Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MUDr. Miriam Záhorcová bola online: Pýtali ste sa na všetko o očiach!

(Zdroj: red)

Zrak máme len jeden, preto by sme si ho mali chrániť. Ako sa starať o svoje oči? Kedy treba zájsť za lekárom? Aj na to sa môžete pýtať očnej lekárky a chirurgičky MUDr. Miriam Záhorcovej, ktorá bola online v pondelok 22. októbra 2018 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie prichádza deväť ľudí z desiatich o zrak zbytočne. Podceňujeme preventívne prehliadky u oftalmológa a zanedbávame príznaky očných ochorení. Ktoré sú tie najčastejšie, najzávažnejšie a čo netreba brať na ľahkú váhu? Aké sú najmodernejšie metódy a postupy liečby? Čo všetko dokáže v očnej medicíne laser? Odpovede poskytne očná lekárka a chirurgička, MUDr. Miriam Záhorcová z očnej kliniky NeoVízia.

O lekárke

MUDr. Miriam Záhorcová je absolventkou Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Patrí medzi špičkových odborníkov slovenskej oftalmológie. Je autorkou množstva prednášok na domácich aj zahraničných kongresoch. Vo svojej praxi sa venuje diagnostike, liečbe očných ochorení a refrakčnej chirurgiiJe jednou z dvojice prvých slovenských lekárok, ktoré vykonali operáciu očí pomocou femtosekundového lasera. So svojim tímom vykonáva bezbolestné laserové operácie metódami femtoLASIK a ReLEx SMILE.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

22.10.2018 14:34 - otázka od Majka
Dobrý deň nás 6r syn mi nedávno začal hovoriť že vidí horšie na televízor že nevidel dobre tetu keď prišla do školy atď dali sme teda vyšetriť zrak a spodné riadky už videl horšie vrchné v pohode po rozkvapani to isté tak mu doktor predpísal okuliare ktoré už nosí vraj ich má nosiť hlavne v škole a doma pri písaní úloh kreslení či pozeraní telky tablety atď chcem sa spýtať teda nemusí ich mať nonstop? Môže ich teda dat dolu keď len tak behá po byte alebo tak...a podľa mňa nevidel do diaľky a toto všetko mne pripadá ako by nevidel do blízka či? Má 0,5na každé očko vdaka
Dobrý deň, v prípade záujmu Vám odporúčam objednať sa na komplexné očné vyšetrenie dieťaťa. U nás tieto vyšetrenia vykonáva MUDr. Dubeňová.
22.10.2018 14:33 - otázka od Ľudmila
Dobrý deň! Mám 59 rokov a nosím okuliare na čítanie - ľavé oko 3 dioptrie a pravé oko 4 dioptrie. Každý večer si kvapkám očné kvapky Ganfort -už 4 roky. Mala som vtedy jemne zvýšený očný tlak. môžem v mojom prípade uvažovať ešte nad operáciou, aby som sa zbavila okuliarov? ďakujem za Vašu odpoveď.
Dobrý deň, možno by riešením mohla byť bezbolestná vnútroočná operácia PRELEX. Odporúčam Vám objednať sa na vstupné vyšetrenie, pri ktorom zhodnotíme Váš nález.
22.10.2018 14:32 - otázka od Lukas
Dobry den uz 3 mesiac som zaznamenal zhorsene videnie na lave oko vidim rozmazane neostro na blizko a zdvojene duchov pismen...Tento stav som zaznamenal po sinusitide a stale pretrvava pricom zrenica reaguje na svetlo ale v rovnakych svetelnych podmienkach je vacsia ako prava zrejme nezaostruje...bol som uz skor u ocneho nic nezistil. moze byt pricinou zubny kaz?Dakujem vopred za radu.
Dobrý deň, určite Vám odporúčam vyšetrenie u očného lekára. Následne sa vyjadrí k zistenému očnému nálezu.
22.10.2018 14:29 - otázka od Jana
Dobrý deň. mám vrodený šedý zákal, pri vyšetrení ma odmietli operovať pre veľké riziko prasknutia opuzdreného zákalu. Je to naozaj tak môže hroziť pri vrodenom šedom zákale riziko? Pracujem na PC a nevidím dobre aj pre toto ochorenie. Okuliare mi nevedia zamerať tak aby som videla ostro, stále mám rozmazané videnie. Mám 52 rokov. Ďakujem
Dobrý deň, odporúčam Vám objednať sa na vstupné vyšetrenie pred operáciou sivého zákalu kde na základe výsledkov zhodnotíme Váš očný nález a rozhodneme či sa dá zákal operačne riešiť alebo nie.
22.10.2018 14:27 - otázka od Juraj Lyach
Dobrý deň želám. Mám 55 rokov. Pred dvoma týždňami sa mi z ničoho nič na pravom oku začali "mihať také čierné body." Akoby mi niečo prelietavalo pred okom. Mal som také zahmlené videnie. Po troch dňoch som bol na očnom vyšetrení. Zistili mi, že mám odtrhnutý sklovec. Bolo mi povedané, že sa s tým nedá nič robiť, že sa to môže časom aj upraviť. Stav po dvoch týždňoch pretrváva. Aká je pravda ? Ďakujem, s pozdravom Juraj, Prešov.
Dobrý deň, odlúčenie, tzv. ablácia sklovca, je trvalý stav. Videnie sa môže časom mierne upraviť a to tým, že dôjde k neuroadaptácii, t. j. zvyknete si na zmenené videnie. Niekedy pomôže aj dobrý pitný režim.
22.10.2018 14:25 - otázka od Palo
Dobrý deň, od začiatku roku 2018 mám dlhodobé problémy s očami, navštívil som 5 očných lekárov, všetci sa zhodli (na základe rôznych testov), že moje oči sú v poriadku, ale neprodukujú dostatok sĺz. Našťastie, očnú lekárku z Trnavy napadlo urobiť mi ster z oka, na základe ktorého prišla na to, že mám v očiach pozitívny nález na zlatého stafylokoka. Aktuálne užívam antibiotické kvapky Oftaquix. Je to podľa Vás dostatočný spôsob, ako sa zbaviť uvedenej baktérie?
Dobrý deň, ak nezaberie liečba lokálnymi antibiotikami a ster by bol stále pozitívny, môže si to v niektorých prípadoch vyžadovať aj preliečenie celkovými ATB po dobu 6 týždňov.
22.10.2018 14:23 - otázka od Alena
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám dioptrie do diaľky 5 a vysunuté platničky na krčnej chrbtici. Mám často pocit, že keď mám pocit stuhnutia a seknutia v krku zrak sa mi zhorší. Môže to súvisieť so sebou?
Dobrý deň, áno, stav krčnej chrbtice môže mať vplyv na videnie.
22.10.2018 14:22 - otázka od Alžbeta Virgovičová
Dobrý deň pani doktorka, som vaša pacientka, v apríli som bola u vás na kontrole behali mi po očiach také motyliky ktoré mi mali do týždňa prejsť. Doteraz mi to neprešlo, čo treba stým robiť? môžem vedieť kde ste sa presťahovali ? Pekne ďakujem a srdečne pozdravujem Alžbeta
Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o zákaly v sklovci, ktoré sú niekedy viac a niekedy menej vnímané. Teoreticky sa dajú odstrániť jedine väčšou operáciou, avšak vzhľadom na Vaše výborné videnie, by sme túto operáciu neindikovali. Väčšina pacientov sa na ne dokáže adaptovať tak, že ich nevníma intezívne ako rušivé. V prípade záujmu sa môžete kedykoľvek objednať na kontrolu. Naša nová adresa: Rontgenova 26, BA pri železničnej stanici Petržalka. Prajem pekný deň
22.10.2018 14:17 - otázka od Votech Bodon
OCT:makula vpravo veku primerany nalez makula vpravo: kompaktna epiretinalna membrána so suvislym tahom na foveolu pocinajuce dehiscencie,velmi diskretne prejavy spontannej ablacie membrány Dg: Membrána epiretinalis o.sin Moja otazka: ci sa to da liecit alebo jedina moznost napravy je len operacia? Dakujem pekne.
Dobrý deň, Jediná možnosť je len operácia. Indikujeme ju pri poklesnutí videnia pod cca 30%. U nás tieto zákroky vykonáva primár MUDr. Piovarči a v závislosti od zdravotnej poisťovne sú výkony preplácané v rôznej miere.
22.10.2018 14:15 - otázka od Benjamin Corny
Už niekoľko rokov sa liečim na očný tlak. Už dlhšie obdobie mám červené bielka. Nepomohlo ani vymeniť lieky. Bral som roky lumigan a teraz carteol LP2%. Ďakujem.
Dobrý deň, odporúčala by som Vám vyšetrenie (u nás máme glaukómový balíček), pri ktorom Vám lekár zhodnotí stav zeleného zákalu, ako aj dorieši červené očí. Môže sa jednať aj o nežiadúci účinok kvapiek, ktoré užívate, alebo o suché oko.
22.10.2018 13:11 - otázka od Maroš
Dobrý deň, treba po operácií šedého zákalu chrániť oči slnečnými okuliarmi počas letného obdobia?
Dobrý deň Maroš, oči si treba kvalitnými slnečnými okuliarmi s UV filtrom pred slnečným žiarením chrátiť stále. Aj počas leta, aj v zime.
22.10.2018 13:10 - otázka od Darina
Dobrý deň, už viac ako 2 mesiace ma pichá nad ľavým okom. Na očnom mi potvrdili zápal očného nervu, začínajúci šedý zákal vplyvom veku a ináč je všetko v poriadku. Ani po vybratí kvapiek do oka sa nič nezmenilo, nebola potrebná ani kontrola u očnej. MR som absolvovala, ktorú mi predpísala p. neurologička, MR nič nepotvrdila, užívam lieky predpísané neurologičkou. Nosím okuliare s multifokálnymi sklami. Z posledný mesiac som asi 3x večer zistila, že vidím rozmazane s okuliarmi aj bez nich. Po nejakom čase sa to stratí.Niekde chyba musí byť aj keď vyšetrenia ukazujú opak. Aké vyšetrenia alebo čo by som mala urobiť pre odstránenie pichavej bolesti. Ďakujem
Dobrý deň Darian, mali by ste podstúpiť vstupené vyšetrenie pre operáciou sivého zákalu, keďže ako píšete Vám bol sivý zákal diagnostikovaný. Zároveň sa zistí presná diagnóza a dôvod pichľavej bolesti.
22.10.2018 13:08 - otázka od Klaudia
Dobrý deň, mám dioptrie -1,5 už asi 15 rokov. Napríklad tomu, že si pravidelne nechávam v očnej optike prekontrolovať zrak a tvrdia, že mám takú dioptriu, nemám pocit, že dobre vidím. Napríklad na porade v práci všetci prečítajú popis na lepiacich lístkoch ja vidím len lístok s maximálne šmuhou. Je to na vzdialenosť cca 3 metre. Z porovnania s kolegami vnimam, že môj zrak je oveľa horší napriek tomu, že na prehliadke mi povedia že mám všetko správne. Nosím kontaktné šošovky. Ďakujem pekne
Dobrý deň Klaudia, bez vyšetrenia Vám neviem presne poradiť. Odporúčam Vám absolvovať kontrolné a komplexné očné vyšetrenie aj s rozkvapkaním. Len na základe toho sa určí presná diagnóza a dôvod Vašich problémov.
22.10.2018 11:24 - otázka od Jan
Dobrý deň, na ocnom konziliu mi bol zistený skotóm na oboch ociach, na základe perimetra, iné vyšetrenia boli ôk, zistený sklovec, to už dlhšie mi behajú pavučiny pred očami, doporučili mi cievne a neurologické vyšetrenie. Ct mozgu negatívne, neurologické skolioza krčnej chrbtice, že očný problém má riešiť očný lekár. Poprosím vás co by som mal absolvovať kvôli skotómu, resp. Zisteniu jeho príčiny. Ďakujem
Dobrý deň Jan, odporúčam Vám absolvovať kompletné očné vyšetrenie plus OCT vyšetrenie. Podľa výsledkov sa budeme vedieť viac vyjadriť k diagnóze.
22.10.2018 11:12 - otázka od Rudolf Rehak
Dobry den, som po operacii oci, 3 roky, a v sklovci sa mi vytvorili tzv. musky. Najprv najedom oku a po roku i na druhom oku. Ked som bol u Vas na kontrolu tak mi lekarka povedala, zeto sa strati a naopak objavilo samitoina druhom oku. Da sa s tym nieco robit alebo sa s tym treba naucit zit. Prajem prijemnyden! Rehak
Dobrý deň Rudolf, bohužiaľ je potrebné sa s tým naučiť žiť. Niekedy k zlepšeniu stavu prospieva pravidelný pitný režim. V prípade otázok či záujmu o vyšetrenie/konzultáciu sa na nás určite neváhajte obrátiť.
22.10.2018 11:09 - otázka od Tatiana Pilková
Dobrý deň, prosím Vás,chcela by som sa spýtať ohľadom mojej maminy.Ma taký problém už dlhodobý,že jej oko neudržia slzy,stále jej slzievaju.Stalo sa viackrát,že jej prepchavali slzne kanáliky ,ale?! Stalo sa to že na jednej strane oka sa slzný kanalik upchali ,zrastol a nedá sa to uvoľniť.Robi sa jej pravidelne pod okom veľký opuch , ktorý keď stlačí vyteká jej cez kútik oka priesvitná tekutina - asi nahromadené slzy.No teraz sa jej stalo ,že jej to až tak opuchlo že ju bolela kosť pri oku a musela ísť do nemocnice na ATB infúzie,trocha jej to pomohlo,ale to je len dočasné si myslím,keďže ten kanaliks úplne zrastol, upchatý,bude sa jej to zrejme opakovať,tým že slzy sa budú znova hromadiť aoze to viesť znova k zápalu.Preto chcem poprosiť pani doktorky o radu .Ako by sme vyriešili tento problém,lebo očna pani doktorka u nás podľa mňa bude len ATB dávať a mastit,ale opakovať sa to bude stále.Teds veľmi pekne prosím o radu ako mamine pomôcť s tým to problémom Ďakujem veľmi pekne,pekný deň.
Dobrý deň Tatiana, museli by sme maminu vyšetriť a následne na základne výsledkov posúdiť jej zdravotný stav. V prípade záujmu Vás radi objednáme.
22.10.2018 11:07 - otázka od Iveta
Mám 51rokov a 5rokov zistený VPMD ako predísť slepote aké vitamíny užívať ďakujem
Dobrý deň Iveta, v prípade VPMD je potrebná lekárska starostlivosť a správne nastavenie liečby. Našim pacientom aplikujeme biologickú liečbu vnútroočnými injekciami a zákrok je preplácaný všetkými zdravotnými poisťovňami.
22.10.2018 11:04 - otázka od miroslava vavrova
Zdravím,očná lekárka mi odporučila operáciu šošoviek na zbavenie sa okuliarov.Jedno oko je tupozraké,na druhom dioptria´plus4do diaľky a na čítanie plus6Diagnoza šedý zákal.Mám 49rokov.Musím si dať operovať aj to tupozraké,prinesie to nejaký efekt?prepláca to poisťovna?Potrebujem šošovky na všetky vzdialenosti,na čítanie,na strednu vzdialenosť a do diaľky.Je nejaké riziko,kedže na jedno nevidím?Poradte mi prosím kde sa nechať operovať.Mám trošku obavy.Dakujem za skoru odpoved Mirka.
Dobrý deň Miroslava, riešením by pre Vás mohla byť vnútroočná operácia PRELEX. Ako prvý krok je však potrebné podstúpiť precízne vstupné vyšetrenie a na základe toho lekár určí najlepšie riešenie. Následne Vám budú poskytnuté všetky ďalšie potrebné informácie. Operáciu vykonávame aj na našej klinike.
22.10.2018 11:02 - otázka od Miroslav Belička
Ako sa zbaviť zákalu sklovca a prečo vzniká. Nejdem si zvyknúť už 3 roky na lietajúce čierne mušky pred očami. Ďakujem
Dobrý deň Miroslav, bohužiaľ na toto riešenie nemáme. Niekedy pomáha/zlepšuje stav pravidelný pitný režim.
22.10.2018 10:59 - otázka od Eva
Ako liečiť zelený zákal? jedno oko je takmer nefunkčné pretože ho lekári spálili laserom. Do druhého pichali 5 injekcií, skončili pred rokom a pol a teraz povedali že už nie sú potrebné hoci sa zrak stále zhoršuje. Dá sa stým niečo robiť?
Dobrý deň Eva, v prípade, že Vám pichajú injekcie, ide pravdepodobne o ochorenie VPMD. Nie zelený zákal. Aby sme sa vedeli k diagnóze presne vyjadriť, potrebovali by sme výsledky z odborného očného vyšetrenia.
22.10.2018 10:55 - otázka od Kováčová
Dobrý deň, už dlhšiu dobu mám problém so suchými očami hlavne v noci keď sa zobudím, neviem ich ani otvoriť akoby som mala prisaté viečka. Pokiaľ sa mi to podarí otvoriť a potrebujem prejsť niekde tak mi prúdenie vzduchu robí ťažkosti- štípu ma . Používala som už viacero prostriedkov,( evotears, cornergel) ale pozitívny efekt sa nedostavil. Opthalmológ mi kontroloval tvorbu sĺz - bolo to v poriadku. Mám 52 vysvetľujem si to menopauzou. Budem vďačná za každú radu. ďakujem
Dobrý deň, liečba suchého oka dlhodobá, až doživotná. Doporučujeme vyskúšať viacero rôznych kvapiek a preparátov, nakoľko každému vyhovuje niečo iné. Dôležitá je aj úprava domáceho a pracovnéhho prostredia a pitný režim. Menopauzu sa určite na tomto probléme podieľa. V najhorších prípadoch je aj možnosť implantácie zátok do slzných ciest, tzv. tear plugs. Tento zákrok vykonávame aj na našej kinike, radi Vám poskytneme viac informácií.
22.10.2018 10:52 - otázka od Hanka Machova
Dobrý deň,od asi deviatich rokov mám myopiu - 9.75 dioptrií na oboch očiach.Asi 4 roky chodím na kontrolu vnútroočný ho tlaku,ktorý sa drží v norme.Kvapkala som si Arteoptric a teraz sa prestal voziť,tak mi predpísala lekárka Arulatan.Kedysi som veľmi túžila po operácii,ale teraz neviem,či liečba OC.Tlaku už nie je kontraindikácia.Mam 45 rokov práve 22.10. chcela by som radu,či sa dá v tomto prípade operovať a či nejakú časť môže preplatiť poprípade poisťovňa? A aká je cena a úspešnosť.Dakujem.A ešte poprosím,mám syna,ktorý chodil na ochranu.kliniku Kramáre,ale keďže už je dospelý vyradili ho a nemôže m nájsť dobrého lekára očného,ktorý by sa neplatil.Syn potrebuje kontrolu Očneho tlaku.OCT,perimetriu,ale nikto ho nechce.poprosim pomoc,už neviem kam by som mala ísť.dakujem zo srdca a nech sa Vám darí.pekny den
Dobrý deň Hanka, odporúčame Vám komplexné očné vyšetrenie, kde lekár posúdi na základe výsledkov Váš zdravotný stav a dokáže ho komplexne zhodnotiť. V prípade záujmu Vás radi objednáme.
22.10.2018 10:50 - otázka od Dana
Mám opakujúci sa problém so studeným jačmeňom. Niekoľkokrát mi ho odstraňovali operatívne, posledne som sa ho zbavila teplom a neustálym rozmasírovaním.Teraz sa mi znovu zapálilo oko, užívam ophtalmoseptonex kvapky, masírujem si oko, cítim stvrdnuté kanáliky na viečku.Sledujem, že sa mi to stáva po prekonaní bežnej choroby z prechladnutia, liečení hrdla a pod. Ako to liečiť, ako tomu predchádzať?
Dobrý deň Dana, suché teplo a masáže pomáhajú tomuto chronickému problému veľmi dobre. Možno by sme pridali pravidelné ošetrovanie okraja viečok 2xdenne micelárnou vodou na očistenie všetkých nečistôt a to aj v prípade, že sa nelíčite. Jačmeňu pomáha aj pravidelné užívanie vitamínov skupiny B a C a výživové doplnky na podporu imunity napr. Imunoglucan.
22.10.2018 10:39 - otázka od Jozef sarvaš
Pekny deň pani doktorka. Nosim okuliare bifokalne. Pri dlhom noseni ma strašne začnu pocitovo rezať oči. V noci keď sa prebudim otvorim oči ma režu ako by som mal v nich piesok. Prosim čo môže byť pričina. V aute pri dlhšom šoferovani mam tento isty pocit. Mam 62 rokov. Veĺmi pekne ďakujem.
Dobrý deň Jozef, neviem či ste boli na očnom vyšetrení. Ak nie, tak určite odporúčam. Len na základe výsledkov vyšetrenia sa lekár bude vedieť presne vyjadriť k možnej diagnóze a riešeniam. jedným z možných dôvodov týchto prejavov môže byť aj suché oko - odporúčam Vám zatiaľ vyskúšať si kvapkať umelé slzy.
22.10.2018 10:35 - otázka od Anna
Dobrý deň, mám 67 rokov, môj problem spočíva svrbením kutika a na viečku oka.Zaujímala by ma príčina a či môžem tento problem riešiť zakúpením vhodného prípravku alebo je nutné navštívíť odb.lekára. Ďakujem a prajem pekný deň
Dobrý deň Anna, odporúčam navštíviť lekára, ktorý Vám odporučí možné riešenie či iné vyšetrenie. Môže ísť aj o alergickú reakciu, či kožný problém.
22.10.2018 10:32 - otázka od stefan lipták
Dobrý deň pri preventívnej prehliadke v apríli 2018 mi pani doktorka povedala , že sa mi začína robiť šedý zákal.Hotovo , ďalej nič. Pýtam sa ako ďalej postupovať ? Kedy je potrebné ísť na zákrok ? Počkať kým "toho bude viac " ,alebo čím skôr ? ďakujem
Dobrý deň Stefan, ak Vám bol diagnostikovaný sivý zákal, nie je potrebné čakať. Mýtus, že zákal musí „dozrieť“ už dávno neplatí. Operáciu odporúčam čo najskôr.
22.10.2018 10:32 - otázka od Daniela
Dobry den, Som po operacnom vykone metodou Relax SMiLE od maja 2015. Pred operaciou som mala zhorsene vydenie do dialky, nosila som dioptricke okuliare -4,25. Mam 40 rokov. Asi pred 3 mesiaci sa mi zacal zhorsovat zrak do dialky, bola som na vysetrenie na klinike Oftum KE , kde som mala aj operacny zakrok, ci je vsetko v poriadku. Pocas vysetrenia mi bolo vysvetlene, ze je to normalne a zrak sa mi ustali, alebo mi vedia predpisat dioptricke okuliare do dialky- 0,75. Chcem sa opytat, ci je to normalne, ci si mam dat predpisat dioptricke okuliare nakolko pri soferovani mam uz problem, alebo mam absolvovat ine vysetrenie? Zrak sa mi zhorsuje. Je predpoklad, ze po tejto operacii sa bude zhorsovat zrak? Vipred dakujem za odpoved
Dobrý deň Daniela, neviem sa presne vyjadriť k Vášmu problému, nakoľko by sme Vás museli najprv precízne vyšetriť. Je možné, že u niektorých pacientov po čase dioptria opat dorastie. Tento predpoklad častokrát zistíme už pri vstupnom vyšetrení. Následne sa však urobi dokorekcia a dioptrie sú opäť na 0. Idealne to je to práve pri laserovych operaciach femtosekundovym laserom. Ak výsledky vyšetrenia ukážu, že dokorekcia je možná, nemal by byť problém.
22.10.2018 10:08 - otázka od Linda
Davnejsie mi zistili glaukom. Pri pislednom vysetreni pri zmene doktorky mi bolo povedane ze ho nemam. Je to mozne?
Dobrý deň Linda, hlavnou príčinou glaukómu, zeleného zákalu, je vysoký vnútroočný tlak. Neviem či ste boli po jeho indikácii nejako liečená? Glaukóm sa bohužiaľ nedá úplne vyliečiť, ale vhodnou metódou liečby a pravidelnou lekárskou starostlivosťou stabilizovať. Je možné, že Vám prvýkrát neurobili vyšetrenie úplne presne. Ak ste nepodstúpili OCT vyšetrenie tak Vám ho odporúčam.
22.10.2018 10:07 - otázka od Zuzana
Dobrý deň, Od detstva mám jedno oko tupozraké. Je možné tupozrakosť odstrániť v dospelom veku?
Dobrý deň Zuzana, tupozrakosť je špecifický problém, Na 100% ju v dospelosti neodstráni žiaden typ zákroku. Ak však máte aj inú diagnózu, napr. astigmatizmus, správne zvolenou metódou vieme odstrániť aspoň ten a tak videnie na tupozrakom oku posilniť. Bolo by potrebné podstúpiť precízne očné vyšetrenie a na základe výsledkov by som sa vedela k diagnóze a možným riešeniam vyjadriť.
22.10.2018 10:06 - otázka od Petra
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na tlak, či tlačivú bolesť v očiach. Moja mama absolvovala pred 4 rokmi operáciu očí, nie laserovú, ale normálnu operáciu, s tým že jej vložili do očí nejaké šošovky, aby nemusela nosiť okuliare. Oči sa zahojili a naozaj doteraz je bez okuliarov, hoci tvrdí, že videnie je trocha odlišné od toho pred tým, nesťažovala si. Až posledný týždeň je celý nervózna a podráždená a keď som sa opýtala prečo, tak mi povedala, že ju veľmi bolia oči, má tam vraj veľmi tlačivú bolesť. No bola u očnej doktorky na kontrole a vraj je všetko v poriadku. Mama má zvýšený krvný tlak a aj zvýšenú hladinu cukru. čo treba robiť v takomto prípade? aké vyšetrenie by ste odporúčali? resp. čo robiť a na koho sa obrátiť? ďakujem za informáciu a prajem všetko dobré Petra
Dobrý deň Petra, odporúčam Vám obrátiť sa na kliniku kde jej vykonali operáciu očí. Refrakčné pracoviská totiž majú iné skúsenosti s pacientmi po operácii a tiež vyšetrovacie prístroje ako ambulancia bežného očného lekára.
22.10.2018 10:05 - otázka od Katarína Makróczyová
Dobrý deň! Pri preventívnej prehliadke mi moja pani doktorka / očná/ povedala, že mám na obidvoch očiach sivý zákal. Keď sa mi zhorší videnie, mám prísť. Už teraz vidím, najmä pravým okom dosť rozmazane. Preto ma zaujíma, - nebolo by vhodnejšie liečiť, začínajúci zákal skôr, ako čakať, keď už môže byť pozde. Ďakujem za odpoveď ! PS: nosím okuliare na čítanie 3,5 a do diaľky 1
Dobrý deň Katarína, pri diagnostikovanom sivom zákale nie je potrebné čakať kým zákal „dozrie“. Tento mýtus už dávno neplatí. Operáciu sivého zákalu je ideálne podstúpiť čím skôr. Operácia Vám bezbolestne odstráni nielen sivý zákal ale aj okuliare (podľa Vášho rozhodnutia buď na jednu vzdialenosť alebo na všetky).
22.10.2018 10:04 - otázka od Ivan
Mam 50 rokov a 1,5 dioptrie na citanie.do dialky vydim dobre.da sa to operovat?
Dobrý deň Ivan, u pacientov vo Vašom veku je riešením na odstránenie okuliarov vnútroočná operácia PRELEX. Píšete však, že zatiaľ nosíte len okuliare na čítanie. Určite by bolo potrebné podstúpiť precízne očné vyšetrenie a na základe neho by som sa vedela vyjadriť, no vo Vašom prípade bude pravdepodobne potrebné počkať kým sa zhorší aj videnie do diaľky. Následne ak to výsledky potvrdia, môžete podstúpiť túto bezbolestnú operáciu, ktorá Vás zbaví okuliarov trvalo.
22.10.2018 10:03 - otázka od Lanikova
Dobry den....ocna lekarka mi zistila minulty rok sedy zakal mam 48 r myslela som ze to mavaju stary ludia .mam pocit ze sa mi zhorsil zrak treba operaciu ?mam obavu s toho .
Dobrý deň, sivý zákal postihuje aj mladších pacientov. Odporúčam Vám podstúpiť precízne očné vyšetrenie a na základe neho Vám lekár povie ďalší postup a možné riešenia. Určite však sivý zákal netreba odkladať a pri jeho diagnostikovaní je potrebné tento problém riešiť čo najskôr. Operácie sa báť nemusíte, je bezbolestná, trvá cca 15 minút.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9