MUDr. Jana Chudíková bola online: Vekom sa rast a hrúbka vlasov zmenšujú!

MUDr. Jana Chudíková absolvovala špecializačnú atestáciu z odboru dermatovenerológia.
Zdroj: red
2017-03-27 10:55:00

Túžba po zdravých a hustých vlasoch je snom mnohých žien aj mužov. MUDr. Jana Chudíková bola online v pondelok 27. marca 2017 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie, odpovedala na otázky čitateľov, ktoré sa týkali vypadávania vlasov.


Žiaľ, vypadávanie vlasov postihuje vysoké percento populácie a takmer každý človek počas svojho života zažil nejaký problém s vlasmi. Vlasy pritom rastú a vypadávajú v určitých cykloch. Tento prirodzený proces má rastovú fázu, ktorá trvá približne tri roky. Normálna hustota vlasov sa pritom pohybuje od 100-150 tisíc vlasov. Počet folikulov, z ktorých vyrastajú vlasy je pritom geneticky daný. Pri česaní a úprave vlasov nám denne vypadne približne 50 až 100 vlasov. Ak je ich viac, treba pátrať po príčinách a začať s liečbou.

O lekárke

MUDr. Jana Chudíková študovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde neskôr získala aj diplom z odboru Všeobecné lekárstvo. V roku 2000 absolvovala špecializačnú atestáciu z odboru dermatovenerológia.

Pracovné skúsenosti začala zbierať hneď po ukončení základného štúdia ako sekundárna lekárka na I. kožnej klinike LF UK v Bratislave a asistentka Katedry dematovenerológie LF UK v Bratislave. Už v roku 2003 otvorila súkromné zdravotnícke zariadenie ambulantného typu so zameraním na dermatovenerológiu a korektívnu medicínu. Zároveň pôsobila ako odborný garant pre súkromné centrum plastickej chirurgie. V roku 2014 otvorila súkromnú kliniku dermatovenerológie, estetickej medicíny a plastickej chirurgie NU‘CLINIC v Bratislave.


Online rozhovor

2017-03-27 11:42:31 - otázka od: Beáta Velmi pekne poprosím, vlasy mi nerastú skoro štyri roky, pritom nehty rastú bleskovo rýchlo. Skúšala som už všetko na vlasy, poraďte prosím niečo. Ďakujem srdečne. Mám 45 rokov Odporucame vam absolvovat vysetrenie vlasov rastovy trichogram, ktorym sa odsleduje v priebehu 48 hod. rast vlasov v jednotlivych zonach hlavy.

2017-03-27 11:43:13 - otázka od: Momo Dobrý deň. Už cca 7 mesiacov mi padajú vlasy, striedajú sa obdobia kedy ich vypadne určite viac ako 100 denne (najmä pri umývaní a sušení je to aj 200 vlasov-umývam vlasy 3x týždenne) a potom prídu dni, kedy ich vypadne max 60-70 (v deň, keď ich neumývam). Absolvovala som všetky vyšetrenia u kožnej aj všeobecnej lekárky (hormóny, živiny,minerály, štítna žľaza, CRP...) a všetko je úplne OK. Je však pravda, že od júna min.roku som cca polroka prežívala intenzívny stres (kúpa a dokončovanie domu v časovej tiesni, strach o stratu zamestnania... - takú situáciu som predtým nikdy nezažila). Môžu mi vlasy padať z dlhodobejšieho stresu? Ak áno, kedy by to malo ustať? Už polroka užívam rôzne vitamínové doplnky a šampóny proti padaniu vlasov. Nemám žiadne lysiny, vlasy padajú rovnomerne...a mám pocit, že ich je menej. Bude to tým stresom alebo ešte pátrať niekde inde? ďakujem. Pri strese sa uvolnuju stres.neurotransmitery, latky ktore narusaju rastovy cyklus vlasovych buniek. Ako odpoved na jednorazove alebo pretrvavajuce stresove situacie moze vzniknut plosne difuzne vypadavanie vlasov, tzv.telogenne efluvium. Telogenne efluvium sa moze objavit niekolko tyzdnov az mesiacov po stresovej udalosti a moze byt chronicke. Narusenim rastoveho cyklu vlasov pri strese vlasy hromadne prechadzaju do telogennej, teda pokojovej fazy. Casto k tejto zmene su nachylne aj osoby, u ktorych je nastartovana androgenna alopecia. Vhodne je preto realizovat trichoskopicke vysetrenie vlasov alebo rastovy trichogram, ktorymi sa zisti rastovy cyklus vlasov v jednotlivych zonach hlavy a hustota a priemer vlasov k stanovaniu aj pripadnej androgennej alopecie. V liecbe injekcna vlasova mezoterapia v ambulancii, na doma do vlasov aktivator Spectral F7

2017-03-27 11:44:13 - otázka od: Peter Dobrý deň, v priebehu dvoch rokov mi vypadali vlasy takmer celkom. Je to genetické alebo to môže byť v dôsledku nejakej choroby? Ďakujem Nepisete, ci ste mali predtym nejake lysinky na hlave, dalej ci ste prekonali nejaku vaznejsiu chorobu, horucnate alebo infekcne ochorenie a pod. Ci bol pricinou vypadania vlasov vas zdravotny stav sa dozviete, len ak si date urobit kompletne krvne a organove vysetrenia na obvode.

2017-03-27 11:45:04 - otázka od: Karol Dobrý deň pani Chudíková, obraciam sa na Vás s prosbou o radu.Mám 35 rokov a 10 rokov mám dlhé vlasy.V poslednej dobe mi vlasy nerastú,hodne vypadávaju,lámu sa a sú čím ďalej,tým redšie.Čo by Ste mi odporučili robiť,aby som podporil rast vlasov,a riadne ich zahustil? :-) ( poprípade ak máte nejaké skúsenosti s prípravkami na vlasy,šampónmi a tak ) Ďakujem vám za Vašu radu a prajem Vám príjemný deň. Pokial vam vlasy rednu, stavaju sa jemnejsimi, vypadavaju, pripadne uz aj presvita pokozka hlavy, tak tieto zmeny vacsinou signalizuju androgennu alopeciu. Na zahustenie vlasov a nastartovanie rasu vlasov odporucam dlhodobo-niekolko mesiacov pouzivat stimulacne sera do pokozky hlavy, 2-5% minoxidil, alebo Renokin serum alebo vlasovy aktivator s 5% nanoxidilom. Pri potvrdeni androgennej alopecie odporucame injekcnu aplikaciu vlasoveho plasmoliftingu do pokozky hlavy v trichologickej ambulancii s domacou aplikaciou vlasoveho aktivatora Revivogen so saw palmetto.

2017-03-27 11:45:45 - otázka od: Budajová Dobrý deň, pani doktorka. Chcela by som Vás poprosiť o radu čo by bolo vhodné na vlásky 10-ročného dievčatka. Od malička má vo vláskoch seboreu. S fázami ked je to viac a keď je to menej. Pričom sa mi zdá, že pokožka na hlávke je skôr suchšia a posledný rok jej trošku zredli vlásky na vrchnej časti hlávky. Aj som si všimla zvýšené vypadávanie. Aké vitamíny, prípadne šampón, tonikum.... by bolo vhodné ? Ďakujem za odpoveď a želám príjemný zvyšok dňa. Budajová Jarka Seborea je chronicke ochorenie viazanie na oblast so zvysenym mnozstvom mazovych zliaz, ktore vo zvysenom mnozstve sa vyskytuju aj v oblasti vlasatej casti hlavy. Seborea sa objavuje uz v detskom veku, kde v oblasti hlavy sa tvori rozne hruby nanos supin, pod ktorymi sa mozu pomnozit kozne kvasinky a vznikne tak zapalova reakcia, tzv. seboroicka dermatitida. Zapal a nanos supin potlacaju zdravy rast vlasov, preto je vhodne supinky setrne odstranovat z pokozky hlavy a to salicylovym olejom, ktory sa necha posobit niekolko hodin an pokozke hlavy a nasledne sa zmyje antiseboroickym samponom- Sebiprox alebo Selsun alebo Skin cap. Sampon sa pri lupinach aplikuje kazdy druhy az treti den po dobu 4-6 tyzdnov. Celkovo odporucam uzivanie biotinu.

2017-03-27 11:46:21 - otázka od: Beáta Mám problém skôr s lámavosťou vlasov. Su suché a nemôžu mi dorásť.Čo by ste mi poradili? Suchost vlasov moze byt sprievodnym priznakom pri suchej pokozke, kedy vlasy na zaklade nedostatocnej cinnosti mazovych zliaz su slabo premastovane vylucovanym mazom alebo suche vlasy mozu vznikat ako dosledok zlych stylingovych osetrovani-farbenim, melirovanim vlasov, castym fukanim a zehlenim vlasov. Pri suchej pokozke a vlasoch odporucame vtierat do pokozky hlavy a na vlasy napr. cisty arganovy olej, uzivat celkovo vitaminy biotin + omega 3,6,9 mastne kyseliny, alebo GS-eladen, alebo Longhair tbl. Vyhybat sa po dobu aspon 3 mesiacov farbeniu vlasov, vyhybat a fukaniu fenom a zehleniu.

2017-03-27 11:46:47 - otázka od: Miriam Dobry den, pred rokom mi diagnostikovali reumatoidnu artritidu.Priblizne po pol roku absolvovania liecby mi zacali velmi vypadavat vlasy. Je mi jasne, ze hlavnou pricinou su lieky, ktore pravidelne uzivam ( methotrexan a antimalarika ). Chcela by som sa spytat, ci existuje nejaka moznost, ako zredukovat vypadanie vlasov. Dakujem za odpoved. Miriam Uvedene lieky narusaju rastovy cyklus vlasov, pocas ich uzivania mozete vlasy stimulovat napr. aplikaciou Renokin serum alebo aminexil serum(Spectral RS s aminexilom)po dobu niekolkych mesiacov, celkovo uzivat biotin + omega 3,6,9 mastne kyseliny, alebo Revalid tbl.

2017-03-27 11:47:10 - otázka od: Maroš Dobry den. Mam strašne suchu pokožku hlavy lupiny alebo skor az take chrasty sa robia pod vlasami. šampony nezaberaju už som vyskušal asi všetky druhy a nič. Dakujem za radu. S pozdravom pekny den prajem. Maroš Cuper Cestou vasho rajonneho dermatologa je vhodne diagnostikovat, ci sa jedna o seboreu alebo len suchost koze pri napr. atopickej konstitucii pokozky, na zaklade toho sa odporucaju potom sampony, pripadne oleje.

2017-03-27 11:47:39 - otázka od: livia dobry den chcela som sa opytat liecim sa na stitnu zlazu a vypadali mi vlasy vidno mi na kozu chcela som aby mi nebolo vidno da sa stim nieco robit.dakujem livia V prvom rade musite mat dobre stanovenu substitucnu liecbu stitnej zlazy, samotne vlasy je vhodne stimulovat po dobu niekolkych mesiacov v trichologickej ambulancii injekcnou vlasovou mezoterapiou a doma aplikaciou stimulacnych roztokov.

2017-03-27 11:48:01 - otázka od: Magdaléna Jaššová po dvoch chemoterapiach sa mi veľmi zjemneli vlasy je môžne ich nejako posilniť?? Skuste aplikaciu Renokin serum 2xdenne, Biosil tbl 2 denne, zinkorot tbl 1 denne, omega 3,6,9 mastne kyseliny

2017-03-27 11:48:38 - otázka od: Dušan Dobrý deň,mám vyše 50r.Asi pred 10-15 rokmi mi začali vypadávať vlasy vo väčšej miere, hlavne na vrchnej časti hlavy.Dlhšie používam banfi a 2-3x do roka som začal používať neocapil.Niekedy si namýšlam že mi rastú inokedy si myslí že je to zbytočné?Ďakujem za radu s pozdravom Dušan Ide o androgennu alopeciu, pri tomto stave je potrebne vlasy stimulovat v raste dlhodobo kontinualne aspon rok , napr. vlasovy aktivator Revivogen so saw palmetto alebo 5% minoxidil, v trichologickej ambulancii injekcna aplikacia vlasoveho plasmaliftingu do pokozky hlavy

2017-03-27 11:49:17 - otázka od: Laco Dobry den.Mojej manzelke ma 32r. podla mna abnormalne vypadavaju vlasy.Po vysavani bytu po par hodinach najdem na podlahe jej vlasy a na druhy, treti den su to uz chumace jej vlasov.Trva to uz niekolko rokov(5-7,navstevu lekara neustale odklada.Co moze byt pricinou tohto problemu?Dakujem za Vasu odpoved. V prvom rade by mala manzelka zajst k lekarovi na krvne testy, pripadne aj organove vysetrenia, aby sa zistilo, ci padanie vlasov nie je dosledok nejakeho ochorenia.

2017-03-27 11:50:17 - otázka od: Anna Dobrý deň, chcela by som sa opýtať mám 58 rokov a 3 roky nemám menštruáciu. Padajú mi vlasy, môže do byť dôsledok prechodu. a čo by ste mi odporučili na zmiernenie vypadávania vlasov. Ďakujem. Tesne pred menopauzou a po menopauze sa moze objavit zvysene padanie vlasov u zien, odporucam prekonzultovat s vasim gynekologom pripadnu hormonalnu substitucnu liecbu, alebo uzivat fytoestrogeny a celkovo vlasy posilnit napr. injekcnou vlasovou mezoterapiou

2017-03-27 11:50:36 - otázka od: Maja Akým spôsobom spomaliť vypadávanie vlasov pri chemoterapii? Môžu sa vlasy počas liečby farbiť? Kedy začnú resp. obnovia rast vlasy, ktoré vypadli? Ďakujem. Chemoterapiou dojde k preruseniu rastovej fazy vlasov, rast sa obnovi po ukonceni liecby do pol roka, pokial mate zachovale vlasove folikuly.

2017-03-27 11:51:06 - otázka od: Alena Dobrotková Dobrý deň, veľmi rada by som sa s Vami poradila ohľadom vypadávania vlasov. Niekoľko rokov som trpela poruchou príjmu potravy a žiaľ, najviac sa mi to prejavilo na vlasoch. Prestali mi už v takej enormnej miere vypadávať, avšak zostali mi kúty a miesta, na ktorých mi chýbajú vlásky. Keď si sčešem vlasy do chvostu, holé miesta sú po bokoch. Keď si zase nechám vlasy voľne rozpustené, holé miesto je na temene. Prosím Vás, vedeli by ste mi poradiť nejaký prípravok, ktorý by mi aspoň trochu pomohol? Užívam dlhodobo zinok. Myslím, že mám aj vyváženú stravu, avšak rast vlasov sa mi nepolepšil. Ďakujem pekne A. Pri nevyvazenej strave, pri dietach a podobne, chybanim vitaminov a aminokyselin sa narusi rast novych vlasovych buniek, preto je potrebne prijimat potravu, ktora ma vyvazeny pomer vitaminov a aminokyselin,ktorych zdrojom su bielkoviny. Pokial ste dlho hladovali, je vhodna aj kontrola mineralov, celkovych bielkovin, krvneho obrazu a zeleza cestou praktickeho lekara. Podla vysledkov sa potom upravuje aj uzivanie vyzivovych doplnkov na doma.

2017-03-27 11:51:28 - otázka od: Katka Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Vlasy mám veľmi riedke, mám 28 rokov a dosť sa tým trápim. Bola som už u lekárov, ale nič špeciálne mi nezistili. Počula som o špeciálnych inkejkciách, ktoré sa pichyjú normálne do svalu na podporu rastu vlasov. Sú naozaj účinné? pomôžu mi? koľko by som ich mala dostať? ďakujem Jedna sa o injekcnu vlasovu mezoterapiu, pocet aplikacii zavisi od stavu vlasov, zakladny liecebny protokol obsahuje aspon 12 osetreni rozlozenych na dobu 7 mesiacov.

2017-03-27 11:51:46 - otázka od: Misa Dobrý deň, po pôrode mi začali veľmi padať vlasy, pritom som ich mala veľmi pekné a husté. Čo mi poradíte na ich refresh? ďakujem Odporucam uzivat celkovo vitaminy Folivital pro mama tbl, do vlasov vtierat aminexil serum, v ambulancii aplikovat injekcnu vlasovu mezoterapiu

2017-03-27 11:52:06 - otázka od: Nikita Je pravda ,že žehlička na vlasy niči vlasovu štrukturu ? A ešte by som sa chcela opýtať či vitamin E dopomáha k zahusteniu vlasov alebo len dopomaha k rýchlejšiemu rastu vlasov. Daju sa zmeniť vlasy ? Napriklad zo suchych alebo riedkych na huste.Ďakujem Zehlicka nici kutikulu vlasu, teda ochrannu vrstvu vlasu, samotny vit E nepomaha k zahusteniu vlasu, suchost vlasov sa da odstranit vtedy, ak sa prestanu vlasy osetrovat nevhodnymi stylingovymi upravami, napr. aj zehlenim vlasov

2017-03-27 11:52:23 - otázka od: eva čelovska Dobry večer pani doktorka už som vyskúšala všetko možné tabletky šampony ale nič nepomáha. Mám poriadne preriedené vlasy aj plešinky možete mi poradiť čo mám robiť Ďakujem V prvom rade vysetrit trichogram vlasov alebo trichoskopicke vysetrenie a stanovit rozsah zmien na pkozke hlavy a nasledne urcit liecebne moznosti

2017-03-27 11:52:44 - otázka od: Marta Hubíková Beriem lieky na vysoky TK a zniženu funkciu štítnej žlazy. Na vrchnej časti hlavy mam preriedene vlasy. Už niekoľko rokov sa snažím prípravkami ako napr. Revalid, Alpecin, Plantur šampon, Plantur Phyto-Coffein tonikum, ricínový olej napraviť tento problém.Doteraz mi nepomohlo nič. Taktiež sa často na internete dozvedám o "100% úspešnosti ponúkaných prípravkoch". Taktiež skoro vo všetkých denníkoch, týždenníkoch ponúka firma zo Skalice zázračné produkty. Neviem si predstaviť skutočnú cenu, kedže každá reklama v médiach je drahá. Prosím o vyjadrenie, či existuje z medicínskeho hľadiska alebo z vašej praxe nejaká nádej na obnovu rastu vlasov. Mám 66 rokov. Ďakujem za odpoveď. Preriedenie vlasov na vrchnej casti hlavy svedci pre androgennu alopecie, je to stav , ktory sa postupne vyvija, po 40. Roku zivota sa vyraznejsie zacne prejavovat. Uspesnost liecby zavisi od toho, v akom obdobi sa liecba zacala, t.j. ako su uz postihnute vlasy a vlasove folikuly. Vodicky , ktorych uzivanie tu popisujete vy nie su postacujuce na liecbu AA.

2017-03-27 11:53:05 - otázka od: jana Dobrý deň, mám 28rokov a cca v 16-roku života mi začali padať vlasy, celkové preriedenie nastáva na temene hlavy s postupným presvitaním pokožky. Na bokoch a vzadu majú vlasy zachovanú hustotu a povedala by som, že aj kvalitu. V súčasnosti mi vlasy vypadávajú (nie však vo veľkom množstve), ale akoby sa vôbec neobnovuje rast. Bola som viackrát aj u dermatologičky na vyšetrení a odporučila mi neocapil, užívala som rôzne prípravky - neocapil, alpicort, revalid, biohar, vitamíny(železo, zinok vitamín K a pod.), no nevidím žiadnu zmenu k lepšiemu. Prosím o radu, aké vyšetrenia by som mohla absolvovať a či vôbec existuje nejaká záchrana aspoň zostavších vlasov. Ďakujem Jana Vhodne je vysetrenie rastove trichgarmu, podla vyseldku sa da usudit, nakolko by mohla byt liecba uspesna a zvratit tento stav

2017-03-27 11:53:25 - otázka od: Hela Mám 63 rokov, nikdy som nemala problém s vypadávaním vlasov. Posledný polrok mi veľmi zredli vlasy na vrchu hlavy. Bola som u kožnej lekárky, zatiať mi doporučila len šampon a vlasovú vodu Plantur 39. Nevidím zlepšenie, o týždeň idem na kontrolu. Vedeli by ste mi poradiť v mojom probléme? Som na dôchodku, pracujem stále ako živnostníčka, zažívan aj stresy, ktoré vraj vlasom neprospievajú. Ďakujem za odpoveď. Odporucame vysetrenie rastoveho trichogramu alebo trichoskopicke vysetrenie, doplnit na obvode vysetrenim krvny obraz, stitna zlaza, pohlavne hormony, zapalove markery. Podla vysledkov sa urci vhodna liecba.

2017-03-27 11:53:46 - otázka od: Júlia veselovska Mám 60 rokov Mám riedke vlasy na vrch hlavy Často som si vlasy kulmovala Čo mám robiť aby mi vlasy narastli Odporucame vlasy dlhodobo, aspon rok stimulovat, najprv prve 3-4 mesiace Alpicort F roztok, potom prejst na minoxidil samostatne alebo s v kombinacii s DHT blokatorom, v ambulancii injekcna aplikacia vlasovej mezoterapie.

2017-03-27 11:54:06 - otázka od: Silvia Vypadávajú mi vlasy, ale nedorastajú, hlavne na temene. Už dobrých pár rokov. Bola som aj u kožnej lekárky, ale bez efektu. Asi tak, že sa mám s tým zmieriť. Trpím reumatoidnou artritídou, a liečim sa prípravkom Humira-biologická liečba. Je mi jasné, že má veľa vedlajších účinkov, medzi ktoré patrí aj spomínané vypadávanie vlasov. Ale tento problém začal oveľa skôr. Ďakujem za radu. Silvia z Trenčína V pripade preriedovania vlasov na temene hlavy sa jedna o androgennu alopeciu, je to typ padania vlasov, kedy zvyseny pocet vlasov prechadza z rastovej fazy do pokojovej fazy-telogenu, pricom nove vlasy nedorastaju dostatocne a su stencene. Zapalove ochorenie ako reuma, tento stav len dalej zhorsuju. Vhodne je dlhodobo , niekolko mesiacov vlasy stimulovat napr. serum s nanoxidilom, alebo Renokin serum, Folivital pro tabl.

2017-03-27 11:54:43 - otázka od: gabriela Dobrý deň, problém s nadmerným vypadávaním vlasov u mňa prakticky ešte stále trvá od jesene 2015. V júni 2015 som u kaderníčky absolvovala tzv. stiahnutie farby, lebo som sa chcela dostať na pôvodnú farbu. Dovtedy boli moje vlasy husté a pevné. Odvtedy som vo vani po umývaní a vyčesaní našla cez 400 vlasov (fakt som ich raz aj počítala!). Absolvovala som vyšetrenia štítnej žľazy, imunologické (HIT-intolerancia), alergologické vyšetrenie, kožné vyšetrenie a vyš. krvi. Všetko bolo v poriadku. Používala som vodičky (Milva), šampony a ampulky (Vichy), jedla tbl. (Revalid, Zinok) a prakticky nič sa nezmenilo. Iba ak štruktúra nových vlasov-úplne jemné a riedke. Aj tie nové mi však stále padajú. Neviem ako ďalej. Vidieť to už hlavne na celkovej hrúbke copu. Vhodne je vysetrenie rastoveho trichogramu alebo trichoskopicke vysetrenie, ktorymi sa zistia zmeny hustoty, hrubky vlasov, poctu folikulov v jednotlivych zonach hlavy a od toho aj pripadny druh alopecie.

2017-03-27 11:55:19 - otázka od: Andy Dobrý deň, mám 47 rokov a andr. alopéciu. Chcem sa spýtať, aký typ HAK odporúčate, ja užívam Gefemin, gynekológ mi povedal, že vzhľadom na vek nemá iné na výber. Nepomohla by mi HST? Je možné, pretože mi to presne spadá do obdobia, kedy mi dg. zo stresu hypertenziu a nasadili liečbi (Sobycor, kedy sa padanie vlasov veľmi zintenzívnilo, cca od leta m. r. a odvtedy akoby mi nič nezaberalo, pričom dovtedy som mala pocit, že sa stav ako tak stabilizoval, pretože si pravidelne aplikujem toniká, šam. proti vyp. vlasov, dokonca som absol. lok. aplik CO2). Požiadala som internistku o zmenu liečby a nasadila mi Gopten. Okrem tej hypertenzie mám ostatné výsl. v norme, aj ŠŽ, som len sledovaná s osteopéniou, mám zhoršené vstreb. vápnika, príčina sa nezistila, tak ho užívam v tabl. Ešte sa chcem spýtať, chodila som MUD. Rásochovej, ktorá mi robila opak. aj trichol. vyšetrenie, ale už neordinuje. Ide o to, že finan. sa to už nedá zvládať a v súkr. zar. sa za toto vyšetr. dosť platí. Neviet mi poradiť, kto ešte toto vyšetr. robí? Vďaka. Lieky na liecbu zvyseneho tlaku mozu vyvolat zvysene padanie vlasov, pokial vam spada problem padania vlasov do obdobia , kedy ste uzivali prislus. antihypertenzivum, potom je vhodne ho po dohode s internistom zmenit, stanovit uzivanie HST vam moze gynekolog na zaklade vysledkov hormonal. profilu, nepisete, aky na druh padania vlasov vas liecila Dr. Rasochova v minulosti, pokial vam Dr. Rasochova v minulosti stanovila diagnozu androgennej alopecie, potom sa musite pripravit na dlhodobe stimulovanie rastu vlasov.

2017-03-27 11:55:47 - otázka od: MIA Dobrý deň som na materskej dovolenke a vypadala mi skoro polovica vlasov. Môže to byť aj antikoncepciou? Kojím ešte stále . Prosím čo mi pomôže proti padaniu? ďakujem pekne za radu Do pol roka po porode sa moze objavit zvysene padanie vlasov, ktore sa moze predlzit aj na dlhiu dobu. Vhodne je dat si vysetrit krvny obraz, nakolko po porode maju zeny casto problem s chudokrvnostou, dalej vysetrit stitnu zlazu a vitamin D + celkove bielkoviny. Do vlasov si mozete vtierat aminexil roztok alebo Spectral CFS serum

2017-03-27 11:56:07 - otázka od: maria jankechova Dobrý deň. Môj problém je rednutie vlasov. Dajte si vysetrit rastovy trichogram a spravit zakladne krvne testy-krvny obraz, zapalove markery, stitnu zlazu, pohlavne hormony

2017-03-27 11:56:23 - otázka od: Tibor Ahoj Janka. Niekedy pred 30tkou mi začali rednúť vlasy, objavovať sa tkzv. kúty, ktoré sa postupne zväčšujú. Domnievaš sa, že je tento proces možné zvrátiť napr. medikamentóznou cestou, ak mám k plešatosti silné predispozície (otec, starý otec...)? Ďakujem V pripade vyskytu androgennej alopecie dlhodobou stimulacnou liecbou sa da spomalit proces postupu alopecie

2017-03-27 11:56:41 - otázka od: roman dobrý deň p. doktorka... traduje sa, že keď má muž riedke vlasy a opakovane sa ostrihá dohola, tak mu vlasový porast zhustne... je toto tvrdenie založená na pravde, alebo sa jedná iba o mýtus? Strihanim sa nam nezvysi pocet vlasovych folikulov, vhodnym strihom len opticky mozeme zlepsit vhlad vlasov

2017-03-27 11:57:06 - otázka od: Renáta Zdravim vas, mame doma problem - moja dcera je ziackou 2. rocnika ZS a od momentu kedy nastupila na zakladnu skolsku dochadzku mava opakovane vsi, ktore zrejme chyta od spoluziakov. Cistim jej hlavu, zmyvam doporucovanymi samponmi, no problem sa po case vzdy zopakuje... Co mi prosim vas viete doporucit? Pravidelnu kontrolu vlasov, pri vyskyte vsi preliecit kompletne celu rodinu, dezinfikovat a vycistit saty, kresla, pri opakovanom vyskyte vsi v skole je potom potrebne spravit velmi prisne hygienicke opatrenia v skole- v jeden den vysetrenie vlasov u vsetkych deti v skole, odoslat domov na preliecenie tie, u ktorych sa najdu vsi a spravit kompletnu dezinsekciu v satniach, telocvicni....

2017-03-27 11:57:47 - otázka od: Janette Belova Vypadavaju mi vlasy uz asi treti mesiac. Mam ich aj videlne redsie. Mam 40 rokov, porod pred 3 rokmi. Okrem toho mam celiakiu. Asi dva tyzdne uzivam vitaminy centrum pre zeny. Vlasy, ktore mi vypadnu maju taky biely korienok. Vsimla som si, ze mi rastu nove vlasy, ale mam pocit, ze v mensom mnozstve ako vypadli. Co mam uzivat, aky sampon alebo nejaky iny pripravok? Momentalne uzivam sampom alpecin. Dakujem Odporucam skontrolovat krvny obraz, zapalove markery, hormony stitnej zlazy. Do vlasov injekcna vlasova mezoterapia v ambulancii, na doma do vlasov vtierat Renokin serum alebo Spectral RS s aminexilom, celkovo uzivat Folivital Pro tabl alebo Biosil tbl, zinkorot tbl a omega mastne kyseliny.

2017-03-27 11:58:09 - otázka od: Dada Dobrý deň. Pani MUDr.Chudíková. Od jesene 2015 mi nadmerne vypadávajú vlasy na temene hlavy, urobila sa mi cestička a vlasy sú značne preriedené. Používala som Alpicort F, selén, vápnik, horčík, zinok. Vypadávanie sa zmiernilo, ale aj tak je to dosť badateľné na mojich vlasoch. Vyšetrenie hormónov štítnej žľazy z januára 2016 bolo negatívne. Užila som kúru na vlasy Ducray neoptide. Ako postupovať ďalej a akých odborníkov, vyšetrenia je vhodné absolvovať? Mám 52 rokov a som po 5 rokov po odstránení vaječníkov a maternice. ďakujem za odpoveď. Dada Su to prejavy androgennej alopecie, ktora sa zvyrazni v menopauze alebo po gynekologickych operaciach. Odporucame s gynekologom prekonzultovat hormonalnu substitucnu liecby, v trichologickej ambulancii vlasovu injekcnu mezoterapiu, na doma Complidermol 5alfa tbl, do vlasov Neocapil samostatne alebo v kombinacii s Renokin serum alebo s Revivogen serum so saw palmetto-dlhodobo.

2017-03-27 11:58:28 - otázka od: Helena Lukacenova Dobrý večer, prosím Vás poraďte mi, čo užívať, keď sú vlasy tenké a riedke. Niekedy mi aj viacej vypadávajú a tiež ma svrbí pokožka na hlave, hlavne na zahlavi. Asi 5 rokov mám urticu na potraviny. Niekedy som mala krásne husté vlasy. Ďakujem Helena Tenke a riedke vlasy s cyklickym vypadavanim sa objavuju pri androgenennej alopecii, odporucame prve 3-4 mesiace aplikovat Alpicort F roztok, potom dlhodobo aplikovat vlasovy aktivator Revivogen so saw palmetto do vlasov alebo serum s 5%nanoxidilom, celkovo Complidermol 5alfa tbl, v trichologickej ambulancii injekcnu vlasovu mezoterapiu

2017-03-27 11:58:48 - otázka od: Adela Dobrý deň pani doktorka, 2.10.2016 som bola operovaná na nepriechodnosť čriev a o tri týždne 11.11. znovu na Schloflerov TU. Po tejto druhej operácii mi neskutočne začali vypadávať vlasy. Hneď, ako som prišla domov z nemocnice som si nasadila Zinok 15g, ktorý beriem do dnes. Môžem povedať, že som prišla skoro o polovicu vlasov (našťastie som ich nemala riedke). Dnes sa mi zdá, že už tak veľmi nepadajú. Chcem sa Vás opýtať, či vypadávanie je spôsobené tými operáciami a či sa tento problém časom upraví. Tiež, či môžem užívať Zinok nepretržite, alebo mi odporučite niečo iné. Ďakujem za odpoveď Adela Zvysene padanie vlasov sa moze objavit po operaciach ako odpoved na celkovu anestezu a sucasne aj stres z operacie a pooperacny stres. Nestaci uzivat iba zinok, potrebne je uzivanie viacerych vitaminov a aminokyselin, odporucam celkovo Folivital PRO tbl, alebo Anacaps tbl, alebo Revalid tbl na dobu 3-4 mesiacov , potom prejst na Biosil plus tbl, V trichologickej ambulancii injekcnu aplikaciu vlasovej mezoterapie do pokozky hlavy, na doma vtierat Renokin serum samostatne alebo serum s 5% nanoxidilom.

2017-03-27 11:59:12 - otázka od: Vavrova Mám 60 rokov a stale strácam vlasy,používam prípravky rôzne aj šampión Dakujem. Odporucame vysetrenie trichogram alebo trichoskopicke vysetrenie na zistenie druhu alopecie, vysetrenie stitnej zlazy, krvneho obrazu, zapalovych markerov. Pokial sa zisti androgenna alopecia, ktora sa zvyraznuje po prechode, potom su vhodne injekcna vlasova mezoterapia, na doma celkovo fytoestrogeny, Biotin tbl+Complidermol 5alfa tbl, do pokozky vlasov dlhodobo Neocapil roztok samostatne alebo s Renokin serum.

2017-03-27 11:59:32 - otázka od: Iveta Mám 58 rokov, asi od leta minulého roku mi začali rednuť a vypadávať vlasy, vrch hlavy mám už pomaly holý, som z toho veľmi nešťastná a nikto mi nevie poradiť, rôzne šampóny, séra, vodičky apod. nezaberajú, neliečim sa na žiadne choroby, iba krvný tlak a nato lieky uživam cca 10 rokov, inak lieky neužívam žiadne.Bola by som rada za nejakú novú informáciu. Ď. Vhodne by bolo dat si vysetrit stitnu zlazu a hormonalny profil na pohlavne hormony, zakladne zapalove markery a krvny obraz. Poradit sa s gynekologom o uzivani hormonalnej substitucnej liecby, pripadne zacat uzivat fytoestrogeny celkovo, lokalne aplikovat Neocapil roztok, alebo pri zisteni androgennej alopecie Vlasovy aktivator Revivogen so saw palmetto- dlhodobo aspon rok.

2017-03-27 12:03:07 - otázka od: Juraj Dobry den ,chcel by som sa spytat, aky mate nazor na transplantaciu vlasov u muzov ?Oplati sa zainvestovat na tie vlasove folikuli? budu tie vlasy po nejakom case rast ? alebo je to skoda penazi? dakujem pred vlasovou transplantaciou si vas musi transplantolog -lekar vysetrit a zhodnotit, ci vlasy k odberu transplantatu su dostatocne silne, aby sa uchytili v transplantovanom mieste. Pri vlasovej transplantacii je vzdy potrebne pocitat s nejakou percentualnou stratou neuchytenych vlasov, bliysie info vam daju vo vlasovom transplantacnom centre

2017-03-27 12:04:36 - otázka od: Johanka Dobrý deň, syn má 25 rokov, od detstva má alergiu a poruchu imunity, mával husté vlasy. Momentálne asi 3 roky mu dosť vypadávajú. Na imunitu berie injekcie na podporu imunity. Používa šampóny z lekárne s kofeínmi, zinkorot dlhodobo. Manžel a druhý syn majú veľmi husté vlasy. Viete poradiť, či to má súvis s imunitou alebo zohrávajú úlohu iné vplyvy ? Ďakujem potrebne je realizovat trichologicke vysetrenie-trichogram alebo tricholab, vysetrenie krvne-krvny obraz, zapalove markery, hormonalne vys, vysetrenie na potravin.alergiu a na zaklade vysledkov je mozne robit diagnosticky a liecebny zaver

2017-03-27 12:06:28 - otázka od: Vladimír Čo najviac vplýva na vypadávanie vlasov? Aký podiel na tom môže mať strava? chybanie bielkovin, nedostatok vitaminov, zeleza, teda nevyvazena strava maju vplyv na poruchu rastu vlasov, co suvisi s nedostatkom stavebnych latok regulujucich rast vlasov

2017-03-27 12:07:49 - otázka od: Ala Dobry den, chcela by som sa spytat, vlasy si cesem na rovnaku "cesticku" cely zivot, avsak pozorujem rednutie vlasov prave len v tomto mieste. Co by ste mi prosim poradila ? Moznostou je vytvorit "cesticku" na druhej strane, to si ale myslim, ze problem neriesi. Mam 47 rokov. Dakujem za radu :-) vhodne je dat si urobit rastovy trichogram alebo tricholab vysetrenie, ktorymi sa zisti stav vlasov , pomer folikulov, tenkych vlasov a pod v jednotlivych oblastiach hlavy

2017-03-27 12:09:29 - otázka od: Miroslava Sedová Dobrý deň pani doktorka, mám veľmi jemné vlasy a hlavne na temene ich je aj dosť málo. Chcem sa spýtať, či je to o genetike, alebo to môže súvisieť s menopauzou, prípadne štítnou žľazou ? Nikdy som nemala husté vlasy, nezdá sa mi, že by nejako enormne padali, ale postupom rokov len redli, mám 58 rokov. Používam rôzne prostriedky na spevnenie, rast vlasov, ale nejaké zlepšenie nevidím. Ďakujem Mirka dobry den, vekom sa rast vlasov a hrubka vlasov zmensuju, zaroven pokial trpite na androgennu alopeciu tieto zmeny sa menopauzou zvyraznuju, vlasy je potrebne stimulovat dlhodobo, injekcna vlasova mezoterapia, plasmalifting, domace aplikacie stimulacnych ser

2017-03-27 12:11:00 - otázka od: Peter Dobrý deň. Chcem sa opýtať či existuje prípravok, ktorý podporuje rast vlasov. Prostriedkov na posilnenie rastu vlasov je na trhu kvantum, ale asi žiadny z nich, ktorý by podporil rast vlasov aj na miestach kde už vlasy nerastú, ale predtým rástli. Mám 45 rokov a vlasy ubúdajú rýchlym tempom, čo s tým robiť, dá sa tomu ešte zabrániť a existuje spôsob okrem transplantácie vlasov, ako mať hustejšie vlasy bez kútov ? Ďakujem za odpoveď. Peter dobry den, pokial mate vymiznute vlasove folikuly, tak v tychto miestach vam vlasy nemaju z coho vyrast, vhodna je preto transplantacia

2017-03-27 10:55:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia