MUDr. Július Muranský, MPH bol online: Pýtali ste sa na všetko o modernej liečbe kŕčových žíl!

Zdroj: PR článok
2019-10-24 09:55:00

Trápia vás kŕčové žily? Chcete vedieť viac o unikátnej metóde liečby kŕčových žíl pomocou špeciálneho lepidla, ktorá je dostupná už aj na Slovensku? Nebolí, je účinná, hneď po zákroku môžete ísť domov a nemusíte nosiť kompresného pančuchy. Chirurg MUDr. Július Muranský, MPH. z kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave bol online vo štvrtok 24. októbra 2019 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Už aj na Slovensku je dostupná unikátna metóda liečby kŕčových žíl formou ich uzavretia špeciálnym lepidlom, tzv. adhezívom. Ide o mini-invazívnu metódu VenaSeal, ktorá nebolí, je účinná, hneď po zákroku môžete ísť domov a nemusíte nosiť kompresné pančuchy. 

Kŕčové žily môžu byť príznakom niečoho vážnejšieho – žilového refluxu. Ten vzniká, keď chlopne v žilách nohy prestanú správne pracovať a umožnia krvi prúdiť spätne (tzv. žilový reflux) a hromadiť sa v žilách spodnej časti nohy.  Problém však nie je len estetický. Ak sa žilový reflux nelieči, príznaky sa môžu časom zhoršovať.

Cieľom liečby je preto obmedziť alebo odstrániť spätný tok krvi. U niektorých ľudí môže cirkuláciu zlepšiť nosenie kompresných pančúch. U iných je potrebné uzavretie alebo odstránenie chorej žily. Moderné metódy liečby pritom ponúkajú viaceré účinné, bezpečné a komfortné riešenia.

O metóde VenaSeal

Najnovšou a už aj na Slovensku dostupnou metódou liečby kŕčových žíl je ich uzavretie pomocou špeciálneho lepidla, tzv. adhezíva. Ide o inovatívnu metódu, kedy lekár cez miniatúrny 4-milimetrový vpich zavedie do chorej žily špeciálny katéter a pod ultrazvukovou kontrolou aplikuje malé množstvo chirurgického lepidla (adhezíva) so špecifickým zložením. Adhezívum uzatvorí žilu, krv sa presmeruje do okolitých zdravých žíl a zlepší sa tak celková cirkulácia krvi. 

Zákrok sa robí pri plnom vedomí, je bezbolestný, účinný a časovo nenáročný. Ihneď po zákroku môžete šoférovať alebo ísť do práce. Nie je potrebná hospitalizácia ani nosenie kompresných pančúch. Zákrok trvá necelú hodinu a je možné ho vykonať dokonca aj v lete.

Len v špecializovaných centrách

Metóda VenaSeal  je síce pomerne jednoduchá, no vyžaduje si ruky špeciálne vyškoleného operatéra. Zoznam centier, kde je terapia dostupná nájdete na stránke www.liecbakrcovychzil.sk.

Animácia lepenia kŕčových žíl:

O lekárovi

MUDr. Július Muranský, MPH. - skúsený chirurg s viac než 20-ročnou praxou.
Po ukončení štúdia na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach pracoval ako chirurg v Levoči a neskôr ako primár oddelenia v nemocnici v Galante. Momentálne pôsobí ako vedúci lekár na klinike jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave, kde sa špecializuje na liečbu kŕčových žíl, hemoroidov a ochorení konečníka, pruhu, žlčníka a slepého čreva vrátane laparoskopických operácií.


Online rozhovor

2019-10-24 10:06:30 - otázka od: Midriakova Anna Kolko stoji tento zakrok? Dobrý deň, cena zákroku Venaseal je 2000 eur za set, niekedy sa daju urobiť aj obe nohy 1 setom

2019-10-24 10:08:57 - otázka od: Lubica Kleniarová Dobry den. Mam 62 rokov Prvy krat mi operovali krc.zily v 15-tich rokoch, druhy krat v 19-tich, potom som prekonala emboliu pluc, jednu nohu mam celu zilovu, hrube motuzy. Ma to este nadej na uspesny zakrok- zbavim sa ich? Dakujem. Dobrý deň, vaše ochorenie je pravdepodobne na genetickom podklade a je v pokročilom štádiu. Pred vyjadrením sa k samotnej operácii vás potrebujem vyšetriť. Objednať sa môžete na 0911 45 45 50.

2019-10-24 10:10:44 - otázka od: Viliam Závora Dobrý deň pán doktor, aj jam mám kŕčové žily na DK, kedy sa môžem objednať na konzultáciu? Dobrý deň, na konzultáciu resp. vstupné vyšetrenie sa môžete objednať na 0911 45 45 50.

2019-10-24 10:12:38 - otázka od: Eva Dobrý deň, Mám dve otázky: 1. K vyšetreniu na Vašej klinike pacient potrebuje Žiadanku od všeobecného lekára? 2. Má vaša klinika zmluvy s poisťovňami? Aj áno, tak s ktorými? Ďakujem Dobrý deň, k vyšetreniu na našej klinike nepotrebujete žiadanku od všeobecného lekára. V súčasnosti nemáme zmluvy so ZP.

2019-10-24 10:12:51 - otázka od: Marta Marušová Dobrý deň!Chcem sa opýtať,či sú tieto dva zákroky na krčových žilách trvalého charakteru a aký je rozdiel medzi nimi v súvislosti s vyliečením choroby krčových žíl?A ešte ma zaujíma cena zákroku! Vopred ďakujem za odpoveď! Marušová Ochorenia žíl sú chronické, väčšinou sa jedná o genetický pôvod. Preto recidívy sú stále možné. Toto ošetrenie zlepí samotnú hlavnú žilu. Úspešnosť liečby sa udáva na 98%. malé žily sa touto metódou nedajú ošetrovať.

2019-10-24 10:15:09 - otázka od: Alexander Dobrý deň, Práve som sa rozhodol ísť na operáciu krčových žíl, nebolia ma, ale sú už veľmi škaredé. Chcel by som sa informovať , že zákrok na Vašej klinike sa hradí komplet z vlastných zdrojov, alebo či niečo prepláca aj zdravotná poisťovňa Dôvera? Dobrý. Žiaľ tieto výkony neplatí žiadna poisťovňa, je možné napísať ale žiadosť a oni sa k tomu následne vyjadria.

2019-10-24 10:15:46 - otázka od: Marian Matúš Dobrý deň, mám problém s kŕčovými žilami aké vyšetrenia sú potrebné pred operáciou a koľko stojí zákrok. Ďakujem za info. S pozdravom Matúš Dobrý deň, druhy vyšetrení pred operáciou závisia od konkrétneho zákroku. Pri metóde lepenia žíl Venaseal je potrebné vyšetrenie zrážanlivosti krvi. Cena zákroku je 2 000 €.

2019-10-24 10:16:28 - otázka od: Iveta Pán doktor, prosím Vás táto nová metóda je aj pre takých, napríklad ja som mala operovanú ľavú nohu už dva krát a vyťahované krčové žily, ja by som mohla postúpiť tento zákrok a aké cenové relácie sa pohybujú. Ďakujem za info Ak ste boli 2 x operovaná, je veľký predpoklad, že ste už mali vybratú venu saphenu magnu, a tým pádom tam už nie je čo lepiť. Pre Vás sú vhodné určite iné spôsoby liečby.

2019-10-24 10:17:08 - otázka od: Gabriela Aké pred vyšetrenie treba pred zákrokom - liečba krčových žíl pomocou špeciálneho lepidla? Za odpoveď ďakujem Dobrý deň, pred lepením žíl lepidlom VenaSeal je potrebné urobiť vyšetrenie zrážanlivosti krvi. Na vstupnú konzultáciu sa môžete objednať na 0911 45 45 50.

2019-10-24 10:17:55 - otázka od: Eva Zacharová Dobrý deň. Môže sa aplikovať táto nová metóda aj na žily, ktoré boli operované laserom a následne upravené ešte sklerotizáciou pre 1 rokom. Koľko stojí približne zákrok. Dakujem Záleží do akej lokality bolo podávané, a či to boli úspešne obliterované. Dá sa to overiť ultrazvukom a následne potom vyjadriť o vhodnosti tejto metódy.

2019-10-24 10:20:27 - otázka od: Katarína Dobry den, zlepsi sa po liecbe aj celkovy vzhlad koncatiny? Nebudu uz krcove zily viditelne vystupene? Alebo ide len o zdravotny efekt? Dakujem Žila sa okamžite zlepí, ostáva na mieste, ale je kolabovaná, bez náplne. Tým pádom je výsledok okamžitý, nie je nutná ani bandáž a môžte vykonávať všetky aktivity hneď po výkone. Máte prelepený iba vpich malou lepiacou páskou.

2019-10-24 10:21:21 - otázka od: Ľubica Ondrejková Dobrý večer, zákrok hradí zdravotná poisťovňa, alebo pacient? Dobrý deň, tento zákrok zdravotná poisťovňa neprepláca.

2019-10-24 10:21:23 - otázka od: Andrea Šebeková Dobrý deň. Dlhodobejšie ma bolia nohy zvyknú mi vtedy viac vidieť žily.Nohy ma bolia tak vnútorne.Potom sa mi spravia modriny. Odporúčal by som Vám najprv vyšetrenie, potom liečbu, najpravdepodobnejšie konzervatívnu. Potrebných je viacero prípravkov.

2019-10-24 10:23:11 - otázka od: Silvia Dobry den,tato metoda mi bola mojim doktorom ponuknuta ako riesenie,mam.problem s chlopnou,krcove zily su viditelne,momentalne je to pre mna iba esteticky problem,bolesti,opuchy,tazobu ani ine problemy nastastie nemam. co ma ale zaujima,riesi odstranenie tejto zily problem s chlopnou? Laicky si myslim,ze ak chlopna ostane zla,problem sa len presmeruje na inu zilu...dakujem za odpoved Dobrý deň, chlopňa je vo vnútri samotnej žily. Lepidlo zlepí steny k sebe a taktiež aj chlopne. Prietok v žile po výkone už nie je, takže odpadá aj tento problém.

2019-10-24 10:26:22 - otázka od: Anna Jašikova Dobry den, mam krcove zily a pravu nohu mam operovanu v Martine, robili mi to v juni a noha ma stale bolí, pre lavu nohu mi navrhla pani doktorka sklerotizaciu, chcem sa opytat kolko tento vas zakrok stoji a ci je mozne sa objednat. Dakujem Žily sú sprevádzané nervovými vláknami. Tie sa takmer stále pri operácii porušia a to býva najčastejšia príčina bolestí. Taktiež môže pretrvávať reflux v niektorej časti. Potrebné je USG vyšetrenie. Samotná sklerotizácia Aetoxysclerolom je možná, avšak často spôsobuje zápalové zmeny na koži a zvýšenie pigmentácie. Treba sa o tom poradiť konkrétne s lekárom.

2019-10-24 10:27:50 - otázka od: Tornay juraj Vek 42, žiadne bolesti,len zatiaľ estetická komplikácia, na ľavej nohe v oblasti pí stali v dĺžke asi 15-20 cm, je to vhodné aj pre športovcov s vysokou intenzitou tréningu kardio,dakuj za info MAlé varixy sa dajú riešiť aj inými metódami, ekonomicky je to nevýhodné. Po zlepšení lepidlom sa dá športovať ihneď, po ostatných zákrokoch je nutná bandáž. Záleží na rozsahu poškodenia.

2019-10-24 10:28:10 - otázka od: Alžbeta Kyselová Dobrý deň, pán doktor, prijímate aj nových pacientov? Ďakujem za odpoveď. Prajem pekný deň. Dobrý deň, áno, na našej klinike prijímame nových pacientov. Na vstupné vyšetrenie sa môžete objednať na 0911 45 45 50.

2019-10-24 10:28:41 - otázka od: Peter Chcel by som sa spytat ci zakrok metodou vena seal je hradeny zdravotnou poistovnou? Ak nie tak kolko stoji? Nie , zatiaľ nehradí. Jedná sa o vyslovene najluxusnejší zákrok. Poisťovňa hradí len operačnú liečbu

2019-10-24 10:29:38 - otázka od: Katarína Greschnerová Dobrý večer, je tento zákrok hradený poisťovňou? Ak nie, koľko si pacient zaplatí prosím? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, poisťovňa neplatí tento zákrok, pacient si platí celú sumu sám. Cena zákroku je približne 2000 Eur.

2019-10-24 10:32:31 - otázka od: Jana Dobry den p.Muransky, ja by som sa chcela opytat ze ci po vylieceni metodou Venaseal sa mi krcove zily uz nevytvoria. Alebo sa vracaju? A za aky cas mozem zatazit nohy napr vo fitcentre? Nakolko som dost zaneprazdnena metoda mi velmi vyhovuje. Dakujem za odpoved pekny den J. Dobrý deň, liečba je charakterizovaná ako bezbolestná, bez nutnosti anestézy. Po výkone je okamžitý návrat do bežného života a teda aj do fitka. Samotná liečba je limitovaná na veľkú žilu - vena saphena magna -na celej DK, nie bočných. Tie sa zatvárajú následne najpravdepodobnejšie bez zákroku.

2019-10-24 10:36:39 - otázka od: Anna Tabáková Pekný deň, veľmi ma to zaujalo a chcela by som sa opýtať či to nie je bližšie k východu, ja som z Levoče , nemám veľkú žilu skôr také metličky metličky a ešte otázka hradí to poisťovňa a koľko to stojí. Srdečná vďaka s pozdravom A. Tabáková Levoča Dobrý deň, táto metóda nie je vhodná na metličky, tam je vhodnejší LASER, alebo sklerotizácia.

2019-10-24 10:37:31 - otázka od: Eva Hanulová Dobrý deň! Čo sa dá robiť v prípade, keď cievy sú v poriadku, kŕčové žili nemám. Problém je v spomalenom prietoku lymfy v lýtku a následne opuch nohy a bolesť v priehlavku. Predpísaný drahý detralex ako osamelá dôchodkyňa nie je pre mňa vhodné riešenie. Ďakujem Vám za odpoveď a prajem všetko dobré. E.H. Dobrý deň, najvhodnejšie je bandáž tlaková, event. prípravok ako Wobenzym, alebo Serapeptáza.

2019-10-24 10:38:56 - otázka od: Alexandra Dobrý deň, po pôrode sa mi začali tvoriť červené žilky na nohách, hlavne na stehnách. Už to vyzerá naozaj neesteticky, je to už dlhá doba, a čo je dôležité, už mi niektoré žilky ako keby vystupovali na povrch. Dajú sa tieto žilky odstrániť na max dve sedenia? Pracujem v ženskom kolektíve a väčšina žien bola na takomto zákroku. Odstránilo sa to jedným sedením - vpichovaním "látky", no a samozrejme potom nosili špec. pančušky. Neriešila som to bohužiaľ skôr, pretože pri veľkej rodine často zabúdame samy na seba. Ďakujem za Vašu odpoveď. Alexandra Samozrejme sa dá, vhodnejší je LAser, menej skleroterapia. Dá sa to vykonať aj naraz. Metóda je mierne bolestivá, vykonáva sa ale bez anestézy, a je to pocit jemných pichnutí.

2019-10-24 10:39:53 - otázka od: Eva Poprosím cenu 1 žila cena je stále rovnaká a je daná cenou výrobcu lepidla. Celkovo je cena 200 Eur za sadu, s ktorými je možné niekedy urobiť aj obe nohy.

2019-10-24 10:41:23 - otázka od: Karol Dobrý deň pán doktor. Mám dlhodobo problémy s vystúpenými kŕčovými žilami, avšak kvôli práci si nemôžem dovoliť vynechať 3-4 dni a rovnako je pre mňa ako muža nepríjemná predstava nosiť pančuchy. Minule som čítal o lepení žíl, kedy nie je potrebná hospitalizácia ani nosenie kompresných pančúch. Je to dostupné aj na Slovensku, resp. máte s tým osobnú skúsenosť? Odporučili by ste túto terapiu svojim blízkym? Ďakujem Karol M. Áno, vykonávame to aj na našej klinike, výkon je jednoduchý, trvá celkovo cca 1 hodinu a následne sa bez bandáže môžte kľudne vrátiť do práce. Lieky pri tom viac menej nie sú potrebné.

2019-10-24 10:48:42 - otázka od: Martin Dobrý deň, aká je cena potrebného vstupného vyšetrenia ? Každý z nás postihnutých kŕčovými žilami máme obavu z možnosti vzniku a následkov embólie. Poskytuje táto metóda garantované záruky po vyriešení problému zrážanlivosti krve, že nevznikne táto hrozba ? Ďakujem a prajem príjemný deň, Martin Problematika embólie je zložitá a najčastejšie spôsobená poruchou zrážania. Liečbou kŕčových žíl sa dosiahne zrýchlenie prietoku krvi v cievach, a odstránia sa miesta s turbulentným prúdením, kde práve takéto zrazeniny vznikajú. Garantovaný výsledok nie je možný a aj keď sa užívajú správne lieky proti zrážanlivosti krvi, je udávaná úspešnosť prevencie do 98%.

2019-10-24 10:49:10 - otázka od: Marta Dobrý večer, prosím Vás p. doktor je táto liečba hradená poisťovňou? Ak nie, ktoré iné miniinvazívne zákroky na žilách prepláca poisťovňa? Aké sú kontraindikácie tejto liečby, Ďakujem Marta Nie, nie je hradená. Cena je 2000 Eur

2019-10-24 10:53:16 - otázka od: Ing. Magdaléna Moravčíková Dobrý deň. Už piaty rok sa borím s otvoreným ulcusom (v rane bola údajne aj nemocničná baktéria). Ranu som si začala sama ošetrovať a musím konštatovať, že po nemocničných pobytoch v Považskej Bystrici mi cca 2cm diery začali dorastať. Rana je z 2/3 vyplnená (poznamenávam, že t.č. mám 67 rokov). Celý život som nemala žiadne žilové problémy a počas prac. procesu som nemala žiadnu PN. Nohu pravidelne bandážujem, ale lymfa mi sústavne tečie. Údajne mám poškodené hlboké vnútorné žily. Mám nádej na zlepšenie stavu? Akým spôsobom. Ďenne trpím velkými bolesťami a pálením. Dakujem za Vaše stanovisko. Moravčíková Dobrý deň, mám skôr negatívnu odpoveď, nakoľko liečba je vždy komplikovaná a dlhodobá. Nutné je polohovanie končatiny- nad úroveň srdce, kompperívna bandáž, venotoniká, event. diuretiká. Liečba má byť v rukách chirurga, cievneho chirurga, alebo kožného lekára.

2019-10-24 11:03:48 - otázka od: zuzana dobry den p. doktor. Prosim Vas je tati metoda vhodna aj pre pacientov so zloz zrazanlivostou krvi ( konkr. Morbus von Willebrand). Dakujem za odpoved Dobrý deň, operácia by bola najideálnejšou voľbou, pretože ide len o 1 vpich na predkolení. Avšak pri tomto závažnom ochorení je vhodnejší výkon v nemocnici, kde je v prípade potreby možné podanie FA VIII. Pokiaľ dobre viem, tak bohužiaľ na Slovensku v súčasnosti takéto pracovisko nie je.

Fotogaléria


Tagy:
kŕčové žily online rozhovor PR článok

2019-10-24 09:55:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia