Mgr. Katarína Bieliková bola ONLINE: Pýtali ste sa na všetko o syndróme dráždivého čreva!

Zdroj: gettyimages.com
2018-09-18 09:54:00

Máte ťažkosti s trávením? Bojujete s nimi dlhšie obdobie? Môže byť za tým syndróm dráždivého čreva (IBS)! Pýtali ste sa klinickej psychologičky Mgr. Kataríny Bielikovej na všetko o IBS v online rozhovore, ktorý prebehol v utorok 18. septembra 2018 od 10:00 - 11:00 v magazíne Vyšetrenie.sk.


Črevá ako náš druhý mozog

Trápia vás náhle hnačky, zápchy, nadúvanie či kombinácia týchto ťažkosti s trávením minimálne raz týždenne už niekoľko mesiacov? Lekárske vyšetrenia pritom neodhalili organickú príčinu týchto opakovaných problémov alebo potravinovú intoleranciu? Možno patríte k šestine populácie, ktorá má diagnózu syndróm dráždivého čreva (IBS).

Asi nenadarmo sa hovorí, že črevá sú naším druhým mozgom. Keď sme v strese, brucho sotva bude výnimkou. Vnútorné napätie sa nezriedka premieta do narušenia mikroflóry a následných zdravotných problémov vrátane syndrómu dráždivého čreva. IBS prevažuje u žien (65 % výskytov) a najčastejšie ich sužuje vo veku 20-30 rokov.

Pri terapii tejto poruchy s psychosomatickým pozadím je podstatné dlhodobo sa zamerať na príčiny, nie nárazovo riešiť akútne príznaky čiernym uhlím či preháňadlami. Bližšie informácie, rady aj krátky vstupný test prináša edukačný web cojeibs.sk.

Štyrmi piliermi zmierňovania IBS sú redukcia stresujúcich vplyvov, úprava jedálneho lístka, primerané pohybové aktivity a vhodné probiotiká podľa typu poruchy. Pre hrozbu postupného kolapsu sociálnych väzieb a celkového znižovania kvality života pod vplyvom obáv z ďalších neblahých „príhod“ nezaškodí kontaktovať aj psychológa.

O odborníčke

Katarína Bieliková je klinická psychologička, ktorá sa venuje dospelým, ale aj deťom a dospievajúcim. Okrem klinickej psychodiagnostiky sa zameriava aj na terapiu detí a pubescentov s poruchami správania a príjmu potravy (obezita, bulímia a anorexia). V odbore pôsobí od roku 2005. Ambulanciu má v Leviciach.


Online rozhovor

2018-09-18 10:58:42 - otázka od: Daša Dobrý deň, môže sa stať z IBS chronický problém, ktorý už pacient nedokáže mať pod kontrolou? Trpela som spočiatku len miernymi príznakmi IBS, to sa však zmenilo po opakujúcej sa nepríjemnej sociálnej situácii. Keď sa do tejto situácie niekedy dostanem znova, telo už spustí masívnu obrannú reakciu a symptómy udrú celou svojou silou. Inak som relatívne OK. Nepomáhajú klasické lieky na trávenie a už ani lieky na upokojenie psychiky... Čo by ste mi poradili? Je z tohto bludného kruhu možný únik? Daška, áno môže. Odporúčam Vám vyhľadať psychoterapeuta, ktorá´ý Vám pomôže nájsť pre Vás vhodné nové spôsoby zvládania situácií, ktoré ste zažili ako nepríjemné. Osvojíte si nové spôsoby zvládania stresu, resp. ako si poradiť v situáciách, ktoré sú negatívne alebo náročné. Tým pádom by mali Vaše somatické ťažkosti postupne ustúpiť.

2018-09-18 10:58:45 - otázka od: Katarína Dobry den, v aprili som bola na laparoskopickej operacii,kvoli MMT-mimomaternicove tehotenstvo.Odvtedy mam viditelne nafuknute brucho,aj ked nejem nic,aj ked nieco zjem.Bola som aj na sone brucha,tam som mala vsetko v poriadku. P.doktor mi odporucil zmenit stravovanie,ale nepomohlo. Chcela by som sa spytat,ci je mozne tento moj problem nafuknuteho brucha aj po estetickej stranke odstranit,alebo aspon zmiernit? Dakujem za odpoved. Katka, nepíšte, či máte aj stav splasnutého bruška. Odpozorujte a zapisujte si po akom jedle, pití, pohybovej aktivite Vás nadúva a kedy ste splasnutá

2018-09-18 10:58:49 - otázka od: Emília Dobrý deň prajem, ja by som sa chcela spýtať som mladá baba ved do 30 rokov a mám problém s nafukovaním. Ráno vstanem a už som nafúknutá aj nalačno. Inak veľa aj športujem behám, aj niečo také ako tabata :) Lenže inak v práci pociťujem dosť stres a cítim také vnútorné chvenie. Už som bola ja na rôznych vyšetreniach a nič mi zatiaľ nepotvrdili možno Chronova choroba...A veľa chodím na záchod niekedy aj 8 krát za deň.. Tak by som poprosila o nejakú radu. Ďakujem pekne :) Emília, môžno to preháňate so športom a Vaše telo Vám to nadúvaním dáva najavo. A keď máte v práci stres a chvenie, mali by ste ju zmeniť. Viem, že to nie je jednoduché, no ide o Vaše zdravie. Lebo k chveniu a nadúvaniu sa ľahko pridajú ďalšie symptómy. Zatiaľ skúste siahnuť po relaxačných technikách ako autogénny tréning (p. Chudík nahovoril výbornú verziu), relaxačnú hudbu a hlavne, vyhraďte si každý deň čas na seba.

2018-09-18 10:58:53 - otázka od: Peter Pravidelne sa venujem rekreačnému behu, v priemere je to približne 100 kilometrov mesačne. Je možné, že to má negatívny vplyv? Pri gastrointestinálnych ťažkostiach i IBS niektoré športy nie sú vhodné. Na to, čo Vám vyhovuje a čo škodí viete prísť spôsobom pokus - omyl.

2018-09-18 10:59:08 - otázka od: Branislav Hubina Dobrý deň. Trápi ma syndróm dráždivého čreva do takej miery, že nie som schopný ísť pešo ani na pár metrov od toalety. Do obchodu, do parku s deťmi, prosto nikam kde by som nemal možnosť ísť na wc. V aute sa cítim relatývne v pohode, ale len do doby kým sa nedostanem do kolóny-zápchy v centre miest. Moje črevo akoby hneď spanikáry a mám dve tri minúty na to, aby som vyriešil akútnu situáciu Braňo, Váš problém je v prvom rade vo Vašej hlave. Skúste si spomenúť, kedy Vaše ťažkosti začali, čo tomu predchádzalo. A podľa toho zvolíte spôsob riešenia. Môžte skúsiť zatiaľ probiotiká na hnačky a nejaké prípravky na uvoľnenie napätia.

2018-09-18 10:59:50 - otázka od: Iveta Petrovičová Dobry den, moj znamy je uz tyzden v nemocnici, ma vodnatu stolicu aj 20krat za den, nemoze jest, vsetko by vyvratil, keby mu nedavali nejake lieky proti vracaniu, je na infuziach, vsetky vysledky ma negativne - CT, kolonoskopia atd., zatial ziadna diagnoza. No minimalne tri roky trpi nespavostou, vadi mu hlasnejsi rozhovor ludi v restauracii, v dopravnych prostriedkoch a pod. Pracuje ako vedec matematik. Mozu byt tieto jeho problemy sposobene psychikou? Dakujem za odpoved a zelam pekny den. Pani Ivetka, ťažkosti, ktoré popisujete naznačujú na psychický problém. V prvom rade známeho musia zastabilizovať po psychickej stránke. Potom prichádza na rad psychológ alebo pschychiater. Avšak len za predpokladu, že on bude chcieť.

2018-09-18 10:59:52 - otázka od: Hox Dobrý deň pani magistra, môžem mať IBS z toho, že som nedávno zistil, že som panic a to mám 35 rokov? Hox, nehľadala by som hneď IBS, keď ste panic. Môžete mať somatické ťažkosti, ktoré by však mali pominúť, keď si nájdete spriaznenú dušu.

2018-09-18 11:05:48 - otázka od: Renáta Prajdáková Dobry večer, všetky priznaky IBS ktoré som prečitla trapia aj mna, bolesť bruchu,krče, plynatosť, sprevadzany aj neprijemnym zapachom, potom hnačka, ktorá prichadza zrazu a niekedy aj viac krat po sebe. Potom je zase nejaky cas (niekolko dni, tyzden, niekedy aj viac] klud. Medzi tym ma trapia bolesti brucha a krče ale asi najviac v dolnej casti brucha.Može to nejako ovplyvnovat aj bolest mocoveho mechura?, niekedy mam pocit, že ked mam tieto bolesti brucha, trapi ma aj bolest v tej dolnej čast, kde je moč.mechur, Gynekolog. problemy boli vylučene, a nepotvrdili sa ani infekcie v moci, v každom pripade pojdem aj na urolog.vyšetrenie, pretože mám pocit že problem je aj v moč. mechure (subjektivny pocit ako keby bol podrazdeny, citlivy, sprevadza to aj bolesť v križoch, až vyššie. Obidva problemy sa mi prelinaju, vznikaju sučasne. Po tých traviacich problemov som už patrala na internete, či nesuvisia s potravinovou intoleranciou?laktoznou intol.?, chýbaju mi nejake traviace enzymy? ale neviem odkial začať. S akým vysetrením a kde? Može to suvisieť aj so psychosomatikou? Sama si uz neviem poradit, absolvovala som Metabolic balance, kde som upravila stravu, trochu sa ulavilo, ale iba na nejaký čas.Mam za sebou aj kolonoskopiu, ktorá je v poriadku, až na "ostre zakruty" čreva s špiralovitým vedenim miestami, ale inak bez zapal. zmien a polypov.Dakujem za radu Prosím o anonymitu mojich udajov na internete. dakujem Pani Renátka, odporučila by som Vám absolvovať gastroenterologické vyšetrenie zamerané na celiakiu, laktózovú a histamínovú intoleranciu. Mám osobnú skúsenosť, že v krvi sa nepotvrdili, ale až pri ďalších vyšetreniach. Píšte si to, čo jete a po akom jedle či nápoji máte ťažkosti. Nájdite si neutrálnu potravinu, ku ktorej budete postupne pridávať ďalšie a tak zistíte, čo Vám škodí a čo nie. Chce to len trochu trpezlivosti. Za mesiac môžete takýmto spôsobom mať slušnú zbierku chutných jedál, ktoré budú Vášmu metabolizmu prospievať.

2018-09-18 11:07:58 - otázka od: Benjamin Dobry den. Prepacte pisem bez diakritiky. Xcem sa opytat na taku vec, obhryzam si nechty uz od malicka..mam uz 37. Co sa tyka imunity, je to podla Vas nebezpecne? ci si "budujeme" imunitu cely zivot? Hrozi mi nieco? Mohol som mat infekciu criev z tohto (udajne)?Dakujem. Dobrý deň Benjamin, za nechtami máme kopec bordelu, takže infekcia mohla pochádzať aj z toho. Ohrýzanie nechtov je neurotický prejav spájaný s nahromadeným napätím, nervozitou či neistotou. Dá sa ho zbaviť napr. pomocou hypnoterapie.

2018-09-18 11:13:27 - otázka od: Benjamin Este sa xcem opytat, mam problem, ze ma prehana ked si dam mliecne vyrobky..tusim je na to nejaky liek..da sa to ale nejak uplne eliminovat? Dakujem Ide o laktźovú intoleranciu. Dôležité je vyhýbať sa klasickým mliečnym výrobkom. Dnes už trh ponúka množstvo bezlaktózových produktov: mlieko, syry, ementál, gaudu, cottage cheese, jogurty, smotany, nátierkové maslá. Treba sledovať tie malé písmenká na obaloch, či výrobok neobsahuje mliečnu sušinu, tá robí najviac šarapaty a nachádza sa aj v mäsových výrobkoch. Keď sa neviete vyhnúť mliečnej zložke v potrave, v lekárni kúpite tabletky, ktoré užijete spolu s jedlom. Tu si treba odpozorovať, koľko jednotiek tabletka obsahuje a koľko ich potrebujete k jednotlivým jedlám. Napr. ja k bryndzovým haluškám potrebujem skoro 20000 jednotiek a môjmu synovi stačí 15000. Elimináciu intolerancie môžte skúsiť, ale na 3-6 mesiacov musíte vypustiť všetko mliečne zo stravy. Je to náročné, lebo mlieko sa nachádza skoro vo všetkom.

2018-09-18 11:15:41 - otázka od: Regedit Zdravím, mám problémy s črevami a žalúdkom ... V poslednej dobe musím nonstop chodiť na WC, mám krče, nadúvanie, a nepravidelnú stolicu, ktorá sa podobá skôr hnačke. Neviete, čo by mi mohlo byť ? Alebo ako to liečiť ? Navštívte gastroenterológa. Odsledujte a zapisujte si, ktorá strava Vám škodí. Lekár stanoví a lebo vylúči diagnózu a navrhne postup liečby. Tiež si uvedomte, či v poslednom období náhodou nezažívate stres, vtedy je na mieste aj návšteva psychológa.

2018-09-18 11:18:13 - otázka od: Čitateľka Dobrý deň, je možné vyliečiť IBS, prípadne ak nie, čo by mal pacient robiť, aby zmiernil príznaky resp. aby pociťoval čo najmenej toto ochorenie. Ďakujem. Zbaviť sa príznakov IBS dá, chce to však sebadisciplínu a kompletnú zmenu životného štýlu počnúc stravou, cez vhodné pohybové aktivity a tiež sebaprevýchovu, zbaviť sa zlozvykov, starých spôsobov reagovania, ktoré vedú k stresu a naučiť sa nové, konštruktívne zvládania situácií. A môžte si pomôcť aj probiotikami

2018-09-18 11:19:51 - otázka od: Karin Prosim Vas co byva pricinou vzniku syndromu drazdiveho creva? IBS sa radí k psychosomatickým ochoreniam. Psychický diskonfort sa premietne do somatického prejavu, v prípade IBS je to hnačka, zápcha, nadúvanie

2018-09-18 11:21:46 - otázka od: Jozef Pekný deň, chcem sa opýtať či existujú testy pomocou ktorých zisťujú toto ochorenie. Keď sa chcem dať diagnostikovať na IBS, mám sa objednať ku gastroenterológovi? Ak áno, ktoré vyšetrenia treba podstúpiť? Určite sa treba objednať ku gastroenterológovi, ten urobí krvný obraz, kde sa zameria na určité faktory a podľa výsledkov nasledujú ďalšie vyšetrenia. dnes sa laktózová intolerancia zisťuje nielen nepríjemnou hadičkou, ale aj výdychovým testom.

2018-09-18 11:23:30 - otázka od: Ladislav Dobry den, chcel by som opytat pri syndrome drazdiveho creva alebo pri intolerancii mlieka je vhodne pit acidofilne mlieko? Vyskúšajte, ako naň budete reagovať. Acidko obsahuje aj potrebné laktobacili. Existuje aj bezlaktózové acidko. Pri laktózovej intolerancii platí, že čím viac tuku výrobok obsahuje, tým menej problémov spôsobuje.


Tagy:
klinická psychologička syndróm dráždivého čreva IBS Katarína Bieliková

2018-09-18 09:54:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík