Riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová bola online: Pýtali ste sa na všetko o pomoci pri ochorení!

Zdroj: red
2018-07-17 09:50:00

Ste onkologický pacient? Alebo trpí rakovinou váš člen rodiny? Pýtali ste sa na všetko o pomoci pri ochorení výkonnej riaditeľky OZ Liga proti rakovine Ing. Evy Kováčovej, ktorá bola online v utorok 17. júla 2018 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Máme pred ňou rešpekt a veľký strach. Keď sa objaví, dokáže kompletne zmeniť náš život. Stačí, aby si rakovina "vybrala" niekoho z našej rodiny a hneď s nami zamáva.

Liga proti rakovine denne pomáha onkologickým pacientom, ich rodinám i blízkym. Ak hľadáte pomoc od odborníkov, môžete sa obrátiť na ich Onkoporadňu, či Sieť psychológov. Ak chcete žiť aktívne, k dispozícii sú Centrá pomoci a LPR zabezpečuje Relaxačné pobyty, Rodinné pobyty, Detské tábory, výlety, či Onkolympiádu. Liga poskytuje tiež ubytovacie zariadenie, jednorázový príspevok, či parochne prostredníctvom vlastného projektu Vystrihaj sa Slovensko.

O riaditeľke

Vo veku 35 rokov začala Ing. Eva kováčová študovať marketing na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. Počas štúdia pôsobila v známej slovenskej advokátskej firme a práve v nej začala v roku 1997 organizovať benefičné koncerty pre Ligu proti rakovine, ktorých výrazný finančný efekt umožnil rozšírenie programov tejto neziskovej organizácie. Viedol tiež k ponuke práce v LPR na pozíciu výkonnej riaditeľky, ktorú vykonáva od roku 2002 i v súčasnosti.

Jej úlohou je riadiť aktivity a programy v Lige proti rakovine tak, aby boli užitočné a prínosné pre onkologických pacientov, ich rodiny a tiež pre široku verejnosť. Stála pri zrode a vybudovaní troch Centier pomoci Ligy proti rakovine, zriadení „náhradných domovov“ pre rodičov hospitalizovaných detských  onkologických pacientov, či zriadení psychologickej poradenskej siete na Slovensku. 


Online rozhovor

2018-07-17 10:02:33 - otázka od: slavka u vas v lige sa usporaduvaju nejake kurzy?-co tam potrebujem aby som mohla prist? Dobry den Slavka. Ano, v Centrach pomoci Ligy proti rakovine organizujeme pravidelne siroke spektrum programov a rozne kurzy ku nim patria. Ide o kurzy jazykove, kreativne, pohybove - pilates, joga, nordic walking. Verim, ze kazdy navstevnik si moze vybrat:) Programy centier je mozne najst na nasom webe, pripadne si poziadat o ich zaslanie mailom. Vsetky info najdete na www.lpr.sk. Aby ste sa mohli stat navstevnickou kurzov, zaregistrujete sa u nas v niektorom z Centier, kolegyne Vam vydaju clensku karticku navstevnika a poinformuju Vas, co treba priniest (ide o potvrdenie od osetrujuceho onkologa...). Verim, ze ak nas navstivite, vyberiete si zo sirokej ponuky programov:) Krasny den Vam prajem.

2018-07-17 10:05:13 - otázka od: Eva Dobrý den prajem, jedná sa o moju 18ročnu dcéru. Obvodna lekarka jej spravila odbery krvi a vysledky sú pozitívne,,anti chlamydia igr- 11.700, asi pred rokom mala chlamydie a bola preliečená antibiotikami. Chcem sa spytať ako dalej postupovať, ak už dlhší čas ma problemy aj s tenkym črevom a bolesti v klboch. Môžu toto všetko suvisieť s chlamydiami? Dobry den prajem. Vasa otazka nespada do mojej kompetencie. Ide o medicinsku otazku, v kt. Vas najlepsie zorientuje na odporucanie obvodnej lekarky odborny lekar. Verim, ze sa stretnete s dobrym odbornikom, kt. Vam kompetentne odpovie. Pekny den.

2018-07-17 10:07:20 - otázka od: Maria Zdravim, chcem sa spýtať môj manžel dostal minulý rok rakovinu Hockov syndróm v apríli tohto roku bol v NOU v Bratislave na rádioterapii a od toho času nič neberie moja otázka je že kedy bude mať nárok na kúpele ďakujem za odpoveď s pozdravom manželka Mária Zatkova Dobry den prajem, pani Maria. S Vasou otazkou Vam poradia nasi odbornici v bezplatnej Onkoporadni - konkretne socialni poradcovia. Rozpis sluzieb v Onkoporadni najdete na www.lpr.sk/onkoporadna. Najblizsie si mozete zavolat na 0800 11 88 11 dnes medzi 19-20, kedy ma "sluzbu" JUDr. Sarlinova, pripadne potom este v tomto tyzdni su tam dalsi traja socialni poradcovia, ktori Vas v tejto otazke zorientuju. Verim, ze odpoved bude pozitivna:)

2018-07-17 10:09:52 - otázka od: Sona Dobry den..prosim ake vsetky zbierky robi liga okrem dna narcisov?? Dobry den Sona, LPR robi jedinu verejnu zbierku a tou je Den narcisov. Ak sa niekto rozhodne podporit nas v ramci svojich internych zamestnaneckych dobrovolnych prispevkov, radi prijmeme takuto podporu, avsak my robime len tuto jedinu verejnu zbierku. Dakujeme za otazku, pretoze ludia castokrat pocuju o mnohych zbierkach na onkologiu, tieto sa vsak nespajaju s Ligou proti rakovine a treba sa dotazovat zbierajucich subjektov pre koho a na co zbieraju. Pekny den prajem.

2018-07-17 10:13:04 - otázka od: Anna Slivkova Dobrý deň som onkológia pacienta po absolvovaní chemoterapie a ožarovaní pre sústavnú bolesť chrbtice som absolvovala 2 krát magnetickú rezonanciu po mesiaci s výsledkom že nevedia jednoznačne potvrdiť ani vylúčiť metastázy medzi 7-8 stavom. Doporucuju vyšetrenie 5CT ktoré mi ale na onkológii odmietli že to nepotrebujem chcela by som vedieť mám alebo nemám nárok na vyšetrenie alebo pre našu spoločnosť uz nezaujímavá ďakuje m a krásny deň Dobry den prajem, Anka. Prosim, konzultujte tuto otazku s niektorym z nasich odbornikov (radiolog, prip. klinicky onkologi) v nasej Onkoporadni. Bezplatne tel. cislo je 0800 11 88 11, rozpisy sluzieb najdete na stranke: www.lpr.sk/onkoporadna, prip. napiste tuto otazku na mail: poradna@lpr.sk, zasleme ju na zodpovedanie niektoremu z nasich odbornikov a mailom Vam posleme odpoved. Zelam Vam tu najlepsiu zdravotnu starostlivost ustiacu do skoreho vyliecenia.

2018-07-17 10:17:53 - otázka od: Anna Sme obaja s manzelom onkologicki pacienti : ja /67 r/ chodim na kontroly po štvrtom roku uz len polrocne, ale manzel /68r/ je po operacii hrubeho creva presne pred dvoma rokmi v podstate non-stop na chemo alebo bioterapii. Kedze v nasej okresnnej nemocnici zrusili onkologicku ambulanciu uz davno /tam sa ambulantne podavala chemo a bioterapia/, teraz na kazde osetrenie, hospitalizaciu aj vsetky kontroly chodi do krajskej nemocnice, Za tie roky sme na lieky, liecbu a spotrebu benzinu minuli uz vsetky uspory a liecba stale dalej pokracuje. Nie je mozne z casoveho hladiska vyuzit sanitku alebo iny sposob dopravy. Preco neexistuje nejaky prispevok prave na dopravu autom? Je to zakazdym viac ako 70 km a je to aj 2-3krat do tyzdna. Nase dochodky uz tuto zataz nezvladaju. Poradite nam???? Dakujem! Dobry den prajem, pani Anna. Aktualne doslo k nejakym zmenam v zakone, riesacom tuto otazku. Prosim, zavolajte niektoremu z nasich socialnych pracovnikov v Onkoporadni - telefonat je bezplatny - 0800 11 88 11. Rozpisy sluzieb najdete na www.lpr.sk/onkoporadna. Ak nahodou nemate pristup na internet, mozete volat zajtra p. Molnarovu medzi 15-17,00, vo stvrtok p. Zvolanka medzi 15-18,00 prip. v piatok p. Ondriskovu medzi 15-17,00. Vsetko su to ludia, orietnujuci sa v zakone a urcite Vam kompetentne poradia. Zaroven Vam mozem odporucit, ak ste sa v dôsledku ochorenia ocitli v narocnej socialnej situacii, aby ste si ku nam poslali ziadost o jednorazovy fin. prispevok, kt. Vam moze trosku situaciu ulahcit. Zavolajte si na: 02/5292 1735 - kolegovia Vas poinformuju, co ku tomu potrebujete. Prajem vam obom vela energie a sily na zvladanie ochorenia.

2018-07-17 10:19:54 - otázka od: MAJA dobrý deň, kolko sa platí za tabor pre deti s rakovinou od vas?dakujem Dobry den Majka, z vynosu Dna narcisov prispievame na organizovanie taborov pre deti s onkologickym ochorenim, kt. organizuje Klub detskej nadeje, nepretrzite kazdym rokom uz takmer 20 rokov. Tr sme prispeli sumou 12.000 EUR na niekolko turnusov. Deti resp. rodicia za tento tabor neplatia, kedze cely pobyt je hradeny prave z nasho daru. Ak mate dalsie otazky na tento konkretny tabor, kontaktujte prosim KDN - Klub detskej nadeje. Pekny den prajem.

2018-07-17 10:23:10 - otázka od: bicak frantisek dobry den.preco tak dlho trva schvalovanie lieku pre pacienta.7tyzdnov.rakovina pluc.dakujem pekne Dobry den prajem, pan Frantisek. Je mi luto, ze na tuto otazku Vam neviem dat uspokojivu odpoved. Je to otazka na kompetentnych, kt. liecbu schvaluju, tzn. na zdravotne poistovne. V ramci nasich moznosti pomahame pacientom, kt. bola liecba zamietnuta, napisat odvolanie a poradit im prostrednictvom nasich odbornikov v Onkoporadni nielen v tejto, ale i v mnohych dalsich otazkach. Ak by ste mali nieco konkretne, pokojne sa obratte so svojou otazkou na ludi v Onkoporadni prip. napiste mail na : poradna@lpr.sk. Pekny den prajem.

2018-07-17 10:30:21 - otázka od: Noro Dobrý den pani Kovacova, ako mozu ligu vyuzit bohati ludia?potrebuju ju? Dobry den prajem, mily Noro. Vasa otazka je z tych, nad ktorymi som sa prvoplanovo zamyslela. Ale vzhladom k dlhorocnej praci v LPR som si uvedomila, ze v chorobe, akou je rakovina, nie je mozne rozlisovat bohatstvo a chudobu. Aspon my to vnimame bez rozdielu. Clovek, kt. takuto chorobu diagnostikuju, citi obavy, strach, bezmocnost rovnako bez ohladu na socialny status. Hovori sa, ze chorobu si mozu "dovolit" len bohati... Z nasho uhla pohladu sme toto naozaj nikdy nebrali do uvahy a ku vsetkym ludom, kt. sa na nas v narocnom zivotnom obdobi obratili, sme pristupovali rovnako:) Tzn, neskumame, v akej majetkovej situacii je onkologicky pacient a nevylucujem pomoc pre neho v ziadnom pripade. Ten, kt. ma socialne problemy navyse, tomu vsak mozeme pomoct jednorazovou financnou vypomocou, aby sa trochu jeho bremeno znizilo. Verim, ze ludia budu posudzovat chorobu ako nieco, co si nikto z nas nevybera a nezela a nebudeme z pomoci vylucovat nikoho. Zelam Vam pekny den a pevne zdravie:)

2018-07-17 10:33:53 - otázka od: Jana Minaju sa nam peniaze a liecba je draha..nemame blizkych co by nam pomohli..co dalej? Dobry den prajem, Janka. Chapeme, co choroba so sebou prinasa. Socialna neistota i nedostatok zdrojov je jednym z jej dosledkov. Obratte sa s Vasim konkretnym pripadom na nasu poradnu: poradna@lpr.sk, popiste svoju situaciu, spojime sa a zvazime moznosti pomoci, vyhodnotime spolocne, co vas najviac trapi... Verim, ze najdeme nejaku formu pomoci, kt. pre vas uzitocna. Vsetko dobre prajem i v tejto narocnej situacii.

2018-07-17 10:40:07 - otázka od: Renata Zdravim..ako presne moze vyuzit ligu niekto komu prave diagnostikovali rakovinu?..zalezi nejako aj na veku? dakujem za odpoved a prajem prijemne straveny den Dobry den prajem, Renatka. V prvom rada - na veku ani na onkologickej diagnoze nezalezi... Kazdy pripad je specificky a potrebuje nieco ine, zaroven vsak su i veci, kt. su uzitocne pre kazdeho. Niekto sa potrebuje poradit ku diagnoze, niekto uvita moznost navstevovat nase programy v Centrach pomoci a zoznamit sa s ludmi s podobnym osudom (ak byva v meste, kde taketo centrum funguje, prip. odporucime nase pobocky v ramci Slovenska). Urcite velmi vhodne je spojit sa so psychologom a prebrat svoju situaciu s nim. Psychologov mame k dispozicii napriec Slovenskom 24 v roznych mestach, da sa s nimi dohodnut telefonicke ci osobne poradenstvo a konzultacie i pre rodinnych prislusnikov. Pacientom velmi pomahaju nase relaxacne tyzdnovky ci rodinna tyzdnovka pre rodiny s detmi... Je mnoho moznosti. Tak isto odporucam, ak mate moznost osobne sa zastavit v BA, MT, KE - poinformovat sa a zistit, co by Vam najviac vyhovovalo, prip. napisat mail na: poradna@lpr.sk svoj pripad a uvidime, ako sa da pomoct. Zelam vela sily na zvladanie ochorenia. Ak nie ste pacient Vy sama, ale niekto v rodine, urcite je velmi dobre poradit sa prave so spominanymi psychologmi na temu "komunikacia s onkologickym pacientom".

2018-07-17 10:42:10 - otázka od: jana Mate pre onko pacientov fizioterapeuta?za akých podmienok ked tak? Dobry den Janka. Ano, v kazdom z centier pomoci (BA, KE, MT) mame k dispozicii sluzby fyzioterapeuta. Na www.lpr.sk najdete kontakty na centra, informujte sa o detailoch. Tieto sluzby FY su plne hradene Ligou, tj pre pacienta bezplatne. "Podmienkou" je, ze ide o onkologickeho pacienta a ze mu taketo sluzby odobri osetrujuci onkolog. Vsetko dobre a pekny den prajem.

2018-07-17 10:45:39 - otázka od: gerbera Dobrý deň. Chcem iba zaželať všetkým onkopacientom, aby mali lieky finančne, aj fyzicky dostupné, a v rámci možností nech sú dlho so svojimi milujúcimi. Dobry den prajem. Vdaka za toto zelanie, ku ktoremu sa mozeme len pripojit:) A zaroven povedat, ze v ramci nasich moznosti budeme nadalej poskytovat sluzby a organizovat programy, kt. pomozu onkologickym pacientom prejst ochorenim, zvladnut ho a co najskor sa zaradit do zivota pred chorobou. Zaroven by som rada vyuzila tuto moznost na podakovanie vsetkym, ktori LPR akokolvek podporuju. Vazime si to, uvedomujeme a nadalej budeme robit svoju pracu najlepsie, ako dokazeme - tesi nas vasa dovera, ktoru nam ludia na Slovensku svojou podporou prejavuju uz 28 rokov.

2018-07-17 10:46:26 - otázka od: Soňa Dobrý deň, chcem sa opýtať na bazalióm, minulý rok mi ho odstránili na tvári a neviem či je správne používať OF 50 od marca do októbra, nikdy som sa neslnila v čase obeda vždy som vyhľadávala tieň, ďakujem a prajem veľa úspechov. Dobry den prajem, Sona. Toto je otazka na odbornika, prosim, vyhladajte si onkologa v Onkoporadni na nasom webe, prip. poslite otazku mailom na: poradna@lpr.sk

2018-07-17 10:48:57 - otázka od: Elena Áčová Môj brat je onkologický chorý, má rakovinu hrtana s metastázami, nemôže príjimať potravu cez ústa, má zavedený PEG. Má nárok na predpis Nutrison a gázové štvorce, ktorých minie veľa? Prosím ak áno kto mu to môže predpísať, nemá mi kto poradiť, on žije s 91 ročnou matkou. Ďakujem za odpoveď Dobry den Elenka, prosim, tiez sa s touto otazkou obratte na niektoreho zo specialistov v Onkoporadni: 0800 11 88 11 - vid rozpis na www.lpr.sk/onkoporadna, prip. poradna@lpr.sk. (Skuste p. Ondriskovu al. MOlnarovu. p. Molnarova je k dispozicii zajtra medzi 15-17, p. Ondriskova v piatok medzi 15-17). Vsetko dobre prajem.

2018-07-17 10:51:39 - otázka od: Maja Dobrý deň, moja mamina a aj jej sestra zomreli na onkologické ochorenie. Chcela by som sa spýtať, či v takomto prípade nemám nárok na kontrolu markerov - onkomarkerov u onkológa ako prevenciu proti rakovine? Ďakujem a prajem pekný deň. Mila Majka, spojte sa s s p. Gajdosom (geneticke poradenstvo) v nasej Onkoporadni. Pozrite si, kedy je k dispozicii na www.lpr.sk/onkoporadna. Sluzbu mal dnes rano, tak predpokladam, ze opat bude k dispozicii bud tyzden v utorok, ale prosim, usledujte si to:) Vsetko dobre, verim, ze ste uplne v poriadku:)

2018-07-17 10:53:32 - otázka od: Monika Dobry den prosim vas kde sa stretavate? Mate nejake centrum aj v Trencine? Dakujem Dobry den prajem, Monika. Konkretne v Trencine nie. Mame pobocku v Piestanoch, pozrite si na webe kontakt a ak Vam vyhovuju i Piestany, spojte sa s nimi. Ak nie, tak do buduceho roka sledujte nas web a pridajte sa na relaxacnu tyzdnovku, mozno stretnete niekoho z Trencina, myslim, ze tr sme prave na pobyta v Trenc. Tepliciach mali ludi i z Trencina:) Pekny den prajem...

2018-07-17 10:57:21 - otázka od: Rska Aky je vas osobny nazor na alternativne liecby v onkologickych pripadoch? Dobry den prajem. Naozaj to berte ako moj osobny nazor a nie stanovisko LPR. Ak by som osobne mala toto ochorenie, pravdepodobne by som tiez skusila vsetko, co by davalo nadej a mohlo by pomoct porazit chorobu. Avsak neriesila by som vylucne len alternativnu liecbu, pretoze si vazim a uznavam nasich lekarov a povazujem ich za rovnako dobrych odbornikov, ako su aj v zahranici. V ramci moznosti by to bola zrejme klasicka liecba v kombinacii s overenymi odporucaniami inych ludi, ktori prechadzali podobnou situaciou. Prajem prijemny den a vela zdravia:)

2018-07-17 10:59:45 - otázka od: Marek Dobry den. Rad by som sa opytal aky mate nazor na ludovych liecitelov. Poznam totiz konkretne jedneho ktory uz x ludom pomohol pomocou byliniek sa dostat z rakoviny. Dakujem za odpoved. Rakovina je velmi vazne zivot ohrozujuce ochorenie a nepriklanam sa k nazoru, ze je mozne vyliecit ju "len" formou byliniek. Mozu byt pouzite ako doplnkove, ale zrejme nenahradia potrebnu klasicku liecbu. Je to vec nazoru a rozhodnutie kazdeho cloveka, kedze ide o jeho zdravie a zivot. Pekny den a pevne zdravie prajem.

2018-07-17 09:50:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia