MUDr. Oto Sova bol online: Pýtali ste sa na všetko o imunite v chrípkovom období!

Zdroj: red
2020-03-03 10:55:00

Chrípková sezóna je v plnom prúde. Ako sa brániť voči vírusom? Čo robiť, ak už ochoriete, aby ste sa čo najrýchlejšie dostali z choroby? Pýtali ste sa MUDr. Ota Sovu, CSc., ktorý bol online v utorok 3. marca 2020 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Obdobie chrípky na Slovensku trvá od októbra do konca apríla nasledujúceho roka. V tomto roku je obava o nakazenie zosilnená o nové nebezpečenstvo - koronavírus. 

Chrípka nie je banálne ochorenie, ide o nebezpečné a rýchlo sa šíriace infekčné ochorenie dýchacích ciest. Niekedy sa môže skomplikovať a mať vážnejší priebeh. Vírusy oslabujú sliznicu dýchacích ciest, a ak sa pridruží aj bakteriálna infekcia, vznikajú zápaly ďalších orgánov - priedušiek, pľúc, ucha alebo prínosových dutín a môže dôjsť aj k ohrozeniu života. 

Čítajte tiež: 5 potravín, ktoré si môžete dopriať večer: Naštartujú metabolizmus tesne pred spaním!

Ochorieť môže pritom každý. Najviac rizikové sú deti, staršie osoby, ľudia s chronickými ochoreniami, osoby s oslabenou imunitou a tehotné ženy. Ako sa chrániť pred vírusmi? Ako sa nenakaziť, ak patríte do rizikovej skupiny? Aj na to vám odpovedal MUDr. Oto Sova v online rozhovore, ktorý bol v utorok 3. marca 2020 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk

O lekárovi

MUDr. Oto Sova, CSc., vedec a biochemik, ktorý sa okrem všeobecnej medicíny dlhodobo zaoberá výskumom bioaktívnych výťažkov rastlín a ich využitím pre podporu zdravia človeka alebo boj s chorobami. V minulosti pracoval v Slovenskej akadémii vied a bol ocenený striebornou medailou SAV za zásluhy v biologických vedách. Napísal 89 vedeckých publikácií, 6 monografií a je autorom 49 patentov. Pôsobil aj v zahraničí, má vlastný výskumný ústav a stále sa aktívne zúčastňuje odborných sympózií a kongresov. V súčasnosti pôsobí v spoločnosti Reparex.


Online rozhovor

2020-03-03 10:55:14 - otázka od: Erika Miklosova Dobry den prajem, Mam dcerku 4,5rocnu,2roky chodi do skolky a tiez dva roky je nonstop chora.Bud riesime moraxellu alebo streptococcus pneumonie. Boli sme aj u alergologicky/imunologicky,imunitu ma v top stave,ma Hit. Teraz je na isoprinesin-Bronchovaxom kombinacii do maja. V skolke mesacne vydrzi 4dni,potom sople sople a sople,uz to nezvladam ani financne,ani psychicky.Brali sme aj prirodne produkty od firmy Energy.Ona ma problem stale s tym nosom. Vedeli by ste mi nieco poradit?sa Dakujem Vážená pani, skúste dcérke nasadiť užívanie saponínov, tieto potencujú účinok liekov a v kombinácii s nimi sa liečba urýchľuje.

2020-03-03 10:56:49 - otázka od: Jana Este som sa chcela spytat ci mozem uzivat preventivne probiotika[ak ano ake] ked som tehotna uzivam la de vita ,zelezo,egilok ,magnezko a picham clexan Dakujem . Probiotiká nemajú preventívny účinok, pretože ak neužívame antibiotiká, mikrobiologická flóra v našich črevách je vyhovujúca.

2020-03-03 10:59:23 - otázka od: Katka Dobrý deň, čo si myslíte o koronavíruse? Bude z toho pandémia? Na koronavírus neexistuje účinná vakcína, cez to všetko, čo by ste odporúčali ako prevenciu? A tiež sú rúška dostatočnou ochranou? Najlepšou zbraňou proti korona vírusu je zvýšená hygiena, časté umývanie rúk mydlom, zvyšovanie imunity užívaním vitamínov C.E.D a K2. Zo strany vlády prísna karanténa a izolácia ľudí prichádzajúcich z infikovaných oblastí. Pandémia sa nateraz nerysuje.

2020-03-03 11:00:13 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, keď ochoriem v chrípkovom období, stále je moja choroba už od detstva sprevádzaná okrem soplenia aj kašľom a kašlem potom aspoň dva týždne. Čo mi odporučite, aby som čo najskôr prestala kašľať a kašeľ čo najskôr odišiel? To musíte konzultovať s pľúcnym a krčným špecialistom, pretože kašeľ indikujú spravidla buď hrdlo, alebo trachea a bronchy. Ten nájde správnu liečbu.

2020-03-03 11:01:00 - otázka od: Natália Sabolová Dobrý deň, užívam vaše saponíny a Diamond yaccu na domácu očistu hrubého čreva, keďže viem, že fungujú spôsobom, že čistia organizmus ako mydlo, dokážu ho očistiť aj od vírusov a baktérií v čase chrípkového obdobia a ochrániť pred chorobu, aby sa do tela nenalepili vírusy? prípadne koronavírus? hoci vieme, že sa zatiaľ nedá liečiť ani účinne pred ním chrániť. ďakujem Ak hygienici odporúčajú umývať si ruky mydlom a tým znižovať počet vírusov na tele, tak saponíny takisto znižujú povrchové napätie v celom organizme a tým znižujú počet vírusov v celom organizme a tým prispievajú k lepšiemu zvládnutiu infekcie. To je jasné. Odporúčam ich užívanie aj ako prevenciu

2020-03-03 11:01:41 - otázka od: Mária Dobrý deň pán doktor, môj syn nastúpil prvýkrát v septembri do škôlky. Samozrejme, ako každé dieťa zaradené do kolektívu, býva často chorý - týždeň v škôlke, 2 týždne doma, s ľahším priebehom bez ATB. Áno je to bežné..... Na radu pediatria sme začali užívať Imunoglukan P4H, čo po dlhodobom užívaní prinieslo pozitívne výsledky. Moja otázka znie, či pri takomto užívaní sa naďalej ,,buduje,, imunita, či ju vlastne nepotláčame? Ďakujem pekne. Užívaním látok prispievajúcich k budovaniu imunity ju nepotláčate, ale „budujete“. Podávajte synčekovi lieky podľa predpisu imunológa.

2020-03-03 11:04:31 - otázka od: Eva Dobrý deň pán doktor, prosím Vás, som onkologická pacientka a mám na Vás otázku, ako sa teraz mám chrániť voči korona vírusu? Dlhodobo beriem Imunoglukan na zvýšenie imunity a snažím sa dodržiavať všetko ohľadne dezinfekcie. Len mám obavu, lebo pracujem na mieste, kde je veľa ľudí a často sa cestuje. Mála by som zvážiť, či v tomto prostredí ostať? Veľmi pekne ďakujem za radu. Pokračujte v užívaní všetkých predpísanách liekov, pridajte si obligátne vitamíny a môžete ich kombinovať so saponínmi. Ak by bolo možné vyhnite sa infekčnému prostrediu.

2020-03-03 11:05:38 - otázka od: Stanislav 1.10 som bol zaočkovaný proti chrípke.Mám zvýšené hodnoty CRP,bolesť údov,avšak bez zvýšenej teploty.Lekárka my predpisalalieky proti bolesti vítamín B a C.Trpím už dva týždne.Viete mi poradiť? Ak máte zvýšené hodnoty CRP to svedčí o bakteriálnej infekcii, nie o chrípke a očkovanie proti chrípke nechráni proti bakteriálnej infekcii. Vyhľadajte lekársku pomoc a užívaním adekvátnych antibiotík či iných liekov to zvládnete.

2020-03-03 11:08:49 - otázka od: Zdenka Rumanová Pri víruse, keď skončia teploty, koĺko dní máme ležať v posteli, aby sme neublížili sebe, ani blízkym okolo? Ďakujem, pekný deň. Rum. Odporúčal by som tri dni rekonvalescencie

2020-03-03 11:11:25 - otázka od: Marek Dobry den, prosim vas, moze mat vplyv na prip. znizenu imunitu, prip. vyssiu sancu ziskat chripku i to, ze mam dlhodobo problem so zapalni krcnych mandli a spolu s krcnym lekarom uvazujeme aj o moznosti ich odstranenia. Moze to mat spojitost, prip. Moznost komplikacii? Dakujem Áno, už to, že máte dlhšiu dobu problémy so zápalom mandlí, svedčí o Vašej zníženej imunite. Niekedy v takýchto problémoch je ich odstránenie najlepším riešením. Odporúčam užívanie niektorých rastlín, ako napríklad Uňa de Gato a podobných.

2020-03-03 11:12:15 - otázka od: Ondrej Formánek Dobry den. Mna by zaujimalo ake vitaminy by ste v tomto obdobi odporucali posilnit. A v ktore potraviny su zdrojom tychto vitaminov Imunitu najlepšie posilňujú vitamíny triedy C.E.D a K2. Existujú rôzne preparáty, aj kombinácie vitamínov so saponínmi, ktoré uťýchľujp ich vstrebávanie

2020-03-03 11:12:55 - otázka od: Monika Pomáha užívanie napr.betaglukánov ako prevencia pred nakazením sa vírusom? Ďakujem. Gaálová Beta glukány sa uvádzajú v odbornej literatúre ako látky posilňujúce imunitu. Ich užívanie prichádza do úvahy aj ako prevencia.

2020-03-03 11:13:32 - otázka od: Pavol Ako sa dá posilniť organizmus aby bol odolnejší voči koronavírusu. Zdravou životosprávou, užívaním potravy obsahujúcej vitamíny, teda hojne zeleniny a ovocia, vitamínov v rôznych formách, zvýšenou osobnou hygienou, častým umývaním rúk mydlom a vyhýbaním sa zhromaždení a miest kde sa schádza viac ľudí. Dobrou prevenciou sú aj saponíny ktoré zníženín povrchového napätia znižujú počet vírusov a mikróbov na a v organizme.

2020-03-03 11:14:35 - otázka od: Simona Dobry den ktorymi liekmi konkretne posilnime imunitu nam aj malym detom? Imunitu najlepšie posilňujú vitamíny triedy C.E.D a K2. Existujú rôzne preparáty, aj kombinácie vitamínov so saponínmi, ktoré urýchľujú ich vstrebávanie

2020-03-03 11:16:39 - otázka od: Ivana Dobrý deň pán dr, ako prebieha návšteva u imunologa? Dá sa z krvi zistiť či má človek oslabenú imunitu? Aký je potom ďalší postup? Sú pri dosť oslabenej imunite väčšinou nutné lieky alebo je možné zvýšiť imunitu aj svojpomocne? Vitamínmi, zdravou stravou, pohybom, probiotikami atď.? Dakujem za odpoveď. Imunológ Vám naaplikuje všetky látky, proti ktorým predpokladá Vašu možnú imunitu. Po zistení konkrétnej látky túto vylúčite s užívania a stravy a predpíše konkrétne lieky tlmiace túto precitlivelosť

2020-03-03 11:17:30 - otázka od: dasa Dobry den! Ked mam alergiu na roztoce,moze mi to prejst aj do virusovej a bakterialnej infekcie?? Do zapalu dychacich ciest? Dakujem. Pekny dnik! Ak ste precitlivelý na roztoče, tak na iné organizmy to neprechádza

2020-03-03 11:18:57 - otázka od: Silvia Dobry vecer, mam problémy uz rok a pol s kašlom, mam zníženú imunitu, prekonala som niekoľko zápalov, bola som preliečená antibiotikami, zistili mi chronický zapal priedušiek...kašel nam stale, po každom zakášľaní vykašľavam hlieny, viete mi prodim poradit, čo uživať, aby som sa dala doporiadku. Jem veľa zekeniny, vitamínov, chodim na vychádzky, nepijem, nefajčim.Vopred ďakujem. Váš problém nie je možné vyriešiť jednoduchým e-mailom. Skúste ku všetkým liekom dlhodobo užívať niektorý saponínový preparát.

2020-03-03 11:19:37 - otázka od: Maria Lakatosova Dobry vecer chcem sa spytat ktore volnopredajne lieky na posilnenie imunity doporucujete a ci su ucinne a postacujuce Imunitu najlepšie posilňujú vitamíny triedy C.E.D a K2. Existujú rôzne preparáty, aj kombinácie vitamínov so saponínmi, ktoré urýchlujú ich vstrebávanie

2020-03-03 11:20:31 - otázka od: Igor folrich Dobry den. Aka je najlepsia prevencia proti chrípke. Ja mam velmi rad cibuľu a cesnak a ešte som chrípku nikdy v zivote nemal. Moze to mat dáky vplyv na imunitu. Najlepším zdrojom vitamínov sú zelenina a ovocie. Cibuľa a cesnak obsahujú prirodzené proti bakteriálne a protivírusové látky, hlavne látku Alicín. V tom tkvie ich benefit.

2020-03-03 11:21:13 - otázka od: Danica Kocickova Dobrý deň pán doktor, keď ochoriem, nikdy nemám teplotu, ako je to možné? Ďakujem za odpoveď Stav bez teploty pri ochorení sa vyskytuje u niektorých jedincov. Zvýšená teplota je ale obranný mechanizmus organizmu a tak tento stav nie je prospešný. Jeho príčiny sú nám neznáme

2020-03-03 11:21:51 - otázka od: olga simorova Som celiatik, mozem na podporu imunity v chripkovom obdobi uzivat Imunor alebo Imodin? Moze dojst ich uzivanim k naruseniu imunitneho systemu? Dakujem. Prípravky, ktoré uvádzate nenarušujú imunitný systém, skôr ho povzbudzujú

2020-03-03 11:23:10 - otázka od: Peter Petrík pri jarnom detoxe cesnakovou kurou a pitím bilinkových čajov,je možne si zvíšiť hodnoty glikemie o 2,5-3,0 jednotky? V podstate je to možné, závisí to od toho aké látky tento rok a koško obsahujú bylinky. Fytoterapia nedokáže vypestovať vždy a všade rastliny s totožnými vlastnosťami. Viď napríklad náš a čínsky cesnak...

2020-03-03 11:23:48 - otázka od: Simona Dobry den - mozem uzivat saponiny v Diamond Yacce nepretrzite? Vybrala som jedno balenie a neviem ci mozem pokracovat. dakujem Saponínový prípravok, na ktorý sa pýtate môžete užívať dlhodobo, aj niekoľko rokov bez obmedzenia

2020-03-03 11:24:31 - otázka od: Anna Haasová Dobrý den, pane doktore, v čem je problém, když nemám teplotu, nekašlu, nesmrkám, ale opakovaně se mně vyráží opar, chraptím a obvykle odpoledne se mnou třese zima. Piju litry čaje, mám několik druhů pastilek, ale nic nezabírá už skoro 2 měsíce. Učím na základní škole a je fakt, že plno dětí je nachlazených, tak je to takový začarovaný kruh... Děkuji za odpověď. Neustálé objevování se oparů a chroptění svědčí o trvalé virové infekci, ale ne typu chřipky. Zkuste dlouhodobé užívání některého saponinového preparátu vyšší třídy.

2020-03-03 11:25:16 - otázka od: Lucia Dobry den, co si Vy myslite o koronoviruse a panike, co siri? Dakujem Korona víruss sa objavil znenazdajky ako španielska chrípka, ebola, alebo AIDS. Alebo iné virózy. Všetky tieto vírové epidémie sa riešili takmer rovnako. Najprv nijak, potom sa cestovaním rozšírili do celého sveta, veľa ľudí in padlo za obeť, až napokon samy seba zlikvidovali alebo sa proti nim vyvinula

2020-03-03 11:26:06 - otázka od: Jolana Dobrý deň mám chronickú rinosinusitidu už niekoľko rokov , nefajčím ale kašeľ hrozne dusivy a už neviem ako to liecit ďalej,beriem lieky montelukas MSD 10mg x 56 tbl, a levocetitizin teva 90x5. Brala som aj erdomed tbl. 20x300.Som sledovaná v pneumologickej ambulancii už niekoľko rokov ,a kašeľ je stále dusivy ,dakujem za odpoved Vážená pani, jednoduchou vetou Vám nedokážem pomôcť. Vyhľadajte nás osobne aby ste sa podrobili špecifickému vyšetreniu.

2020-03-03 11:26:40 - otázka od: Jana Dobry den ako sa moze chranit tehotna? Rovnako, ako iné osoby. Vašu imunitu najlepšie posilňujú vitamíny triedy C.E.D a K2. Existujú rôzne preparáty, aj kombinácie vitamínov so saponínmi, ktoré urýchľujú ich vstrebávanie

2020-03-03 11:27:19 - otázka od: Agnesa Staníková Môj manžel je 2 roky po transplantácii obličky, užíva lieky na potlačenie imunity. Prosím, ako sa má chrániť pred chrípkou? Čo by mal užívať v prípade príznakov chrípky alebo nachladenia, keď ešte nemá horúčku? Ďakujem za odpoveď. Imunitný systém organizmu zahŕňa rôzne mechanizmy. U Vášho manžela sú tlmené imunitné zložky tkáňovej imunity, nie proti bakteriálnej alebo proti vírovej a teda užívaním zeleniny, ovocia a vitamínov si túto časť imunitného vybavenia posilňovať môže.

2020-03-03 11:34:34 - otázka od: eva Dobrý deň, som strašne unavená, ale strašne a bez zrejmého dôvodu. Chorá nie som, viditelne. Len tá únava. Tlak a cukor mám v poriadku. Krv by mohla ukázať viac. Niekedy dávno som bola na hematológii. Ak tam chcem ísť musím mať odporúčanie od všeobecného lekára, ale sa dá aj bez odporúčania. Vtedy som mala málo železa, ale neviem to presne pomenovať, nejakého zásobného železa. Všeobecný lekár mi povie, že to mám zo stresu a , že ide jar a je to normálne, to už viem dopredu, tak tam sa pomoci nedočkám. Na Vami popisovanú únavu a všeobecné obtiaže by som odporúčal dlhodobé užívanie saponínov s extraktom jačmeňa.

2020-03-03 11:36:32 - otázka od: Katka Dobry den p. doktor, co by ste mi odporucili na posilnenie imunity a zaroven na pecen, mam velmi zle pecenove testy. Je mozne peceni pomoct? Na regeneráciu pečene odporúčam voľne dostupný liek Essentiale a dlhodobé užívanie saponínov, prípadne užívanie špecifických výťažkov z rastlín ako pestrec mariánsky a podobne.

2020-03-03 11:39:34 - otázka od: Lucia Stahlova Dobrý deň, pán Doktor, máte za sebou dlhú kariéru a venovali ste sa aj výskumu - je možné sa o výsledkoch vašich vedeckých výskumov dozvedieť viac? Sú vaše vedecké publikácie dohladateľné online, resp., ako a kde by sa k nim záujemca vedel dostať? V dlhodobej výskumnej praxi som odpublikoval 89 vedeckých publikácií, ale uvádzať ich zoznam tu je nepredstaviteľné. Sú k dispozícii firemné texty a brožúry, ktoré záujemcom poskytujeme. V blízkej dobe hodlám vydať súhrnnú knihu o saponínoch a výskume spojených s nimi.

2020-03-03 12:02:05 - otázka od: Peter K Prosim mozete uviest aspon 2 najznamejsie, alebo aspon 1 na ktoru ste najviac hrdy. Vyperme si organizmus, alebo čo dokáže...... Opis US patentu No 5,2563,269 - www


Tagy:
zdravie chrípka choroba online rozhovor vírusy

2020-03-03 10:55:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia