MUDr. Boris Bánovský bol online: Pýtali ste sa na všetko o zdravej chrbtici!

Zdroj: PR článok
2020-08-26 14:00:00

Začali ste kvôli bolestiam chrbta pravidelne cvičiť, chodiť na masáže, aj brať lieky a ony stále trvajú? Pomohol vám MUDr. Boris Bánovský, ktorý bol online v stredu 26. augusta 2020 od 14:00-15:00 v magazíne Vysetrenie.sk!

Sedavý spôsob života urobil z bolestí chrbtice rozšírený problém, na ktorý sa každoročne sťažuje viac a viac ľudí. Zásadnou zmenou je najmä to, že čoraz častejšie začína aj u mladých ľudí po 20-tke. Lekársky riaditeľ z piešťanskej kúpeľnej siete hotelov Ensana, MUDr. Boris Bánovský, nám prezradil, prečo to tak je a ako sa to dá zmeniť.

Opora každého nášho pohybu

„Chrbtica je hlavnou osou kostného oporného aparátu človeka a je dôležitá pri všetkých ľudských činnostiach. Umožňuje koordináciu pohybov tela, jeho vzpriamený postoj a zároveň poskytuje ochranu pre miechu,“ vysvetľuje lekársky riaditeľ.

Hneď však dodáva, že napriek tomu si jej dôležitosť ľudia často uvedomia až vtedy, keď začnú pociťovať bolesť chrbta.

Pripravte sa na to, že liečba bolesti chrbta je dlhodobá. Na svedomí ju má životný štýl a to, ako pristupujete k vášmu telu.  

Príčiny bolesti súvisia s tým, že pacienti vedú konzumný a pasívny spôsob života, ktorý kompenzujú len minimálnou pohybovou aktivitou, často prevádzanou nesprávnymi pohybovými vzormi a stereotypmi, alebo až žiadnou. Práve kvôli tomu sa čoraz častejšie pacientmi stávajú deti, alebo mladí ľudia v 2. či 3. dekáde života,“ pokračuje MUDr. Bánovský.

Vyriešte bolesť ako celok

Ku zdravotnému problému, ktorý sa formoval dlhé roky, je potrebné pristupovať komplexne: mať dobrú posteľ, dobrý matrac a vankúš, správne sedieť a správne držať telo, dostatočne sa hýbať - ale najmä, hýbať sa správne. Najmä tí, ktorí pohybu pred bolesťou neholdovali, by mali cvičiť pod dozorom odborníka, aby predišli ďalšiemu poškodzovaniu tela. 

Nenahraditeľné miesto má okrem ďalších opatrení aj kúpeľná liečba, ktorá poskytuje pacientovi odborný dohľad lekára, fyzioterapeuta, maséra a ostatných odborníkov so súčasným využitím prírodných liečebných zdrojov,“ odporúča MUDr. Bánovský.

S odborníkom MUDr. Borisom Bánovským, ktorý je lekárskym riaditeľom piešťanskej kúpeľnej siete Ensana, sme sa v online poradni venovali tomu, ako mať zdravú chrbticu. A to v stredu 26. augusta 2020 od 14:00-15:00, kedy odpovedal na všetky vaše otázky ohľadom prevencie a liečby bolestí chrbta.

O lekárovi

MUDr. Boris Bánovský je lekárskym riaditeľom Kúpeľov Piešťany a Kúpeľov Smrdáky od roku 2019. Od roku 2020 zastáva aj pozíciu lekárskeho riaditeľa hotelovej skupiny Ensana, ktorá prevádzkuje hotely v piatich krajinách centrálnej Európy. Pri svojej práci čerpá poznatky a skúsenosti zo svojej lekárskej praxe chirurga-traumatológa. Jeho motiváciou je, aby klientom kúpeľov bola poskytovaná komplexná starostlivosť, založená na odbornom a zároveň „na mieru šitom“, individuálnom prístupe.


Online rozhovor

2020-08-26 12:44:38 - otázka od: Viera Breckova Dobrý deň. Už som bola na operácii pred 10 rokmi, mala som prasknutú platnicku 4/5. Teraz sa mi to zopakovalo a ešte mám prasknutý aj kostrcny stavec. Neviem, ale veľmi sa nechcem dať operovať, mám obavu, hlavne z toho kostrca. Čo by ste mi poradili. Odporúčali mi aj súkromnú kliniku v Bratislave, po týždni sa dá ísť do práce. Robí sa to len nejako leisrom. Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Keďže neuvádzate, či ste mali aj neurologické príznaky, a preto bola indikovaná operácia neviem presne posúdiť Váš stav. Pri "prasknutej" a pravdepodobne vyhreznutej platničke medzi 4. a 5. driekovým stavcom, t.j. L4/L5 (predpokladám, keďže následne spomínate kostrč) Vám z nej časť odstránili. Pri odstránení akejkoľvek časti platničky, ktorá vyzerá ako disk vyrovnávajúci nerovnosti oboch plôch tiel stavcov, vznikla určitá nerovnováha, ktorá nebola kompenzovaná posilnením hĺbkového svalovo-väzivového aparátu (odborne vedeným cvičením / fyzioterapiou). Predpokladám, že počas posledných 10 rokov alebo aspoň veľkej časti je Vaša chrbtica preťažovaná akýmkoľvek spôsobom, sedavé zamestnanie alebo práve naopak fyzickou záťažou bez správnej kompenzácie, pričom znova došlo k nerovnováhe a do miesta najmenšieho odporu sa časť platničky znova vyhrezla. Samozrejme existujú miniinvazívne operačné metódy, medzi ktoré patrí aj spomínaný laser, ale keďže nepoznám bližšie Váš stav, neviem Vám ani potvrdiť a ani vyvrátiť, či je pre Vás operácia vhodná resp. nevyhnutná. Ohľadom zlomeniny kostrče. Je to 4-6 zrastených malých stavcov do 1 kostičky (evolučný pozostatok chvosta u živočíchov), ktorý nemá u človeka žiadnu opornú funkciu. Neviem, kedy došlo k prasknutiu kostrče, ak už dávno, tak nemusíte mať žiadnu obavu.

2020-08-26 12:52:54 - otázka od: Slovensko Dobrý deň.Mavam často bolesti hlavy.Niekedy hlava bolí vpredu čelo,inokedy vzadu,strieľa mi to zo zátylku hore.Moze to byť z chrbtice?Aj tlmim tabletkami,,niekedy,zaberie,inokedy nie a takto mi to trvá aj 4-5 dní,niekedy 3 dni dobre a potom znovu.Mam kalcifikaty v oboch ramenách.Moze tu castu bolesť hlavy spôsobiť aj to?Neviem ake tabletky by boli vhodné.Ja užívam quarelin.Vopred ďakujem. Dobrý deň. Tabletky nie sú všemohúce. Vo Vašom prípade pomáhajú len potlačiť symptómy, t.j. bolesť, ktoré upozorňujú na vážnejší a možno aj komplexnejší problém v oblasti krčnej chrbtice. Keďže vo Vašom prípade tabletky nevyriešia príčinu Vašich ťažkostí, dokonca ju môžu skôr prehĺbiť pri pokračujúcom stave, bolo by vhodné komplexné a detailné vyšetrenie celej oblasti krčnej chrbtice v spolupráci so špecialistami z odboru neurológie a ortopédie. Títo odborníci Vám následne odporučia najvhodnejší spôsob liečby príčin Vašich telesných ťažkostí, ktorá je vo Vašom prípade práve spomínaná bolesť. Treba však upozorniť, že proces odstraňovania príčin vášho chronického stavu môže byť zdĺhavý, preto treba byť odhodlaný, trpezlivý a najmä cieľavedomý.

2020-08-26 12:59:54 - otázka od: Eva Bertokova Dobrý den,Pán doktor, chcem sa spytať čo s chrbticou ak máte stále bolesti od neurologa som dostala lieky. Gabapentin vipharm, lyxit, doreta, už ich užívam vyše roka a žiadná náprava a už doreta nezaberá na bolesť, cvičím aj chodím na rehabitácie. Prosím o radu, dakujem za odpoved. Dobrý deň. Predpísané lieky nie sú všemohúce a čo je najpodstatnejšie neodstránia príčinu Vašich chronických ťažkostí. Receptom na odstránenie Vašich ťažkostí je určite SPRÁVNE a ODBORNE vedené cvičenie, fyzioterapia a aj rehabilitácia naordinované v správnom pomere a frekvencii. Takmer žiadne pasívne procedúry, cvičenie z vlastnou hmotnosťou s posilnením profudálneho (t.j. hlbokého) svalovo-väzivového aparátu, ktorý je zodpovedný za správnu a rovnovážnu polohu chrbtice. Je potrebné cvičiť nielen so spomínaným odborním,, fyzioteraputom, ale je potrebné cvičiť pravidelne aj doma. Cviky, ktoré Vás naučia. V nepodstatom rade je potrebná odhodlanosť, výdrž, húževnatosť a cieľavedomosť, pretože výsledky sa môžu dostaviť až po pár týždňoch.

2020-08-26 13:31:14 - otázka od: Lucia Zdravím, Mám silné tŕpnutie pravej ruky a cítim bolesť v mieste pravej lopatky. Hlavne v noci. Tŕpnu mi prsty a bolí cela kosť od ramena až po dlaň. Čo môžem robiť, aby to prešlo? Užívam flektor a masírujem si predlaktie no nepomáha to. Ďakujem za radu. Dobrý deň. Keďže nepoznám podrobnosti Vášho zdravotného stavu, najmä zamestnanie event. šport (nadhlavový druh ? ako je tenis, volejbal, hádzaná, atď.) a trvanie Vašich ťažkostí. Viem Vám len poradiť, čo najrýchlejšie vyhľadať odbornú pomoc lekára, špecialistu ortopéda a/alebo neurológa, ktorí by mali detailne vyšetriť oblasť krčnej chrbtice, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou príčinou popisovaných ťažkostí a následne doporučiť správnu a účinnú konzervatívnu terapiu (najmä nemedikamentóznu a fyzioterapiu). Flektor a ani masírovanie predlaktia (keďže nie je príčinou Vašich ťažkostí) určite nepomôžu, pretože popisované symptómy sú "varovné signály" Vášho tela resp. jeho časti, ktoré ste Vy doteraz úspešne ignorovali. Musíte byť však pripravená, že výsledky neprídu zo dňa na deň, ale postupne. Som presvedčený, že správne vedená terapia (najmä aktívne a správne cvičenie s osvojením si správnych stereotypov) bude mať pozitívna efekt a ťažkosti postupne pominú. Treba však vlastné odhodlanie, vytrvalosť, húževnatosť, trpezlivosť a cieľavedomosť.

2020-08-26 13:37:25 - otázka od: Viktor Pomáha chrbtici ako pomoc a opora chrbtovi alebo bederny pas vystužený? Vďaka. Dobrý deň. Moja odpoveď bude jasná a stručná: preboha, NIE ! Je to paradoxné, ale používanie "oporných" pomôcok má presne opačný efekt ... celý svalovo-väzivový aparát ochabuje, pretože nie je nútený vyvíjať žiadnu aktivitu. To je ako, keď rastlinku vyviažete ku kolíku a následne uvoľníte fixačné body, tak sa celá zroluje na zem, pretože si sama nevytvorila oporu, ale mala ju celý čas poskytovanú zvonku. Vy sa potrebujete dostať do správnych rúk odborníka - fyzioterapeuta - ktorý s Vami bude odborne a cvičiť a posilňovať tzv. profudálny (hĺbkový) svalovo-väzivový systém zodpovedný za správnu polohu a rovnováhu chrbtice. Ak Vás napríklad bolí driekovo-krížová oblasť, paradoxne musíte posilniť šikmé a priame brušné svaly ...

2020-08-26 13:44:58 - otázka od: Pavol Málik Dobrý deň pán doktor. Posledne dva mesiace pociťujem bolesť na ľavej lopatke ktorá prechádza až do ľavého ramena. Som muž 49 aktívne zamestnanie. Z minulosti už párkrát boli podobne problémy,prechadzako to až na hrudník, ale časom to prešlo. Cvičil som sm systém pod vedením fyzit. trocha to zabralo. Teraz to skúšam znova no ta bolesť nepolavuje. Vymenil som aj vankúš ale spím na bruchu a to asi tiež moc neprospieva. Mám ísť na odborné vyšetrenie len čakacie lehoty sú dlhé. Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Vy ste už začali správne ... "cvičil som sm systém pod vedením fyzioterapeuta, trocha to zabralo" ... ako čítam ďalej ste to nechali, pretože to trocha zabralo, teraz to už nezaberá. Bohužiaľ musím skonštatovať, že ste nebol dostatočne trpezlivý a vytrvalý, bolesť trocha poľavila, Vy ste sa cítili lepšie a celý proces posilnenia a regenerácie tzv. profudálneho (hĺbkového) svalovo-väzivového aparátu ste zanechali ešte na začiatku, nedali ste tomu šancu ... následne v takomto štádiu ste sa vrátili do nesprávnych stereotypov. Prosím, uvedomte si ,že Váš stav je momentálne úplne iný, na ktorý sm systém už nie je vhodný. Preto Vám odporúčam sa zveriť do rúk profesionála, fyzioterapeuta, ktorý vie, ktorá metóda resp. kombinácia metód Vás dokáže zbaviť Vašich ťažkostí. Nikdy nie je neskoro, avšak Vaše odhodlanie, vytrvalosť, trpezlivosť a cieľavedomosť sú neoddeliteľnou súčasťou celého uzdravovacieho procesu. Nikto za Vás a namiesto Vás nedokáže cvičiť.

2020-08-26 13:49:22 - otázka od: Marian Mám vysunutú platničku cvičím sm systém je mi fajn ale chcem kúpele a neviem sa rozhodnúť či mám ísť alebo nie až mi neni horšie a neviem do ktorých kúpeľov mám ísť . Ďakujem za radu Dobrý deň. Dobrá voľba, sm systém je vhodný na Váš problém, ale je to monotematické. Nevylučujem vhodnosť kombinácie viacerých terapeutických spôsobom / procedúr, ktorých kombinácia a sumárny efekt môžu napomôcť k rýchlejšiemu dosiahnutiu žiadaného efektu, t.j. zbavenie sa bolestí v oblasti chrbtice. Kúpele sú práve takým miestom, kde sú tieto liečebné postupy dostupné "pod jednou strechou", takýmito sú Slovenské liečebné kúpele Piešťany.

2020-08-26 13:56:15 - otázka od: Adrian Dobrý deň, chcem sa spýtať čo môžem sprsvit pre svoju chrbticu mam problém ze ma raz ročne sekne v krížoch tak ze neviem chodiť väčšinou je to po zime bol som aj na MR - ku a zistili mi ze na chrbtici mam akési vyrastky ale ne tlačia mi na miechu môžem stým problémom fungovať ďalších 20 rokov v stave aspoň takom v akom to mam teraz.. Mam 36 rokov a sa mi zdá skoro aby som mal takýto problém viete mi prosím vás poradiť čo by bolo pre mňa najlepšie? Za cenné rady ďakujem Dobrý deň. Pre svoju chrbticu nielen, že môžete, ale vo Vašom veku musíte niečo spraviť. Dôležité je vypozorovať, pri čom Vás raz ročne sekne (dvíhaní bremena, lyžovačke, čomkoľvek inom) a zároveň sa zveriť do rúk profesionála, fyzioterapeuta, ktorý spoločne s Vami, pod jeho odborným vedením, bude "posilovať" Váš tzv. profundálny (hĺbkový) svalovo-väzivový stabilizačný aparát chrbtice. Posilovanie určite nie v tom slova zmysle ako činky a pod., ale s váhou vlastného tela s presnými a technicky správnymi pohybovými stereotypmi.

2020-08-26 13:58:49 - otázka od: Alexandra Dobrý deň, mám 20 rokov, chcela by som sa s vami poradit o alternatívne liecby vyslovene platnicky, ktorá mi tlači na nerv, ktorý riadi močenie a vylučovanie . Podstúpila som magnetickú rezonanciu a záver bol taký : Lavostranna parametre. Extruzia Mp L4/5 s útlakom koreňa L5 l.sin a kontaktom na koreň L5 I.dx/ spinalny kanál do 40mm2. Okrajovo zachytené hyposI ložisko os sacrum vpravo tesne pri SI zhybe v STIR sekv do 14mm v dif dg. Dvaja lekári mi odporučili operáciu a chcela by som byť omtom 100% presvedcena. Vopred dakujem. Dobrý deň. Váš vek je naozaj veľmi nízky na takúto diagnózu ... Lavostranna parametre. Extruzia Mp L4/5 s útlakom koreňa L5 l.sin a kontaktom na koreň L5 I.dx/ spinalny kanál do 40mm2. ... pri tomto náleze MRI a popise Vašich ostatných ťažkostí a symptómov "tlači na nerv, ktorý riadi močenie a vylučovanie" sa aj ja prikláňam k názoru kolegov, ktorý Vám odporučili operáciu. Držím palce !

2020-08-26 14:05:10 - otázka od: Petra mam protruziu diskov C4,5,6,7. Mam 54 rokov. Ake cviky mi doporucujete ?Moj neurolog len mykol plecom,ked som sa ho spytala na vhodne cvicenie. Pomoze aj fyzioterapeut? R.2018 SOM ABSOLVOVALA KUPELNU LIECBU v Kovacovej. V podstate trpim stalou bolestou ramena a ruky. Poruseny radialny nerv. Da sa to estevratit do povodneho stavu?Dakujem za odpoved. Dobrý deň. Toto nie je vhodné fórum na odporučenie cvikov. Určite však choďte k fyzioterapeutovi, ktorý Vám dokáže skombinovať také cviky a metódy, že by sa Vám od Vašich problémov mohlo čiastočne, ak nie úplne uľaviť. Následná kúpeľná liečba je tiež vhodná (Piešťany), kde kombinácia účinkov viacerých liečebných procedúr dostupných "pod jednou strechou" sa môže priaznivo sumovať. Avšak neoddeliteľnou a najdôležitejšou súčasťou celého liečebného procesu vedúceho k cieľu je VAŠE osobné odhodlanie, vytrvalosť, trpezlivosť a cieľavedomosť, pretože výsledky sa dostavujú postupne, nie zo dňa na deň ako prasknutím čarovného bičíka.

2020-08-26 14:10:47 - otázka od: Edita Meszarosova Pan doktor ako sa ludovo hovori seklo ma v krizi ake domace cvicenia alebo uvolnovacie cviky by som mohla doma robit. Prosim neposielajte ma na vysetrenia je to zdlhave a bojim sa ze to bude horsie nemam dobre skusenosti. Dakujem Dobrý deň. Bohužiaľ toto nie to správne fórum na odporučenie cvičení, pretože ak ich budete nesprávne robiť, môžete si ešte viac uškodiť. Keď nechcete ísť na vyšetrenia, tak navštívte odborníka, fyzioterapeuta, ktorý po vyšetrení, na základe svojich znalostí a skúseností dokáže zostaviť, odporučiť a s Vami začať nacvičovať súbor cvikov, ktoré by Vám prospeli a zároveň ste ich dokázali cvičiť aj doma. Základom úspechu a zlepšeniu Vášho stavu je VAŠE osobné odhodlanie, vytrvalosť, húževnatosť, trpezlivosť a cieľavedomosť.

2020-08-26 14:18:31 - otázka od: ajka Dobrý deň, poprosím Vás o vysvetlenie dolu uvedenej diagnózy (horná a dolná miecha) a riešenie problému, je potrebná operácia alebo inak? V segmente L4/5 je foraminálna hernia disku smerom doprava, diskálne hmoty prominujú 3,5 mm do pravého neuroforamina s kompresiou radikulárneho zväzku so známkami edému nervového koreňa... Signál miechy je nehomogénny – akcentovaný vo výške C4 a C5 – kompresný edém miechz s miernym rozšírením canalis centralis Ďakujem pekne Dobrý deň. Ťažko sa odpovedá na otázku "operácia alebo inak?" z popisu MRI bez vyšetrenia pacienta resp. bez znalostí dĺžky ťažkostí resp. ostatnej symptomatológie. Je evidentné, že v driekovej chrbtici medzi 4. a 5. stavcom je "vyhreznutá" medzistavcová platnička, ktorá tlačí na miešny koreň, dráždi, spôsobuje jeho opuch, čím ešte zmenšuje priestor, cez ktorý vystupuje a môže spôsobovať ešte väčšie ťažkosti. Pri prominácii 3,5 mm by som operáciu by som však volil len v krajnom prípade, kedy už niet inej pomoci. V tomto štádiu sa prikláňam ku konzervatívnej liečbe, vrátane cielenej, vedenej a odbornej rehabilitácie a fyzioterapie. Základom úspechu a zlepšeniu Vášho stavu je VAŠE osobné odhodlanie, vytrvalosť, húževnatosť, trpezlivosť a cieľavedomosť, pretože výsledky resp. zmiernenie Vašich ťažkostí príde len postupne, nie zo dňa na deň "plesknutím čarovného bičíka".

2020-08-26 14:26:39 - otázka od: Klára Orlíková Už roky mám problémy s celou chrbticou.Bola som na konzultácii a bolo mi povedané,že mala by som ísť na operáciu.Môj najväčší problém je bolesť do ľavej nohy až výstrely do prstov, ráno celý chrbát opuchnutý, státie mi robí veľký problém,tlaky na konečník a poruchy s močením.Nekľud v nohách, znížená citlivosť v nohe.Bolo mi povedané,že riešenie je -osem šrobov do driekovej časti. Ďakujem Dobrý deň. Vzhľadom na veľmi všeobecný popis Vášho problému, ale s množstvom neurologickej symptomatológie ("státie mi robí veľký problém, tlaky na konečník a poruchy s močením. Nekľud v nohách, znížená citlivosť) dokážem odpovedať nasledovne. Predpokladám, že už ste skúsili viaceré konzervatívne liečebné spôsoby, bez trvalejšieho efektu a s postupným prehlbovaním neurologickej symptomatológie...v tomto prípade bude asi stabilizácia 2-3 postihnutých segmentov driekovej chrbtice (= 8 skrutiek s vnútorným fixátorom, 4 skrutky na každej strane) nevyhnutnosťou, aby vzájomne stavce neskĺzali a nespôsobovali Vám popisované ťažkosti. Treba rátať aj s tým, že táto fixácia je pevná, trvalá a zníži ohybnosť chrbtice.

2020-08-26 14:34:45 - otázka od: pokrývková Som po reoperácii PBK.Kým sme riešili kĺb bola som 2 r. naklonená dopredu a visela som na FB. a to mi ostalo. Chodím cvičiť k fyz. ter. ale sa nám nedarí, neviem chodiť bez opory, to čo cez deň trochu napravíme, ráno som zase zle zohnutá.Prosím ak môžte tak mi pomôžte, alebo nasmerujte kde mám ísť. Ďakujem . Dobrý deň. Tu sa jedná o nesprávne pohybové stereotypy, ktoré ste nadobudli počas chôdze o FB pre samotnou operáciou. Neviem koľko ste operáciu odkladali, ale počas toho času došlo určite k výrazným skráteniam svalov a ostatného spojivového tkaniva, ktoré Vás do tejto polohy ťahajú. Fyzioterapia je veľmi vhodným prostriedkom na zvrátenie resp. úpravu Vášho stavu, aby ste nepotrebovali oporu avšak nestačí cvičiť len 1 x denne, nedajbože len niekoľkokrát za týždeň. Vy musíte cvičiť aj sama počas dňa cviky, ktoré Vás fyzioterapeut / -ka naučil /-a . Nevzdávajte to ! Nie je prečo zúfať. Avšak konečný výsledok do veľkej miery závisí len od Vás, je to na VAŠOM ďalšom odhodlaní to zmeniť, trpezlivosti, húževnatosti, chcení a cieľavedomosti. Výsledok sa nedostaví hneď, plesknutím čarovného bičíka, ale až po nejakej dobe.

2020-08-26 14:50:47 - otázka od: Anezka Dobry den , mam velke bolesti chrbtice v dolnej casti a to iba v noci pocas spanku, pri lezani. Proti bolesti nezabera nic. Ciastocne, asi na 2 dni ,injekcie na chvilu potlacili bolest,ale stale pretrvava. Som 9 mesiacov po cisarskom, so spinalkou. Mam problem aj s cvicenim kvoli bolestiam. Ako tu bolest by som vedela odstranit...a da sa to vobec? Nosila som aj oporny bedrovy pas, ale bez zlepsenia. Platnicky su vraj tiez vporiadku. Skoliozu mam od detstva a tieto bolesti zacali v aprili priblizne. Vopred dakujem za odpoved. Dobrý deň. V rámci jednoduchého popisu Vašich ťažkostí môžem predpokladať, že pri ležaní dochádza k tzv. hyperlordóze, abnormálna odchýlka od prirodzeného zakrivenia driekovej chrbtice, tzv. lordózy. Príčinou tejto anomálie bývajú zväčša skrátené, stuhnuté, preťažené svaly chrbta a ochabnuté svaly brucha, či iných oblastí. To spôsobuje nepríjemné bolestivé stavy. Nosenie oporného bedrového pásu stav paradoxne zhoršuje, pretože oslabuje ešte viac vyššie popisované svalstvo brušnej steny. Odporúčam Vám preto sa čo najskôr zveriť do rúk profesionála, fyzioterapeuta, ktorý na základe svojich znalostí a skúseností dokáže zostaviť taký súbor cvikov (ktoré budeme môcť a musieť cvičiť aj doma na dennej báze), aby ste posilnili (váhou vlastného tela) profundálny (hĺbkový) svalovo-väzivový stabilizačný aparát chrbtice a svalstvo brušnej steny (ako šikmé, tak aj priame brušné svaly). Zároveň si treba uvedomiť, že výsledok, ktorý sa dostaví až postupne, záleží v značnej miere od VÁŠHO osobného rozhodnutia, vôle, vytrvalosti, trpezlivosti a cieľavedomosti.

2020-08-26 14:56:12 - otázka od: Barbara Dobrý deň pán doktor,som 5rokov po operácii platnicky c3/c4 ,ktoru som podstúpila ako 32rocna.Problémy stále pretrvávajú.Mam zuzeny spinalny kanál (10mm)aj neuroforamen vpravo,protruzie disku c3/c4.Viem tento stav dostať cvičením a rehabilitáciou pod kontrolu,poprípade zastaviť?Ďakujem pekne Barbara Dobrý deň. Anatomické pomery, ktoré popisujete ako "zúžený spinálny kanál a neuroforamen" sú dané vývojom Vášho organizmu, jeho kostných štruktúr a sú nemenné. Jediné, čo vidím vo Vašom prípade ako reálne je cvičením, správnou odbornou a vedenou rehabilitáciou a fyzioterapiou dostať Váš stav, najmä popisované symptómy po kontrolu a do čo najdlhšej remisie.

2020-08-26 15:00:03 - otázka od: Daniel Medon Ako nastaviť liečbu .... Pri RTG zistene pôvodne koxatroze 2/3 ....po MR výsledok tenosynovitida gluteus medius a minimus vpravo .... ako sa lieči tá tenosynovitida Tendosynovitída je zápal šľachového puzdra a šľachy svalu, vo Vašom prípade stredného a malého sedacieho svalu vpravo, ktoré naliehajú priamo na púzdro bedrového kĺbu, čím môžu imitovať artrózu priľahlého kĺbu. Liečba je konzervatívna, pozostávajúca zo správnej kombinácie a pomeru procedúr v rámci fyzioterapie, fyzikálne terapie (USG, laser a pod.) a medikamentov zo skupiny nesteroidných antireumatík.

2020-08-26 15:07:54 - otázka od: Robert Dobrý deň,bol som pred mesiacom operovaný v Ružinovskej nemocnici mal som vysunutú platničku 8mm a vystrelovalo mi to do ľavej nohy.Teraz je to lepšie len mám strnutú ľavú nohu od lýtka dole aj prsty.Doma cvičím 3 krát čo mi povedali v nemocnici plus prechádzky. Dobrý deň. Neviem ako dlho trvali Vaše problémy pred samotným operačným výkonom, popisované symptómy vznikli útlakom platničky na príslušný nervový koreň. Nervové tkanivo je vo všeobecnosti tkanivo s najhoršou a najpomaľšou schopnosťou regenerácie. Preto je Vaša trpezlivosť veľmi dôležitou súčasťou regenerácie, ktorú je možno potencovať vitamínmi skupiny B a magnéziom. Avšak je postupne čas na odborne vedenú intenzívnejšiu rehabilitáciu resp. regeneráciu tkanív. Keďže ste boli operovaný v UNB Ružinov, odbornú a vedenú rehabilitáciu môžete absolvovať v neďalekom špecializovanom zariadení ŠNOP (Špecializovaná nemocnica pre ortopedickú protetiku Bratislava) na Záhradníckej ulici.

2020-08-26 15:16:14 - otázka od: Michala Dobry den,mam problem s bolestou dolnej casti chrbta,zistene mam poskodenie platnicky no boli ma to hlavne v strede medzi tymi dvomi jamkami na chrbte,ked si dam teply obklad bolest ulavi sa mi,ale len kym mam teply obklad inak je to stale taka tupa bolest niekde v nutry.niekedy silna inokedy slabsia no vystreluje mi to aj do noh.Viete mi poradit,ci to moze byt od vysunutej platnicky,alebo moze ist o nieco ine.Dakujem za odpoved. Dobrý deň. Z takéhoto jednoduchého popisu Vášho stavu, bez anamnézy a klinického vyšetrenia by som sa nerád púšťal do nejakých diagnostických záverov takej závažnosti ako je "vysunutá platnička". Zároveň popis Vašich ťažkostí nasvedčuje aj možnosti tzv. hyperlordózy, čo je abnormálna odchýlka od prirodzeného zakrivenia chrbtice v driekovej oblasti, ktorá sa nazýva lordóza. Príčinou tejto anomálie bývajú zväčša skrátené, stuhnuté, preťažené svaly chrbta a ochabnuté svaly brucha, či iných oblastí. To spôsobuje nepríjemné bolestivé stavy. Avšak na potvrdenie resp. vyvrátenie jedného z popísaných stavov a na stanovenie presnej diagnózy a následnej terapie bude potrebné v čo NAJKRATŠOM ČASE NAVŠTÍVIŤ odborníka z odboru ortopédia a/alebo neurológia, ktorý po odobratí anamnézy a klinickom vyšetrení určí zobrazovacie metódy (RTG, CT alebo MRI), ktorými sa daná oblasť vyšetrí a následne sa môže precizovať diagnóza a zahájiť terapia.


Tagy:
chrbát online rozhovor PR článok

2020-08-26 14:00:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia