Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MUDr. Renáta Szépeová bola online: Pýtali ste sa na všetko o lepku!

(Zdroj: red)

Kde všade nájdeme lepok? Aký má vplyv na naše zdravie? Pýtali ste sa gastroenterologičky MUDr. Renaty Szépeovej, PhD. na všetko, čo sa týka lepku či iných oblastí, ktoré sa dotýkajú gastroenterológie. Odborníčka bola online v utorok 15. mája 2018 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk!


Intolerancia na lepok je v dnešnej dobe kontroverznou témou. Niektoré zdroje tvrdia, že je lepok bezpečný pre každého okrem celiatikov, iné zase argumentujú jeho škodlivosť pre väčšinu ľudí. Aká je pravda? Ako zistíme, že nám lepok nerobí dobre? Zistite odpovede v online rozhovore s MUDr. Renatou Szepeovou, PhD. Máj 2018 je mesiac bez lepku, o čom informuje webová stránka dobrebezlepku.sk.

O lekárke

MUDr. Renata Szépeová, PhD. je detskou gastroenterologičkou UNM Martin a námestníkom riaditeľa pre liečebno-preventívnu činnosť. Zároveň pôsobí ako primár detského oddelenia a odborný garant špecializačného odboru Pediatrická gastroenterológia, hepatológia a výživa na  JLF UK Martin. Je členkou pracovnej skupiny pre celiakiu na Slovensku, Kategorizačnej komisie pre dietetické potraviny MZ SR, European Crohn Colitis Club - ECCO a tiež Odbornej pracovnej skupiny pre tráviaci trakt a metabolizmus KK pre lieky MZ SR.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

15.05.2018 12:12 - otázka od Peter Vácha
Dobrý deň, ja sa lepku vyhýbam, uzdravil som sa za rok. Teraz manželka robí kváskový chlieb a tvrdí mi, že takto mi lepok prospeje a neublíži. Je to pravda? Ďakujeme za vašu odpoveď. Peter Vácha
Ak máte celiakiu nie je to pravda. Ak máte nejakú potravinovú intoleranciu môže to byť pravda.
15.05.2018 12:11 - otázka od Renáta
Dobrý deň, som celiatička 4 roky. Chcem sa opýtať, či náhodou neviete v rámci skupiny odborníkov gastroenterológov apelovať na dotknuté osoby, ktoré majú na starosti neustále preverovanie nášho zdravotného stavu kvôli stopnutiu príspevku na bzl stravu. Ak je celiakia nevyliečiteľná, nerozumiem, prečo musíme stále dokazovať, že ju máme. Zákon je aj tak na strane tých, ktorí stravu nedodržiavajú, čo je smutné. Ďakujem.
Už sme vrámci gastroenterologickej spoločnosti podnikli v tejto veci kroky k náprave.
15.05.2018 12:10 - otázka od Zdenka
Dobrý deň. Na pravidelných kontrolách na "gastre" mi lekár predpíše potraviny,opýta sa ako sa mám a to je všetko. Od diagnostiky celiakie(pred 7-rokmi) mi odbery krvi nerobil. A vlastne aj vtedy mi robil len "hadicu". Z krvi som mala výsledky z alergológie. Ako mám lekárovi povedať o odberoch krvi? Nebude to vyznieť, "že som veľmi múdra"? Ďakujem.
U pacientov s celiakiou je potrebné raz za čas kontrolovať krvné testy, či v tele nie je nejaký nedostatok . Kontrolná gastroskopia nie je potrebná. Ak máte s gastroenterológom nedobrú skúsenosť, obráťte sa na iného. Inak odber krvi by mohol robiť aj Váš obvodný lekár a boli by ste pod dobrou kontrolou. Takisto predpisovanie bezlepkových potravín môže na odporučenie gastroenterológa robiť aj obvodný lekár a odporúčanie teraz potrebujete len 1x ročne.
15.05.2018 12:06 - otázka od Zuzana
Dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať ako je to so stopami lepku pri prísnej bezlepkovej diéte, ktorú musím dodržiavať. Podľa vyjadrenia môjho lekára, tým, že sa mi potvrdilo slizničné poškodenie tenkého čreva nemôžem ani stopy lepku. Hrozí rozvoj T-lymfocytov v tenkom čreve (a teda rakovina). Mala som March 3C, veľmi vysoké hodnoty protilátok (85), signifikantnú intraepiteliálnu lymfocytózu zistenú z biopsie. Teraz som v remisii, March 0. Stopami lepku sa vnímajú bezlepkové výrobky s hodnotami do 20 mg/kg výrobku, to znamená je tu určité množstvo, len je normou akceptované. Týmto výrobkom sa mám podľa vyjadrenia svojho lekára vyhýbať, čo aj robím. Čo však so stopami lepku, ktoré sa môžu vyskytovať pri kontaminácii vo výrobe (na výrobku je vyhlásenie výrobcu - vtedy je to vraj do 50 mg/kg výrobku - podľa nariadenia 1169/2011) alebo pri varení v reštauráciach, ak sa celiatik rozhodne prijať pozvanie do reštaurácie. Najviac ma zaujíma, ako sa mám zariadiť, ak by som sa chcela z času na čas stravovať v reštaurácii, prijať pozvanie od niekoho a sľúbia mi bezlepkovú stravu? Aké to je vlastne množstvo? Je to množstvo, ktoré je viditeľné voľným okom? Kde je hranica pre určenie čo je bezpečnou stopou lepku a čo už nie? Je na to nejaká norma, štúdia? V príprave jedla môžu vzniknúť kontaminácie - napr. ak je súbežne pripravované bezlepkové jedlo s lepkovým, v tej istej kuchyni, s tým istým zariadením. Je to ešte bezpečné? Chápem, že nejde o stopy lepku v zmysle 20 mg/kg výrobku, ale o iné množstvo. Je možné, že sa tieto náhodné kontaminácie môžu v konečnom dôsledku vyrovnať potravine, ktorá obsahuje len stopy lepku? Ďakuje vopred za odpoveď!
Dobrý deň, za bezlepkové potraviny sa považujú potraviny s obsahom lepku do 20 mg/kg výrobku, tie ktoré majú do 100 mg/kg výrobku sú potraviny s nízkym obsahom lepku. Celiatici by mali jesť potraviny z prirodzene bezlepkových potravín, tedy tých čo neobsahujú pšenicu , jačmeň ani raž. Alebo majú konzumovať bezlepkové potraviny. Netreba však podliehať panike, všetci pacienti s celiakiou na takejto diéte profitujú. Rezistentná celiakia, nebodaj nádorové ochorenia čreva vznikajú u ľudí čo diétu vôbec nedodržujú. Stravovanie v reštauráciách dnes už je celkom možné, mnoho reštaurácií ponúka bezlepkovú stravu. Bezlepkové jedlo sa má pripravovať v samostatných nádobách, iné podmienky sa nevyžadujú. Máte zbytočné obavy.
15.05.2018 11:51 - otázka od Ing. Ľuboslava Urbanovičová Škrovinová
Pani doktorka, veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. Prajem Vám príjemný deň.
Aj ja Vám prajem všetko dobré.
15.05.2018 11:47 - otázka od Zdenka
Dobrý deň. 7 rokov mám potvrdenú celiakiu typu C-3,dodržiavam dietu. Ako často je potrebné robiť kontrolné vyšetrenia "hadicou", odbery krvi? Ďakujem.
Pravidelné kontroly u gastroenterológa by mali byť minimálne 1x za rok, vtedy by sa mali robiť odbery krvi. Gastrofibroskopia, teda vyšetrenie hadicou netreba vôbec robiť, pokiaľ človek nemá ťažkosti.
15.05.2018 11:46 - otázka od Jana
Dobrý deň p.Doktorka Ja by som sa chcela spýtať mám 27 rokov a už 4 roky bojujeme s parazitmi a nemôžem sa ich zbaviť. Brala som už aj vermox v niekoľkých intervaloch a mesiac som bola čistá a potom sa mi to zase objavilo.Dodrzujem hygienu už mám pocit že nadmernú.nejem surové mäso ani klobásu a slaninu.zeleninu poriadne umyvala.bola som aj na vyšetrení v Martine u profesora Hyrdela robil mi aj gastro aj kolonoskopiu a stále to mám. Poraďte mi čo by som mohla ešte vyskúšať. Ďakujem
Niekedy aj nadmerná hygiena škodí, telo si potom nevytvorí dosť obranných látok voči cudzorodým bielkovinám. Treba ísť určite na vyšetrenie k imunológovi. S poruchou imunity môže súvisieť to, že sa Vaše telo nevie brániť.
15.05.2018 11:42 - otázka od Ing. Ľuboslava Urbanovičová Škrovinová
Dobrý deň pani doktorka, nášmu synovi (8 rokov) diagnostikovali celiakiu pred rokom po tom, ako skončil na JIS s petechiami na obidvoch nohách, vysokými horúčkami a strašne zlým krvným obrazom. Dovtedy žiadne príznaky nemal, takže sme nemali pocit, že sa niečo deje. Bol iba strašne chudý, ale to detská lekárka aj napriek môjmu upozorneniu neriešila. Rok je na bezlepkovej diéte a minulý týždeň mal zase petechie na nohách a zdá sa mi, že má kruhy pod očami. Inak je vitálny, veselý, rastie, priberá. Mám sa znepokojovať alebo tie petechie môžu mať aj iný dôvod? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, celiakiu niektorí opisujú ako chameleóna medzi chorobami, teda, že sa môže prejavovať ako mnohé iné choroby. Petechie môžu byť prejavom purpury. Obe tieto choroby majú podobný základ. Určite by som vo Vašom prípade navštívila hematológa a dala syna vyšetriť. Petechie pri celiakii nie sú bežné.
15.05.2018 11:38 - otázka od Naďa Hubková
Môj vnuk je celiatik. Môže jesť potraviny kde je napísané, že môžu obsahovať stopy lepku ?
Nemal by, má jesť potraviny z prirodzene bezlepkových surovín, teda tie, kde nie sú ani stopy lepku.
15.05.2018 11:37 - otázka od Zuzana L.
pani doktorka ja nemám na Vás otázku, chcela by som Vám len poďakovať, že vlastne vďaka Vám sme zvládli alergiu na bielkovinu kravského mlieka s mojím vtedy 4 mesačným synom. Ste úžasná lekárka, odborníčka, ale aj svojim prístupom ste nám to pomáhali zvládať. Ďakujem Zuzana Martin
Ďakujem, veľmi ste ma potešili, prajem všetko dobré Vám aj Vášmu synčekovi.
15.05.2018 11:36 - otázka od Bozena
Dobry den prajem. Mojej8- rocnej vnucke zistili asi pred mesiacom celiakiu.Jej matka jej od babatka davala pit cierny caj a ked mala cca 4roky jej pitny rezim boli prevazne colove napoje.Po mojich prosbach, trochu to obmedzila, ale nevylucila.Mohlo byt spustacom tohto ochorenia aj uzivanie tychto napojov ? Dakujem pekne za odpoved. Prejem vam pekny den.
O takejto súvislosti som nepočula, ale faktom je že strava, ktorú človek konzumuje veľkým spôsobom ovplyvňuje jeho zdravie.
15.05.2018 11:35 - otázka od Gabriela
Dobry den. Dockame sa niekedy plosneho screeningu na toto vacsinou bezpriznakove ochorenie?
Nie, o celoplošnom skríningu sa neuvažuje.
15.05.2018 11:32 - otázka od Hox
Dobrý upršaný deň prajem, môžem lepkom prilepiť obklad na stenu?
No môžete to skúsiť. Za úspech neručím.
15.05.2018 11:31 - otázka od monika
Dobrý deň nemám celiakiu ale alergologička mi zistila Z krvi. A kožných testov alergiu na pšeničnú A ražniči múku. Mám obmedziť bielu A ražniči múku A všetko čo obsahuje lepok mám 50 rokov doteraz som to konzumoval ďakujem
Podstatné je či máte po konzumácii pšeničnej a ražnej múky ťažkosti. Ak áno, treba ich vylúčiť zo stravy, ak nie, vylúčenie zo stravy nie je nutné.
15.05.2018 11:30 - otázka od Martin
Dobrý deň, chcel by som sa spytať už od 18tich rokov mam celiakiu a dodržiavam bezlepkovú dietu a raz začas pocitujem krče v bruchu alebo nafukovanie pritom si sledujem čo zjem a dodržiavam tuto dietu poradili by ste mi čo by mi pomohlo či už nejaky vitamín ale niečo na prírodnej baze ? Dakujem za odpoved.
Dobrý deň, celiatici aj na bezlepkovej diéte môžu mať črevný dyskomfort po niektorých zložkách potravy. Mnohí ľudia profitujú z tzv. FODMAP diéty. FODMAP sú malé, krátkoreťazcové molekuly sacharidov, ktoré tráviaca sústava väčšiny ľudí nedokáže rozložiť a stráviť. Sacharidy typu FODMAP bežne obsahujú často konzumované potraviny ako napríklad: jablká, hrušky, cibuľa, cesnak, med, pšenica, raž, strukoviny, ale obsahujú ich aj niektoré lieky, výživové doplnky a nápoje. Názov FODMAP je odvodený od začiatočných písmen názvov tých sacharidov, ktoré patria do tejto skupiny sacharidov – ide o Fermentovateľné Oligosacharidy (fruktány a oligosacharidy), Disacharidy (laktóza), Monosacharidy (fruktóza) A Polyoly (cukrové alkoholy ako napr. manitol, sorbitol a xylitol). Na internete nájdete mnoho informácií o FODMAP diéte alebo skúste prediskutovať diétu so svojím lekárom.
15.05.2018 11:21 - otázka od Zdenko
Pribera sa z bezlepkoveho pečiva?
Áno priberá, bezlepková diéta obsahuje vo všeobecnosti viacej sacharidov ako bežná strava.
15.05.2018 11:19 - otázka od Janka Mrvová
Dobrý den p..doktorka, krvné testy Anti-Gliadin som mala nad 65. Genetické.testy mi potvrdili jeden výsledok pozitívny. Dva roky držím bezlepkovu dietu. Na hadicii som nebola. Stále mám bolesti v ľavom boku, ktoré mi vystrelujúca do chrbta.. Zistili mi dolichocolom a divertikuly na hrubom čreve. Neviem čo mi spôsobuje bolesť. Aké vyšetrenie by som mala ešte absolvovať. Niekedy som už zúfalá. Ďakujem za odpoveď. Mrvova Janka
Testy, ktoré Vám urobili, nepotvrdzujú diagnózu celiakie, otázkou je či vôbec potrebujete držať bezlepkovú diétu. Stravovanie pri ťažkostiach, ktoré popisujete by malo mať iné obmedzenia ako bezlepkovú diétu. Obráťte sa na gastroenterológa a prediskutujte s ním svoje ťažkosti a stravovanie.
15.05.2018 11:15 - otázka od Ingrid
Je pre mňa celiatika, ktorému nebýva zle škodlivý pohárik vodky?
jeden pohárik nezaškodí
15.05.2018 11:15 - otázka od Zuzana Stefancikova
Dobry den. Chcela by som sa opytat, ci moze celiatik zavarane veci, ak je v zlozeni uvedene len 'ocot', pripadne salat v sladko-kyslom naleve, kde davaju ocot, kedze o povode octu sa asi tazko nieco dozvieme. Dakujem.
Ano, môže takéto výrobky. V octe sa lepok určite nenachádza a ak by sa aj mohol nachádzať, tak určite v zanedbateľnom množstve.
15.05.2018 11:13 - otázka od Veronika Hrušková
Dobrý deň pani MUDr. Szépeová, chcela by som sa spýtať dcérke ako 2,5 ročnej zistili z krvi celiakiu nakoľko vyšiel aj dedičný parameter. Predchádzala tomu jedna zápcha a po nej nás pani doktorka odporučila na gastro vyšetrenie. Kde jej odobrali vzorku krvi. Na vyšetrení som bola aj ja nakoľko má trávenie po mne a mam tiež spomalené trávenie ale mne celiakia nevyšla(mne ju z krvi nezitovali ale cez "hadicu") Je takto stanovená diagnóza "len z krvi" doverihodna? Nemôže z toho "vyrásť"? Pani doktorka neskôr povedala ze z toho môže vyrásť nakoľko jej diagnózu zistili pre dovŕšením 3.roku a na ďalšom vyšetrení už povedala ze by nad tým ani neuvažovala nakoľko boli z krvi ešte zistení dedičný parameter. Ďakujem za odpoveď s pozdravom Hrušková
Z krvi sa dá zistiľ len podozrenie na celiakiu, diagnózu treba potvrdiť histologickým vyšetrením sliznice tenkého čreva. U Vašej dcérky určite treba dokončiť diagnostiku. Obráťte sa na detského gastroenterológa vo Vašom okolí.
15.05.2018 11:10 - otázka od Szaniszloova
Môj 23r.syn má 5 rokov zápal tenkého čreva UK a Cron. bol vylúčený. Taktiež celiakia diéty rôzne bez cukru lepku mlie ných výrobkov bezúspešne.Stale vysoký kalprotektin. Berie pentasu sachet. Momentálne problémy časté stolice 5_8x. Bez pentasy hnačkyaj 10xúbytok bytok na váhe. Krvné testy v poriadku
Váš syn sa musí obrátiť na svojho gastroenterológa, ktorý jeho liečbu upraví a pridá do liečby ďalšie lieky. Bohužiaľ ulcerózna kolitída sa nedá liečiť len diétou.
15.05.2018 11:09 - otázka od Svetlana
Dobry den. Celiakiu mi diagnostikovali 10/2016. So stravou problemy nemam ale zaujimalo by ma ako je to s kozmetikou. Comu sa treba vyhybat, co si mam vsimat na zlozeni vyrobku. Dakujem.
Z kozmetiky u žien treba dať pozor na rúže, treba pozerať zloženie a prítomnosť pšeničného škrobu.
15.05.2018 11:08 - otázka od miroslava micunkova
Dobrý večer, rada by som sa spýtala ako je to s lepkom v tempechu, kde je fermentovaná pšenice , jedna info hovorí, že fermentáciou sa lepok rozloží a tempech je v podstate bezlepkový.dakujem mirka
Pacienti s celiakiou by mali konzumovať predovšetkým stravu z prirodzene bezlepkových potravín. Tempeh sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Sú aj iné variácie, ale ja by som Vám odporučila tempeh vyrobený z iných surovín ako pšenica. U výrobkov z pšenice nemáte nikdy istotu, že je bezlepkový.
15.05.2018 11:05 - otázka od lucia
Dobry den, chcela by som sa opytat, ci nahodou neviete, ci sa organizuju tento rok 2018 nejake dovolenky pre bezlepkove deti do Chorvatska (autobus. dopravou). Dakujem velmi pekne S pozdravom Lucia
Pozrite informácie na stránke celiakia.sk alebo na stránkach jednotlivých občianskych združení. Tieto tábory si zvyknú organizovať občianske združenia.
15.05.2018 11:01 - otázka od Gabriela
Celiakia je celoživotné neliečiteľné ochorenie, aký je teda dôvod na to, aby môj syn od štyroch rokov podstupoval každý polrok odber krvi zo žily? Nepýtam sa preto, že by to ťažko zvládal, našťastie nemáme pri odbere problémy s "nespoluprácou", no mne osobne to pripadá ako zbytočné a nezmyselné. Žily netrpia celoživotným polročným napichávaním? A ak by sa niekedy rozhodol pre darcovstvo krvi, bude mať odbery v tak krátkych intervaloch? Gabriela
Odbery krvi sa majú robiť 1 x za rok a slúžia na to, aby sa kontrolovalo, či pacientovi na bezlepkovej diéte nechýba niečo zo živín. Zvlášť dôležité je to u detí, ktoré rastú a vyvíjajú sa. Nie je to bezúčelné a má to svoj význam aj v dospelosti. Pokiaľ bude syn zdravý, celiakia bude pod kontrolou a bude chcieť byť darcom krvi, nie je dôvod, aby ním nebol.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9