované personalizované probiotikum? Je viazané na lekársky predpis? Dobrý deň prajem. Personalizované probiotká si môžete objednať jednoducho z domu cez internet. Všetky podrobné informácie o personalizovaných probiotikách, vrátane postupu ich prípravy zohľadňujúceho špecifické potreby pacienta, nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk . K výrobe personalizovaných probiotík potrebujeme od Vás len vzorku stolice a krátku anamnézu vo forme online zdravotného dotazníka. Sadu na odber vzorky stolice vám doručí kuriér domov. Po odbere dáte prostredníctvom sms vedieť do blaboratórií, odkiaľ vyšleme kuriéra na zvoz vzorkiek. Zo stolice zistíme zloženie Vášho mikrobiómu a najmä jeho nedostatky. Na základe analýzy Vášho mikrobiómu a Vašej anamnézy budú personalizované probiotiká pripravené a budú Vám doručené kuriérom. Personalizované probiotiká nie sú viazané na lekársky predpis.

2021-03-24 11:19:57 - otázka od: Ivan Dobrý deň prajem, Aký je názor odborníka na probiotiká v skyslenom ovčom mlieku, jogurte alebo ovčej bryndze, ktoré májú pomer omega 3 ku omega 6 pasené lete 1:2? A dokonca alpské kravy v lete na paši majú pomer omega3 ku omega 6 úžasných 1:1 , nestačí piť zkysléné kvalitné domáce kravské mlieko(nepasterizované),tvaroh, syr, bryndzu, kyslú domácu kapustu atd? A jasnéže nestačí potom kŕmiť tie probiotiká pravideľne aj prebiotikami ako beta glukany z ovsených vločiek alebo anilín v cibule a cesnaku ? Nie je dôležitejšia prevencia ako hasenie problémov? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Ivan Dobrý deň prajem. Najdôležitejším prostriedkom, ako sa môžeme o svoj črevný mikrobióm starať systematicky, dlhodobo a pravidelne je predovšetkým naša výživa. Samozrejme, je veľmi dôležité, aby bola vyvážená. V tom nám vedia poradiť fundovaní poradcovia v oblasti výživy. V súčasnosti sa začína presadzovať personalizovaná výživa, pretože tak ako je to s liekmi, nie všetkým vyhovujú rovnaké stravovacie jedálničky. Z hľadiska nášho mikrobiómu, je však veľmi dôležitá vláknina. Jej zastúpenie v našej výžive, potrebujeme jednoznačne výrazne navýšiť. Vláknina, podobne ako prebiotiká, obsahujúce zložité cukry, vyskytujúce sa napr. v artičokoch, cibuli, cesnaku a banánoch, stimulujú rast a metabolickú aktivitu prospešných baktérií v našich črevách. Pre náš mikrobióm sú veľmi dôležité aj potraviny obsahujúce prospešné mikroorganizmy. Na Slovensku máme dve unikátne funkčné probiotické potraviny, kyslú kapustu a nepasterizovanú bryndza. Do nášho jedálnička by sme mali zaradiť aj potraviny obsahujúce omega-3 mastné kyseliny. Výsledky nášho výskumu preukázali, že omega-3 mastné kyseliny zvyšujú schopnosť probiotických mikroorganizmov kolonizovať črevnú sliznicu, čo sa zároveň prejavilo vo zvýšení ich účinku v potláčaní rastu škodlivých baktérií. Prospešné sú aj fermentované potraviny a kyslomliečne produkty s obsahom probiotických mikroorganizmov. V obdobiach zvýšenej záťaže organizmu, v zimnom a jarnom období, pri cestách do exotických krajín, pri a po užívaní antibiotík je vhodné pomáhať nášmu mikrobiómu aj účinnými probiotickými a prebiotickými výživovými doplnkami. Obzvlášť ľudia po šesťdesiatke by nimi mali posiľňovať svoj črevný mikrobióm pravidelne, pretože v tomto veku dochádza v jeho zložení k prirodzenému poklesu zastúpenia prospešných mikroorganizmov, predovšetkým laktobacilov. Veľmi dobrou správou je, že na Slovensku už máme k dispozícii aj personalizované probiotiká. Náš mikrobióm by sme mali podporovať aj pravidelným primeraným pohybom a vyhýbať by sme sa mali technologicky spracovaným potravinám s vysokým obsahom aditív a konzervačných látok.

2021-03-24 11:21:00 - otázka od: Blažena Danková Môžu pomôcť personalizované probiotiká aj v liečbe rakoviny, resp. pri spomalení tvorby metastáz na pľúcach a pečeni? Je to liečba hradená zdravotnou poisťovňou a kto má k takejto liečbe prístup?? Ďakujem! Dobrý deň prajem. Aj na základe našich zistení sa ukazuje, veľmi vysoké percento ľudí ma poškodený mikrobióm. Poškodený mikrobióm je spájaný s mnohými zdravotnými problémami, od porúch trávenia a potravinových intolerancií až po vážne chronické ochorenia. Cieľom personalizovanej modulácie je opraviť mikrobióm, čo môže podporiť úspešnosť liečby chorôb a napomáhať ich predchádzaniu. Využitie personalizovaných probiotík v podpornej liečbe odporúčam konzultovať so svojím ošetrujúcim lekárom. Prístup k personalizovaným nie je obmedzený a nie je hradený zdravotnou poisťovňou. Všetky podrobné informácie o personalizovaných probiotikách nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk .

2021-03-24 11:22:14 - otázka od: anna Žakovičova Ja mávam často zápchu,tieto probiotiká by mi pomohli?Ale ja beriem veľa liekov na moje choroby Dobrý deň prajem. Áno, personalizované probiotiká by Vám vo Vašich zdravotných problémoch mali pomôcť. Bolo by vhodné, aby ste ich užívanie konzultovali so svojím ošetrujúcim lekárom. Určite uveďte podrobne Vašu anamnézu aj do nášho zdravotného dotazníka. Všetky podrobné informácie o personalizovaných probiotikách nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk .

2021-03-24 11:25:14 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či personalizované probiotiká dokážu pomôcť aj ľuďom s intoleranciami ako napr. Histamín, laktóza, fruktóza a pod. Ak áno, akým spôsobom je možné sa k nim dostať? Ďakujem. Dobrý deň prajem. Narušenie rozmanitosti, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu (črevná dysbióza), je spojená s mnohými chronickými chorobami a zdravotnými poruchami, vrátane intolerancií, predovšetkým laktózovej intolerancie. Rozsiahle výskumy nových črevných bakterií potvrdili u konkrétnych probiotických kmeňov účinky na konkrétne intolerancie. Správna voľba kmeňov je naviazaná na jeho podrobnú analýzu, ktorú vykonávame v našich laboratóriách.

2021-03-24 11:27:15 - otázka od: Attila Dobrý deň. V roku 1996 mi diagnostikovali ulceróznu kolitídu.Stiedali sa ťažšie a lepšie obdobia choroby.Asi pred štyrmi rokmi sa mi stav prudko zhoršil a zásluhou mojej pani doktorky Kališovej som sa dostal do klinickej štúdie.Trvá to už tretí rok,užívam 2gramy Pentasa a z klinickej štúdie Ozanimod.Od začiatku liečby sa cítim dobre,nemám hnačky,krvácanie ani bolesti.Asi v 4-mesačných intervaloch striedam Probiofix a Probio 24.Prosím o doporučenie vzhľadom na moju chorobu,aké probiotiká by ste mi doporučil. Ďakujem. Dobrý deň prajem. Ak sa Vám osvedčili doteraz používané probiotiká, môžete ostať pri nich. Pri ulceróznej kolitíde, na prevenciu relapsu ulceróznej kolitídy sa odporúča prípravok Mutaflor, ktorý obsahuje baktérie Escherichia coli kmeň Nissle 1917. Odporúčam Vám tiež využiť personalizované probiotiká, ktoré sa pripravujú na základe analýzy črevného mikrobiómu pacienta a zohľadnením jeho anamnézy. Obsahujú vyšší počet a rozmanitosť probiotických kmeňov ako aj vyššiu koncentráciu v dennej dávke. Využitie probiotických mikroorganizmov pri ulceróznej kolitíde Vám odporúčam konzultovať s Vaším ošetrujúcim lekárom. Všetky informácie o personalizovaných probiotikách nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk .

2021-03-24 11:31:34 - otázka od: Silvia Vargova Dobry den. Rada by som sa spytala akym sposobom a na zaklade coho sa uvedene probiotika personalizuju. Zaroven ma zaujima, kedy a za akych podmienok budu dostupne beznemu pacientovi a ako sa k nim da dostat. Mam 8rocnu dceru, ktora trpi diagnozou SIBO a ma alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka. Dodrziavame prisnu bezmliecnu dietu a na 90% FODMAP dietu. Dlhodobo uziva PROBIOFIX-inum Bolesti bruska stale pretrvavaju a ani po atb liecbe a uvedenych dietach neprislo ziadne rapidne zlepsenie stavu. Je mozne, ze personalizovane probiotika mozu aj v tomto pripade pomoct? DAKUJEM za Vasu odpoved a prajem pekny den, Silvia Vargova Dobrý deň prajem. Personalizované probiotiká sú probiotické prípravky, ktorých zloženie je založené na základe analýzy mikrobiómu pacienta zo vzorky stolice, ktorá odhalí dôležité zmeny jeho mikrobiómu. Na základe uvedenej analýzy, zdravotnej anamnézy a využitím špecifického algoritmu vytvoríme vhodné konzorcium prospešných mikroorganizmov konkrétne pre vašu dcérku. (Obe moje vnučky užívajú personalizované probiotiká s výbornými výsledkami) Následne pripravíme personalizované probiotiká, ktoré sa pacientovi aplikujú vo forme 6 mesačnej probiotickej kúry. Probiotická kúru sa odporúčam doplniť individuálnym stravovacím programom. V porovnaní s bežnými probiotikami z lekárne obsahujú personalizované probiotiká niekoľko násobne vyšší počet kmeňov probiotických mikroorganizmov (väčšinou 30 – 35 kmeňov) a aplikujú sa v násobne vyšších počtoch, v počte 35 miliárd baktérií v jednej dennej dávke. Pacientovi sa doručia v špeciálnych hliníkových dózach s desikantovým viečkom proti vlhkosti a praktickým termoobalom pre uchovanie v chlade. Personalizované probiotiká majú veľký potenciál ich využitia nielen v prevencii ale najmä v podpornej liečbe mnohých chorôb spojených s dysbiózou črevného mikrobiómu. Sú už dostupné na Slovensku a všetky informácie o personalizovaných probiotikách nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk. Verím, že personalizované probiotiká by mohli pomôcť aj vašej dcérke.

2021-03-24 11:33:15 - otázka od: Marcela Vdoviaková Dobrý deň, pána profesora a jeho personalizované probiotiká už som na internete a v správach zaznamenala a jeho úrivky zo štúdie ma nadchli. Dá sa v tomto čase prihlásiť niekam a objednať si vytvorenie personalizovaných probiotík? Ponúka niektoré pracovisko už túto službu pre nás bežných ľudí, prípadne pre dobrovoľníkov na výskum? Vopred ďakujem za odpoveď a prajem veľa trpezlivosti a elánu pri ďalšej práci. Dobrý deň prajem a veľmi pekne Vám ďakujem za Vaše milé slová. Personalizované probiotiká si už na Slovensku môžete objednať. Prináša ich spločnosť Perbiotix. Všetky podrobné informácie o personalizovaných probiotikách, vrátane presného postupu ako si ich môžete zadovážiť, nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk . Postup je veľmi jednoduchý, všetko zariadite od Vás z domu prostredníctvom internetu a kuriéra.

2021-03-24 11:34:34 - otázka od: MVDr. Sergej Smarža Dobrý deň, nemám žiadnu otázku,lebo tých bude určite veľa,ale prijmi srdečnú gratuláciu a obdiv Tvojej práci od koloegu z ročníka. Prajem všetko najlepšie. Smarža Sergej Milý Sergej, veľmi pekne Ti ďakujem za Tvoju gratuláciu. Patrí aj mojim kolegom.

2021-03-24 11:37:24 - otázka od: Peter Dobry den p.doktor Bomba, mal by som prosim zaujem o personalizovane probiotika. Aky je prosim postup a kolko by to stalo? Dakujem pekne Dobrý deň prajem. Teší ma Váš záujem o personalizované probiotiká. Všetky podrobné informácie o personalizovaných probiotikách, vrátane postupu ako si ich môžete zadovážiť a ich ceny, nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk . Je to veľmi jednoduchý proces, ktorý sme prispôsobili aktuálnej situácii a teda všetko zabezpečíte prostredníctvom internetu a kuriéra.

2021-03-24 11:41:37 - otázka od: Maria Dlabikova Dobry den, ja by som sa chcela spytat na liecbu pri ulceroznej kolitide a ktore druhy probiotik uzivat. Dakujem Ulceróźna kolitída je spôsobená viacerými faktormi. Udáva sa, že ide o proces vznikajúci v dôsledku interakcie medzi črevnou mikrobiotou a imunitným systémom, ktorý u geneticky predisponovaných jedincov vedie k spontánnemu remitujúcemu zápalovému procesu, ktorý poškodzuje črevnú stenu. Štúdie za posledné roky čoraz väčšmi zdôrazňujú kľúčovú úlohu črevnej mikrobioty v rozvoji črevných zápalových chorôb. Liečba črevných zápalových chorôb je symptomatická v kombinácii s nutričnou podporou. Na liečbu ulceróznej kolitídy sa využívajú aminosalicyláty, kortikosteroidy, imunosupresíva a biologická liečba. Pri ulceróznej kolitíde, na prevenciu relapsu ulceróznej kolitídy sa odporúča prípravok Mutaflor, ktorý obsahuje baktérie Escherichia coli kmeň Nissle 1917. Odporúčam Vám tiež využiť personalizované probiotiká, ktoré sa pripravujú na základe analýzy črevného mikrobiómu pacienta a zohľadnením jeho anamnézy. Využitie probiotických mikroorganizmov pri ulceróznej kolitíde Vám odporúčam konzultovať s Vaším ošetrujúcim lekárom. taktiež prosím budte dôsledná pri vypĺňaní nášho zdravotného dotazníka, ktorý nám pomáha pri dizajnovaní personalizovaného probiotického preparátu pre Vás. Všetky informácie o personalizovaných probiotikách nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk .

2021-03-24 11:43:38 - otázka od: Erich Marek Dobrý večer prajem, Kto a na základe čoho stanoví aké probiotiká by som mal užívať? Kde by som si mohol potom dané probiotiká zakúpiť? Sú takéto probiotiká vôbec voľne dostupné? Dobrý deň prajem. Personalizované probiotká sú už dostupné. Všetky podrobné informácie o personalizovaných probiotikách, vrátane postupu ich prípravy zohľadňujúceho špecifické potreby pacienta, ako a kde si ich zadovážiť a ako ich užívať, nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk . iProbio sa vyrába ručne, keďže každá kúra má jedinečné zloženie, tak aby čo najviac riešila problém daného človeka. Získanú vzorku stolice od pacienta analyzujeme v našich laboratóriách. Na základe výsledkov analýzy mikrobiómu a zdravotného dotazníka navrhne komplexný patentovo chránený algoritmus zloženie probiotického mixu. Probiotiká sa vyberajú z vlastnej biobanky, kde máme uskladnených viac ako 100 probiotických kmeňov o ktorých vieme presne, ako pôsobia na človeka. Z biobanky vyberieme 30 až 35 kmeňov podľa ich účinku a vytvoríme z nich kúru šitú na mieru pre daného človeka. Následne sú zabalené do toboliek spolu s prebiotickým inulínom a vložené do hliníkových dóz. 6 dóz je zabalených spoločne s prebiotikami a výsledkom analýzy a následne sú poslané zákazníkovi v termoobale aby boli uchované v chlade. Po prebratí ich musí zákazník uskladniť v chladničke, kde vydržia čerstvé a v plnej sile celé mesiace.

2021-03-24 11:46:14 - otázka od: Lenka Švubová Dobrý den. Po operaci zlucniku, vloni mam neustale bolesti bricha. Gastroskopii zjisten helicobacter a gastritida. Prelecuji ATB. Prosim doporucit probiotika. Dekuji Švubova Dobrý deň prajem. Pri užívaní antibiotík určite odporúčam nasadiť personalizované probiotiká na potlačenie nežiadúcich účinkov spôsobených antibiotickou liečbou. Samotná liečba bude takto aj lepšie tolerovaná a účinnejšia.

2021-03-24 11:50:22 - otázka od: Jana Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či by mne (47r.) a mojej dcery (24r.) mohly pomôcť na naše problémy probiotika a aké , obe sme po operacii zlcnika ja cca pred 10-mi rokmi a dcera pred 5timi rokmi, dcera mava casto hnacky a bolesti brucha a aj bolest ako pri zlcniku. Moje problémy su take iste, nebyva to uz tak casto, ale keď už ten problém mám tak akoby sa mi všetko rozhodilo a nemôžem sa dostať dlho do normálu aby som fungovala bez bolesti. Taktiež mám problém s hrubým črevom, robia sa mi na ňom polypy. Ďakujem za odpoveď Dobrý deň, problémy ktoré popisujete budú s veľkou pravdepodobnosťo súvisieť s narušením zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu. Cielenou úpravou črevného mikrobiómu určite zlepšíme Vaše prejavy. Určite by som odporúčal aj personalizovaný stravovací plán v spolupráci s nutričným špecialistom.

2021-03-24 11:52:54 - otázka od: Mária Sládečková Niekedy bolesť žalúdka, niekedy nafúknuté brucho, ráno 2-3 krát hnačka. Návaly tepla, nočné potenie. Bolesti svalov, nespavosť.Môže mi to nejaká alergia na potraviny robiť? Mám 52 rokov. Krčnu chrbtica tiež nie je 100% Ďakujem. Dobrý deň prajem. Vaše prejavy s veľkou pravdepodobnosťou súvisia s dysbiózou. Odporúčam Vám návštevu Vášho ošetrujúceho lekára resp. alergológa a na základe stanovenej diagnózy zvážiť, ako možnosť podpornej liečby, systematickú starostlivosť o črevný mikrobióm využitím personalizovaných probiotík a individuálnym stravovacím plánom. Všetky potrebné informácie o personalizovaných probiotikách a možnostiach prípravy individuálneho stravovacieho plánu nájdete na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk.

2021-03-24 11:56:22 - otázka od: Lenka Dobrý deň, mame syna 7rokov s PAS, ktory od babatka mal problemy s travenim,bolesti brucha, teploty z travenia (do 3r.), nespavost, nastupili sme na nizkohistaminovu dietu ked mal rok. Ale vsetky probiotika mu stav zhorsovali, najma tie s kravskou bielkovinou. Je pravdepodobne, ze by sa vase probiotika dali pouzit u takehoto dietata? Uvedené skutočnosti poskytujú predpoklady, že by mohli byť účinné aj u Vášho syna. Črevo je veľmi silne prepojené s mozgom a jeho funkčnosť má vplav aj na prejavy PAS. Taktiež je u týchto detí dôležitý tráviaci komfort, ktorý prispieva k optimalizácii prejavov. Na webovej stránke spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk nájdete o personalizovaných probiotikách všetky potrebné informácie.

2021-03-24 11:58:31 - otázka od: Pavol Dudrik MVDr. Kde je možné zabezpečiť produkt a aký je postup? Dakujem Všetky informácie nájdete na www.iprobio.sk prípadne nás kontaktujte na info@iprobio.sk , alojz.bomba@iprobio.sk prípadne na telefónnom čísle 0904 488 822

2021-03-24 12:00:30 - otázka od: Lenka Dobrý deň, ako by ste pomohli pri hostamine Dobrý deň prajem. Mnohé funkčné poruchy tráviaceho traktu sa môžu spájať aj s narušením diverzity, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu (črevnou dysbiózou), ktorá je spájaná aj s mnohými chronickými chorobami. Odporúčal by som Vám, aby ste v spolupráci s Vaším odborným lekárom zvážili možnosť využitia personalizovaných probiotík v podpornej liečbe. V našej biobanke máme konkrétne kmene ktoré majú popísané účinky pri konkrétnych intoleranciách.

2021-03-24 12:02:17 - otázka od: Miriam kavacka Prečo stale priberám S veľkou pravdepodobnosťou do toho vstupuje vás mikrobióm a váš stravovaí režim. Navrhujem cielenú opravu črevného mikrobiómu a intenzívnu spoluprácu s výživovým poradcom. Na pacientov s obezitou sa špecializuje napr. Dr. Barbara Sviežená

2021-03-24 12:05:02 - otázka od: Tana Dobrý deň, Dcéra 6r, ma nešpecifikovanú črevnú intoleranciu. Netoleruje mlieko(kazein) a lepok). V pôrodnici užívala gentamicin, ešte nejaké antibiotiká. da sa jej črevná mikrobiota nejako obnoviť? Alebo aspoň upraviť aby nemala HIT a SIBO. Ja mam psoriázu - môže to byť dedične? Ďakujem Dobrý deň prajem. u Vašej dcéry došlo k narušeniu mikrobiómu v tom najdôležitejšom období jeho formovania. Samozrejme, dá sa s tým pracovať a výrazne jej zlepšovať kvalitu života a zdravotný stav. Na úpravu črevného mikrobiómu Vašej dcérky odporúčam personalizované probiotiká v kombinácii s individuálnym stravovacím plánom.

2021-03-24 12:06:58 - otázka od: Anna Lavríková Ako zlepšiť svoje trávenie? Bolí ma brucho, dostanem hnačku, keď zjem jablko, zemiaky, fazuľu, žĺtok, mlieko, maslo, syr, kyslú kapustu, pomaranč, banán, droždie a iné strukoviny. Mám celiakiu. Nebolí ma brucho vtedy, keď nič nejem, iba pijem vodu a čaj. Ďakujem. Dobrý deň, jednoznačne Vám odporúčam dobrého nutričného špecialistu aby ste sa vyhli neskorším problémom s malnutríciou. Úprava mikrobiómu samozrejme efekt výrazne posilní, keďže vaše prejavy súvisia s dysbiózou, teda narušeným zložením a funkčnosťou Vášho mikrobiómu.

2021-03-24 12:09:11 - otázka od: Patrícia Dobrý večer, Keďže sa venujete črevnému mikrobiomu, snáď mi budete vedieť odpovedať na otázku. Mám opakovane nálezy baktérie Klembsiella pneumoniae v moči, na uretre a v pošve. Brala som už dvoje antibiotiká podľa citlivosti no ona sa stále vráti. Chcela by som vedieť aká je pravda o tejto baktérií, JE alebo NIE JE KLEMBSIELLA PNEUMONIAE prirodzenou súčasťou črevnej mikroflóry? Pokiaľ áno, je normálne že ju mám v čreve a mechanicky sa mi prenesie od konečníka na genitálie? Alebo je to baktéria, ktorá nemá čo robiť ani v čreve ani na ľudskom tele? Na internete sú dosť protichodné názory na túto tému. Ďakujem za odpoveď Baktéria Klebsellia pneumoniae sa bežne vyskytuje v pôde, vode a môže sa vyskytovať v dýchacom a tráviacom ústrojenstve človeka. Je podmieneným patogénom. Je najčastejším pôvodcom nozokomiálnych infekcií. Ľahšie sa presadí u ľudí s oslabenou imunitou a liečených antibiotikami. Patogénne mikroorganizmy sa presadzujú ľahšie pri črevnej dysbióze, a preto je veľmi dôležité optimalizovať diverzitu, zloženie a funkčnosť črevného mikrobiómu a podporovať funkčnosť imunitného systému aj preventívne. Z uvedeného dôvodu Vám odporúčam využiť personaliizované probiotiká, ktoré sa pripravujú na základe analýzy črevného mikrobiómu a zohľadňujú špecifiká človeka.

2021-03-24 12:14:09 - otázka od: Lucia Marenčáková Dobrý deň, mam problémy s travenim a črevami od kedy som v oktobri uživala dvoje antibiotiká kvôli zubom. Na gastre mi bola zistená Histamínová intolerancia. Znížené enzými na laktózu, sacharózu a trehalázu. Robili mi aj hadičku a zistili zápal žalúdka a helicobaktera. Antibiotiká som odmietla Dobrý deň, ako som spomínal konkrétne kmene fungujú pri konkrétnych intoleranciách. Či už je histamínová, laktózová alebo fruktózová. U helicobactera sú prejavy oportunistické, teda prejaví sa pri oslabení organizmu resp. imunity. Podporná liečba personalizovanými probiotikami má vo Vašom prípade určite opodstatnenie.

2021-03-24 12:18:29 - otázka od: Erika Bartošová Dobrý deň, mám 67 rokov a asi 20 rokov trpím na syndróm dráždivého kašľa/alergická astma, 15 rokov na atopický ekzém a 10 rokov na slabšiu histamínovú intoleranciu. Alergiológ zistil alergiu na Cladosporium herbarum, ale nedošlo k cielenej liečbe na túto hubu, lebo ju nepovažoval za signifikantný alergén. Pričom som mu uvádzala, že nemôžem jesť škroby a pektín, ktorými sa táto huba, okrem iného, živí. Navyše sa alergia na pšenicu, či lepok nepotvrdila, ani na mlieko. Teraz už nemôžem jesť ani mliečne produkty. Som alergická na všetky E-čka, cudzokrajné korenia, syntetické vône. 10 rokov neužívam žiadne lieky, všeobecne známe probiotiká mi zatiaľ tiež nepomohli, len prísna diéta. Otázka: Je Vaša metóda vhodná na liečenie alergie na Cladosporium? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň prajem. V našom čreve s nami žijú okrem našich baktérií aj plesne, huby, kasinky a vírusy. Ak sú v rovnováhe a pod kontrolou, nerobia nám problémy. Ak však problémy spôsobujú, potrebujeme v prvom rade nastoliť v čreve homeostázu teda rovnováhu. Personalizované probiotiká pripravené na základe analýzy mikrobiómu pacienta optimalizujú diverzitu, zloženie a funkčnosť črevného mikrobiómu, pozitívne ovplyvňujú imunitný systém a náš metabolizmu. Črevná dysbióza je spojená s mnohými chronickými chorobami, vrátane alergií. Odporúčal by som Vám, po konzultácii s Vaším ošetrujúcim lekárom, využiť personalizované probiotiká ako súčasť podpornej liečby.

2021-03-24 12:21:20 - otázka od: Stanikova Dobrý deň, som celiatik. probiotiká by bolo vhodné užívať stále? Užívam priebežne, v čase problému dlhodobo. Moja druhá otázka je, ako celiatik môžem užívať niečo na podporu imunity? Aj keď je celiakia autoimunitné ochorenie? Ďakujem Dobrý deň prajem. Pre optimálnu funkčnosť tráviaceho traktu a tráviacich procesov je okrem úpravy stravovacieho plánu, veľmi dôležitá aj systematická starostlivosť o Váš črevný mirobióm. Personalizované probiotiká Vám výrazne pomôžu pri úprave Vášho črevného mikrobiómu, optimalizácii činnosti imunitného systému a metabolizmu. Vedecké štúdie preukázali, že celiakiu sprevádza dysbióza, teda narušené zloženie a funkčnosť črevného mikrobiómu. Títo pacienti majú zvýšený pomer baktérií druhov rodu Bacteroides a E. Coli, a nižší výskyt baktérií rodu Bifidobacterium a Lactobacillus. Klinické štúdie preukázali účinnosť konkrétnych probiotických kmeňov na funkčnosť črevného mikrobiómu pri celiakii. Nedokážu síce celiakiu vyliečiť, ale dokážu zabrániť zápalu a pomáhajú črevám tráviť potravu a vstrebávať živiny. Na základe týchto vedomostí Vám z našej biobanky viac ako 100 overených probiotických kmeňov nakombinujeme tie, ktoré vám výrazne uľahčia život s celiakiou. Ich užívaním samozrejme podporíte aj imunitu ktorá sa z prevažnej časti vytvára v tráviacom trakte.

2021-03-24 12:26:26 - otázka od: Lániková Bolesti medzi lopatkami.a skoro po každom jedle krče a riedka stolica.aj po kave. Dobrý deň, kŕče a riedka stolica určite súvisia s narušeným mikrobiómom. Kávu určite nahraďte niečím čo vám nebude spôsobovať problémy. Bolesť medzi lopatkami je určite signálom, otázka je čoho. Každopádne by som na Vašom mieste cielene upravil stravu v spolupráci s výživovým poradcom a zvážil aj cielenú opravu mikrobiómu personalizovanými probiotikami.

2021-03-24 12:27:52 - otázka od: Martina Dobrý deň, trpím chronickými dennými bolesťami hlavy. Pochodila som už všetkých špecialistov:alergolog, neurológ, endokrinológ, ortopéd, ORL, fyzioterapeut... Vždy bez efektu. Záver neurológa:chronická migréna. Profylaxia neúspešná. Som posunutá do BA do neurologickej ambulancie, aby mi pomohli s procesom schválenia biologickej liečby (monoklonálne protilatky). Myslíte, že by mi personalizované probiotiká mohli pomôct? Kde a ako sa k nim dostať? Z probiotík užívam Probio-fix INUM. Ďakujem krásne za odpoveď. M. Dobrý deň prajem. Podobne ako pri iných multifaktoriálnych chorobách a zdravotných poruchách, patrí aj liečba migrény do rúk odborného lekára. V podpore liečby, aby bola terapia účinnejšia, môžu črevné mikroorganizmy zohrávať omnoho významnejšiu úlohu, ako sme si doposiaľ mysleli. Črevný mikrobióm ovplyvňuje mnohé funkcie nášho organizmu, vrátane imunity, metabolizmu ale aj činnosti nášho mozgu a zmeny nášho črevného mikrobiómu sprevádzajú takmer všetky chronické choroby. Veľmi dôležitou súčasťou efektívnej prevencie a podpornej liečby chorôb by mala byť aj naša výživa a pravidelná starostlivosť o náš črevný mikrobióm. Na základe súčasných poznatkov, ale aj vlastnej skúsenosti, by som Vám ich aj vo Vašom prípade jednoznačne odporúčal.

2021-03-24 12:28:19 - otázka od: Palotášová Maria Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ktoré probiotiká odporúčate. Ďakujem Dobrý deň, určite personalizované :)

2021-03-24 12:29:43 - otázka od: Peter P. Dobrý deň. Je možné vyrobiť "vlastné personalizované probiotiká" aj v prípade infekčného ochorenia hrubého čreva infekciou Clostridium difficile po jeho preliečení, aby sa minimalizovala možnosť opakovania? Ďakujem. Peter Dobrý deň prajem. Pri probléme s premnožením klostrídií dochádza k abnormálnemu obsadeniu črevnej steny v dôsledku poškodeného mikrobiómu antibiotikami. Na to aby sme klostrídie efektívne a dlhodobo z organizmu vytesnili, treba mikrobióm obohacovať dlhodobo o prospešné - probiotické baktérie, ktoré zaberú ich životný priestor. Vo Vašom prípade Vám odporúčam riešiť Vaše problémy s funkčnými poruchami tráviacieho traktu pomocou personalizovaných probiotík, pretože sú to probiotické prípravky zohľadňujúce špecifiká každého človeka, jeho črevného mikrobiómu a zdravotného stavu. Podrobné informácie, ako si personalizované probiotiká môžete zadovážiť, nájdete na webovej stránke našej spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk. Vzhľadom k povahe Vašich zdravotných problémov, Vám tiež odporúčam využiť aj služby výživového poradcu, ktorý Vám na základe analýzy pripraví individuálny stravovací plán. Bude si to vyžadovať určitý čas a trpezlivosť. Veľmi vhodná by bola aj systematická starostlivosť gastroenterológa. V akútnych prípadoch sa využíva aj transplantácia fekálnej mikrobioty. Je to jediný prípad, kedy sa fekálna transplantácia odporúča ako život zachaňujúci zákrok. Odporúčam sledovať náš web alebo Facebook, keďže náš ďalší výskum sa zameriava práve na efektívnu liečbu klostrídiových infekcií.

2021-03-24 12:34:34 - otázka od: Michaela Dobrý deň, ako dlho vydrží efekt probiotík po skončení kúry, za predpokladu, že si človek ako-tak stráži životosprávu? Po približne akom čase je potrebné kúru opakovať? Dobrý deň, na vznik dysbiózy, teda nerušenia črevného mikrobiómu vplýva viaciero faktorov. Jedným z významných je okrem genetiky, stresu, pohybu, spánku a antibiotík aj strava. Ak teda v spolupráci so špecialistom na výživu nastavíte vaše stravovanie personalizovane tak aby vyhovovalo práve vám, veľmi pravdepodobne udržíte účinok personalizovaných probiotík natrvalo. Ideálne by bolo aby ste samozrejme zapracovali aj na pohybe, znížení stresu či zlepšení spánku. Ak však budete nútená podstúpiť antibiotickú liečbu, je užívanie polročnej personalizovanej kúry znova na mieste. Štúdie ukazujú, že antibiotiká redukujú pestrosť mikrobiómu z 1000-2000 bakteriálnych druhov na 300-400 a ani po 4 rokoch sa tento stav bez suplementácie u sledovaných pacientov nedostal do pôvodného normálu.

2021-03-24 12:34:43 - otázka od: Mis Sú personalizované probiotiká vhodné aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou? Určite áno.

2021-03-24 12:41:37 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, ako vlastne probiotiká fungujú a v akej sú forme? Ďakujem Dobrý deň, naše črevo osídľuje u zdravých jedincov cca 2000 druhov baktérií. Tie z nich, ktoré majú výrazne prospešný účinok na naše zdravie a splnia aj ďalšie kritériá kategorizujeme ako probiotické. Ak nám v našom mikrobióme chýbajú práve tieto, ich miesto na črevnej sliznici zaberú iné, mnho krét choroboplodné. Užívaním probiotík vytláčame z obmedzenej plochy črevnej steny patogénne a nahrádzame ich zdraviu prospešnými - probiotickými. Tie majú obrovské množstvo funkcií, kotré v našom mikrobiómu musia plniť na to, aby bol v rovnováhe nielen mikrobióm samotný ale aj naša imunita a celkové zdravie. Probiotiká majú viaceré prospešné účinky, pričom ich efekt je kmeňovo-špecifický. Probiotiká optimalizujú tráviace procesy a metabolizmus, stimulujú imunitný systém, potláčajú choroboplodné mikroorganizmy. Môžu sa aplikovať vo viacerých formách, ale väčšinou sa aplikujú lyofilzované vo forme toboliek. Môžu však byť aj súčasťou funkčných probiotických potravín, ako je nepasterizovaná bryndza, kyslá kapusta alebo kyslomliečne nápoje. Naše probiotiká vkladáme do enterosolventných kapsúl, teda takých, ktoré sa rozpustia až v mieste ich určenia, teda v hrubom čreve. Baktérie samotné sú lyofilizované, teda mrazom uspané a prebúdza ich práve zloženie vlhkosť a teplota prostredia nášho mikrobiómu.

2021-03-24 12:47:32 - otázka od: Kováčová Tatiana Dobrý deň prajem, Trpím histaminovou intoleranciou a syndrómom dráždivého čreva . Veľmi by mi pomohli probiotiká šité na mieru . Zatiaľ iba hľadám . Je to už dosť neúnosné. Veľmi pekne ďakujem za Vašu pomoc. Dobrý deň prajem. Narušenie rozmanitosti, zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu (črevná dysbióza), je spojená s mnohými chronickými chorobami a zdravotnými poruchami, vrátane syndómu dráždivého čreva IBS, rôznych intolerancií, predovšetkým laktózovej intolerancie a histamínovej intolerancie. Rozsiahle výskumy nových črevných bakterií potvrdili u konkrétnych probiotických kmeňov účinky na konkrétne intolerancie. Správna voľba kmeňov je naviazaná na jeho podrobnú analýzu, ktorú vykonávame v našich laboratóriách. pre viac informácií nás môžete kontaktovať aj telefonicky na 0904 488 822 alebo mailom na info@iprobio.sk

2021-03-24 12:49:39 - otázka od: Peter Dobry den, mal by som zaujem o pripravu probiotik. Mam problem s travenim- diagnoza SIBO. dakujem pekne Dobrý deň, liečba SIBO by mala byť komplexná a personalizovaná. Cieľom liečby je obnoviť rovnováhu črevného mikrobiómu a jeho prirodzené funkcie. Pacient musí držať personalizovane upravenú diétu typu FODMAP. SIBO je obyčajne liečený antibiotikami. Mnohí odborníci dnes už odporúčajú probiotiká ako liečbu prvej voľby a antibiotiká by mali byť vyhradené ako druhá voľba a len u ťažších prípadov SIBO. Ak zvolíte liečbu personalizovanými probiotikami, cielene ich pripravujeme pre konkrétneho pacienta na základe analýzy stolice. Je to významný dôvod podporujúci pre túto voľbu. Klinické štúdie preukázali účinnosť konkrétnych probiotických kmeňov na funkčnosť črevného mikrobiómu a rekonštrukciu poškodenej črevnej steny. Na základe týchto vedomostí Vám z našej biobanky viac ako 100 overených probiotických kmeňov nakombinujeme tie, ktoré vám výrazne uľahčia liečbu SIBO.

2021-03-24 12:56:12 - otázka od: kamila Dobry den prajem, kde prosim najdem referencie od klientov - na stranke ich bolo velmi malo. Zaujima ma ich skusenost pri dysbioze creva, intoleranciach...ale lepsie povedane ked vam gastro ani alergo krvne vysledky nic nezistia, okrem HIT, ktora sa berie ako dôsledok ine priciny. Je vela pacientov kde pri drzani HIT diete sa stav nezlepsuje a nie je mozne zistit pricinu. Bolo by fajn zalozit FB profil s referenciami pacientov - vid Symprove. Rada by som casom vyskusala i vas, avsak naozaj preferujem validny pocet referencie. Dakujem. Dobrý deň, Kamila, ďakujem veľmi pekne za Váš podnet. Pripravujeme komunikačné kanály na spoluprácu ako s lekármi tak aj s pacientami. Vzhľadom na to, že prví pacienti si personalizované probiotiká objednávali len koncom minulého roka a začali ich užívať začiatkom tohto a ide o 6 mesačnú kúru, máme len niekoľko referencií. Priebežne budeme uverejňovať ďalšia ako sa s nami o ne budú naši klienti deliť. Ak nás chcete sledovať a kontaktovať na facebooku, môžete na tomto linku: https://www.facebook.com/iprobio kde budeme priebežne informovať aj o ďlaších našich výskumoch a nových metódach personalizovanej modulácie črevného mikrobiómu.

2021-03-24 12:57:55 - otázka od: TIBOR Dobry den. Mozu tieto probiotika pomoct pri snahe schudnut 4 kg ? Pri vahe 94 kg ? Dobrý deň, cielenou úpravou črevného mikrobiómu je možné regulovať váhu tak smerom nahor ako aj nadol, záleží od toho aký problém Vašu váhu ovplavňuje. podľa toho následne aj volíme vhodné probiotické kmene do Vášho konkrétneho mixu.

2021-03-24 12:59:51 - otázka od: Mirka Dobrý deň, pomôže mi opraviť mikrobióm len úprava stravovania? Lebo keď prestanem jesť to, čo mi ubližuje, tak by sa mi malo trávenie dať do poriadku a mala by som si mikrobióm opraviť, čo vy nato? Dá sa to takto? Ďakujem. Dobrý deň, úpravou stravy veľmi výrazne ovplavníte prejavy so stravou spojené. Štúdie však preukázali, že len stravou pestrosť mikrobiómu významne nezvýšite, preto jednoznačne odporúčame kombináciu úpravy stravovacieho plánu a cielenej opravy mikrobiómu.

2021-03-24 13:03:08 - otázka od: Juraj Šejirman Dobrý deň, nedostal som sa k rovnakým informaciam ohľadom používania prípravku MAGNE B6 najme čo sa týka časovej dlžky užívania, prípadne nežiadúcich účinkov . Rovnako prosím o váš názor na dlhodobé užívania OmagaMarine Forte + od spoločnosti NaturaMed. Ďakujem pekne . Dobrý deň, omega 3 nenasýtené mastné kyseliny potvrdili aj v našich výskumoch jednoznčne potencujúci účinok na funkčnosť mikrobiómu. Je dôležité aby ste dbali na ich zdroj a používali živočíšne z tučných rýb zo studených vôd. Horčík a vitamíny skupiny B taktiež pmáhajú no ich dávkovanie by som konzultoval s lekárom, prípadne výživovým špecialistom.

2021-03-24 13:04:04 - otázka od: Jozef Géczy Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či by pomohli aj pri histamínovej intolerancii - 50 percent, laktozovej - 0 percent, sacharoza 80 percent. Skušali sme všetky formy diét, žiaľ nepomohli, stále sú krče a nafukovanosť po strave.Dakujem za odpoveď, spozdravom Histamínová intolerancia je spojená so zápalovými chorobami tráviaceho traktu ako sú ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, SIBO alebo syndróm deravého čreva ZIPS. Tieto choroby sú sprevádzané dysbiózou, teda narušením zloženia a funkčnosti črevného mikrobiómu. Pokazený mikrobióm dokážeme účinne opraviť opraviť personalizovanými probiotikami, ktoré pre vás vyrobíme na mieru. Probiotiká pozitívne ovplyvňujú zloženie a funkčnosť črevného mikrobiómu. Klinické testy preukázali účinnosť konkrétnych probiotických kmeňov aj pri degradácii histamínu. Naopak niektoré probiotické kmene histamín produkujú a teda sú pri histamínovej intolerancii škodlivé. Na základe týchto vedomostí Vám z našej biobanky viac ako 100 overených probiotických kmeňov nakombinujeme tie, ktoré vám výrazne uľahčia život s histamínovou intoleranciou.

2021-03-24 13:10:58 - otázka od: Vladimír Fajnor Dobrý deň. Pán doktor akú probiotickú liečbu by ste mi poradili na likvidáciu baktérie E-coli, ktorú mám už cca 1 rok v hrdle, v nose a v sputum. Za ten rok som využíval 5 druhov antibiotík , ktoré mi postupne predpísal obvodný lekár a špecialista ORL. Antibiotiká absolútne nezabrali. Po opakovaných rozboroch a výteroch sa výskyt baktérie ani neznížil. Baktéria E-coli mi sposobuje neustále vykašliavanie hlienov a upchatie nosa. Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem. S pozdravom. Ing. Vladimír Fajnor. Dobrý deň pán inžinier. Po 5 ročnom užívaní antibiotík bude Váš mikrobióm vo výraznej dysbióze. Baktérie druhu E-coli sa v našom mikrobióme vyskytujú bežne a pokiaľ sú v rovnováhe a pod kontrolou tak nám nespôsobujú problémy. Ak problémy spôsobujú, ukazuje to na narušený mikrobióm a imunitu, preto je vhodné mikrobióm opraviť a obnoviť správne funkcie imunitného systému. Personalizované probiotiká sú vo vašom prípade veľmi vhodnou podpornou formou liečby. Podrobnosti môžme konzultovať mailom na alojz.bomba@iprobio.sk alebo telefonicky na 0904 488 822

2021-03-24 13:17:08 - otázka od: Marianna Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať, či je možné ovplyvniť personalizovanými probiotikami liečbu diabetu II. stupňa? Ďakujem za odpoveď. Prajem veľa úspechov vo Vašej práci. Dobrý deň prajem. Predpokladáme, že kľúčovú úlohu pri vzniku cukrovky 2. typu hrajú konkrétne druhy baktérií a/alebo ich vzájomné pôsobenie. Sú teda konkrétne baktérie ktoré spôsobujú vznik cukrovky II. typu a naopak iné, ktoré pôsobia proti jeho vzniku. Črevná dyzbióza je spojená s mnohými chronickými chorobami, vrátane diabetu II. stupňa. Súčasné poznatky poukazujú na to, že črevná dysbióza indukuje v organizme zápal, ukladanie tuku a inzulínovú rezistenciu. Na základe uvedených skutočností, má úprava črevného mikrobiómu pomocou personalizovaných probiotík potenciál využitia v podpornej liečbe cukrovky II. stupňa.

2021-03-24 13:19:42 - otázka od: Monika Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohladom probiotík, mám diagnostikovanú celiakiu už 9 rokov, dlhšie už mám problémy s pankreasom z času na čas sa mi ozve a to raz za pol roka, dosť som schudla viete mi poradiť? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň prajem. Pri celiakii vyberáme konkrétne kmene, ktoré majú popísaný účinok pri štiepení lepku a teda zlepšujú kvalitu života celiatika. Musím však upozorniť, že tieto kmene celiakiu neliečia, ale pomáhajú optimalizivať trávenie. U chronickej pankreatitídy sú niektoré probiotické kmene kontraindikované, preto určite neodporúčam experimentovať s bežnými preparátmi. Vhodne zvolené kmene majú možnosť znížiť závažnosť prejavov chronickej pankreatitídy. Cielená úprava mikrobiómu Vám pomôže aj s optimalizáciou váhy.

2021-03-24 13:22:38 - otázka od: Mgr. Dušan Marguš Dobrý deň, pri užívaní antibiotík (Dalacin)som dostal infekciu Clostridium difficile, ktorá sa mi opakovane vratila 4x (2x liečené Entizolom, 1x Vankomicin - 14 dní a raz 1x vankomicin tzv. tapy séria 7 týždňov s postupným zmenšovaním dávok vankomicínu - 6h, 12h, 24h, 48h, 72h). Chcem sa opýtať, aký druh probiotík by som mal brať, prípadne, či by som ich mal obmieňať po nejakom období. Ďakujem Dobrý deň prajem. Pri probléme s premnožením klostrídií dochádza k abnormálnemu obsadeniu črevnej steny v dôsledku poškodeného mikrobiómu antibiotikami. Na to aby sme klostrídie efektívne a dlhodobo z organizmu vytesnili, treba mikrobióm obohacovať dlhodobo o prospešné - probiotické baktérie, ktoré zaberú ich životný priestor. Vo Vašom prípade Vám odporúčam riešiť Vaše problémy pomocou personalizovaných probiotík, pretože sú to probiotické prípravky zohľadňujúce špecifiká každého človeka, jeho črevného mikrobiómu a zdravotného stavu. Podrobné informácie, ako si personalizované probiotiká môžete zadovážiť, nájdete na webovej stránke našej spoločnosti Perbiotix www.iprobio.sk. Vzhľadom k povahe Vašich zdravotných problémov, Vám tiež odporúčam využiť aj služby výživového poradcu, ktorý Vám na základe analýzy pripraví individuálny stravovací plán. Bude si to vyžadovať určitý čas a trpezlivosť. Veľmi vhodná by bola aj systematická starostlivosť gastroenterológa. V akútnych prípadoch sa využíva aj transplantácia fekálnej mikrobioty. Je to jediný prípad, kedy sa fekálna transplantácia odporúča ako život zachaňujúci zákrok. Odporúčam sledovať náš web alebo Facebook, keďže náš ďalší výskum sa zameriava práve na efektívnu liečbu klostrídiových infekcií.

2021-03-24 13:24:03 - otázka od: Margita Člunková Ako by sa dali získať personalizované probiotiká pri celiakii, keď mi zatiaľ nevadia ani potraviny s lepkom( dostala som celiakiu v 60 rokoch) len odberom vzorky z čriev? Dobrý deň prajem. K výrobe iProbio potrebujeme od Vás vzorku stolice a krátku anamnézu vo forme online zdravotného dotazníka. Zo stolice zistíme zloženie Vášho mikrobiómu a najmä jeho nedostatky. Na základe analýzy Vášho mikrobiómu a Vašej anamnézy, vyberieme vhodné probiotické kmene, ktoré riešia Váš problém. Všetko si dokážete objednať jednoducho na www.iprobio.sk Pri celiakii vyberáme konkrétne kmene, ktoré majú popísaný účinok pri štiepení lepku a teda zlepšujú kvalitu života celiatika. Musím však upozorniť, že tieto kmene celiakiu neliečia, ale pomáhajú optimalizivať trávenie.


Tagy:
online rozhovor probiotiká črevný mikrobióm

2021-03-24 11:55:00  |  Foto: red  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia