MUDr. Lucia Sonntag bola online: Pýtali ste sa na všetko o očiach po 50-tke!

Zdroj: red
2019-02-11 12:00:00

Ako sa starať o svoj zrak, ak ste oslávili 50 rokov? Aké očné ochorenia číhajú na nás v pokročilejšom veku? Pýtali ste sa na všetko o očiach po 50-tke MUDr. Lucii Sonntag, ktorá bola online v pondelok 11. februára 2019 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Hovorí sa, že vek je len číslo. Vďaka súčasnej medicínskej starostlivosti žijeme dlhšie a aktívnejšie ako naši predkovia. Napriek tomu sa niektorým očným ochoreniam s pribúdajúcimi rokmi nevyhne nikto z nás. Patrí medzi ne sivý zákal, odborne nazývaný katarakta, či choroba krátkych rúk, známa ako presbyopia. Ľudí vo vyššom veku však môžu trápiť aj ďalšie očné ochorenia, napríklad tie, ktoré sú spojené s cukrovkou a podobne.

O lekárke

MUDr. Lucia Sonntag  je absolventkou Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vo svojej praxi sa venuje komplexnej očnej diagnostike, diagnostike a liečbe glaukómu a ochorení zadného segmentu oka. Tiež vykonáva plastické a estetické operácie okolia oka (operácie viečok).  Pravidelne absolvuje množstvo kongresov a školení doma aj v zahraničí. Momentálne pôsobí v očnej klinike NeoVízia v Poprade.


Online rozhovor

2019-02-11 11:04:21 - otázka od: Marta Dobrý deň, MUDr.Sontag prajem chcem sa opýtať sa sa ešte k vám do Poprad u objednáť? na vyšetrenie do blízka mám pred 50tkou ďakujem Marta Dobrý deň pani Marta, určite, radi Vás u nás uvidíme. Stačí nás kontaktovať +421 523 219 944 alebo poprad@neovizia.sk. Prajem Vám príjemný deň.

2019-02-11 11:07:53 - otázka od: Anna Dobry den mam 74 rokov a problem so slzenim oci. Slzia mne najviac rano a pri veternom pocasi. Cim to moze byt ? Dakujem. Dobrý deň pani Anna, vzhľadom na Váš vek je možné, že máte sivý zákal. To slzenie tiež môže byť príčinou suchého oka, na čo odporúčam kvapkať si umelé slzy napr. Systane Balance- 5x cez deň (ale v lekárkni sú rôzne značky a treba si nájsť to, čo Vám bude vyhovovať) a na noc si dať do očí Hylogel. No určite tiež odporúčam precízne očné vyšetrenie aby sa potvrdilo, či máte alebo nemáte sivý zákal.

2019-02-11 11:10:44 - otázka od: Hudák Dobrý deň prajem. Kataraktu som si liečil 10 rokov Quinaxom a vitamínom A. Ani jeden, ani druhý už na trhu nie sú asi 2 roky, lebo Quinax stiahli Belgičania a vitamín A zase naša Slovakofarma. Takže 2 roky to nepoužívam a cítim to na zraku. Preto mám takúto otázku, či tieto produkty sa neobjavia na trhu, resp. ako je to s novými produktami napr.: Lanosterol, resp. Cataroft. Chcem ešte povedať, že nie každý môže podstúpiť z rôznych dôvodov operáciu šedého zákalu, čo je asi najlepšie riešenie a ktoré by ste mi asi odporúčali. Ďalej ešte doplním, že tých 10 rokov, ktoré som Quinaxom "natiahol-predĺžil" pomohlo mi aj v tom, že rizikovejšie klasické operácie pred 10-timi rokmi nahradili moderné laserové a tak som sa vlastne vyhol rizikám. Ešte malá poznámka, ten Quinax som si musel veľmi pracne zadovážiť z okolitých štátov a podobne aj vitamín A, ktorý očný nemôže predpísať lebo je preskripovaný pre gastroenterológa. Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň pán Hudák, žiaľ, iná efektívna liečba ako operačná, neexistuje. Treba si uvedomiť, že katarakta vo veľkej väčšine prípadov nie je "choroba", ale VEK- a ten bohužiaľ nezastavíme žiadnymi preparátmi. Šošovka starne, rovnako ako celé naše telo, zahusťuje sa a neexistuje žiadny preparát, ktorý by tento proces zastavil. Pri zanedbaní tohto problému šošovka stvrdne natoľko , že potom v oku potom pôsobí ako mechanická prekážka vo videní (matúrna katarakta), a vtedy už nepomôžu žiadne zázračné kvapky, ani žiadne okuliare a pacient o zrak prichádza. Rada sa o tom s Vami porozprávam, ak by ste mali záujem prísť na vyšetrenie k nám na kliniku.

2019-02-11 11:13:19 - otázka od: Anna Dobrý deň pani doktorka, chcem sa spýtať na dĺžku rekonvalescencie po operácii viečok, cenu za zákrok a ako dlho sa čaká na zákrok po objednaní? Ďakujem Dobrý deň pani Anna, v princípe ste po operácii obmedzená len prvý operačný deň- musíte ležať. Od nasledujúceho dňa fungujete normálne a môžete ísť do práce, pokiaľ nerobíte v prašnom prostredí, alebo nedvíhate ťažké bremená. Rany sú prekryté stripom v telovej farbe, takže to nijak neruší. O 7 dní po operácii prídete na vybratie stehov. Čo sa týka ceny a ďalších informácií to Vám radi poskytneme po upresnení ďalších informácií, takže nás neváhajte v prípade záujmu kontaktovať +421 523 219 944.

2019-02-11 11:17:30 - otázka od: Anna Fitkova Dobrý den pani doktorka.Chcem sa spýtat...bolo mi zistene ze mam začinajuci sedy zakal.Kedy sa to ma operovat ked je to len v zaciatkoch.Dakujem.,S pozdravom Fitkova, mam 69 rokov. Dobrý deň pani Anna, sivý zákal je potrebné operovať čím skôr po jeho diagnostike. Ako prvé je pred operáciou potrebné podstúpiť precízne vstupné vyšetrenie, kde lekár zistí presnú diagnózu a odporučí najlepšie možné riešenia. Operácia je bezbolestná, takže sa nemusíte ničoho obávať.

2019-02-11 11:21:14 - otázka od: Ondrej Dobry den, mam 51 a hoci sa mi zhorsuje zrak na kratko a pri nedostatku svetla, este nepouzivam okuliare. Je prosim mozny chirurgicky zakrok na odstranenie vady? Dakujem Dobrý deň Ondrej, keď pociťujete tieto problémy so zhoršujúcim sa zrakom, určite je potrebné vyhľadať očného lekára a podstúpiť vyšetrenie. Následne Vám predpíše dioptrie na čítanie. Pri tejto diagnóze zatiaľ nie ste adept na podstúpenie vnútroočnej operácie Prelex. Bude to možné až vtedy, keď sa Vám zhorší aj videnie do diaľky.

2019-02-11 11:25:47 - otázka od: Gabriela Petrúšková Ake su moznosti liecby "choroby kratkych ruk" po 50-tke? Co sposobuje rozdiel v potrebe dioptrii pri okuliaroch na citanie, kedze v minulosti bol zrak u oboch oci rovnaky.- bez potreby korekciie zraku. Dakujem. Dobrý deň Gabriela, riešením pre pacientov po 50tke, ktorí nosia okuliare do diaľky aj na čítanie, prípadne multifokálne, je vnútroočná operácia Prelex. Implantáciou špeciálnej vnútroočnej šošovky sa odstránia všetky dioptrie trvalo. Zmena zraku a teda nástup dioptrí je spôsobená vekom.

2019-02-11 11:28:12 - otázka od: Ľubo Dobrý deň, dá sa predísť zhoršovaniu zraku po 50 nejakou očnou gymnastikou? Ďakujem. Dobrý deň Ľubo, vek neoklameme. A ten sa nám "podpisuje" aj na zraku. Očnú gymatiku môžete využívať hocikedy počas dňa, keď chcete očiam dopriať oddych, alebo pracujete denne pri PC. No zmeny v tele, ktoré vekom prichádzajú sa odrzkadľujú práve aj na našom zraku a tomu pomôže len vhodná dioptrická korekcia alebo ak ste vhodný kandidát tak bezbolestná operácie očí.

2019-02-11 11:30:38 - otázka od: Majka Mám 49 rokov a vždy som mala vynikajúci zrak, prečítala som aj úplne maličké písmená. V poslednom čase sa mi však radikálne zhoršil,akoby som nevedela riadne zaostriť. Očná lekárka mi po vyšetrení povedala, že do diaľky mám zrak výborný a na blízko by som potrebovala 0,5dioptrie. Mám ale problém s boreliozou, tretíkrát idem na vyšetrenie krvi a stále mám hraničné hodnoty . Nemôže byť zhoršený zrak spôsobený týmto problémom, akým iným vyšetrením by sa to dalo potvrdiť alebo vyvrátiť? Ďakujem. dobrý deň Majta, po 40 roku života nastupuje presbyopia - je to pravidlo u každého, spravodlivé ako dane a smrť, ako zvyknem hovoriť. :) Takže áno, budete potrebovať okuliare na čítanie a to postupom času silnejšie a silnejšie (možno ani tie +0,5 už t.č. nebudú dobré), treba chodiť pravidelne kontroly. Borelióza môže taktiež postihovať aj oko, je možné to vyšetriť pri kompletnom očnom vyšetrení, avšak nemyslím si, že by toto zhoršenie videnia do blízka v 49 rokoch bolo na vrub boreliózy.

2019-02-11 11:32:12 - otázka od: Ingrid Dobrý deň. Pani doktorka, chcem sa opýtať, mam vysoké dioptrie, do diaľky. Nemôžem zabsolvovať žiadnu operáciu, lebo jazvy sa mi hoja keloidom, mam nejaku možnosť znížiť dioptrie? Mam 47rokov. Ďakujem Dobrý deň Ingrid, neuvádzate aké máte dioptrie. Na túto otázku by som teda vedela odpovedať až po absolvovaní kompletného očného vyšetrenia.

2019-02-11 11:34:39 - otázka od: Zdena Ratulovdka Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na nasledujúci problém. Mám 56 rokov a tri mesiace mám problém s pravým okom. Prejavuje sa to hlavne v tme. Keď sa pozriem do prava,vidím tam záblesky. Nie je to každý deň ale existuje to. Iný problém nemám. Spomínané oko mám od malička slabšie. Okuliare som nosila a musela som mať zakryté ľavé oko. No nezlepsovalo sa to,tak očná lekárka mi povedala,že sa mi to nenapravi a okuliare nosiť nemusím. Teraz už asi šesť rokov používam okuliare na čítanie. Bola som na odbornom lekárskom vyšetrení, kde mi okrem iného robili vyšetrenie aj očného pozadia. Verdikt bol že je tam náznak oddeľovanie sietnice ale nie je to ešte vážne. A že je to vekom.Keď sa to bude zhoršovať mám prísť opäť. Ono je to stále rovnako ale mňa to dosť vyrušuje. To už stále bude takto, nedá sa s tým niečo urobiť? Začínam byť z toho nešťastná. Ďakujem Vám za odpoveď. S pozdravom Ratulovska Dobrý deň Zdenka, zrejme sa jedná o abláciu zadnej sklovcovej membrány. To sa prejavuje spomínanými zábleskamo ako opisujete. Verím, že to vyrušuje, no žiaľ, aj táto ablácia súvisí s degeneratívnymi zmenami na oku, sklovec skvapalnieva, zmäkčuje sa a jeho zadná membrána sa oddeľuje od sietnice... toto pacient vníma ako iskrenie. Pokiaľ nedôjde k amócii sietnice, nerobí sa s tým nič, len sledujeme.

2019-02-11 11:37:04 - otázka od: Pavla Dobrý večer,p. lekárka. Chcem sa spýtať, či sú nejaké obmedzenia po operácii vnútroočnej šošovky ako napríklad: môcť používať make-up, predĺženie mihalníc atď. Veľmi by som potrebovala túto operáciu, ale prakticky to bude možné až na budúci rok.. Ďakujem Vám za odpoveď,a prajem veľa úspechov v tejto dôležitej práci. Dobrý deň Pavla, operácia Vás v tomto smere nijako neobmedzí. Výnimkou sú len prvé 2-3 týždne, kedy sa nesmiete líčiť - oči, jemný makeup na tvár používať môžete.

2019-02-11 11:41:12 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, mám po operácii katarakty. Zvolila som si trifokálne šošovky. Po 7 mesiacoch od operácie v 1 oku cítim akoby cudzie teliesko a pozerám sa podchvíľou akoby cez hmlu alebo igelit. Môže to byť následkom operácie a dá sa to nejako liečiť? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň Zuzana, je mi ľúto, no bez vyšetrenia neviem sa presne k otázke vyjadriť. Nepoznám presne Váš zdravotný stav ani pred ani po operácii. Určite odporúčam kontaktovať kliniku, kde ste zákrok podstúpili. Je možné, že máte "len" suché oko a pomohlo by Vám častejšie kvapkať umelé slzy.

2019-02-11 11:42:15 - otázka od: Anna Fitkova Dobrý den pani doktorka.Chcem sa spýtat...bolo mi zistene ze mam začinajuci sedy zakal.Kedy sa to ma operovat ked je to len v zaciatkoch.Dakujem.,S pozdravom Fitkova, mam 69 rokov. Dobrý deň pani Anna, určite odporúčam operáciu sivého zákalu podstúpiť čo najskôr. Už dávno neplatí, že sivý zákal musí dozrieť. Operácia je bezbolestná a v základnej forme ju preplácajú všetky zdravotné poisťovne.

2019-02-11 11:45:21 - otázka od: Alebeta Dobry, pred 4 rokmi som si obstarala bifokalky. Nikdy som si na ne uplne nezvykla a knihy citam bez okuliarov. Bohuzial opat citim zhorsenie zraku na dialku. Musim ich menit, ked mi to zatial neprekaza ? Mam 61 r. Dobrý deň, ak pociťujete zhoršené videnie, určite treba ísť k očnému lekárovi, ktorý dioptrie premeria a určí, či je potrebné ich meniť. Nesprávna korekcia Vám môže spôsobovať len problémy. S dioptriami, na ktoré ako píšete ste si nikdy úplne nezvykla, Vám dokáže pomôcť aj bezbolestná operácia očí, počas ktorej Vám špeciálna vnútroočná šošovka nahradí dioptrie a tak sa zbavíte okuliarov definitívne a natrvalo.

2019-02-11 11:47:19 - otázka od: Barbara Dobry den, chcela by som sa opytat, ci je v poriadku, ak 3 tyzdne po operacii sedeho zakalu (nie lejzrom), oko stale boli. Dakujem velmi pekne. Barbara Dobrý deň Barbara, ťažko bez vyšetrenia a osobného kontaktu s Vami posúdiť aký typ bolesti máte na mysli...ale oko by určite bolieť nemalo. Naši pacienti bez problémov fungujú už na druhý deň po operácii a bez akejkoľvek bolesti. Určite treba kontaktovať Vášho lekára alebo kliniku, kde ste zákrok podstúpili.

2019-02-11 11:54:26 - otázka od: Martina Dobry den. Mam 46 rokov a som kratkozraka. Na jedno oko minus 1,5 a na druhe oko minus 1,75. Je mozne tuto vadu odstranit operacne? Na vysetreni mi bolo povedane, ze je to mozne, ale ze by som prestala vidiet na blizko. T.z. Ze by som musela nosit okuliare na citanie, ktore teraz nepotrebujem. Tuto vadu odstranuju mladsim pacientom,ktori nemaju potom problem s prisposobenim oka do blizka.Dakujem. Dobrý deň Martina, práve vstupné vyšetrenie, ktoré musí byť veľmi precízne a merajú sa desiatky parametrov, určí či je pacient vhodný na laserovú operáciu očí alebo nie. Vo všeobecnosti je táto operácia pre pacientov do cca 45. roku, no nevylučujem, že by ste boli vhodná aj Vy. Máme aj pacientov vo Vašom veku, ktorí podstúpili túto operáciu. Ale bez vyšetrenia to teraz posúdiť neviem. Pacientom s mínusovými dioptriami odporúčam vždy podstúpiť operáciu čím skôr, aby si čo najdlhšie mohli užívať slobodu bez okuliarov, lebo potom v neskoršom veku dostihnú okuliare na čítanie každého.

2019-02-11 11:57:15 - otázka od: jan dobry den. mam 42 a problem mam ze na 90% percent mam vzdy zacervenane oci. ci je teplo,ci zima . (a nie ani alkohol ani omamne latky neberiem :-) Dobrý deň Jan, za červenými očami sa môžu skrývať rôzne príčiny. Určite odporúčam navštíviť očného lekára, ktorý na základe vyšetrenia posúdi zdravotný stav.

2019-02-11 11:58:44 - otázka od: B. Šuran dobrý deň diagnostikovali my Glaukon, kvapkám si rano a večer combigan + Trusopt pri pozeraní televízora ma bolia oči. mám prestať pozerať televízor? mohol by som absolvovať odborné vyšetrenie u Vás? Ďakujem Dobrý deň, určite môžete vyšetrenie absolvovať, stačí sa objednať. Na základe vyšetrenia sa budem vedieť najlepšie vyjadriť k diagnóze.

2019-02-11 12:04:43 - otázka od: Iveta Kalavska Dobrý deň.Mam 42 rokov,nosím slabe dioptrie a v poslednom čase mám pocit akoby som mala pred očami akúsi sieť,alebo ako by som sa pozerala na svet pod vodou... Dobrý deň Iveta, dôvodov môže byť viac. Môžete mať suché oko, na čo odporúčam kvapkať umelé slzy. Ak by to nepomohlo, tak určite navštívte očného lekára a na základe vyšetrenia určí presnú diagnózu a možné príčiny. Aj sivý zákal má prejavy tzv. videnia cez hmlu...v súčasnosti sa bohužiaľ nemusí vyskytovať len u seniorov.

2019-02-11 12:07:01 - otázka od: Alena Dobry den,mam 50 rokov,pracujem ako kozmeticka,kde pri praci potrebujem dibre vidiet.Okuliare na blizko som zacala nosit pred siestimi rokmi,ale kazdy polrok si davam o stvrtinku silnejsie.Momentalne mam -2 na oboch ociach.Spociatku mi nevadilo nisit okuliare,ale teraz ked su silnejsie a potrebujem sa presunut na ine miesto,tak narazam do vsetkeho a stracam rovnovahu.Chcem sa opytat,ci sa da zoperovat aj taketo starecke oci bez ineho problemu aby som tie okuliare nemusela nosit a videla by som dobre na blizko aj do dialky.Dakujem za odpoved Dobrý deň Alena, áno, dioptrie na blízko aj do diaľky dokáže bezbolestne odstrániť operácia Prelex. Zbaví Vás okuliarov natrvalo. Potrebné je však podstúpiť vstupné vyšetrenie, ktoré určí či ste na operáciu vhodná.

2019-02-11 12:12:27 - otázka od: Petra Dobrý deň, ja nosím okuliare aj moj muz, myslíte si že budú aj naše deti? Dobrý deň Petra, áno je to z hľadiska genetiky možné.

2019-02-11 12:15:18 - otázka od: slavka prosím, čo presne je sivý zákal? Dobrý deň Slavka, sivý zákal je vekom podmienené ochorenie, ktorému sa nevyhne nikto z nás. Nezáleží na životnom štýle, prevencii ani genetike. Šošovka sa vplyvom metabolických procesov, ktoré v nej prebiehajú, zakalí a jediným možným riešenie je operácia, ktorá je bezbolestná. Pri sivom zákale už dávno neplatí, že zákal musí dozrieť. Práve naopak...operáciu je potrebné podstúpiť čím skôr po diagnostikovaní. V súčasnosti už nie je sivý zákal len ochorením seniorov, ale vyskytuje sa aj u mladších pacientov.

2019-02-11 12:18:07 - otázka od: Adka Dobrý deň, riešim už niekoľko rokov, či oči operovať, alebo nie ... Mám 55 rokov, dioptrie na čítanie cca 2,5 a do diaľky 0,75... Ide mi o to, aký máte názor, či vlastné šošovky vymeniť za umelé a predísť tak do budúcna šedému zákalu, na ktorý mám nábeh. Ďakujem za odpoveď Dobrý deň Adka, ako píšete, riešením pre Vás by bola bezbolestná operácia PRELEX, ktorá Vám odstráni všetky typy dioptrí natrvalo. Operácia je zároveň aj prevenciou pred sivým zákalom, kde je postup operácie rovnaký. Dôležité je pred operáciou podstúpiť veľmi precízne očné vyšetrenie, ktoré určí či ste na operáciu vhodná a určí sa pre Vás najlepšie možné riešenie tak, aby ste boli s videním spokojná.

2019-02-11 12:20:39 - otázka od: Tatiana šinská dobrý den pani doktorka chcem sa spýtatna dialku vidím dobre ale na čítanie potrebujem už okuliare ale mám len kupované u lekára som ešte nebola ale aj ked pozerám televízor už sa mi to šerí musím zaostrovat zrak a niekedy sa miv očiach v kútikoch akoby zableskne tak sa vás chcem spýtat či to je vážne dakujem vám Dobrý deň Tatiana, ako prvé Vám určite odporúčam navstíviť očného lekára, ktorý Vám urobí kompletné očné vyšetrenie, premeria dioptrie a stanoví presnú dioptrickú chybu. Následne si podľa toho zadovážite správne okuliare na čítanie. Tie kupované okuliare niekde v obchode ako píšete určite nie sú najsprávnejším rozhodnutím.

2019-02-11 12:25:40 - otázka od: Barabašová Katarína Dobry den pani doktorka. Budem mat 60 rokov. Nosim okuliare na blizko, stred a do dialky Chcem sa opýtať, či sa dá to operovať laserom Ako mlada som dobre videla a nemala žiadne problemy s očami. Az starobou sa mi zhoršuje zrak. Pýtam sa , lebo počula som že už operáciu v 60 na tie tri korekcie nerobíte. A ak ano, operuju sa oči naraz obidva ,alebo jeden tyždeň jedno oko a druhý týždeň druhe. A ešte aka doba čakania je po objednaní a asi kedy treba prísť na prvú kontrolu po zakroku. Ďakujem Katrína. Dobrý deň pani Katarína, ak by to potrvrdilo precízne vstupné vyšetrenie, riešením by pre Vás mohla byť operácia PRELEX, počas ktorej chirurg implantuje špeciálnu vnútroočnú šošovku, vo Vašom prípade by mohlo ísť o trifokálnu, ktorá odstráni všetky tri typy dioptrií na všetky vzdialenosti. Nejde o klasickú laserovú operáciu očí, tá sa robí pre pacientov s mínusovými dioptriami a do cca 45. roku života. Pri Prelexe sa vymieňa vlastná šošovka za umelú, a ak to klinika ponúka, pacient si môže zvoliť asistenciu lasera alebo robotickú asistenciu počas operácie, ktorá je pre pacienta ešte viac bezpečnejšia a šetrnejšia. Pri danom type operácie sa operuje najprv jedno oko a o týždeň druhé. Operovať obe oči naraz pri vnútroočnej operácii nie je z lekárskeho hľadiska správne. Všetky ďalšie informácie by Vám boli upresnené priamo na klinike.

2019-02-11 12:27:27 - otázka od: Zuzana Dobry den, volam sa Zuzana, mam 48 rokov. V poslednom obdobi som spozorovala, ze mam akoby cierne pavuky v lavom oku. ja som si to tak pomenovala, nepozorujem to cely den, ale len obcas. Dakujem za odpoved a prajem este pekny den. Dobrý deň Zuzana, môže ísť o tzv. sklovcové zákaly. S tým sa bohužiaľ nedá nič robiť, len si na to zvyknúť. Niekedy pomáha pravidelný pitný režim. Presne by však daný stav potvrdilo očné vyšetrenie.

2019-02-11 12:30:11 - otázka od: JANA Už 4 mesiac mám na hornom viečku vlčie zrno, je pomerne veľké a nechce sa vstrebať. Čo by som mala urobiť? Dobrý deň Jana, treba ísť na vyšetrenie k očnému lekárovi a ten posúdi či je potrebné ísť na zákrok alebo prípadne odporučí iný postup liečby.

2019-02-11 12:31:38 - otázka od: Frantisek Vaško Potreboval by som poradiť ohľadom lieč enia defektov na sietnici. V roku 2003 som bol na liečení v Hagoch a odvtedy nemám stabilného Lekára. Občas sa mi zhorší zrak a ostrenie je problém. Vďaka Dobrý deň František, neuvádzate presnejšiu diagnózu. Ak máte záujem, kľudne ma môžete kontaktovať a objednať sa na vyšetrenie. Na základe toho sa budem vedieť presnejšie vyjadriť.

2019-02-11 14:26:13 - otázka od: Lucia Blahova Dobrý deň pani Sonntag, mám 59 rokov, chcem sa spýtať na dg H353 SRNV odx CSR odx. Dá sa to liečiť? Mám šancu že budem vidieť? Ďakujem pekne Dobrý deň Lucia, diagnóza o ktorej píšete - vlhká forma vekom podmienenej degenerácie makuly na pravom oku, je ochorenie, ktoré sa lieči s anti- VEGF injekciami do oka (Lucentis, Eylea), robia to aplikačné centrá. Je to boj o každé jedno písmenko vo videní, žiaľ, úplne vyliečiteľné to nie je a teda šanca, že budete vidieť, nie je. Zatiaĺ túto liečbu v plnom rozsahu hradí poisťovňa, treba to využiť. Treba si vyhľadať pracovisko, ktoré to realizuje.


Tagy:
rozhovor zdravie oči online zrak

2019-02-11 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia