MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová bola online: Dĺžka dojčenia nad 2 roky je individuálna!

MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová pracuje v detskej nemocnici v Mladej Boleslave.
Zdroj: red
2016-06-16 08:55:00

S príchodom bábätka na svet nastáva moment, kedy sa v hlave mamičky vynára množstvo otázok. Ako sa o dieťa starať? Čím ho kŕmiť? Na tieto a mnohé iné otázky odpovedala MUDr. Zuzana Adrýsková - Marcibálová, ktorá bola online vo štvrtok 16. júna 2016 od 9:00-10:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Najkvalitnejšia výživa

V poslednej dobe sa čoraz intenzívnejšie hovorí o výžive bábätka, ktorá je zásadná pre jeho rast a vývoj. Výživné látky mu poskytne materské mlieko, ktoré je najkvalitnejšou výživou. Avšak ani mamičky, ktoré z nejakého dôvodu nemôžu dojčiť, nemusia zúfať. Môžu siahnuť po náhradnej umelej výžive, ktorá sa svojim zložením približuje k materskému mlieku a poskytne bábätku všetky dôležité látky pre rast a vývoj jeho organizmu. Predstavuje optimálnu výživu aj vďaka obsahu mliečneho tuku, ktorý je pre zdravie dieťatka veľmi dôležitý. Ide o významný zdroj energie, ktorý navyše podporuje vstrebávanie vitamínov A, D, E a K rozpustných v tukoch.

Keď ste na cestách

Čo však dieťatku pribaliť na cesty? Blíži sa leto a čas dovoleniek, ak sa chystáte užiť si voľné dni aj s dieťatkom, je to dobrodružstvo samo o sebe. Už len samotné balenie všetkých potrebných vecí dá zabrať. Treba myslieť dopredu a pribaliť dieťatku vhodnú stravu, ktorá ich zasýti a zároveň poskytne zdraviu prospešné látky. Oplatí sa mať pri sebe prevarenú vodu vhodnej teploty, z ktorej viete počas cesty kedykoľvek pripraviť dojčenské mlieko.


Prečítajte si náš posledný online rozhovor so športovým lekárom MUDr. Malovičom!


Pýtajte sa!

Vo chvíli, keď vo svojom náručí čerstvá mamička drží svoje dieťa, prežíva pocit šťastia, ba priam blaženosti. Jej svet zrazu dostal nový zmysel, pretože nasledujúce roky bude vychovávať a kreovať novú bytosť, ktorú stvorila. Nie len počas tehotenstva, ale aj po pôrode budúcim rodičom napadajú otázky, na ktoré často "múdre knihy" nemajú odpoveď.

Ako dlho dieťa dojčiť? Kedy začať s umelým mliečkom? Ako zistím, ktoré mlieko je pre drobca najlepšie? Otázka výživy nie je iba záležitosťou prvých mesiacov. Po dojčení prídu príkrmy a s nimi opäť otázky, na ktoré dokáže odpovedať iba lekár. Kedy s príkrmom začať? Sú lepšie kupované či doma robené kašičky? Prvorodičky to v tomto smere menajú jednoduché, mamičky s viacerými deťmi sú možno "ostrieľanejšie", no tiež ich môže hocičo zaskočiť. 

O odborníčke 

Na Vaše zvedavé otázky ohľadom detskej výživy bude na našom webe odpovedať odborníčka na slovo vzatá, detská lekárka MUDr. Zuzana Adrýsková-Marcibálová. Vyštudovala Jeseniovu lekársku fakultu v Martine. V roku 2004 zložila atestáciu z pediatrie. Od roku 2002 pracuje v detskej nemocnici v Mladej Boleslave a od roku 2004 je lekárkou detskej gastroenterológie. 

MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová bola online vo štvrtok 16. júna 2016 od 9:00-10:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Online rozhovor

2016-06-16 08:57:33 - otázka od: Jana Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa spýtať na váš názor na sladkosti. Švagrina zvykne "uplácať" synovca sladkosťami, keď niečo nechce spraviť alebo ho nevie chytiť a vymeniť mu plienku. Má necelé dva roky. Sú pre takto malé deti vhodné sladkosti? Ďakujem! Dobrý deň. Myslím si, že takéto uplácanie nikam nevedie, dieta si rýchlo zvykne na sladkú chuť. Do budúcna si zarába na problémy. Pekný deň.

2016-06-16 08:59:22 - otázka od: Alena Dobry den, ako spoznam, ze dany vyrobok obsahuje mliecny tuk? Byva v zlozeni uvedeny aj pod nejakym inym nazvom? Dobrý deň. Býva uvedený ako beta-palmitát. Pekný deň.

2016-06-16 09:02:52 - otázka od: Bohumila Dobrý deň, zaujíma ma výrobok Sunar Complex 5, ktorý je vhodný od ukončeného 36. mesiaca - do kedy je vhodné mlieko podávať a prečo je lepšie ako obyčajné mlieko? Kravské mlieko pije syn v školke, doma ho odmieta. Bude mať v júli už 4 roky. Ďakujem. Dobrý deň. Kravské mlieko je upravené a obohatené o vitamíny a minerály pre potreby našich detí. Može sa dávať detičkám, kým im chutí, kľudne do 5 rokov veku dieťatka. Pekný deň.

2016-06-16 09:09:38 - otázka od: Eva Krausová Dobrý deň,pani doktorka,môj vnúčik mal minulý týždeň 2roky, je drobnejšej postavy po otcovi aj mame, nebýva chorý. Ale trápi ma jeho papanie,predtým to nikdy nerobieval, ale keď sa mu dá na tanier,pozrie sa na jedlo a keď sa mu niečo nezdá, tanier odsunie a neexistuje,aby doňho dcéra niečo dostala. Keď je ryža a mäsko, tak to áno,to neprotestuje. Aj schudol,ale dcéra to nerieši, vraj je veselý, je zdravý....a chcem podotknúť,že ho ešte dojčí, keď si malý vypýta. V noci sa veľmi často budí,od narodenia nemá dudel, ani nepije z fľašky s dudlom, ale z pohára alebo z fľaše s cucákom,al.so slamkou. Mama mu dáva piť od smädu len čistú vodu z vodovodu alebo materské mlieko. Väčšinou papá sám, on nechce, aby ho mama kŕmila..Keďže to dcéra nechce riešiť, vraj je malý v pohode, tak sa chcem spýtať, akým spôsobom docieliť,aby malý papal, čo by asi zvýšilo jeho chuť do jedenia, či nejaké čaje na trávenie a aké. Tieto problémy s jedením u neho vidím asi posledného pol roka a keďže vidím,že aj schudol, tak Vás veľmi pekne prosím o radu. Ďakujem za odpoveď Eva Dobrý deň. Váš vnúčik je už v období vzdoru, takže toto bude ťažké obdobie, s jedlom to bude problematické a hlavne sa bude vyhraňovat a bude nehgativistický na nové podnety/k tomu patrí i jedlo/. A kojené detičky v tomto veku majú problematickú chuť k jedlu. Keď nechcú jesť , tak dostanú napiť z prsníka. Při problematickom jedle a malých porciách by som doporučila multivitamínový prípravok , ktorý by obsahoval i vitamíny skupiny B, ktoré zlepšujú chuť k jedlu. Ale nie je to univerzálny návod. Často sa tieto detičky rozjedia až v školke v prostředí svojich rovesníkov, ktorých vidia jesť. Pekný deň..

2016-06-16 09:13:05 - otázka od: Ludmila Krajcerova Dobrý deň, ako by ste povzbudili dojčiacu matku, aby pokračovala by dojčení 2-ročného synčeka? Zaujíma ma vplyv materského mlieka v tomto veku na jeho zdravie, imunitu a tiež na psychiku. Čo všetko mu dojčenie dáva? Chcem vaše odborné lekárske povzbudenie a poznatky použiť ako dôkaz pre svokru, ktorá mi stále hovorí, že dojčenie ma vyčerpáva a že nie je dôležité. Dobrý den. Dĺžka dojčenia nad 2 roky je vec čiste individuálna a musí vyhovovať obom - matke i dieťaťu. Keď vaša svokra udáva vyčerpanosť a únavu, tak by som ju nechala sa zregenerovať, veď při tvorbe mlieka jej odchádzajú i vitamíny a minerály z tela. Je úžasné, že vobec do takéhoto veku dieťatka vydržala. Pekný deň.

2016-06-16 09:15:34 - otázka od: Mária Dobrý deň, mám dcérku a od narodenia je na Sunare. Bude mať teraz pol roka a chcem sa opýtať aký je rozdiel medzi počiatočným a pokračovacím umelým mliekom? môžem pokračovať v tej jednotke alebo mám prejsť na dvojku? Z viacerých skúseností mamičiek okolo viem, že nie každé bábätko prijme dobre to pokračovacie mlieko.Ďakujem za odpoveď. Mária Dobrý den. Dieťatko ako rastie, tak potrebuje iné množství energie, minerálov a vitamínov, preto existujú pokračovacie mlieka vzhľadom na vek dieťatka. Tak možte prejsť na 2 mliečko, pekný deň.

2016-06-16 09:24:16 - otázka od: Jana Dobrý deň, mám 6 mesačné bábatko a od narodenia je na umelej strave, bohužial som nemala mlieko. Mal aj koliku to sme nejako zvládli a od piateho mesiaca som začala prikrmovať. Zeleninka, neskôr som pridala mäsko a potom ovocie. Väčšinou varím doma, no občas mu kúpim aj výživy, hlavne kvôli pestrosti. Všimla som si , že výživy určené pre deti od 5. mesiaca často obsahujú lepok, smotanu, paradajky, jahody a iné alergény alebo rybu. Je vhodné mu už v tomto veku dávať takéto potraviny? Malý má aj atopický ekzém, preto som veľmi opatrná a taktiež čo sa lepku týka, sestra má celiakiu, zatiaľ som tiež nedala. Môžem mu už dávať napr. cestovinu bezvaječnú, piškót, krupicu a iné veci obsahujúce pšeničnú múku alebo radšej zatiaľ ryžovú a kukuričnú múku? Ďakujem veľmi pekne za odpovede. Dobrý deň. Začneme lepkom, doporučuje sa pridávať lepok od 17.týždňa veku do ukončeného 6.mesiaca, využíváme tzv. imunologické okno a určite sa tento postup doporučuje pri rodinnej zátaži celiakiou. Takže pridať lepok do stravy je už žiadúce. Inak , čo sa týka nemliečnych príkrmov, tak sa veľmi uvolnilo zaraďovanie nových potravin do jedla, patrí tam i ryba, paradajky, smotanu by som posunula, pretože je tučná . Vzhľadom k atopickému ekzému ešte záleží na doporučení kožného lekára, ktorý vás omedzí v potravinách, ktoré dráždia kožu dieťatka. Keďže je sezona jahod, tak vyskúšať jahody možte, ak máte možnost tak radšej z vlastnej záhradky, ale dala by ste len malý kúsok na chuť. Pekný deň..

2016-06-16 09:29:55 - otázka od: Barbora Dobrý deň, chcem sa spýtať ohľadom výživy dieťaťa vo veku 2 rokov a 7 mesiacov. Do jedného roka jedol mlieko, zeleninu, ovocie, mixované jedlo aj do ručičky, jedol mäso, chlieb, príkrmy, detskú výživu- proste všetko. Okolo 1 roka a 2 mesiacov bol chorý, odvtedy nechce jesť tuhú stravu, zje len mlieko, vôbec varené jedlo nechce. Už sme skúšali všetko a nič nepomáha, aby začal normálne jesť. Jediné čo zje okrem mlieka sú keksíky (horalka, chipicao). Skúšali sme už aj sladkosti nekupovať, stále však vymýšľa a nechce jesť varené. V septembri ide do škôlky, mám pocit, že keď neje doma, tak nebude jesť ani v škôlke. Ďakujem za odpoveď Dobrý deň. Myslím si, že sa vám choroba strafila do obdobia vzdoru, takže toto bude ťažké obdobie, s jedlom to bude problematické, už je vidieť , že je negativistický na nové podnety/ jedlo/. Ešte by som sa dohodla u svojho pediatra na došetrení stavu - prebehnú't i ORL vyš., výter z krku a odbery, či nie je niečo iné za jeho nechutenstvom. Pri problematickom jedle by som doporučila multivitamínový prípravok , ktorý by obsahoval i vitamíny skupiny B, ktoré zlepšujú chuť k jedlu. Počkala by som na školku, často sa tieto detičky rozjedia až v školke v prostredí svojich rovesníkov. Pekný deň..

2016-06-16 09:33:44 - otázka od: Jozef Dobry den pani doktorka, aky je vas nazor na raw stravu pri malych detoch? Nevesta sa takto stravuje a ma tendenciu taketo jedlo pripravovat a davat aj skolkarovi. Je to zdrave? dakujem. Dobrý deň. Celý koncept raw stravy nepoznám, surové ovocie a zelenina neublížia detičkám, ale nemalo by to byť celodenná strava. Má byť rozmanitá , pestrá, určite i varená strava má svoje miesto v jedálničku. Skor by som dala jedlo na spestrenie, ale nie ako normálny jedálniček dieťatka. Pekný deň.

2016-06-16 09:36:53 - otázka od: Martina Dobrý deň, mám 9-mesačného drobca, ktorý je dojčený a už samozrejme aj prikrmovaný. Odmieta však piť čokoľvek iné, fľašu absolútne odmieta, trochu do neho dostanem striekačkou, tak max. 5 ml na jedenkrát, ale nemyslím si, že to stačí... Dobrý deň. Často sa stretávam s problematickým príjmom tekutin u kojeného dieťatka, ktoré často odmietajú. Striekačkou možte podávať tekutiny, ale i pítkom, z hrnčeka, lyžičkou, ale chce to veľkú trpezlivosť. Dieťatko už vie, že keď nebude piť, tak prsník dostane vždy. :-) Pekný deň.

2016-06-16 09:41:01 - otázka od: Jana Bartošová Dobrý deň pani doktorka,mám šesť a pol mesačnú dcérku, ktorú stále dojčím ale podľa odporúčania detskej lekárky už podávam od ukončeného štvrtého mesiaca dcérke aj príkrmy ovocné desiaty, zeleninovo-mäsové obedy a večerné kaše. Posledné dva týždne sa dcéra v noci budí podchvíľou cca v hodinových ale aj polhodinových intervaloch a po priložení na prsník si len párkrát cucne a zaspí. Môže byť dôvodom častého budenia fakt, že je v období rastu zúbkov, alebo by bolo potrebné upraviť moju alebo dcérinu výživu? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Može byť jeden z faktorov nočného budenia i rast zúbkov, alebo i to, že chce byť s vami, niekedy sa príčina ani nevystopuje, detičky takéto obdobia mávajú. Ešte 6.mesiac je obdobie rastového výšvihu, keď dieťatko potrebuje viacej výživa, tento vyčší nárok si upraví častejším budením v noci a vás stimuluje k produkci mlieka. Pekný deň.

2016-06-16 09:44:47 - otázka od: Ivana Vaneková Dobrý deň, syn (2 roky) má diagnostikovanú alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Od mala má i reflux. Predpísané má "mlieko" NEOCATE ADVANCE. Chcela by som sa popýtať, DOKEDY je potrebné podávať mu toto mliečko a tiež AKÉ MNOŽSTVO DENNE, keďže už papá tuhú stravu. Problém je v tom, že v bdelom stave cez deň mi mlieko odmieta piť, takže mu ho dávam v noci, v spánku, a to 2x po 120 ml (i to mi niekedy aj zo spánku odmietne). Neviem aké údaje sú potrebné, tak pridávam ešte: váha 12 kg, pôrod cisárskym rezom, žiaľ nedojčený (pobyt v nemocnici po narodení kvôli komplikáciam). ďakujem za odpoveď Dobrý deň. U detičiek nad 1.rok je doporučené vypiť denne 500 ml mlieka , event. mliečnych výrobkov. Neocate dávate na doporučenie bud alergologa alebo detského gastroenterologa, tak je potrebné sa dohodnúť na danom pracovišti, na ako dlho bude mať v jedle Neocate. Pekný deň.

2016-06-16 09:52:12 - otázka od: Veronika Chystáme sa s manželom a deťmi na dovolenku do Chorvátska. Dcérka má 3,5 roka, čo je vhodné pribaliť na dlhú cestu autom? Aby to bolo čo najvýživnejšie, nepodliehalo skaze a bolo praktické? Dobrý deň. To je otázka chuti vašej dcerky. Ale určite je výhodné mať autochladničku so sebou, dostatok pitia/ či v podobe vody, čaju/, možte si pribaliť nakrájené ovocie, obložené chlebíky, keksíky, ovocné konzervované pyré i tie druhy do rúčky. Najdoležitejší je pitný režim, pretože teplota v aute sa može dramaticky navýšiť pri dopravných kolonách. Pekný deň a šťastnú cestu.

2016-06-16 09:55:37 - otázka od: Božena Dobrý deň p. doktorka, mám 9-mesačného vnúčika, ktorý okrem mliečka /Nutrilon/ odmieta piť inú tekutinu- detskú vodu, alebo čaj. Prospieva vborne, s papaním nemá najmenší problém. Nie je pre neho nebezpečná absencia tekutín ? Čo s tým? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Tekutiny naviac, keď je teplo, alebo má teploty, možte skúsiť podávať lyžičkou, striekačkou, z hrnčeka. Alebo navýšiť príjem tekutín z potravin, ktoré obsahujú viacej vody - napr. uhorky, melon, viacej polievok, zriedenejšie kaše. Pekný deň.

2016-06-16 10:00:42 - otázka od: Miro Dobrý deň. Mňa aby zaujímalo keď dieťa berie do roka 3 a viac krát antiobiotká celé dectvo čo ho čaká v budúcnosti. Aké to má následky na jeho ďalší život ? Či si tiež myslíte že repný rafinovaný cukor môže škodiť zdraviu ? A či by mali jesť deti povinne probiotiká kedže vieme ,že v tele vydržia max 10 dní . Dobrý deň. Čo sa týka antibiotik, neviem a to určite ani vy, čo bude za hodinu, nieto aká bude budúcnosť. Je doležité uvážlivo nasadzovať antibiotika. Okrem repného cukru existujú na sladenie aj iné varianty, každému podľa chuti. Probiotiká nie sú povinné, ale mnohým deťom prospievajú, podávajú sa dlhodobo, sú obdobia, keď sa nasazujú probiotiká pri záťažových situáciách - napr. užívanie antibiotik. Pekný deň.

2016-06-16 10:06:21 - otázka od: Branislav Kapral Dobrý deň pani doktorka, aj keď sa téma krúti okolo batoliat, chcel by som sa Vás opýtať ohľadom môjho takmer 4 ročného syna. Od dvoch rokov má problém so stolicou. Niekedy chodil kaźdý šiesty alebo aj siedmy deň, teraz sa to zlepšilo na každý štvrtý deň. Málokedy je to každý tretí. Nevieme si už s ním rady. Užíva aj Dufalak od gastroenterologičky, ale jemu to vôbec nezaberá. Skúšame rôzne veci, ale na neho nemá nič účinok. On to zadržiava takou silou, že sa až trasie, keď to už na neho príde, že to už neudrží, tak to v pohode pusti, ale to divadlo pred tým je na nevydžanie. Neviete nám poradiť z Vašej praxe, ako by sa to dalo riešiť? My sme už zúfalí. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. Dobrý deň. Zápcha u detí, je častý problém. Keď nezaberá Duphalac/Lactulosa/, tak prechádzam u svojich pacientov na Forlax, ktorý je dobre tolerovaný. Jasné že sú tam i nejaké dalšie opatrenia - defekačný režim, pravidelne vysadzovat na WC/nočník/, dostatok tekutin a surové ovocie a zeleninu denne. Takéto doporučenie píšem: V strave - tmavé pečivo, zakysané nápoje, každý den ovocie / neolupané / či zelenina, omedzit sladkosti, biele pečivo, čokoládu, kakao, čierny čaj. Nie sladké limonády, ano ovocný čaj, zakysané nápoje, minerálka, Actimel. Defekačný režim: ráno pohár vlažnej vody vypit, raňajky s vlákninou, potom vysadit na nočník, ak sa nevykaká 2 dni, podat 1 glycerin. čípek. Pekný deň.

2016-06-16 10:08:52 - otázka od: Jana Dcera ma 6 tyzdnoveho chlapceka stale ho koji. Ma vela mlieka pretoze chlapcek pekne pribera, ale stale plakava a ma zrejme problemy s bruskom. Pomaha mu aj rectalnou trubickou . Potom sa upokoji, ale zase place . Nevydrzi dlho ani v kociku a casto ho nosi v satke. Obavam sa , ze dcera pride o chrbat. 24.4. mal 3,20 a teraz ma 5,50.Vsade pocuvam , ze dnesne deti su uplakane a poriadne nespia. Kedysi predsa bolo , ze ked bolo dieta prebalene a napapane , tak spalo v kuse 4 hodiny. Dakujem za odpoved ak vobnec nejaka je alebo len treba vydrzat. pisatelka Jana Dobrý deň. Pri takýchto prírastkoch na váhe, podozrievam malého , že sa prepapáva . Skúsiť možte ešte simethicon/ Espumisan, Sab simplex.../ na prdíky, a pridat Baby Calm /anízové kvapky/, teplo na bruško. Nazývajú sa 3-mesačné koliky a trpia na ne hlavne chlapčekovia. Pekný den.

2016-06-16 10:39:44 - otázka od: Nika Dobrý deň pani doktorka, prečo je ten mliečny tuk v strave dieťaťa taký dôležitý? Ďakujem Dobrý deň. Mliečny tuk je významný zdroj energie, podporuje vstrebávanie vitamínov A, D, E a K rozpustných v tukoch a je i nositelom mliečnej chuti. Vraciame sa opať k prírode, pretože i materinské mlieko obsahuje mliečny tuk 3-5 %. Pekný deň.

2016-06-16 08:55:00  |  Foto: red   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia