Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Gynekológ MUDr. Peter Harbulák bol online: Pýtali ste sa na všetko o mužskej neplodnosti!

Gynekológ MUDr. Peter Harbulák bude online!
Gynekológ MUDr. Peter Harbulák bude online! (Zdroj: red)

Počet neplodných párov na Slovensku narastá. Až jeden zo šiestich párov je neplodný a až sedemnásť percent párov trpí vážnymi poruchami plodnosti. Gynekológ MUDr. Peter Harbulák, PhD. bol online vo štvrtok 11. januára 2018 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pýtajte sa na všetko o mužskej neplodnosti!


Neplodnosť je problémom páru. Približne u polovice prípadov liečby neplodnosti je príčina na strane muža. Najčastejšie je to spôsobené nesprávnym životným štýlom, svoj podiel na tom má aj stres a znečistené životné prostredie. Niektoré poruchy mužskej neplodnosti možno odhaliť už jednoduchým vyšetrením, alebo použitím iných komplexných vyšetrení.

O lekárovi

MUDr. Peter Harbulák, PhD. je gynekológom a odborným zástupcom pre reprodukčnú medicínu. Absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odbor všeobecné lekárstvo. Vzdelanie si doplnil atestáciou I. a II. stupňa v odbore gynekológia a pôrodníctvo a ďalšou atestáciou v odbore reprodukčná medicína. Prakticky pôsobil ako lekár na II. Gynekologicko-pôrodnícka klinika LFUK a UNB a v jej centre pre humánnu reprodukciu. Na svojich viacerých odborných stážach počas niekoľkých rokov formoval na Clinique Mutualiste La Sagges v Rennes (Francúzsko).

V súčasnej dobe sa odborne zameriava a participuje na projektoch venujúcich sa skúmaniu úlohy LH v protokoloch stimulácie ovulácie v IVF cykloch. V roku 2010 ukončil externé doktorandské štúdium udelením titulu PhD. na LFUK Bratislava, zamerané na asistovanú reprodukciu.

V roku 2004 založil v Bratislave GYN-FIV, a.s. - centrum pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu, kde pôsobí ako vedúci lekár a odborný garant. V súčasnosti spolupracuje ako odborný konzultant pre projekt Cesta k dieťaťu.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

11.01.2018 12:01 - otázka od Juraj
Prosím, čo všetko obnáša vyšetrenie neplodnosti/plodnoti?
V prvom rade odporucam konzultaciu oboch clenov paru na specializovanom pracovisku, kde bude vykonana potrebna diagnostika napr. ultrazvukove, hormonalne a kultivacne vysetrenie, ktore su dnes standarne realizovane pred zajajenim liecby neplodnosti. V pripade potreby budu rozsirene o dalsie vysetrenia ako je geneticke, hematologicke, imunologicke, diabetologicke vysetrenie a pod.
11.01.2018 11:57 - otázka od Zuzana
čo všetko obnáša základné vyšetrenie plodnosti/neplodnosti muža?
Zakladym vysetrenim muza je spermiogram. V pripade odchylky od fyziologickej normy odporucam rozsirene vystrenie spermii ako je fragmentacia DNA v spermiach, test vitality, pritomnost protilatok atd. Na toto vysetrenie sa mozete objednat v centre pre asistovanu reprodukciu.
11.01.2018 11:53 - otázka od Natália
Prosím, je pravdou, že ak má muž vo zvyku pracovať s notebookom na nohách - v lone- blízko semenníkov, je pravdepodobné, že sa mu zníži počet spermií a tým aj možnosť oplodnenia. A ako je to s mobilom vo vrecku, prosím? Znižuje počet spermií? Ďakujem
Teplo a vyzarovanie maju nepriaznivy vplyv na tvorbu a kvalitu spermii. Kazdy pripad je vsak potrebne posudzovat individualne na zaklade vysledkov spermiogramu.
11.01.2018 11:48 - otázka od Terezia K
nedari sa nam otehotniet dva roky..moj muz ale nechce ist na vysetrenie, ja mam za sebou vysetreni, ale beriem dphaston ale čo ak to beriem zbytocne?:( neviem mu aspon nejaký liek podat do vody alebo čaju alebo tak? Dakujm pán doktor Terka
Vzhladom k danej situacii Vam odporucam vykonat postkoitalny test v centre pre asistovanu reprodukciu, ktorym sa odhali kvalita a pohyblivost spermii v ovulacnom hliene. Vysetrenie je potrebne vykonat v obdobi ovulacie, 6-10 hodin po pohlavnom styku. Zvycajne sa vykonava rano po pohlavnom styku. Odporucam overit ovulaciu ovulacnym testom.
11.01.2018 11:43 - otázka od jarka
Dobrý den, syn so snubenicou žiju už 2 roky v spoločnej domácnosti a snažia sa o dieta,nedarí sa ,ona že je v poriadku,syn bol na vyšetrení zatial u urologia,ktorý ho liečil a preliečil na zápal prostaty,čo dalej čo by ste radil dakujem
Neplodnost je problemom paru. Velakrat sa nedari otehotniet ani dvom zdravym jedincom, preto po dvoch rokoch snazenia odporucam navstevu centra pre asistovanu reprodukciu.
11.01.2018 11:41 - otázka od Jana
Dobry den pan doktor,mojmu priatelovi po vysetreni zistili ze ma pomale spermie..skusame uz vyse 3 rokov o potomka ale nejako sa nam nedari..ja som 6 mesiacov po laparoskopii,odstranili mi cystu na vajecniku a vysledky po op su v poriadku.sme sportove typy,zdravo sa stravujeme a nefajcime..vedeli by ste nam nieco odporucit alebo nejako pomoct???..dakujeme
Odporucam navstevu centra pre asistovanu reprodukciu.
11.01.2018 11:40 - otázka od Mirka
Pan doktor zaujima ma ci na uzemi SR je moznost kupit si uz oplodnene darcovske embryo nakolko ja aj manzel sme neplodni. Dakujem
Darcovsky program embryi je v indikovanych pripadoch mozny a preto Vam odporucam navstevu centra pre asistovanu reprodukciu.
11.01.2018 11:38 - otázka od veronika
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na varikokelu. Môj manžel ju má a neúspešne sa snažíme o dieťa už rok a pol,varikokela je príčina jeho zlého spermiogramu, má 2 mil./ml a málo pohyblivé, patológia 65 %, ani vitamíny nepomohli,žijeme zdravo, športujeme,už mu ju raz operovali klasicky ale zrejme to nepomohlo, a teraz viacerí lekári u ktorých sme boli neodporúčajú operáciu - najmä mikrochirurgickú,ktorá má najlepší výsledok, lebo to nepomôže, že to nemá význam, manžel má 36 rokov a jediná naša šanca je umelé oplodnenie, veľmi ma mrzí že tu na Slovensku sa tomu venuje málo pozornosti na rozdiel napr.od Českej republiky kde robia aj mikrochirurgické operácie a je najdôležitejšie aby sa to odhalilo čo najskôr, ešte predtým ako si niekto chce založiť rodinu, ja by som bola veľmi rada keby sa to dalo nejako vyriešiť aby sme mohli mať dieťa prirodzene, ale už je zrejme neskoro. Ďakujem za odpoveď.
Stanovisko andrologov na operaciu varikokely je casto rozdielne, ale vacsina z nich zastava stanovisko, ze vysledky po operacii nie su uspokojive a casto dochadza k recidive.
11.01.2018 11:35 - otázka od Monika
Dobrý deň, sme neplodný pár, podstúpili sme 1x IVF a 1 x IVF ICSI, vajíčka sa podarí oplodniť, ale v piaty deň po umelom oplodnení sa naše embryá prestanú vyvíjať a odumrú. Manžel má vážnu poruchu spermiogramu, pravdepodobne fragmentáciu DNA (nepotvrdená)na základe vyšetrenia z dôvodu, že sa nedalo vyšetrenie vykonať (nízky počet spermií. Aké vyšetrenie a liečbu by mohol absolvovať? Máme vôbec nádej na vlastné dieťa? V centre nám odporučili darcovský program, s ktorým nie sme obaja stotožnení. Môj vek: 39 r., manžel: 42 r. nám sťažuje situáciu. Ovulácia nepravidelná - cysta na pravom vaječníku v sledovaní môjho gynekológa.
Vasim najvacsim nepriatelom je cas, preto Vam odporucam konzultaciu v centre asistovanej reprodukcie. Na zaklade vami poskytnutych informacii zdielam nazor, ze s darcovskym programom mate vyrazne vyssie sance na otehotnenie.
11.01.2018 11:31 - otázka od Simona
Dobrý deň mám veľmi dôležitú otázku týkajúcu sa mojej sestry. Sestra bude mať v auguste 30rokov a už dlhšiu dobu sa s priateľom snažia o bábätko ale nedarí sa im... Radila som sestre aby sa spýtala svojho lekára ci môže mať deti ale ona sa nechce opýtať pretože sa hanbí. Je možné že nemôže mať deti? Pretože mala už veľa zápalov... A keď mala 15rokov otehotnela a bola na potrate... Ďakujem pekne za odpoveď.
Vasej sestre mozem odporucit navstevu specializovaneho centra pre liecbu neplodnosti, kde jej a jej partnerovi budu vykonane vsetky potrebne vysetrenia. Na zaklade tychto vysetreni im bude ponuknuty liecebny plan.
11.01.2018 11:29 - otázka od Bacilko
Dobry den, ak mi diagnostikovali na zaklade genetickych testov XXY, aká je šanca že budem mat vlastné deti? Ďakujem
Je potrebne vykonat vysetrenie spermiogramu, na zaklade ktoreho vam moze byt poskytnuta rada resp. riesenie.
11.01.2018 11:27 - otázka od Anonym
Kedy je čas vyhľadať lekára? S mužom sa pokúšame cca 7mesiacov o dieťa , zatiaľ sa nedarí. Mám 26,manžel 30.Ma sedavé zamestnanie a bolo nám povedané ze by to mohol byť dôvod.
Podla odporucani svetovej zdravotnickej organizacie je neplodnost problemom paru. Vysetrenia na specializovanom pracovisku na liecbu neplodnosti sa maju zahajit po roku snazenia sa.
11.01.2018 11:25 - otázka od Marek
Dobry den, S manzelkou sa pokusame uz par rokov o dieta a nedari sa nam. Absolvovali sme aj vysetrenia, kde nam povedali, ze chyba je u mna a jedine zistenie ci je to mozne je podstupit operaciu Mese/tese. Problem je, ze nikdy som nebal vyron a vyvrcholenie tak isto nie. Co sa tyka erekcie je vsetko v poriadku. Je vobec nejaka ina sanca, ako operacia? Vysledky ako hormonalny profil, prostata je v poriadku. S pozdravom Marek
Pri azoospermii sa spermie daju ziskat jedine chirurgickym odberom.
11.01.2018 11:24 - otázka od Marian
Dobrý deň Chcem sa opýtať p. doktora, kde sa dá urobiť anonymne vyšetrenie k mužskej plodnosti resp. neplodnosti. S pozdravom Marián
Vysetrenia sa robia konkretnym pacientom a vysledky su urcene iba im.
11.01.2018 11:22 - otázka od Sima
Dobry den, Aka je sanca na prirodzene pocatie s diagnozou oligoasthenoteratozoospermia? Ake vitaminy by mohli zlepsit vysledky? Ako dlho trva zlepsenie spg? Dakujem
Pri tomto naleze sa odporuca cyklus IVF s napichnutim spermii do vajicok. Ine techniky su vyrazne obmedzene.
11.01.2018 11:20 - otázka od Tereza
Dobry den pan doktor Moze mums a caste detske choroby s vysokymi teplotami vplyvat na neplodnost u muza? Co maju robit partneri, resp. ake vysetrenia maju absolvovat? Dakujem za odpoved.
Mumps moze vyvolat obstrukcnu nepriechodnost semenotvornych kanalikov a tym sposobit neplodnost.
11.01.2018 11:14 - otázka od Alica
Dobrý deň, môjmu manželovi bola diagnostikovaná azoospermia. Podstúpil operáciu TESE, pri ktorej mu neboli nájdené žiadne spermie. Existuje šanca, že sa mu ešte niekedy v budúcnosti spermie vytvoria? Alebo sa jedná o nezvratný stav? Ako malé dieťa bol operovaný kvôli nezostúpenému semenníku. Iné choroby nemal. Ďakujem za odpoveď.
Je potrebne vykonat kompletne hormonalne a ultrazvukove vysetrenie semennikov. V pripade, ze hodnoty budu mimo fyziologicke normy tazko dufat v reverzibilitu daneho stavu.
11.01.2018 11:12 - otázka od Natty
Dobry den, ked sme sa dva roky pokusali a nic, on vinu hadzal na MNA no ja o sebe viem ze som plodna.viackrat mi bolo z jeho ejakulatu zvlastne, mal cudny zapach . Castro po kontakte s nim sa mi posunula menstruacia o 5 dni, myslela son ze son tehotna ale nebola to pravda.zili SME v cistom prostredi.dakujem
Neplodnost je problemom paru. Odporucam navstevu centra pre liecbu neplodnosti. Nie je podstatou hladat vinnika, ale najst vhodne risenie.
11.01.2018 11:10 - otázka od Miroslav
Dobry den pan doktor.velmi by sme chceli mat s priatelkou dieta pokusame sa o to uz 3 roky.neviete nam prosim poradit?jej gynekolog hovoril ze za to mozu cisty.no neviem naposledy jej povedal ze je vsetko v poriadku tak neviem ci nie je chyba vo mne
Neplodnost je problemom paru, preto odporucam konzultaciu v centre pre liecbu neplodnosti, kde bude partnerka komplexne vysetrena a vam urobene vysetrenie spermii.
11.01.2018 11:07 - otázka od MUJDr. Daniel Keder
Dobry den, napriek tomu ze som lekár-onkogynekolog- uz na dochodku, dovolujem si obratit sa na Vas s prosbou o radu. Bol som konzultovaný priatelom a neviem jednoznačnu odpoved: Mlada dievcina si vyzadovala porodit svojmu priatelovi -homosexualovi!!-dieta. Vzhladiom na sexualnu orientaciu svojho priatela fyziologicky heterosexualny pohlavny styk neprichadza do uvahy, dievcina ziskala ejakulat priatela masturbaciou, ktory si nasledne injekcnou striekackou aplikovala do vaginy.. (uz opakovane..) Aka je pravdepodobnost uspesnosti takehoto oplodnenia?? Dakujem Vam za odpoved, s pozdravom drkeder
Mimo pohlavneho styku odporucame intrauterinnu inseminaciu t.j. vpravenie spracovanych spermii katetrom cez krcok maternice do maternice, co je jednoznacne najucinnejsia metoda oplodnenia.
11.01.2018 11:03 - otázka od GABČO Eichlerstein
Aky ma vplyv mobil a najmä wifi router doma vlny resp. vlny z antén na každom cca. 15 paneláku, kde je to vzdušnou čiarou niekolko desiatok metrou?
Zhorsenie spermiogramu nemozme pripisovat len jednemu z mnohych civilizacnych faktorov, ktore ho nepriaznivo ovplyvnuju. V civilizovanych krajinach sa spermigram kontinualne zhorsuje.
11.01.2018 11:00 - otázka od Kamila
Dobrý deň, chcela by som sa informovať aké vitamíny pomáhajú pri mužskej neplodnisti?
V prvom rade je potrebné komplexné vysetrenie spermii. Zvycajne odporucame vyzivovy doplnok Folandrol v kombinacii so zinkorotom.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9