Stomatológ Dr. Libor Michna, MSc. bol online: Pýtali ste sa na všetko o bolestiach zubov!

Zdroj: red
2018-06-05 09:50:00

Radosť zo zaslúženého oddychu na pláži v obľúbenej destinácii môžu značne prekaziť neznesiteľné bolesti zuba. Ako tomu predísť? Pýtali ste sa stomatológa Dr. Libora Michna, MSc., ktorý na vaše otázky odpovedal online v utorok 5. júna 2018 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Kaz dáva vždy o sebe vedieť v najmenej vhodnej situácii. Bezsenným nociam sa však dá predísť. Stačí myslieť na prevenciu a pred odchodom navštíviť zubára, ktorý dokáže zubný kaz odhaliť skôr. A tiež aj ďalšie problémy.

Pred dovolenkou bývajú problematické aj odhalené zubné krčky. Horúce obdobie, počas ktorého častejšie konzumujeme jedlá a nápoje sa môže podpísať pod stavom zubnej skloviny. Oslabujú ju citronády, čerstvé šťavy alebo obľúbené smoothie.

O lekárovi

Štúdium stomatológie absolvoval Dr. Libor Michna, MSc. na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Dodatočné vzdelanie v odbore implantológie a liečby parodontitídy získal na UCLAN University Preston vo Veľkej Británii a Goethe University vo Frankfurte, v Nemecku. Neustále sa zúčastňuje stáží po celom svete, a to v USA, Veľkej Británii, Írsku, Brazílii, Taliansku, Francúzsku, Nemecku, a pod. Založil stomatologickú kliniku ArtDentistic.

Viac o opatreniach pre zdravie vášho chrupu počas dovolenky vám v online rozhovore prezradí odborník Dr. Libor Michna, MSc. Pýtajte sa!


Online rozhovor

2018-06-05 10:03:07 - otázka od: Daniel Dobrý deň, je známe že Helikobakter pylori prežíva aj v zubnom povlaku a má ho 80 percent populácie a antibiotiká ho nevyhubia. Mám 2 otázky: 1) či sa zubné vŕtačky nejako dezinfikujú, či nie je možné sa nakaziť prostredníctvom zubnej vŕtačky, keď pacient predo mnou mal Helikobaktera. 2) môže Helikobakter spôsobiť v ústach nejaké zmeny? napr. ústup ďasna a pod. Ďakujem. PS: my tú potvoru časom vyhubíme, ak ona nevyhubí nás :-) Dobrý deň, násadce sa musia po každom použití sterilizovať , čiže úplne zbaviť baktérií v autokláve. Čiže ak to váš zubár robí, tak prenos nehrozí. Helicobacter nespôsobuje v ústach žiadne zmeny.

2018-06-05 10:06:22 - otázka od: Miriam Dobrý deň. Prosím Vás chcela by som vedieť či dentálna hygiena je vhodná pre všetkých alebo aj nie. Súvisí dentálna hygiena ja s trvanlivosťou blomby? Ak nemám zubný kameň potrebujem dentálnu hygienu? Robí sa aj čiastková medzizubná alebo si medzizubné priestori dokážem ačistiť aj sama? Ďakuje pekný deň Dobrý deň. Určite je dentálna hygiena vhodná pre každého. Dokonca si dovolíme povedať, že priam nutná. S trvanlivosťou plomby nesúvisí. Dentálna hygiena nesúvisí len s kameňom, ale je efektívnou prevenciou zubného kazu a ďalších zápalových ochorení v ústnej dutine. Profesionálne čistenie medzizubných priestorov je súčasťou dentálnej hygieny, ale priestory by sme si mali všetci čistiť aj sami doma, a to na základe inštruktáže zubára, príp. dentálneho hygienika.

2018-06-05 10:09:26 - otázka od: Jiri Kulmon Zdravim Vas pan doktor.Moja otazka by smerovala k liecbe parodontitidy.Mam 55 rokov a uz dlhsiu dobu cca.5-6 ma trapi problem okolo krvacania dasien,zapalu dasien,ustupu dasien,kyvania urcitych partii zubov v zuboradi.Mam uz aj snimatelne protezky.Obavam sa vsak o tie zuby,o ktore je snmatelna zub.nahrada tzv.ukotvena.V poslednom case tiez mi krvacaju dasna na tych zuboch,sem-tam sa objavi bolest citliva,hlavne na studene.Prosim Vas o radu,ako a hlavne cim zvysit starostlivost,popripadne Vasa dobra skusenost na tento moj problem.Dakujem za odpoved.S pozdravom Kulmon Príjemný deň. Vo vašom prípade vám odporúčam absolvovať parodontologické vyšetrenie, na základe ktorého sa stanoví liečba. Parodontóza sa sama nevylieči. Ďasná by nemali krvácať. Snímateľné protézy môžu stav ešte zhoršovať. Pokojne sa obráťte na našu kliniku, keďže sa špecializujeme i na liečbu parodontitídy.

2018-06-05 10:15:07 - otázka od: Dara Dobrý deň prajem. Ja by som sa chcela opýtať: Mám urobené predné horné porcelánové zuby. Sú to asi dva roky. Zaujíma ma, keď budú musieť ísť dole, ako to zistím? A keď už teda aj pôjdu dole, tak aj s mojimi? Pretože ich mám na vlastných zuboch. A druha otázka je, ak by som si chcela neskôr dať urobiť implantáty (hlavne vpredu) moje ďasná sa upravia podľa zubov? Nebudú zdeformované, alebo zničené? Vôbec si to neviem predstaviť, pretože poznám veľa ľudí, ktorí majú takéto zúbky a majú to úplne krásne. Taktiež pod ďasná sa už nedostanú kusocky z jedál a pod.? Možno to ale všetko záleží na odborníkovi, ktorý toto bude vykonávať, ale predsa. Budem vďačná za odpoved a veľmi pekne ďakujem. Dobrý deň. Dva roky je relatívne krátka doba na to, aby ste museli porcelánové zuby meniť. Ak nemáte problém s estetikou, prípadne nie sú ďasná zapálené a zuby pod korunkami sú zdravé, výmena nie je nutná. Ak sa korunky kazia, prípadne nevyhovujú po estetickej stránke, je vhodné vyhľadať špecialistu. Výmena je jednoduchá a implantáty sú indikované len v prípade výrazného zápalu.

2018-06-05 10:22:49 - otázka od: Viola Dobry den, ako je mozne, ze spickove RTG,3D ci CT nezobrazili mrtve zuby? Ani stvrty spickovy stomatolog so spickovym zariadenim ho pomocou techniky nevidel (sestka dole). Az zub otvoril, povedal mi, ze je mŕtvy.(???). V septembri 2017 mi teda urobil extirpaciu zubnej drene a docasnu vypln. Kym som prisla na kontrolu v novembi 2017, dasno okolo inkriminovaneho zuba opat bolestivo napuchlo. Stomatolog vylucil, ze je to zo sestky, hoci ta bolela. Otvoril sedmicku vedla - vraj mrtvy zub. (???). Tiez extirpacia zubnje drene. Nasledne v decembri opakujuci sa bolestivy opuch dasna, vysoke teploty, ktore sa nedali zrazit ziadnymi antipyretikami. Klesli az po opuchu dasna. Na kontrole v januari 2018 spickovy stomatolog vylucitl, ze by to malo suvis so zubmi.Obvodny lekar vsak ani roznymi vysetreniami vratane diferencialnej giagnostiky nic nezistil. Dalsi termin, ktory som mala mat v januari 2018, zrusili, udajne pan doktor velmi ochorel. 10.maja 2018 som si dovolila napisat prosbu, dokedy este asi bude chory, lebo ja si uz necitim pol hlavy. Dostala som dva terminy - 24.aprila 2018, ktory uz ale bol, a 31.7.2018. Na upozornenie a prosbu o upravu terminov nereagovali. Pytam sa, je normnalny, resp. profesionalny takyto postup??? Chapem, ze hned na druhy den - 11. maja ma nemusel objednat, ale v kratkom case sa aspon mal pozriet na to, co sa v puse za 5 mesiacov udialo a podla toho dat termin najblizsieho osetrenia. U toho stomatologa som uz nechala bezvysledne vyse 800 eur. Laicky dedukujem, ze mne sa stale mnozia v zube bakterie, dostavaju sa do krvneho obehu a tie vyvolavaju nezvladnutelne teploty az po zdecimovanie celeho organizmu. Pytam sa, odrazu nie su nebezpecne mrtve zuby? Stacilo za ne vyinkasovat nemale peniaze a viac sa o nic nestarat??? Je normalne, aby sa riesil jeden zub takmer rok? Cely zivot som chodila pravidelne na preventivne stomatologicke prehliadky, aj vtedy, kym to nebolo v zakone. Po poslednej preventivnej prehliadke v novembri 2016 mi zaciatkom roku 2017 novy stomatolog zistil vraj 8 kazov. Bola odflaknuta prevencia, alebo novy pan doktor si potreboval naplnit len vrecko? Ako mozem efektivne riesit vzniknutu situaciu, kedze k tomu "spickovemu" stomatologovi som stratila absolutnu ludsku aj profesijnu doveru? Ma zmysel ist k piatemu stomatologovi bez akejkolvek zaruky??? Dobrý deň. Mŕtvy zub sa diagnostikuje na základe klinického vyšetrenia. RTG, CT a 3D sú doplnkové vyšetrenia, ktoré slúžia lekárovi na posúdenie rozsahu zápalu. Pretože mŕtvy zub znamená vždy zápal. Ten môže byť agresívny a prejaví sa na RTG a CT ako nález okolo zuba, ale tak isto ak zub odumrie pomaly, na RTG nie je nič vidieť. Kvalitné ošetrenie mŕtveho zuba je veľmi nákladné, ale ide o jeho záchranu. Dôležité je dôverovať vášmu zubárovi, keďže ide o liečbu, výsledok ktorej nemusí vždy zodpovedať našim očakávaniam, nakoľko sa lieči zápal, na ktorý sa v minulosti aj umieralo.

2018-06-05 10:28:17 - otázka od: Katarina Dobry den, prosim Vas chcem sa opytat ci postup mojej zibarky bol spravny...Bola som na preventivnu prehliadku a zub sedmicka dole bola plombovana pred niekolkymi rokmi. Tak mi povedala, ze ta plomba je uz stara ze ju vymeni....s tym ze ma zub nebolel ani nic....tak mi tu plombu vymenila...zub ma zacal strasne boliet tak mi ho o tyzden umrtvila vytiahla mi z neho nerv dala mi vlozku....a teraz mam uz cca 3 mesiac vlozku v zube menenu kazdy mesiac a zub ma stale boli....rozmyslam nad zmenou lekarky ....tak by ma zaujimal vas nazor ...vopred dakujem za odpoved Katka Dobrý deň. Preventívne prehliadky sú indikované práve na to, aby sa včas našiel problém. Vo vašom prípade zubárka indikovala výmenu plomby. Nikdy sa nekazí plomba, ale zub. Kaz mohol postúpiť tak hlboko, že zasiahol nerv, a tak bola nutná liečba koreňového systému. Liečiť ho však tri mesiace je otázne.

2018-06-05 10:30:29 - otázka od: Marian Važ pan doktor mam problem v ustnej dutine a to taky ze sa mi posuva dasno na dol na obidvoch stranach uz my je aj vidiet koren zuba a rozširuje sa my to najdalej a mam tam aj zapal a mam neprijemny zapch ust a mam dost citlive poradte my co stym mam robit dakujem za vašu odpoved. Dobrý deň. Na základe opisu vašich problémov môže ísť o parodontitídu. Odporúčam vám navštíviť parodontológa alebo zubára. Prípadne kontaktujte aj našu kliniku, na ktorej sa špecializujeme i na liečbu parodontitídy.

2018-06-05 10:32:01 - otázka od: Karina Dobrý deň chcela by som sa spýtať roby sa mi hnisavy vacok na dasne už mesiac pol dňa ho mám a potom mi zmizne môže to byť s toho že pred 4 mesiacmi mi zubár rozvrtal zub a mala som ísť na blombu a neisla som lebo veľmi sa bojím a som momentálne na PN zo zvýšením tepu a bola som na vyšetrení srdca a mám všetko v poriadku a mi povedala MUDr že to môže byť zo zubov Príjemný deň. Môže ísť o zápal v zube, preto odporúčam navštíviť zubára, nakoľko si v opačnom prípade môžete spôsobiť vážne komplikácie.

2018-06-05 10:35:50 - otázka od: Mária P.dokt. opäť Vás poprosím, je možné pri osteopor.použiť implantát? Prečo v tomto prípade pri vyťahovaní implant. v prípade nutnosti sa hovorí " o masakri " ? Ďakujem pekne za odpoveď. Dobrý deň. Aj pri osteoporóze je možné použiť implantáty, ak sa dlhodobo neužívajú lieky zo skupiny bisfosfonáty. Nejde však o žiadny "masaker".

2018-06-05 10:39:11 - otázka od: Miroslav J Vraj sa zuby kazia len preto, že sa na nich prisaje akási baktéria z názovom ,, streptococcus mutans ,, Moja otázka znie : Ako sa jej zbaviť ? poznáme už niečo ? 1 antiobiotikum ? 2 probiotikum ? 3 Vakcína ? Závidím ľuďom čo poznám a nemajú ani v 40 rokoch ani jeden kaz. Mne zub vŕtali prvý krát keď som mal 7 rokov . Dodnes nechápem prečo. Dnes mám 50 r.Posledná oprava jedného zuba ma stála 400,- eur a mám ich teda ešte dosť. ďakujem za odpveď - Miro Dobrý deň. Áno, máte pravdu, kazivosť spôsobuje táto baktéria. Tá však žije len v pokazenom zube. Ak sú všetky zuby bez kazu, streptococcus mutans v ústach určite nemáte. Netreba na to žiadne lieky, stačí opraviť všetky zuby, dodržiavať dentálnu hygienu a riadiť sa ďalšími odporúčaniami stomatológa.

2018-06-05 10:41:21 - otázka od: Pali Bee Dobry den pan doktor. Potrebujem poradit, ale fakt seriozne. Ako sa zbavit paradentozy,a akym jedlam sa vyhnut aby ju nepodporovali. V Tv ide vela zarucenych veci na paradentozu v reklamch,no ucinnok je skoro nula. Dakujem za odpoved. Pavol Dobrý deň. V prvom rade je nutné vyhladať špecialistu na liečbu parodontitídy. Dá sa liečiť, ale nedá sa nedá sa úplne vyliečiť. Je možné ju stabilizovať a kontrolovať. Dôležité je však obrátiť sa na parodontológa.

2018-06-05 10:45:30 - otázka od: Mária K. Dobrý deň, chcela by som poprosiť o váš názor, absolvovala som v priebehu 10 rokov (mám 41 rokov) už 4x resekciu predných zubov 1 a 2, keďže zuby sú mŕtve a majú odlišnú farbu, mám záujem o estetickú stomatológiu, avšak každý lekár mi navrhne iné riešenie, ktoré je pre mňa mätúce a nedokážem sa rozhodnúť či sú vhodnejšie korunky, alebo len fazeta, nakoľko ide o predné zuby je to obtiažne, ako sa tento materiál udržiava a či splní ten účel, predovšetkým mi prekáža farba lebo predsa sú to predné zuby, podstatné pre mňa však je, aby zuby, korene a kanáliky boli zdravé a až potom sa chcem správne rozhodnúť ktorý typ estetiky si vybrať, rozhodnutie vždy nechávajú na pacienta, ale ako sa rozhodnúť, uprednostním odporučenie odborníka. Ďakujem a želám pekný deň. Pekný deň. To, že ste absolvovali resekciu štyrikrát za ostatných desať rokov nie je dobré. Zuby zrejme nebudú mať najlepšiu prognózu na to, aby sa zvolili nákladné estetické korunky alebo fazety. Keďže koreň je už veľmi oslabený a zrejme sa chirurgovi nedarí dostatočne kontrolovať zápal.

2018-06-05 10:47:34 - otázka od: Emília Turčanová Dobrý deň, prosím o informáciu, či je možné implantovať kompletný chrup aj v prípade, že podľa vyjadrenia obvodnej zubnej lekárky je na vsadenie hornej protézy málo kostnej hmoty. V prípade, že je možné aplikovať umelú kostnú hmotu, koľko približne takýto zásah stojí? Ďakujem a prajem všetko dobré. Turčanová Dobrý deň. Dnes existuje možnosť dobudovania kosti aj mäkkého tkaniva, ak je to potrebné. Zákrok nie je lacný, ale v prípade, ak sa rozhodnete pre implantát a chýba kosť, je nutný.

2018-06-05 10:52:52 - otázka od: Helga Dobry den,aku zivotnost ma porcelanova korunka a mostik? Dakujem Dobrý deň. Životnosť porcelánovej korunky v ústach závisí od starostlivosti a od kvality prevedenia. V ústach na ňu pôsobí niekoľko faktorov naraz - fyzikálne, chemické, mechanické a bilogické. Korunka vydrží dlho, niekedy desaťročie, dôežité je, aby vydržal aj zub pod ňou.

2018-06-05 10:56:20 - otázka od: Vlado Už pol roka mám rozvrtaný zub, vôbec nebolí, tak som ešte nikde nešiel, lebo mám problém a strach z trhania zubov... môžu ma napr. uspat? Ďakujem Dobrý deň. Mať tak dlho rozvŕtaný zub nie je dobré, aj keď nebolí. Privodiť si môžete vážne komplikácie. V dnešnej dobe existujú možnosti lokálneho umŕtvenia, ktoré účinkujú stopercente. Celková anestézia predstavuje vždy riziko a je finančne veľmi nákladná.

2018-06-05 10:58:22 - otázka od: Margita Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať koľko stojí jedna korunka.Taktiez aký je postup.Najprv by som prišla na konzultáciu ,čo vlastne sa mi dá urobiť a tento prvý stupeň cena.Urcite bude treba prvýkrát aj panoramatický snímok.Potom by som sa rozhodla a telefonicky by som sa objednala.Pochadzam z Tatier.Do 12 h.by som stihla prísť a poobede by som odcestovala späť.Inu casovu možnosť nemám.Dakujem za odpoveď.Margita Dobrý deň. V dnešnej dobe na našej klinike vieme zhotoviť korunku na počkanie. Estetickú, celokeramickú. Tá je na nerozonanie od okolitých zubov. Budeme radi, ak nás budete kontaktovať.

2018-06-05 11:01:50 - otázka od: Mária Šestáková Dobrý večer, pán dokt., mala som úraz pred niekoľkými rokmi, kde som prišla o prednú hornú jednotku, môj stomatol. mi obrúsil predné 3 zuby a nasadil mi porcel.most., po 12 r. mi tieto zuby odstránil, medzitým tým som si na kôstke zlomila 4 zub vľavo hore a nasadil mi živic.most., z ktorého sa mi odlomil 4 zub vpravo a povedal mi, že zub je veľmi obrúsený, preto mi do zuba navŕtal a osadil čapík, pre bolesť čapík odstránil a momentál.čakám 3-týž., dokedy by mi mala bolesť prejsť. Mňa to ale stále bolí. Po osadení most. mi začali modravieť 3-zub vľavo a 3-zub vpravo. Platia som za mostík a platila som aj za oba úkony i keď si myslím, že to mali byť v záruke mostíka. P.dokt., prosím, je možné mať živic.most. pozostávajúcich z 10 koruniek na mojich 4 obrúsených zubov? A ako postupovať s navŕtanou (bolestivou) 4 vpravo? A ako dlho vydrží živ.most. a pod ním opravené (modré) zuby? Ďakujem pekne za odoveď. Dobrý deň. Ak zubár indikuje extrakciu, pravdepodobne nie sú zuby v poriadku. Opätovné preliečenie koreňového systému už dávno zaplnených zubov s nálezom býva veľmi komplikované. Vyžaduje si erudovanosť a prácu pod mikroskopom. To poisťovňa neprepláca a úkon je finančne veľmi náročný, ale opäť zachraňujeme vlastné zuby. Dôležité je však vybrať si skutočného špecialistu.


Tagy:
zubár stomatológ Libor Michna

2018-06-05 09:50:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia