Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MDDr. Veronika Mydlová bola online: Pýtali ste sa na všetko o krivých zuboch!

(Zdroj: red)

Čo s krivými zubami? Je strojček vhodný len pre mladých ľudí alebo aj pre tých vo vyššom veku? Aj na to ste sa mohli pýtať čeľustnej ortopédky MDDr. Veroniky Mydlovej, ktorá bola online v utorok 16. júna 2020 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Rovné zuby sú snom nielen mladých ľudí. Bez ohľadu na vek, každý túži po krásnych rovných zuboch, za ktoré sa nebude hanbiť. Hoci si strojček zvyčajne spájame s obdobím puberty, dnes ho môžu nosiť aj tí, ktorí majú viac ako 40 rokov bez toho, aby bol vidieť!

Čítajte tiež: Malé ZMENY s veľkými účinkami: TRIKY, ako vyriešiť bežné situácie a uľahčiť si život!

Väčšie sebavedomie vďaka liečbe

V boji s krivými zubami pomôže ortodontická liečba (nosenie strojčeka). Jej cieľom je dosiahnutie individuálneho funkčného a estetického optima s harmóniou tváre. Nemá vekové obmedzenie. Samozrejme, diagnostika ortodontickej anomálie v správnom čase môže liečbu urýchliť a zjednodušiť. Vhodný vek pre ortodontickú liečbu nie je pre všetky anomálie rovnaký. Závisí od typu anomálie a jej výraznosti. 

Ortodontická liečba nerieši len estetiku, ale aj funkčnosť chrupu. Môže zlepšiť reč (výslovnosť), žuvaciu funkciu, predchádzanie úrazom, oslabenie kosti a pod. Ľudia po ortodontickej liečbe nadobudnú väčšie sebavedomie, viac sa usmievajú a pôsobia spokojnejšie! K tomu im dopomôže neviditeľný strojček, ktorý okrem liečebného aspektu sa dnes stáva aj módnym trendom a je to najpohodlnejší variant pre klienta. 

O lekárke

MDDr. Veronika Mydlová ukončila v roku 2010 štúdium Univerzity Palackého v Olomouci, odbor zubné lekárstvo. Neskôr v rokoch 2012-2015 absolvovala postgraduálne štúdium s vyznamenaním na SZU v Bratislave. Získala prax ako špecialistka v ortodoncii v súkromnej zubnej klinike STOMMA v Břeclavi a následne pôsobila v zubnej klinike ORTOVIA v Prahe. Rok pracovala opäť v klinike STOMMA, ale v Prahe a ako špecialistka v ortodoncii v spolupráci na poprednej klinike 3DK Praha. Neskôr nastúpila do Dream Smile Trenčín a Dr. Martin Clinic do Bratislavy, pričom dodnes pôsobí v oboch klinikách. Zúčastnila sa desiatok rôznych kongresov a sympózií a je členkou Slovenskej ortodontickej spoločnosti (SOS), Českej ortodontickej spoločnosti (ČOS), European aligner society (EAS) a Českej stomatologickej komory (ČSK).

Viac o téme: ZdravieZubyLiečbaOnline rozhovorStrojčekKrivé zuby
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

16.06.2020 12:00 - otázka od Zuzana
Dobrý deň, nikdy mi nenarástli trvalé horné dvojky, mám medzi 1 a 2 veľké medzery. Chcem sa opýtať, zubár mi povedal, že na "umelé náhrady" nemám dosť miesta, tak či by sa dali medzery strojčekom zväčšiť, a či by prípadne nedochádzalo neskôr k stláčaniu tých náhrad. Ďakujem
Dobrý deň. ˇÁno, strojčekom sa dajú medzery vhodne upraviť pre plánovanú protetickú náhradu.
16.06.2020 11:58 - otázka od Vanesa Borbelyova
Prosím, je pravda, že ak dieťa cmúľa palec, môže to skriviť chrup? A od akého veku môžu deti nosiť strojček? Ďakujem za odpoveď.
Príjemný dobrý deň. Áno je to pravda. Cmúľanie palca a iné zlozvyky ovplyvňujú vývoj čeľustí a zubných oblúkov. Niektoré anomálie sa môžu riešiť už v mliečnom chrupe. Ak sa Vám niečo nezdá v poriadku, je najlepšie vyhľadať čeľustného ortopéda, ktorý zváži či je vhodná doba so začatím liečby alebo je lepšie ešte čakať. Avšak prvým krokom k úspešnej terapii je odstránenie zlozvyku.
16.06.2020 11:51 - otázka od Janka
Dobry den prajem, Chcela by som sa spytat, mam len jeden horny zub trochu kryvy a chcela by som strojcek len na horne zuby. Musim si dat aj na dolne? Alebo staci len na tie horne dat. Neposunie sa mi to nejak pokial budem mat iba na horne a zákus na konci bude sediet s dolnymi ok? Dakujem.
Dobrý deň. Sú prípady kedy postačuje liečba v jednej čeľusti a funkčnosť chrupu je zachovaná. Avšak vždy je nutné komplexné vyšetrenie.
16.06.2020 11:48 - otázka od Maťa
Dobrý deň,ak mám na jednom zube korunku a amalgámove plomby je to kontraindikácia pre strojček?ďakujem
Príjemný dobrý deň. Nie, nie je to kontraindikácia.
16.06.2020 11:47 - otázka od Alexandra
Dobrý deň chcela by som sa opýtať môjmu 6r synovy vypadli dvakrát predné zuby a už je tomu 3mesiace.. Nárastu mu ešte alebo nie? Ďakujem
Príjemný dobrý deň, niekedy môžu mať deti ´nadpočetné zuby´ tzv. dentes prenatales. V takom prípade im vypadnú 2x. Doporučovala by som však čeľustno- ortopedické vyšetrenie s RTG pre zhodnotenie stavu zárodkov trvalých zubov a či má všetky trvalé zuby založené.
16.06.2020 11:43 - otázka od Lucia S.
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či sa dá strojčekom upraviť zub (konkrétne dvojka hore), ktorý vyrástol mimo zuboradia bližšie k podnebiu. Dcérka má 10 rokov. Predbežne nám bolo odporúčané nechať ho vytrhnúť pre nedostatok miesta, ale ešte sme v procese výmeny mliečnych zubov za trvalé. Ďakujem.
Príjemný dobrý deň. Niektoré nesprávne postavenia zubov je vhodné riešiť už v štádiu výmeny mliečnych zubov za trvalé. Ak je dvojka plnohodnotný zub rozhodne by som sa neprikláňala k jeho extrakcii. Doporučila by som komplexné vyšetrenie a na základe liečebného plánu sa určí ďalší postup.
16.06.2020 11:39 - otázka od Zimanyova
Aký je vekový strop pre aplikáciu strojčeka. Mám po 60 a neviem, či je to vhodné. Ďakujem
Príjemný dobrý deň. Čeľustno-ortopedická liečba nemá vekové obmedzenie. Avšak napríklad pokročilé štádium parodontitídy je kontraindikáciou.
16.06.2020 11:37 - otázka od Marta Dlugošová
Dobrý deň. Dcéra potrebuje vyrovnať jednotky hore. Stále ich mala pekné, no v poslednom čase sa vykrývili dovnútra. Má 25 rokov.Prosím o radu, aký strojček by bol vhodný, na noc alebo trvalý. Ďakujem za odpoveď. M. Dlugošová
Dobrý deň. Na rozhodnutie aký strojček je vhodný pre jednotlivé odchýlky je nutná ortodontická konzultácia a zhodnotenie celkového stavu.
16.06.2020 11:34 - otázka od Emília
Dobrý deň. Dcéra 15, má strojček kvôli predkusu a má ho preplatený, zuby sa neupravili, takže sme v štádiu ťahania črenových zubov, hryzie si do líc zadnými zubami, syn 17 má problémy so stoličkami a zahrýza si do lícnych slizníc. Aké má v tomto veku možnosti liečby? V ústach sa mu tvoria kvôli tomu uzlíky a zhrubnuté "čiary" z vnútornej strany líc. Predné zuby nespĺňajú kritériá na nosenie strojčeka. Na paradontológii nám odporúčali sledovať, ako sa to vyvíja. Zhoršovať sa to začalo pred rokom. Sú indikáciou pre preplatenie strojčeka len krivé predné zuby alebo aj krivé stoličky? O pol roka bude mať 18. Zaujímajú ma aj iné možnosti liečby.Ďakujem za odpoveď.
Prijemný dobrý deň. Liečba strojčekom rieši postavenie všetkých zubov. Ak ide o tretie moláre- je častokrát nutná chirurgická intervencia.
16.06.2020 11:31 - otázka od Lenka
Dobrý deň chcem sa spýtať,že som mala rovné spodné zuby ale sa mi oddialili 3 zuby od seba jeden úplne sa vytočil na stranu.Je možné,aby sa opäť vrátili na miesto?Ďakujem.
Príjemný dobrý deň, zuby sa bez strojčeka nevrátia naspäť. Je skôr pravdepodobné, že stav sa bude zhoršovať.
16.06.2020 11:30 - otázka od Mirka
Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa spýtať ohľadne platenia za strojček pre dcéru. Za 4 mesiace bude mať 18 rokov. Strojček má cca 2 roky. Bude si za strojček a veci s tým súvisiace po dovŕšení 18 roku všetko platiť? Ďakujem za odpoveď. Želám pekný deň.
Áno, po 18 roku už poisťovňe na čeľustno-ortopedickú liečbu neprispievajú.
16.06.2020 11:29 - otázka od Ludovit Slodicak
Dobry, dcera ma 8 rokov a zuby jej rastu ozaj hrozne, hlavne tie v predu, jeden zacal rast vysoko, kedy sa zacina zo strojcekom?
Príjemný dobrý deň, 8 rokov je už určite vhodný vek na ortodontickú konzultáciu. Častokrát začíname liečbu už v zmiešanom chrupe. Ak predné zúbky ´vyčnievajú ´ veľmi dopredu alebo majú deti napr. predkus, sú tieto zuby náchylnejšie k poškodeniu pri úraze. Ak zúbky napríklad nemajú dostatok miesta pre prerezanie, rastú mimo fyziologickú erupčnú dráhu a je nutné vytvoriť strojčekom miesto.
16.06.2020 11:23 - otázka od Maria Mikundova
Dobrý deň môže nosenie strojčeka ovplyvniť art.maxilomandibularis ,že sa napríklad opotrebuje alebo nejako poškodí posúvaním zubov v sánke ,že tá mechanika je iná ? Sú nejaké hrozby po nosení strojčeka ? Nosila som strojček ak mi teraz vytrhne zubár zuby múdrosti ,ktoré tam mám natlačené vzadu môžu sa mi zuby posunúť tak,že sa mi utvorí medzera medzi prednými hryzákmi ?
Dobrý deň, nesprávny zhryz a rôzne parafunkcie môžu ovplyvňovať aj temporomandibulárny kĺb. Problémy s TMK sú však často multifaktoriálne. Hrozby po nosení strojčeka nie sú, avšak upozornila by som na dôležitosť stabilizačnej fázy liečby, ktorá nasleduje bezprostredne po aktívnej fáze čeľustno-ortopedickej liečby a predchádza recidíve t.z. vráteniu zubov do pôvodného postavenia.
16.06.2020 11:14 - otázka od Andrea
Dobrý deň, prosím, aký je rozdiel medzi klasickým a neviditeľným strojčekom? Sú pri neviditeľnom nejaké výhody? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, neviditeľný strojček má veľký prínos v čistení zubov keďže strojček si pri čistení zubov vyberáte. Pri klasickom strojčeku je hygiena náročnejšia. Ďalší prínos neviditeľného storjčeka je v redukovanom počte návštev u ošetrujúceho lekára.
16.06.2020 11:11 - otázka od Ľudmila
Dobrý deň, ak by som si chcela dať korunky na predné dva zuby, je predtým potrebné nosiť strojček? Ak áno, prečo? Myslím si, že zuby mám celkom rovné.
Ak sú zuby v správnom postavení, nie je nutná liečba strojčekom. Ak však zuby nie sú v ideálnom postavení, korunky nie je možné zhotoviť a nasadiť do ideálneho estetického a funkčného zhryzu.
16.06.2020 11:07 - otázka od Monika
Dobry den, tuzim po rovnych zuboch. Moja zubarka ma viackrat upozornovala na strojcek, ktory by mi pomohol. No sama som si zistovala ine moznosti.. Co si myslite o zubnych fazetach a zubnych korunkach? Neviem presne v com je rozdiel a viem ze je to financne narocnejsie.. No jedna znama si dala spravit myslim zirkonove korunky ci nieco take a vyzera to uzasne. Zaujima ma len Vas nazor ako odbornika na takyto sposob, ako docielit rovny chrup. Dakujem
Fazety a korunky nevyriešia problém krivého postavenia zubov. Úsmev môžu esteticky ylepšiť ale na vyrovnanie a správne postavenie zubov je nutná ortodontická liečba t.z. strojček. Častokrát je strojček nutný aj ako predpríprava na následné ošetrenie korunkami či fazetami.
16.06.2020 11:03 - otázka od Dior
Pekný deň, prosím, čo všetko predchádza noseniu zubného strojčeka? Koľko sedení predtým je potrebné absolvovať? Ďakujem.
Príjemný dobrý deň, zuby by mali byť sanované (bez kazov) a s vyhovujúcou hygienou. Nasadeniu strojčeka spravidla predchádza ortodontická kontultácia a vstupné vyšetrenie, ktoré je nutné pre celkovú analýzu anomálie a stanovenie liečebného plánu.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9