Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Psychoterapeutka Nadežda Feketeová bola online: Pýtali ste sa na všetko o poruche ADHD

(Zdroj: red)

Mnoho rodičov ani netuší, že má doma dieťa s diagnózou ADHD, teda s poruchou pozornosti prejavujúcou sa hyperaktivitou. Výbuchy zlosti, nepočúvanie rodičov či vzdorovitosť pripisujú povahe detí, iní zase nesprávnej výchove. Kedy rozoznať, že ide o problém a nielen o neposlušnosť? Vo štvrtok 28. novembra 2019 od 10:00-11:00 odpovedala na vaše otázky v online rozhovore psychoterapeutka Nadežda Feketeová.


Laická verejnosť, ale aj učitelia zvyknú tvrdiť, že ADHD je akousi vymyslenou chorobou alebo len iné pomenovanie pre „neposlušné deti“. Takýto postoj je však nesprávny a podľa odborníkov deťom môže ešte viac ublížiť.

Čítajte tiež: Je za plešatosťou to, čo je okolo nás? Nenápadný vinník, ktorý vás môže pripraviť o vlasy!

„Deti s ADHD, síce neúmyselne, no prispievajú k tomu, že sú v triedach aj v iných kolektívoch vyčleňované. Hoci sú už školákmi, ich prejavy sú často na úrovni malých detí. Reagujú emotívne a racionálne riadenie seba samého je na veľmi nízkej úrovni. Žijú tak v začarovanom kruhu – chcú byť chcené, mať priateľov, byť ocenené, avšak svojimi prejavmi sa nevedome „postarajú“ o to, že sú odmietané,“ vysvetľuje Nadežda Feketeová.

Všímajte si príznaky

Typickým príznakom diagnózy ADHD je nepokoj, ktorý sa prejavuje navonok zvýšeným pohybom a nepozornosťou.

„Dieťa často odbieha od činností, robí ich viac naraz a nedokáže sa sústrediť na jednu vec. Na verbálnej úrovni je nezdržanlivé a skáče do reči, nedokáže vykonať to, čo je od neho očakávané. V úvodzovkách „dieťa nie je na príjme,“ uvádza psychoterapeutka.

Na prejavy ADHD môžu mať pritom vplyv aj trendy dnešnej doby. Neuvedomujeme si, že deti vychovávame v tom, aby boli mysľou na troch miestach naraz. Napríklad jedia, zároveň pozerajú na tablete rozprávky a pritom sa s niečím hrajú. Deti dnes žijú vo veľmi dynamicky sa vyvíjajúcom prostredí, pokoj zažívajú len minimálne, chodia málo do prírody, ich najbližším priateľom je často smartfón.

Rady odborníkov môžu pomôcť celej rodine

Ak si rodič všimne takéto prvotné prejavy a varovné signály v správaní svojho dieťaťa, mal by zbystriť pozornosť. Dieťa totiž môže naozaj trpieť psychickou poruchou. Rozdiely medzi prejavom vzrušenia a ADHD dokáže rodič sám rozoznať len veľmi ťažko, preto je potrebné obrátiť sa na odborníkov. 

O odborníkovi

Na všetky otázky týkajúce sa diagnózy ADHD a jej prejavov vám odpovedala vo štvrtok 28. novembra 2019 od 10:00-11:00 psychoterapeutka Nadežda Feketeová. Okrem jej práce s jednotlivcami, pármi, rodinami a skupinami je aj odbornou garantkou projektov Detského fondu Slovenskej republiky. DFSR v rámci projektu Zdravé vzťahy v rodine poskytuje bezplatné poradenstvo rodinám i samotným deťom s ADHD. Včas poskytnutá pomoc môže totiž značne zlepšiť kvalitu života dieťaťa i celej rodiny.

Viac o téme: PoruchaDetiPozornosťOnline rozhovorADHD
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

28.11.2019 11:15 - otázka od Jakusova Eva
Dobrý deň, môjmu synovi tiež diagnostikovali poruchu pozornosti v 3 triede, chodil na športovú školu hral hokej, dalo sa to s nim zvládnuť, skončil strednú školu. Ja ho problémy neskončili, no je mu trápne si nechať poradiť, je dospelý a ja ho neviem do tlačiť navštíviť psychologickú, máva agresívne správanie, je neuroticky, ako pristupovať k dospelému?
Dobrý deň, na vašu otázku je jednoduchá odpoveď, nechať ho znášať dôsledky jeho konania a správania. Na jeho agresívne prejavy reagovať pokojne, prípadne mu dať informáciu, že pokiaľ bude mať agresívne prejavy, počkáte, kým sa upokojí a potom sa môžete rozprávať. Napriek tomu, že Váš syn je dospelý, zdá sa, že máte blízky vzťah, pomôže mu, ak sa k psychológovi pôjdete poradiť aj Vy, aby ste vedeli, čo ešte môžete pre Vaše dieťa a zlepšenie vzťahu s ním urobiť.
28.11.2019 11:10 - otázka od Nika
dieťa má akoby tiky ručičkami má 4 roky a povie, že sa tak teší, ale vždy sa všetci pozerajú čo sa to deje s ním. Ďkujem zaodpoved a
Dobrý deň. Na vašom mieste by som dôverovala pocitom vašej dcéry a hľadala s ňou aj iný spôsob, ako sa tešiť.
28.11.2019 11:09 - otázka od Kamila
Dobrý deň, čítali ste knihu od Richarda Saul, M.D. ADHD neexistuje. Pravda o poruche pozornosti s hyperaktivitou? Ak áno, aký názor máte na túto knihu? Jej podstata je v tom, že každá diagnóza ADHD je súbor symptómov (napr. problémy so zrakom, sluchom... Keď tieto symptómy sú odstránené, ADHD sa už u dieťaťa nevyskytuje. V skratke povedané: symptómy spojené s ADHD sa dajú vysvetliť inými ochoreniami. Zdieľate tento názor?
Dobrý deň. V mnohom sa stotožňujem a pridávam, že veľký podiel na "prejavoch" ADHD majú často rodičia.
28.11.2019 11:07 - otázka od Maria Mazarova
Este doplnim moju otazku. Vzhladom na to, ze som prvykrat pisala na tomto portali,nevedela som, ze vsetko,co je uvedene v otazke, sa aj publikuje....poprosim teda neuvadzat moje meno, ani meno deti. Dakujem.Mazarova
Dobrý deň, pani Mazarová. Zvyčajne platí, že hnev je spojený s nesplnenými očakávaniami. Aj keď je to ťažké, odporúčam vám pokojným hlasom sa opýtať dcéry, čo potrebuje od vás - rodičov aj od sestry. Aj keď sú vaše dcéry dvojčatá, predsa sú každá iná – možno tá, ktorá sa hnevá, si o sebe myslí, že je menej a že viac uprednostňujete jej sestru ... A tiež vám odporúčam nájsť si čas a pozvať ju niekde, kde budete len vy a ona a kde ju budete počúvať, kde ju dokonca požiadate, aby vám povedala svoje sťažnosti na vás – aby zažila, že ste tam len pre ňu, že ju počúvate, neoponujete, len prijímate, čo vám hovorí. To neznamená, že s ňou súhlasíte, len sa možno dozviete, čo ju trápi a s čím si nevie poradiť. A samozrejme môžete navštíviť aj psychoterapeuta – najlepšie takého, ktorý pracuje s rodinami.
28.11.2019 11:06 - otázka od butorova.eva
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, máme doma prváčku zaradenú v ZŠ s nadaním. IQ nad 140.Popritom sme rok aj pol navštevavali detskú psychiatričku, ktorá určila ADHD. Boli sme na vyšetrení u detskej neurologičky, odtiaľ nemáme ADHD potvrdené. Asi pol roku už nenavštevujeme psychiatričku. Nikto nás k nej neposilal, len my sme si všimli, že malá ničí svoje hračky, presadzuje si svoje. Do školy nastúpila od septembra t.r. Čítať už vedela, aj počítať, len písať nevedela. Doma s ňou preberáme učivo z matematiky pre 2.ročník, aj v škole počíta príklady do 100. Písanie nie je najkrajšie. Doma vypočíta príklady väčšinou bez chyby, v škole však často pozerá na tabuľu, čo ostatné deti počítajú, nedáva pozor na svoje príklady a napr.1 deň mala8 chýb, 2.deň bez chyby. Pri písaní diktátu napíše správne písmená, vety, ale chyba má nasledovne.zabudne dať dĺžeň, mäkčeň, bodku za vetou. Sme bezradné. Nevieme, či by sme mali navštíviť špec.pedagóga, alebo či sa to nacvičovaním zmení. Napr.doma z matematiky vypočíta za 1 min.1 príklad. Každý deň asi 30 príkladov. Prosíme Vás o radu./nedáva pozor na svoje veci, hryzie ceruzky, ničí obaly na zošitoch, perá rozoberie./ S pozdravom Bútorová
Dobrý deň. Píšte, že vaše dieťa je veľmi nadané a zároveň nie všetky jej schopnosti a zručnosti sú v rovnováhe, čo je prirodzené pre deti s vysokým IQ. Majte, prosím, na mysli zapájanie dieťaťa do needukatívnych činností. Na vyrovnanie pomáha napríklad šport, tvorivé aktivity či kreslenie.
28.11.2019 11:03 - otázka od Tinka
Dobrý deň, Mám 7 ročného syna, ktorý teraz nastúpil do školy, nakoľko mal odklad. V škole má výborné výsledky čo sa týka učenia, máme iba problémy so správaním. Takže nás poslali tiež na odborné vyšetrenie na poruchy správania. Syn je od malička aktívny, neposedný, má problémy si so zapamätaním niektorých vecí, keď ho upozorníme že sa nevhodne správa, o chvíľu už na to zabudne a opakuje sa to. Syn nemá veľa kamarátov, nevie sa začleniť do kolektívu, je skôr individualista. Ak ho vychovávateľka karhá, hneď začne plakať. Poraďte mi, ak mi teda potvrdia ADHD, či mi to teda zohľadnia v škole, či môžem žiadať od vychovávateľky iný prístup a prísľub jej postoja. Ďakujem
Dobrý deň, čo určite môžete urobiť vy sama, je, že namiesto upozorňovania na negatíva a nevhodné správanie, v ňom budete podporovať pozitívne prejavy. Som si istá, že ich má oveľa viac ako negatívnych. Čo sa týka otázky ohľadom vychovávateľov v škole, je prirodzené očakávať, že ich prístup prispôsobia diagnóze.
28.11.2019 11:00 - otázka od Zuzana
Dobry den, mam 31 mesacneho syna, ktory cely den pobehuje. Trochu sa pohra a vkuse bludi po dome. Sediet vydrzi len par sekund. Okrem toho velmi malo rozumie a nerozprava. Rozoznava ale tvary, farby, ma rad vkladacky, auticka, vie pomenovat niektore pismenka, cislice, ale cislice len po anglicky. Je velmi technicky zdatny. Ked nieco chce, tak ukazuje. Niektore veci ktore od neho chcem, donesie. Donesie aj kocku podla farby aku mu zadam. Deticky ma rad, usmieva sa na nich. Klinicka psychologicka povedala, ze ma zrychlenu cinnost mozgu, pocet delta vln 7,8 a vraj na to aby sa rozvijala rec ich ma byt max 3,4. Moze tento jeho stav suvisiet aj s adhd? Dakujem.
Dobrý deň, toto je otázka skôr na odborníka z medicíny alebo aj z logopédie.
28.11.2019 10:58 - otázka od Simona
Dobrý deň syn 8r v lete potvrdené ADHD plus dysgrafia a dyslexia. V škole nám ucitelka absolútne neberie na vedomie papiere a nadáva mu v škole že je nevychovany veľmi veľa poznámok má že vyrušuje a keď sa ho pýtam ako to bolo vraví že ona ho ani nepočúva že to nebol on a vyvolá to v ňom toľko že ostane arogantný a drzý. Snaží sa učiť no vždy ho zavali neúrekom domácich uloh s ktorými koncievame neskoro večer. Niekoľko krát potom plače že nemôže ísť ani za kamarátmi a ani na šport ktorý ho baví.zacina sa s neho stavať samotár bez kamarátov a je s toho veľmi smutný ako mu pomôcť keď skola nespolupracuje?
Dobrý deň, Simona. Prvým krokom je nakontaktovať sa na školu - učiteľa aj riaditeľa. Je potrebné trvať na adekvátnom a férovom prístupe učiteľov k žiakovi. Na zváženie je využitie pomoci od odborníkov z projektu Zdravé vzťahy, ktorí robia poradenstvo aj na školách. Viac informácií nájdete tu: http://www.dfsr.sk/projects/zdrave-vztahy-v-rodine/
28.11.2019 10:55 - otázka od Petra Ordogova
Dobry den pani doktorka, chcela by som sa informovat, v ktorom veku u dietata je mozne diagnostihovat ADHD. Otec dietata ma tuto diagnozu potvrdenu, preto by som chcela vediet ci je mozne ju aj zdedit a spravne potom pristupovat k vychove. Dakujem za odpoved.
Dobrý deň, diagnostikovať sa dá dieťa v predškolskom veku - do 12tich rokov sa príznaky ADHD určite prejavia. Na otázku dedičnosti žiaľ neviem odpovedať.
28.11.2019 10:54 - otázka od Ivana galanova
Dobrý deň, mám podozrenie u syna na adhd, má k tomu aj dysfaziu. Veľa ťažkostí čo prežívame sú aj výchovné chyby. Sama mám ADD. Viem, že niečo musíme doma zmeniť. Čo by ste mi odporučili ako prvý krok k zmene? Ďakujem
Dobrý deň. Prvým krokom je si pomenovať, čo a ako robíte a vyhodnotiť si situáciu, čím vy sama prispievate k problémom, ktoré spomínate. Ťažko sa mi odpovedá, keď však nepoznám podrobnosti a detaily vašej situácie v rodine. Odporúčam však obrátiť sa na odborníkov v Detskom fonde SR, ktorí sa touto problematikou zaoberajú: http://www.dfsr.sk/projects/zdrave-vztahy-v-rodine/
28.11.2019 10:51 - otázka od Zuzana
Aký je rozdiel medzi ADHD a detským autizmom?Su nejaké príznaky ktorými sa to da rozlíšiť?
Dobrý deň, toto je veľmi odborná otázka. Bežné popisy a charakteristika je na mnohých webových portáloch.
28.11.2019 10:49 - otázka od Nika
Dobry den, syn v 2 rokoch poznal abecedu, cital SPZ aut pocas prechadzok s kocikom, v 3 rokoch ratal do 300 a dalej...aj spatne. V 4 rokoch vedel citat. Je vsak zaroven velmi hravy, niekedy pojaseny a vacsinou akoby nepocul co od neho chceme a vsetko mu treba opakovat. Sústredený na vlastne myslienky. Co je to? Co mame robit? Teraz ma 5 rokov.
Dobrý deň, tešte sa, že máte také šikovné dieťa :) Zároveň rozumiem, že je náročné vychovávať takéto dieťa. Čo určite môžete robiť, kedykoľvek s ním rozprávate, je dodržiavať očný kontakt, prípadne ho stabilizovať dotykom (chytiť ho za ramená), čím mu pomôžete aby sa stabilizoval. Rozprávajte až vtedy, keď máte tento kontakt - pokojne použite vetu "chcem Ti niečo povedať, počkám, kým sa na mňa pozrieš. Postupne ho učiť dodržiavať hranice a niesť dôsledky za ich porušenie (nie trestať ho).
28.11.2019 10:44 - otázka od Silvia
Dobrý deň prajem. Je adhd viditeľne nejakým spôsobom na MR mozgu? A ešte sa chcem opytat, či musí byt viditeľne na EEG ak dieťa adhd má. Ďakujem a želám všetko dobré.
Dobrý deň, toto je otázka pre neurológa. Prosím, obráťte sa s touto otázkou na špecialistu z oblasti medicíny - neurológ, psychiater.
28.11.2019 10:38 - otázka od donoval jozef
adoptovali sme si chlapca od troch rokov problémy obstipacia chronická, enkopréza adhd teraz má 14 rokov v škole je obviňovaný z vecí ,ktoré sa nedajú dokázať,chcem zmeniť školu,ktorá má asistentov pre takéto deti riaditeľka mi už povedala,že nezvládam jeho výchovu a preto je taký,čo by ste na to povedali,je integrovaný a psychologička z cpppap ma obvinila,že mu nechcem dať predpísať lieky.Stále je sledovaný gastro a psychiatrom ,je to ako začarovaný kruh,je otravný najviac nenávidí keď ho obvinia z veci ktorú nespravil.Najnovšie nechce viac do tej školy chodiť,stále odo mňa žiadajú spoluprácu z cpppap tak som znova začal chodiť po vyšetreniach inde. ja už neviem ako mám postupovať čo sa týka školy.ja viem,že je iný už od mala,ale škola v kotešovej ma stále obviňuje ,že ja ho tak vychovávam a nezvládam,v piatom ročníku mal 1 z chovania a v šiestom po integrácii 4 schovania a šesť nedostatočných,Rád by som sa s Vami povyprával ak by bola takáto možnosť osobne je toho už na román a my rodičia sa cítime ,ako by sme to spôsobovali my, Máme aj dve vlastné deti s ktorými Lukáš celkom vychádza.Bol by som zvedavý na Váš názor. Jozef Donoval Kotešová 506 PSČ 013 61 tel 0904/659 477
Dobrý deň, pán Jozef. Ako píšete, ide o naozaj vážnu situáciu, aj keď ste už pre vášho syna veľa urobili a napriek tomu pociťujete zúfalstvo. To, čo ešte môžete pre syna urobiť, je stále mu dôverovať a podporovať ho. Táto online poradňa však nie je miestom, kde by sme mali zachádzať do hĺbky, budem rada, ak kontaktujete DF SR a verím, že vám pomôžeme nájsť vhodného psychoterapeuta, ktorý sídli vo vašom regióne. Kontakt na DF SR nájdete tu: http://www.dfsr.sk/projects/zdrave-vztahy-v-rodine/
28.11.2019 10:31 - otázka od Jana Harmaňošová
Dobrý deň, moj syn má 8 rokov, sme rozvedeni s manželom skoro rok, býva u mňa v byte a otec si ho berie kazdy druhý víkend... Snazim sa mu regulovať pozeranie rôznych videí na youtube, aj hry na tablete, aj ked kazdy den aspoň hodinu je pri nich určite... Zo skoly chce ist trochu vonku, potom sa ucime, potom pozera telku... Nechce veľmi robit s nami aktivity, ist na bicykel, prejst, povie,, nechcem mami, mna to nudi, chcem byt s kamarátmi,,... mrzí ma to. Exmanzel mi pisal, ze sa nu mam viac venovať, lebo ze mu vravel, ze chce byt v dome s otcom, lebo ze v byte sa mu nikto nevenuje. Neviem, ci veriť tomu. Maly je zivy, chce jest iba pri telke, iba tak zje jedlo. Dosť skáče do reci. V učení je celkom šikovní, aj ked sa mu veľmi nechce a vymysla.Kamaratov ma, aj ked vidim, ze je prchkejsi, hyperaktivnejsi ako oni... Často chce menit činnosti, nevidrzi dlho pri jednej... Co robím zle? Ďakujem
Dobrý deň. Z toho, čo píšete, takto na diaľku vnímam skôr problém s komunikáciou s manželom. Možno to znie kruto, no kým sa vy dvaja nenaladíte na rovnaké smerovanie či pravidlá výchovy, váš syn môže využívať výhody, ktoré mu jeden alebo druhý ponúkate.
28.11.2019 10:27 - otázka od Eva
Dobrý deň, rada by som sa spýtala, ako dieťatu podať fakt, že má ADHD. Otvorila som túto tému so synom. Ma 11 rokov. ADHD mal diagnostikované pred troma rokmi neurologičkou i psychiatričkou. Myslím, že by mal o tom vedieť viac, no skôr to prezentovať pozitívne. Zvládame to celkom dobre. V škole je šikovný. No je iný vo vzťahu k spolužiakom a celkovo citlivejší ako jeho brat dvojča. Občas výbušnejší. Ďakujem
Dobrý deň, Eva. Aj ja mám na vás otázku. Aký význam pre vás má oznámiť dieťaťu jeho diagnózu? Píšete, že to vy aj on zvládate celkom dobre. Z môjho pohľadu nie je nutné diagnózu zatajovať, ale ani zvýrazňovať. V každom prípade môžete synovi povedať, "áno, si iný" ako tvoj brat. Držím palce
28.11.2019 10:23 - otázka od Klarka
Dobrý deň, môj syn má 3 a pol roka a nerozpráva, iba pár slov, autizmus u neho nebol zistený, môže byť za tým adhd?a čo vlastne ide?
Dobrý deň. Na túto otázku je veľmi ťažké na diaľku odpovedať. Určite zvážte návštevu logopéda, poraďte sa s učiteľkami v škôlke, ak ste tak ešte neurobili. Všetko závisí aj od rodinnej situácie, či je dieťa jedináčikom alebo má súrodencov. Na ADHD má vplyv aj spôsob výchovy, no v tomto prípade je to ťažké analyzovať. Odporúčam navštíviť psychoterapeuta. Netreba však mať hneď obavy, možno sa mu len "nechce" :) Stretla som sa už s deťmi, ktoré dlho nerozprávali, no zrazu začali hovoriť a používať pri tom aj zložité súvetia.
28.11.2019 10:20 - otázka od Lela
Kolko rokov sa uz venujete adhd chorobe?
Dobrý deň, vyše 30 rokov
28.11.2019 10:19 - otázka od Eva
Dobrý deň, mám 11-ročného syna. Je jedným z predčasne narodených dvojičiek. Má diagnostikované ADHD. Rada by som sa spýtala na vplyv hier na počítači (fortnite) na deti s ADHD. Podľa mojich skúseností nie sú pozitívne s ohľadom na následnú výbušnosť a zvýšenú emocionalitu. Súvisia tieto dve veci spolu s hrami? Ako to vplýva na mozog detí s ADHD? Zároveň by ma zaujímal Váš názor na vhodnosť striedavej starostlivosti so zmenou domácností po týždni pre dieťa s ADHD. Ďakujem pekne
Dobrý deň, je nutné rozlišovať o aký typ počítačovej hry ide. Určite neodporúčam bojové hry, kde je veľa dynamiky, chaosu a náslia, čo nepriaznivo vplýva na synovu nervovú sústravu a ešte viac ho rozrušuje. Pri hraní počítačových hier taktiež odporúčam nastaviť dieťaťu systém - presný čas a dľžku trávenia času za počítačom a rodič musí dohliadať na dodržiavanie určených pravidiel. Čo sa týka striedavej starostlivosti, veľmi záleží od rodičov - od ich vzájomnej komunikácie a dohody, nakolľko dokážu dodržiavať rovnaké zásady výchovy a nastavených pravidiel pre dieťa. Zvážila by som aj pri synových prejavoch psychoterapiu - či sú skutočne diagnózou alebo len spôsobom zvládania záťažovej rozchodovej situácie rodičov.
28.11.2019 10:13 - otázka od Petra Duriskova
Dobrý den, dcéra ma diagnostikovane adhd a tikovou poruchu. Je druhacka. V škole nema problém, učí sa dobre, je jednotkarka. Citat vedela uz pred školou, nema problém ani s písaním ci pocitanim, no vonku ked ideme do mesta nevie sa naučiť ze nema hľadieť pod nohy a ísť hlava nehlava oproti ludom.. Doma sa zvykne hrať, ale často krát beha po izbe hore dole a poskakuje si pri telke. Ako mysľou inde.. Je veľmi ľútostiva, za všetko plače.. Tikova porucha sa prejavuje hmkanim..podla neurologicky je to chronicke... Psychiatricku liečbu odmietam, vyakusali na nej dvoje lieky, tretie som skúšať odmietla. Mali sme problém aj so žmurkanim a trasenim hlavy ci prstov, to som upravila prírodnými produktami, vcelou nátierkou klasickou, omegou3 a 9 minerálmi.. Ale s tym hmkanim si nevieme rady... Je to možné dostať odstrániť bez chemických liekov?
Dobrý deň. Uvádzate, že už máte skúsenosti s lekármi - navštívili ste už aj psychológa alebo psychoterapeuta? Na základe podrobnej rodinnej a osobnej anamnézy by terapeut mohol objaviť možné zdroje ťažkostí vašej dcéry. Určite vám to odporúčam.
28.11.2019 10:13 - otázka od Sona Balogova
Kam s dietatom?takže dotlačili nás do liekov už sme boli hospitalizovaný v NR na detskom dalsie lieky odporucili LVS vsade ho odmietli mame ADHD a koli narusenej komun.schopnosti ho nechcu v lvs kynek dalej LVS Cakany odmietli po 10min.ako velmi plakal kopal dupal museli sme ist prenho kazali ho dat na HRan na pol roka liečit riaditelka LVska ale psychologicka a psychiatricka to neodporucaju aby sa to nezhorsilo riaditel ho v skole nechce ani za svet on chce aby som ho dala liecit niekam a potom do lvs odporucanie od doktora nedaju na liečenie a tiež s tým nesuhlasím vzdelavat sa musí sikovný je velmi len vybuchuje dostava sa do stavu ked je neovladatelny bucha kope dupe aj ublizit dokáže je agresívny a preto ho nikam nechcu ako postupovat.Dakujem
Dobrý deň, pani Balogová. Chápem, ako náročnú situáciu v rodine máte a ako sa kumuluje odmietanie od ľudí, od ktorých očakávate pomoc. V každom prípade, kým nájdete nejakú liečebňu, určite by som odporúčala využiť psychoterapiu. Keďže si uvedomujem, v akom strese sa nachádzate, je dôležité, aby ste sa aj vy ako rodič upokojili a situáciu stabilizovali sami v sebe. Vášmu synovi pomôže aj to, keď vy v rámci rodiny začne na neho inak reagovať. Ak on cíti vaše zúfalstvo a bezmocnosť, môže to byť ešte horšie. Ak pre vás nie je problém vycestovať do Bratislavy, bezplatné poradenstvo a psychoterapie robíme v rámci DF SR a projektu Zdravé vzťahy v rodine. Viac informácií nájdete tu: http://www.dfsr.sk/projects/zdrave-vztahy-v-rodine/
28.11.2019 10:12 - otázka od Peter Tomaška
Dobrý deň pani doktorka. Viem, že vy osobne v prípade liečby ADHD preferujete skôr psychoterapeutickú formu, čo však v prípade, keď neprinesie požadovaný efekt a je nutné nasadiť farmakologickú liečbu? Jedinec trpiaci ADHD je tak prakticky po celý život odkázaný na užívanie liekov, ovplyvňujúcich činnosť mozgu za pomoci psychostimulancie... Dá sa užívanie týchto liečív považovať za účinné riešenie problému takéhoto pacienta? Ďakujem
Dobrý deň, pán Tomaška. Ak niekto tak trpí, že sa nedokáže pokojne ani vyspať, lieky sú riešením. Nie som lekárka, no viem, že v súčasnosti aj lekári odporúčajú pri psychických ochoreniach nielen lieky ale aj psychoterapiu – a mnohí psychiatri aj sami praktizujú psychoterapiu.
28.11.2019 10:12 - otázka od Júlia
Je vyrovnaný, pokojný, trpezlivý, kamarátsky, nekonfliktný rodič, ktorý je svojmu dieťaťu načúvajúcim a komunikujúcimi partnerom bližšie k tomu, aby jeho dieťa malo menší predpoklad patriť medzi deti s ADHD ? Ďakujem, Júlia z Prešova
Dobrý deň. ADHD je zvyčajne biologicky (geneticky) podmienené neurovývinové ochorenie, takže vami uvedené charakteristiky rodiča nezmenia síce nervovú sústavu dieťaťa, ale určite mu pomôžu zvládnuť jeho impulzívne a hyperaktívne prejavy. A ešte poznámka: rodič nemôže byť v dvoch rolách voči dieťaťu - aj rodičom aj kamarátom – musí si vybrať :)
28.11.2019 10:11 - otázka od Miriam Horváthová
Dobrý deň, môj syn má už 30 rokov a ADHD u neho pretrváva od malička. Dá sa s tým prosím aj v takomto veku niečo robiť? Okrem liekov, syn ich odmieta. Ďakujem za odpoveď Horváthová
Áno, aj keď svoju nervovú sústavu človek nemôže zmeniť, stále sa môže naučiť ináč zaobchádzať s prejavmi ADHD.
28.11.2019 10:11 - otázka od Jarmila
Dobrý deň, moja dcéra mala počas školskej dochádzky diagnostikované ADHD, neskôr už len ADD.Je možné,že prejavy tejto poruchy zostávajú aj v dospelosti /dnes má dcéra 21 rokov/? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň. Áno, je to možné, ale zvyčajne dospelý človek prejavy ADHD dokáže viac riadiť.
28.11.2019 10:10 - otázka od Dalma Schvarcová
Syn, 40 rokov,dyslekcia od 2 ročníka psychológ,neskôr v dospelosti úplne rozvinuté ADHD ,trpí rodina ,ekonomická katastrofa. Je možné pomôcť aj dospelému človeku,ak prejaví záujem u Vás ako psychologické sedenia? Ďakujem,Dalma Schvarcová Matka. Syn momentálne v našej domácnosti,ale zamestnaný.Nevieme si rady,chceme žiť svoj život,nie jeho. Komonikativny, pohodový,ale Fín.nesamostatny,svet gombicka z jeho pohľadu. Ďakujem.
Pani Schvarcová, mám pre vás otázku: Kto vo vašej rodine rozhoduje o kom? Vy o sebe a o svojom živote alebo syn o vás a o vašom živote? Ak chcete žiť svoj život, odporúčam vám oznámiť svojmu synovi svoje rozhodnutie vo vzťahu k nemu. Napr. že vám na ňom záleží, že ho máte rada a že ešte (napr.) 2 týždne ste ochotní ho nechať u vás bývať a za ten čas čakáte, že si nájde bývanie. Ak si nenájde, tak že vymeníte zámok. Aj keď vám to možno znie voči nemu kruto, majte na mysli, že mu tým pomôžete, pretože mu umožníte, aby sa naučil o seba starať. Keď sa oňho stále staráte, ukazujete mu, že je malý neschopný chlapec.
28.11.2019 10:09 - otázka od Kubaščíková
Dobrý deň, čo môže byť dôsledkom neliečenej diagnózy ADHD? V akom veku je možne určiť či sa jedná o túto diagnózu?
Symptómy ADHD sa zvyčajne prejavia a teda diagnostikujú do 12 rokov veku dieťaťa. Dôsledky „neliečenej“ poruchy pozornosti s hyperaktivitou nemusia byť len negatívne. Stáva sa, že vekom človek s prejavmi ADHD si nájde takú študijnú a neskôr pracovnú oblasť, kde využije napr. svoju hyperaktivitu.
28.11.2019 10:09 - otázka od Sekelyová Ľubica
Dobrý deň, moja malá vnučka bude mať v januári 6 rokov.Toto dieťatko sa nedá zvládať nijakým spôsobom, veľmi je naviazaná na matku /bola viackrát hospitalizovaná/. Od 1/2 roka nastali problémy so spánkom, nechcela sa obliekať jej správanie bolo vzdorovité a všetko s tým súvisiace bolo ako keby bola bez urážky retardovaná, strašné boje rúznice úplne bola mimo v týchto stavoch, nevie poslúchnuť,zmeny nálad,agresivita, robí zle menším deťom aj nám dospelím ak náhodou nemá po vôli, alebo sa jej niečo prikáže alebo zakáže. V škôlke je bezproblémová, je veľmi hanblivá ohrýza si nechty,na nič sa nesústredí iba na kreslenie. Od malička je dosť šikovná, teraz už iba mobil, internet - čo jej zakazujeme a potom vyvádza.Obvodná lekárka ich poslala ku psychologičke keď to bolo neúnosné a agresívne, ale pani doktorka povedala že nieje autista lebo sa dokázala hrať počas jej rozhovoru s matkou.Snažíme sa jej dať veľa lásky ale nedá sa s ňou nijakým spôsobom, potom iba kričíme a vyhrážame sa jej. V súčastnej dobe je to už lepšie oproti tomu ako keď bola maličká. Dokáže byť veľmi zlatučká a milučká, napr. pekne sa u nás hrá s detičkami, povieme jej že ide domov a už to ide a potom je jej ľúto tohto bordelu, ktorý spustla svojim správaním.Manželstvo mojej dcéry ja problémové. Žať je veľmi prudký,agresívny, tvrdohlavý s malou má zlý vzťah /iba ju seká a buzeruje - ona mu už dokáže robiť napriek aj keď je k nej milý /vyrastá v nie dobrých psychických podmienkach. Ja som celiatička,mám genetickú chorobu, zaťov synovec má Davnov syndróm, v rodine je epilepsia- malej ju nepotvrdili. Neviem Vám to v skratke rozpísať čo bolo aké bolo jej správanie ja tých 6 rokov,či je toto dievčatko iné a má skutočne problémy, alebo je to iba tvrdohlavá, nevychovaná alebo je to dôsledok rodinného prostredia a výchovy. Máme ju nadovšetko veľmi radi a neviem si predstaviť čo z nej vyrastie keď už od malička si nevieme s ňou rady.Nechcem z nej robiť choré dieťa ale normálne správanie to nieje. Veľmi pekne Vám Ďakujem
Z toho, čo ste napísali, vyplýva, že vaša vnučka žije v napätom, konfliktnom rodinnom prostredí, že je svedkom agresívneho správania otca a že viackrát jej mama bola hospitalizovaná, takže dá sa predpokladať, že vnučka mohla mať o mamu strach. S veľkou pravdepodobnosťou jej negatívne prejavy správania sú reakciou na to, čo zažíva v rodine. Odporúčam hlavne vašej dcére, aby navrhla manželovi spoločnú návštevu u psychoterapeuta a aj keby manžel nechcel ísť, aby sa nevzdala a išla aj sama.
28.11.2019 10:07 - otázka od Katarina
Dobrý deň. V akom veku je už možné diagnostikovať ADHD? Mame 2,5 ročného syna, ktorý je veľmi neposedný, vymyselny a máva naval hnevu/zlosti. Začne z ničoho nič rozhadzovať veci alebo jedlo z taniera, či cely tanier...kričí. Stava sa, ze chce vedome niekomu ublížiť-spôsobiť bolesť. Ak mu to nevyjde, začne niečim alebo do niečoho udierať, alebo sa pokúša niečo poškodiť či zničiť. Často sa vsetko prispôsobuje synovi, len aby bol pokoj. Ist s ním niekam do spoločnosti je obcas viac ako narocne, dokonca sme tento rok nesli na rodinnú dovolenku k moru s nádejou, ze budúci rok už z toho vyrastie. Je to nase druhé dieťa a staršia dcéra to samozrejme vníma ako nespravodlivé.
Dieťa si približne v tomto veku začína uvedomovať „seba„ – teda ohraničovať seba od druhých – „trénuje„ svoje JA a neuvedomene skúša reakciu rodičov. Pravdepodobne zažíva vašu bezmocnosť a skúša ďalej. Odporúčam veľmi pokojne mu vyjadriť pochopenie a zároveň jasne a jednoznačne prejaviť hranicu, napr. „nie„ a na tom trvať bez zvyšovania hlasu. Čím viac sa mu prispôsobujete, tým viac mu ukazujete, že ste slabší ako on a teda sa nemá o koho oprieť.
28.11.2019 10:03 - otázka od Baranová Anna
Dobrý deň, rada by som pomohla mojej vnucke. Má 13,5 roka je v tercii. Má diagnostikovane ADHD. Nedarí sa jej naučiť na všetky predmety v škole. Ako riešiť situáciu s pani ucitelkou, ktora ju motivuje znamkami 5,5,5, z fyziky a ponizuje ju pred spiluziakmi, že prepadá. Specialna pedagogicka situaciu neriesi špeciálnym pristupom. Ako sa dá postupovať, aby si uvedená pani učiteľka nevylievala na nej zlosť? Ak je možné riešenie, tak Vám velmi pekne dakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
Určite vaša vnučka potrebuje podporu od rodičov, ktorým odporúčam navštíviť školu a porozprávať sa s pani učiteľkou. A keďže má vnučka diagnostikované ADHD, predpokladám, že škola dostala správu z vyšetrenia aj s odporúčaniami. Ak nie, navrhujem opätovnú diagnostiku aj psychoterapiu. Ďalšou možnosťou je pomoc od odborníkov z projektu Zdravé vzťahy. Poskytujú bezplatné poradenstvo nie len rodinám a deťom, ale aj školám.
28.11.2019 10:02 - otázka od Miriam Bačová
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či ADHD súvisí s IQ? Podľa úvodného článku, akoby som čítala o svojej dcére (9r.). Keďže mala problémy v škole s vychovávateľkou, boli sme s ňou na testoch, ktoré ukázali, že je nadpriemerne inteligentná a odporučili výberovú školu. Napriek tomu chodí do normálnej školy, má samé jednotky ale sústavne problémy so správaním, aké popisujete v článku. Zatiaľ sme to neriešili lebo sme sa domnievali, že je to preto lebo sa v škole nudí. Váš článok nás donútil zamyslieť sa a asi vyhľadať odbornú pomoc. Ďakujem za názor S pozdravom MB
Dobrý deň prajem. Ak vaša dcéra je nadpriemerne inteligentná, pravdepodobne svojím správaním chce učiteľom a možno aj vám rodičom takto nepriamo niečo „povedať„ . Odporúčam priamo sa jej opýtať, čo jej prináša jej neprimerané správanie. A možno budete prekvapení jej odpoveďou.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9