MUDr. Radovan Piovarči bol online: Pýtali ste sa na všetko o laserových operáciách očí!

Zdroj: red
2018-08-13 09:55:00

Chcete vidieť svet ostrejšie v priebehu pár minút? Zaujíma vás, ako prebieha laserová operácia očí a ako je potrebné sa na ňu pripraviť? Pýtali ste sa očného lekára MUDr. Radovana Piovarči v online rozhovore, ktorý bol v pondelok 13. augusta 2018 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk!


Zrak je naším najdôležitejším zmyslom. Práve vďaka nemu vnímame až 80% informácií z okolitého sveta. Vplyvom rôznych faktorov sa však môže jeho kvalita znížiť. Viaceré očné chyby sú úzko spojené s pribúdajúcim vekom, napríklad sivému zákalu sa nevyhne nikto z nás.

Súčasná moderná medicína však poskytuje bezpečné, bezbolestné a rýchle možnosti, ako človeku prinavrátiť čo najostrejší zrak. Populárne sú najmä bezbolestné laserové zákroky pomocou femtosekundového lasera, ktoré dokážu ľudí natrvalo zbaviť nepraktických okuliarov. Zistite o nich všetko, čo vás zaujíma.

 O lekárovi

Je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Už roky patrí medzi špičku slovenskej oftalmológie. V oblasti očnej chirurgie má na svojom konte niekoľko prvenstiev. Do bežnej chirurgickej praxe zaviedol na Slovensku napríklad laserové operácie dioptrií pomocou femtosekundového laseru, dokonca ju v roku 2010 sám podstúpil. Je tiež prvým slovenským očným chirurgom certifikovaným na operácie sivého zákalu pomocou femtosekundového laseru LenSx®. Od roku 2010 pôsobí vo funkcii primára Očnej kliniky NeoVízia Bratislava.


Online rozhovor

2018-08-13 10:01:19 - otázka od: Lubka Dobrý deň prosim vas kolko stoji operacia oci laserova ďakujem Dobrý deň Lubka. v NeoVízii máme pre pacientov viacero typov najmodernejších a najšetrnejších laserových operácií očí femtosekundovým laserom. To aký typ pacient podstúpi určí precízne vstupné vyšetrenie. Pacient si však môže vybrať z našich tzv. balíčkov. All inclusive balíčkov, ktoré okrem samotnej operácie zahŕňajú doživotnú záruku, vstupné vyšetrenie a 6 mesačnú pooperačnú starostlivosť. Ide o NeoLASIK HD (990 EUR/oko) a NeoSMILE 3D (1100 EUR/oko). Ak pacientovi postačuje len samotná laserová operácia, bez doplnkových služieb, tak si môže zvoliť tzv. základný balíček – femtoLASIK (550 EUR/oko) alebo ReLEx SMILE (900 EUR/oko).

2018-08-13 10:03:46 - otázka od: Kiko Viete uz operovat tupozrakost? Dobrý deň Kiko, tupozrakosť je špecifický problém, Na 100% ju v dospelosti neodstráni žiaden typ zákroku. Ak je však zistená aj iná dioptriká chyba, napr. astigmatizmus, správne zvolenou metódou vieme videnie na tupozrakom oku posilniť. Závisí ale od miery tupozrakosti, v niektorých prípadoch mierne, v niektorých aj výraznejšie. Potrebovali by sme Vás vyšetriť a po precíznom vstupnom vyšetrení budeme poznať presnú odpoveď na všetky vaše otázky.

2018-08-13 10:06:01 - otázka od: Alena Dobrý deň,chcela by som sa spýtať,či je pravda,že po operatívnej korekcii popri štúdiu sa namáhaním očí môžu dioprie do diaľky naspäť zhoršiť.Nebolo by vhodnejšie urobiť operáciu až po štūdiu? Ďakujem Dobrý deň Alena, štúdium a s tým spojené namáhanie očí (asi máte na mysli prácu s PC) nemá vplyv na zhoršenie zraku. Môžete pociťovať úvavu očí a tým pocit akého zhoršeného videnia. Je to však z dôvodu, že samotný PC spôsobuje väčší pocit suchého oka, preto odporúčam do oka kvapkať umelé slzy. Ak Vás však dioptrie obťažujú, chcete sa ich zbaviť, a vyšetrenie nám potvrdí, že ste vhodná kandidátka, môžete bez obáv podstúpiť laserovú operáciu očí ešte aj počas štúdia.

2018-08-13 10:09:47 - otázka od: Zelený Daniel Dobrý deň Rád by som sa opýtal na možnosti,asi pred 10 rokmi som podstúpil laserovú operáciu očí,lebo som do dialky videl slabo,bol som upozornený že po čase zrak na blízko mi bude slabnúť,teraz na čítanie už nosím okuliare a vadia mi,je možná nejaká úprava v tomto smere, mám 59 rokov a mám cylindrický zrak,ďakujem za odpoveď Dobrý deň, možnosti úpravy sú len nelaserovou cestou, pretože odstránenie dioptrií na blízko laserovým spôsobom nie je možné. U pacientov ako ste Vy zvažujeme operáciu PRELEX - vnútroočná operácia šošovka. Všetko potrebné však zistíme na vstupnom vyšetrení.

2018-08-13 10:11:19 - otázka od: Alzbeta Dodokova Nevidím do blízka, ani do diaľky, mam multifokalne okuliare, je možná operácia tak, že by som do konca života nepotrebovala okuliare, Mam 61 rokov. Ďakujem za odpoveď, Dobrý deň Alžbeta, riešením by pre Vás mohla byť vnútroočná operácia PRELEX, ktorá Vás zbaví okuliarov natrvalo.

2018-08-13 10:13:26 - otázka od: Valėria Mašterová Dobrý deň. Chcem sa opýtať måm okuliare multifokåly na blīzko aj do ďialky dajú sa obidve vady operovať? Måm 46 rokov. Aké sú rizikå? A cena? Dobrý deň Valéria, riešením by pre Vás mohla byť vnútroočná operácia PRELEX. Cena závisí od typu implantovanej vnútroočnej šošovky, čo nám určí vstupné vyšetrenie. Riziká...práve kvalitné a detailné vstupné vyšetrenie minimalizuje možné riziká operácie a pooperačných komplikácii.

2018-08-13 10:15:21 - otázka od: Jana Bednárová Dobrý deň p. doktor. Chcela by som sa spýtať, či aj vo veku 50 rokov sa dajú robiť operácie očí na odstránenie dioptrií. Nosím multifokály (nie veľmi silné) ale problém mám na všetky tri vzdialenosti. Hlavne na čítanie - tam mám 4 dioptrie. Ďakujem za odpoveď Dobrý deň Jana, riešením by pre Vás mohla byť vnútroočná operácia PRELEX (Nejedná sa však o laserovú operáciu, ale o výmenu vnútroočnej šošovky, ktorá v porovnaní s laserovou operáciu má trvalý účinok.)

2018-08-13 10:18:52 - otázka od: Piatrik Robert Dobrý deň, mám otázku pri veku 45 rokov, dioptrie -1,5 obe oči, či má zmysel laserová operácia a ak áno, na aký dlhý čas je predpoklad zachovania ostrosti zraku po operácii. Ďakujem. Dobrý deň Robert, laserová operácia očí na odstránenie mínusových dioptrií sa dá urobiť v každom veku. Rozdiel však je, že po 45.roku veku dojde k zhoršeniu videnia na čítanie, čiže odstránením -1,5 dioptrie do diaľky by ste postupne začali nosiť plusové okuliare na čítanie. To znamená, že nahradíte okuliare do diaľky za okuliare na čítanie.

2018-08-13 10:21:15 - otázka od: Jarmila Dobrý deň pán doktor od akého veku doporučujete operáciu oči. Syn nevidí do diaľky a ma silné dioptrie. Ma 14 rokov. Ďakujem Dobrý deň Jarmila, laserová operácia detí sa robí štandardne aj v detskom veku. Rozhoduje sa podľa výšky dioptrii, stability dioptrií, podľa potrieb dieťaťa (napr. či sa venuje profesionálne športu...), t.j. nejde len o estetické dôvody. U detí treba byť vždy omnoho opatrnejší, pretože vývoj dioptrií nie je ukončený. Rozhodujúce je vyšetrenie.

2018-08-13 10:22:30 - otázka od: František Dobrý deň Môžem ísť na operáciu aby som nemusel nosiť okuliare keď mám -1 ky ? Ľavé oko som pri prehliadkach od základnej školy podvádzal pri kontrolách, oproti pravému sa mi zdá slabšie, menej ostré. Teraz pri prehliadkach dvojročných z práce, keď sa pýtam doktorky, ako čo mi teraz poradí, jej sa zdá že všetko je ok... Rád by som išiel na konzultáciu k nejakému odborníkovi a Vy ste TOP. Ďakujem za prípadné info Dobrý deň František, laserovú operáciu očí určite môžete podstúpiť. Dôležité je však absolvovať precízne vstupné vyšetrenie, ktoré určí aký typ operácie je pre Vás vhodný a či ste na operáciu vhodný kandidát.

2018-08-13 10:25:11 - otázka od: Renata Dobrý deň, v roku 2016 som bola operovaná Femtolasik o.u. Odstránili mi astigmatizmus myopicus, presbyopia , refrakcia -1,75 a -1,5(pri kontrole minulý rok zistili, že na jednom oku cylinder zostal). Viac menej šlo o želanie, byť bez okuliarov. Bohužiaľ vystúpili + dioptrie momentálne +2,5 a čoraz častejšie mám svetelné efekty v očiach niečo ako záblesky a zhoršuje sa mi ostrosť jedného oka . Je to prosím štandardná reakcia? Mám to pripisovať veku 52 rokov? Alebo ide o nejaký sprievodný akt, následky po zásahu laserom do oka a progonosticky hrozí opäť nosenie okuliarov do diaľky? Dobrý deň Renata, plusové dioptrie vo Vašom veku sú prirodzeným vývojom videnia na blízko. Zákaly v oku nie sú spôsobené žiadnym zákrokom, ale sú to zákaly, ktoré sa nachádzajú v sklovci (gélová výplň oka) a nie sú ničím rizikové. Odstránenie plusových dioptrií je možné len vnútroočnou metódou PRELEX.

2018-08-13 10:28:11 - otázka od: Peter dobry den, daju sa laserom korigovat dioptrie +5 s astigmatizmom? Dobrý deň Peter, v súčasnosti je možné bezpečne odstrániť laserom plusové dioptrie do výšky +4 D. Pri vyšších dioptriách dochádza k nepresnostiam, alebo sa musí výkon v budúcnosti opakovať, čo je sprevádzané ďalšími možnými rizikami. V takýchto prípadoch je možné pacientovi ponúknuť iný operačný postup, napr. ICL alebo PRELEX v závislosti od veku aj s odstránením astigmatizmu.

2018-08-13 10:31:05 - otázka od: Monika Kicová Dobrý deň, môj 22-ročný syn chce podstúpiť laserovú operáciu očí. Keďže študuje informatiku a je vo väčšine dňa prilepený na monitore, jeho zrak sa stále málinko zhoršuje (teraz má -3,75). Jeho očná lekárka mu povedala, že operácia je ideálna vtedy, ak sa jeho dioptrie ustália aspoň po obdobie jedného roka. Ja som tiež absolvovala laserovú operáciu očí (v r. 1997) a nebolo to nutné. Neviem či u "IT-čkára" takáto doba vôbec nastane. Ďakujem za Váš názor. Monika Kicová Dobrý deň Monika, súčasné moderné laserové technológie umožňujú operačný zákrok podľa potreby zopakovať bez vyššieho rizika - čiže odstrániť opäť vzniknuté dioptrie, ak je to z medicínskeho hľadiska možné. Preto netreba vždy čakať na stabilizáciu dioptrií (u mnohých pacientov k stabilizácii dioptrií ani nikdy nedôjde).

2018-08-13 10:32:30 - otázka od: Michal Trpim ochorením astigmatizmus +keratokonus. Absolvoval som operáciu crosslinking... chcem sa spýtať či by bolo možné odstrániť dioptrie aspoň čiastočne laseromm pri tejto kombinácii ochoreni? Ďakujem za odpoveď Dobrý deň Michal, laserové operácie u pacienta s keratokonusom sú vždy rizikové aj po absolvovaní crosslinkingu. Doporučené sú iné nelaserové operačné postupy (ICL implantácia).

2018-08-13 10:33:53 - otázka od: Valéria Šarmírová Dobrý deň, chcem sa opýtať či aj diabetik môže podstúpiť operáciu očí, ktorá by ho zbavila okuliarov? Ide o diabetika, ktorý je na liekoch, nie na inzulíne. Alebo poprosím, aké podmienky musí spĺňať pacient. Ďakujem. Dobrý deň Valéria, prvotnou podmienkou je stabilizovaný diabetologický nález a minimálne diabetické zmeny v oku. V takom prípade je možné laserovú operáciu absolvovať.

2018-08-13 10:36:11 - otázka od: Ivan Dobrý deň, v 1994 som absolvoval laserovú operáciu očí krátkozrakosť, jedno oko bolo urobené o.k., druhé z asi -5 sa skorigovalo na asi - 2, nevadí mi to ale chcem sa opýtať, bolo by možné teraz po 25 rokoch absolvovať ešte raz operáciu? a ešte jednu otázku :-) je možné vykonať operáciu u 11 ročného dieťaťa? krátkozrakosť -3 na obidve oči. Ďakujem za odpovede Dobrý deň Ivan, ak by vyšetrenie neukázalo žiadne kontraindikácie, je možné laserovú operáciu (dokorekciu) vykonať opätovne aj po 25 rokoch. Čo sa týka dieťaťa, operácia je možná, ale ku každému prípadu pristupujeme individuálne. Odpoveď k laserovej operácii u detí nájdete aj vyššie v odpovediach.

2018-08-13 10:37:51 - otázka od: Anna Dobry den mam 48 rokov, dioptrie na lave oko - 6,prave oko - 9 a k tomu aj astigmatizmus na pravom oku a sivy zakal na obidvoch ociach. Na zaklade vysetrenia mi odporucili operaciu vnutroocnych sosoviek, na lave oko multifokalnu a na prave oko multifokalnu toricku sosovku. Kvoli koznym problemom na tvari, nose, nosim posledne roky kontaktne sosovky. Chcem Vas poprosit o Vas nazor na moj problem. Dakujem. Dobrý deň Anna, určite by sme odporúčali operáciu sivého zákalu s výmenou vnútroočnej šošovky, ale jednoznačne nemôžem potvrdiť odporúčanie implantácie multifokálnych šošoviek pri Vašej vysokej krátkozrakosti. V takýchto prípapadoch sa vždy rozhodujeme podľa potrieb, zamestnania a záujmov pacienta.

2018-08-13 10:40:30 - otázka od: Daniela Dobry den pan Dr. Som cerstva 40-tnicka s dioptriami -3,75, posledne 2 roky nositelka kontaktnych sosoviek. Okiliare som nosila od cca. 2 rokov najskor +dioptrie, okolo 10 roku som bola asi 2 roky bez okuliarov, nasledne potom nabehli "-" dioptrie, ktore su min. 10 rokov stabilne Aky je vas nazor na pripadnu operaciu u mna? Ma to zmysel este v takomto veku? Dakujem Daniela Dobrý deň Daniela, laserová operácia očí sa dá robiť v každom veku. Závisí od Vašich individuálnych potrieb a požiadaviek, pretože v krátkom čase po odstránení mínusových dioptrií budete nútená nosiť okuliare na čítanie.

2018-08-13 10:43:17 - otázka od: Zuzana Bernátová Dobrý deň,zaujímalo by ma či je laserova operacia ďalekozrakosti vhodná aj pre osobu mladšiu ako 40 rokov.Na niektorych klinikách ju odporúčajú vo vyššom veku.Syn ma 20 rokov a uvažuje nad operáciou.Dá sa operáciou spolu s ďalekozrakosťou odstrániť aj škúlenie?Ďakujem za odpoveď.S pozdravom Zuzana Dobrý deň Zuzana, laserová operácia ďalekozrakosti pri vyšších dioptriách nemá stabilný účinok, preto sa pre ňu väčšinou rozhodujeme len vo výnimočných prípadoch. Skôr odporúčame implantáciu fakických šošoviek ICL. Operácia škúlenia je samostatnou otázkou a jeho prípadné odstránenie pri odstránení dioptrií nie je automatické, môže si vyžadovať následne ešte aj operáciu škúlenia.

2018-08-13 10:45:46 - otázka od: Jana Dobrý deň, vo februári som práve u Vás absolvovala operáciu očí na odstránenie dioptrií. Ale musím ísť v septembri na dokorekciu, lebo mi zostali dioptrie na diaľku. Stáva sa to často? A čo dokorekcia obnáša? Ďakujem Dobrý deň Janka, súčasťou vyšetrení, ktoré ste u nás absolvovali je aj informácia o možnej nutnosti dokorekcie a jej rizikách. Je možné, že na množstvo poskytnutých informácií Vám niektoré detaily unikli. Neváhajte nás telefonicky alebo osobne kontaktovať a všetko Vám radi opätovne upresníme.

2018-08-13 10:48:54 - otázka od: Maros Sluka Dobry Den. Nosim okuliare do dialky cca 3.5. Problem mam s citanim na mobile cize do blizka. Musim si davat dole okuliare aby som videl na male pismenka. A zhorsuje sa to. Mam 43 rokov. Da sa to operovat? Dakujem Maros Sluka Dobrý deň Maroš, dostávate sa do veku keď je pre Vás prirodzenejšie čítať bez okuliarov ako s Vašimi mínusovými dioptriami v okuliaroch. Tento stav sa začína v období okolo 40-45. roku života a nie je možné ho laserovo odstrániť, pretože odstránením -3,5 do diaľky sa Váš problém s videním na blízko zvýrazní a budete nútení nosiť okuliare na čítanie. K dispozícii máme vnútroočné operačné metódy PRELEX s výmenou vnútroočnej šošovky za multifokálnu.

2018-08-13 10:51:18 - otázka od: Sasha preco sa niektore operacie robia laserom a ine operaciou/vymenou sosovky? kedy sa ktory sposob odporuca a preco? Dakujem Sasha Dobrý deň Sasha, v súčasnosti existuje väčšie množstvo operačných postupov, či už ide o laserové operácie alebo operácie s výmenou vnútroočnej šošovky prípadne prídavnou vnútroočnou šošovkou. Pre každý z týchto postupov sa rozhodujeme podľa výšky dioptrií, podľa stability dioptrií, podľa ostatného nálezu pri vstupnom vyšetrení, podľa rozdielu medzi jedným a druhým okom, podľa veku a potrieb pacienta .

2018-08-13 10:54:13 - otázka od: Júlia Krásny deň prajem, chcela by som sa opýtať, či je možné operovať očká laserom desaťročnému dieťaťu po reťazi zákrokov. Dcérka má diagnózy + operácie, ktoré som vypísala z lekárskeho nálezu: psedofakia, st.p. ECCE et impl. WORST IOL +30dsf et BI et vitrectomia ant. sin r. 2010, st.p. korepraxi o.dx. 2/2011, ectopio pipillae et lentis cong., astigmatizmus myop. comp., glaucoma sec na liečbe, dipotria je -5,0 sf = -1,5 cyl 165= 7/10 a -4 sf= -1,5 cyl 20 = 8/10 Mňa by zaujímalo, či je možné vložiť šošovky, ktoré by odstránili okuliare prípadne či by ste vedeli upraviť zrenice.Sama nerozumiem diagnózam, len v kútiku duše verím, že tá vyspelá technika dokáže tie očká "opraviť" a to, čo bolo možné v 2010, je už nahradené inovatívnou metódou. Dcéra má problémy pri športe, nezaregistruje loptu, útok zboku, problémom je menšie písmo v učebných textoch, musela by som sa veľmi rozpísať, aby som to definovala do detailov.Ďakujem veľmi pekne. S úctou J. Dobrý deň Júlia, neviem koľko má dcérka rokov. Všetky možnosti závisí od veku a ostatného nálezu, ktorý je dosť komplikovaný a komplexný. Neváhajte nás kontaktovať osobne v prípade záujmu.

2018-08-13 10:55:00 - otázka od: Ineska Dobrý deň, prosím Vás na diaľku vidím perfektne lekárka mi namerala 0,5 ale na čítanie mám už 2 dá sa odstrániť takáto vada oka? Mám 55 rokov Ďakujem veľmi pekne Dobrý deň Ineska, laserovou operáciou nie je možné odstrániť dioptrie na blízko/na čítanie.

2018-08-13 10:55:41 - otázka od: Skalková Marta Prosím Vás operujete laserom aj glaukom ako sa treba objednať a čo to stojí? Dobrý deň Marta, niektoré typy glaukomu je možné operovať aj laserom. Tieto operácie vykonávame aj u nás.

2018-08-13 10:58:21 - otázka od: Marta Dobrý deň, operujete p. doktor laserom i šedý zákal? Pri operácii sa laserom nezničia i okolité štruktúry? Ak áno, aké sú výhody operácie v porovnaní s inými postupmi? Koľko stojí las. op. šedého zákalu?Ďakujem Marta Dobrý deň Marta, operácia sivého zákalu pomocou laseru je v súčasnosti najmodernejším trendom. Jej výhodou je naopak šetrnosť pre okolité tkanivá v oku, pretože laserový lúč pôsobí presne centrovane na rozdiel od ultrazvuku, ktorý sa používa pri štandardnej operácii sivého zákalu. Operácia vedená laserom je rýchlejšia, bezpečnejšia a presnejšia so stabilným výsledkom a skráteným pooperačným hojením.

2018-08-13 10:59:45 - otázka od: Margita Pomocou laseru sa dá operovať glaukóm a tupozrakosť v pokročilom veku /62 rokov? Dobrý deň Margita, laserom sa dajú operovať určité typu glaukomu, ale tupozrakosť nie je možné odstrániť.

2018-08-13 11:00:56 - otázka od: Eva Potočková Dobrý deň, dá sa ku Vám objednať aj bez toho, aby sme hodiny vyčakávali u očného lekáta, len preto, aby on dal doporučenie, k tomu čo vy ked sa pozriete vidíte ihned, aký mám problém. Som kamionista, šedý zákal sa mi zdá, aspon moja manželka to tvrdí, lebo mám nejaký sklovitý pohľad a viečka spadnuté, už od polovičky očí, čo mi v mojej profesii strašne vadí a oči sú unavené a neustále ma pod hornými viečkami škriabe, napriek tomu, že si dávam umelé slzy. A ešte aká je čakacia doba a či sa dá objednať ihned, som zúfalý, robím jednu cestu až 7000 km a za chvíľu budú končiť prázdniny a budem musieť začať chodiť na cesty. Ak odpoviete veľmi pekne dakujem. Dobrý deň, na vyšetrenie je možné sa na našom pracovisku objednať aj bez doporučenia od iného lekára.

2018-08-13 11:05:43 - otázka od: Darina D deň mam 61r nevidim ani na blizko ani na dialku kolko stoji laserova operacia? Vdaka Dobrý deň Darina, samotná laserová operácia by vo Vašom veku nebola riešením. Pre odstránenie dioptrií by bolo potrebné aby ste podstúpili vnútroočnú operáciu s implantáciou vnútroočnej šošovky (ľudská šošovka sa nahradí umelou), ktorá Vás natrvalo zbaví okuliarov. Cena závisí od typu vybranej šošovky na základe precízneho vstupného vyšetrenia.

2018-08-13 11:09:37 - otázka od: Ľubica Vaceková Dobrý deň, mám 54 rokov a nosím okuliare na čítanie 2,5 dioptrií a do diaľky 1 a 0,75 je možne to operáciou opraviť, aby som nenosila okuliare? Ďakujem Dobrý deň Ľubica, okuliarov Vás dokáže zbaviť vnútroočná operácia PRELEX. Dôležité však je podstúpiť precízne vstupné vyšetrenie.

2018-08-13 11:28:05 - otázka od: Božka Pred 2-oma rokmi som bola na vyšetrení. Zistený šedý zákal vysokého stupňa (okuliare 3,5 do blízka). Pre pracovnú zaneprázdnenosť som sa na operáciu nedostala, nedalo sa. Aké predoperačné vyšetrenia potrebujem a ako sa dá čo najrýchlejšie operácia urobiť. Viažu ma daňové termíny a nechcela by som prísť o klientov a skončiť. Nedajú sa tie predoperačné vyšetrenia urobiť na Vašej klinike, aby ich nemusel človek absolvovať po nemocniciach? Dobrý deň Božka, stačí kontaktovať naše koordinátorky (telefonicky alebo e-mailom) a radi Vás objednajú na vyhovujúci termín. Pre vyšetrenie v našom zariadení nepotrebujete doporučenie od iného lekára.

2018-08-13 11:30:14 - otázka od: Renata Dekanova Do akeho veku je vhodne podstupit operaciu oci? Mamina ma 64 rokov, ziadnu zavaznu ocnu chybu.. ma slaby zrak vplyvom veku. Dobrý deň Renáta, operáciu očí je možné podstúpiť v akomkoľvek veku. Len samotný vek a tiež diagnóza určujú aký typ operačnej metódy pacient podstúpi. Vo vašom prípade by bola riešením vnútroočná operácia s výmenou vnútroočnej šošovky, ktorá Vám odstráni okuliare a zaručí skvelý zrak. Všetko však závisí od výsledkov vyšetrenie, ktoré je potrebné absolvovať ako prvé.

2018-08-13 11:32:05 - otázka od: vladimir Dobrý večer mám problém so zrakom na krátko (čítanie) a pri zníženej viditeľnosti, šlo by to odstrániť a čo by to stálo. S pozdravom Vlado Bodnár Dobrý deň Vladimír, vieme odstrániť aj dioptrie na čítanie. Všetko však závisí od kompletnej diagnostiky a výsledkov vstupného vyšetrenia, ktoré by bolo potrebné, aby ste absolvovali. Od toho sa následne závisí aj cena zákroku.

2018-08-13 11:34:47 - otázka od: KP Je mozne operovat pacienta 55 rokov ak ma -3 a + 1 okuliare na obidvoch ociach ? S akou percent. uspesnostou ? Ak ano, je to mozne obe oci sucasne? Dobrý deň, riešením by mohla byť vnútroočná operácia PRELEX - výmena vnútroočnej šošovky. Dôležité je podstúpiť kvalitné a precízne vstupné vyšetrenie, ktoré je podkladom úspešnej operácie a zaručuje požadovaný výsledok videnia. Pri tomto tejto operačnej metóde sa operácia očí vykonáva s odstupom niekoľkých dní, zvyčajne týždeň.

2018-08-13 09:55:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia