Krisztina Vrábel bola online: Ľudia s nadváhou by mali jesť aj o desiatej v noci!

Diétny program Kristíny Vrábel predstavuje nový zdravý prístup nielen k jedlu, ale aj k svojmu telu a duši.
Zdroj: red
2016-01-20 09:55:00

Krisztina Vrábel, ktorá je autorkou knihy plnej chutných jedál bez výčitiek, bola online 20. januára 2016 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa, čo prezradila v online rozhovore, ktorý sa týkal chudnutia!


Aj vy ste si na prelome rokov dali predsavzatie, že schudnete a začnete cvičiť? Že urobíte viac pre svoje telo? A možno ste to pár dni dodržiavali, ale potom prišla oslava kamaráta, novoročná kapustnica v práci a každý deň bojujete s návalmi "musím si dať niečo sladké". Ako sa dostať z tohto bludného kruhu von a konečne schudnúť?

O autorke

Autorka Krisztina Vrábel napísala knižku plnú chutných jedál bez výčitiek. Vznikla ako reakcia na lekármi predpisované diéty pri cukrovke a rezistencii na inzulín. Pre ľudí, ktorí neustále bojujú s kilami navyše, skúšajú rôzne diéty a...stále nič. Pomôže im diétny program od autorky, podľa ktorej denne môžete skonzumovať 160 gramov sacharidov.

Krisztina Vrábel je na návšteve v Bratislave, má naplánované vystúpenia v televíziách, rozhovory s novinármi a mala i online rozhovor v magazíne Vysetrenie.sk.

Krisztina Vrábel bola online 20. januára 2016 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Odpovedala i na otázky o 160 gramovej diéte a o tom, ako vám pomôžu sacharidy s pomalým a rýchlym vstrebávaním a ktorým jedlám by ste sa mali vyhýbať. Ako si zostaviť pestrý a chutný jedálny lístok? Čo jesť pri cukrovke a inzulínovej rezistencii?

Krisztina Vrábel si sama prešla touto diagnózou, no v knihe 160 gramov sacharidov dokazuje, že sa netreba v jedle obmedzovať, dokonca ani chutných sladkostí!


Online rozhovor

2016-01-20 10:05:32 - otázka od: Jana Dobrý deň, je táto diéta/ toto stravovanie vhodné aj pre ľudí, ktorí netrpia cukrovkou? Ďakujem. Dobrý deň, vítame Vás na diskusii s maďarskou autorkou Krisztou Vrábel knihy 160g sacharidov - Chutné jedlá bez výčitiek, ktorá Vám s radosťou odpovie na Vaše otázky. Táto diéta predstavuje plnohodnotnú stravu, obsahuje všetky živiny a bielkoviny, preto je vhodná aj ako prevencia, trebárs aj pre deti.

2016-01-20 10:07:19 - otázka od: Marika Dobry, keby ste si mali vybrat jeden recept z tejto knihy, čo by ste si vybrali? Dobrý deň, veľmi dobré a zdravé sú nanunky, v ktorých je len jogurt a ovocie - to sú moje najobľúbenejšie.

2016-01-20 10:08:51 - otázka od: Jano Dobry, chcem sa spytat, kedy ste si povedali, ze chcete vydat knihu? Dakujem! Keď som mala v hlave viacero receptov, získala som pocit, že by bolo fajn, keby boli všetko na jednom mieste - najprv sama pre seba, a potom v knižke. V tejto knihe sú recepty, ktoré som zbierala 2 roky. Keď bolo dosť receptov, nastal ten pravý čas.

2016-01-20 10:11:45 - otázka od: Sherezáda Ahoj Kika, mám 41 rokov a nadváhu. Chcela by som mať dobrú postavu ako v časoch, keď som mala 17 rokov a chlapi sa za mnou na ulici otáčali jedna radosť, no popravde sa mi nechce cvičiť a odriekanie si čo sa stravy týka mi tiež príliš nevonia... Existuje prosím nejaký spôosob ako schudnúť aj bez spomínaných obmedzovaní? Ďakujem Dobrý deň, nie je to nemožné, ja mám o dva roky menej a som matkou dvoch detí. Momentálne som v najlepšej forme za celý život. Pomohli mi dve veci - tá ľahšia a príjemnejšia časť boli tieto recepty, a druhý bol šport - bez športu to jednoducho nejde. Môžem Vás ubezpečiť, že si veľmi rýchlo začnete užívať. Je dôležité vybrať si ten vhodný šport, ktorý bude môcť pravidelne pestovať a tešiť sa z neho. Nikdy nie je neskoro - mala som 37 rokov, keď som začala s krasokorčuľovaním.

2016-01-20 10:12:44 - otázka od: emily szia Krisztina, koľko hodin tyzdenne stravis vo fitku alebo telocvicni? V súčasnosti cvičím tri - štyri dni asi jednu hodinu.

2016-01-20 10:15:59 - otázka od: Bronislava Pollakova Dobrý den, chcem sa opýtat akých 160 gramov sacharidov by som mala prijimat v jedalnicku. Som pooperacii stitnej žlazy :uplne odstranenie. dakujem Odporúčam, aby ste úplne vynechali biely cukor. Využívajte prírodné sladidlá, ako stévia a brezový cukor, sem-tam med, avšak potrebných 160g sacharidov môžete prijať z celozrnnej múky, ovocia... štítna žľaza neovplyvňuje prijímanie sacharidov.

2016-01-20 10:17:54 - otázka od: Jozef Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, ktoré sacharidy sú na chudnutie najlepšie..ďakujem Sacharidy s pomalým uvoľňovaním, ktoré sú v celozrnných produktoch, alebo v zelenine. Mali by ste zabudnúť na biely a rafinovaný cukor, bielu múku a rafinované sacharidy, ktoré nie sú vhodné na chudnutie, ale vôbec nie sú zdravé.

2016-01-20 10:21:19 - otázka od: Jana Dobry, snazim sa schudnut po sviatkoch a stale sa mi nedari. Obmedzila som chlieb a potraviny z muky no nevidim rozdiel. Ako teda spravne chudnut mam zase zaradit chlieb do jedalnicka? Dakujem Pravdou je, že nie je možné schudnúť, ak prijímame viac energie ako spotrebujeme - to platí vždy. Nevieme, ako sa stravujete, ani čím ste nahrádzali energiu... Myslím si, že pokojne môžete jesť celozrnné pečivo - v obmedzenom množstve - nie je to žiaden problém, ale vyhýbajte sa bielej múke. Jedzte veľa zeleniny, nie len zelené šaláty, ale aj výdatnejšie zeleniny bohaté na vitamíny, cvikla, zeler, tekvica, biela a červená repa, či už pečené, varené, dusené alebo ako chipsy.

2016-01-20 10:23:26 - otázka od: Zuzana Dobry den, je pravda, ze ak chceme schudnut, nemali by sme uz vo vecernych hodinach jest ziadne sacharidy? Dakujem Nie, nie je to pravda. Ak chceme schudnúť, je nutné, aby sme nepociťovali hlad a mali cukor na stále hodnote. Preto vo večerných hodinách je treba zjesť cca 40g sacharidov, lebo toto množstvo nám do rána udrží hladinu cukru na potrebnej úrovni. Je však veľmi dôležité, aby tých 40g sacharidov boli sacharidy s pomalým uvoľňovaním, napr. celozrnné pečivo a zelenina, a napríklad aj bielkoviny, ako mäso. Napríklad večer určite nekonzumujte ovocie.

2016-01-20 10:26:29 - otázka od: Karol Ovplyvnuju sacharidy vykon sportovca i celkoveho zdravia? Su pre take dolezite? Naším palivom sú sacharidy, nie je možné dlhodobo nejesť sacharidy. 160g sacharidov predstavuje množstvo pre bežný deň bez väčšej fyzickej aktivity. Ak mám športový deň, tak tesne pred športom zjem približne 20g sacharidov navyše. Mne napríklad moja dietetička radila, že pre mňa by bol ideálny príjem sacharidov na jeden deň 200g, na základe toho, koľko športujem. Sacharidy určite ovplyvňujú športové aktivity.

2016-01-20 10:26:56 - otázka od: Zora Mozem zjest viac sacahridov v dnoch, kedy napr. cvicim? ci stale odporucate 160 gramov sacharidov? Ako som uviedla v predchádzajúcej otázke, áno.

2016-01-20 10:28:19 - otázka od: Iveta Dobry p. Krisztina, chystate v najblizsej dobe dalsiu knihu, ktora bude tiez o zdravom zivotnym style alebo o chudnuti? Dakujem za ovpoved Dobrý deň, v Maďarsku mám momentálne vydaných 5 kníh, medzi nimi je aj druhá časť knihy 160g sacharidov, ktorá vyšla koncom roka 2015.

2016-01-20 10:32:01 - otázka od: Marcela Dobré dopoludnie, pani Kristína, včera som bola na besede v kníhkupectve, bolo to veľmi pekné, po rokoch som videla pána moderátora Buna naživo, poznala som ho z rozhlasu, takže dvojnásobná radosť. Tešila som sa hlavne na vás a zaujímalo by ma, ako ste znášali tú zmenu jedalnička, či ste nemali stresy, napätie, neboli ste hladná, podráždená? Ďakujem a pozdravujeme z Pezinka Dobrý deň, veľmi sa teším, že ste sa mohli zúčastniť besedy a že sa Vám na nej páčilo. Je to prirodzené, že človek sa bojí každej zmeny, keď mení svoje zvyky. Iné to nebolo ani v mojom prípade. Pre mňa nebolo ľahkých prvých šesť mesiacov, pretože som sa musela naučiť rátať sacharidy, všetko merať a vážiť, rýchlo som na to ale zvykla, lebo na tomto jedálničku skutočne nie je nič nezvyčajné, ani zvláštne - je veľmi rozmanitý. Prvé výsledky sa dostavili veľmi skoro.

2016-01-20 10:35:29 - otázka od: Vikina Ako zistím, že mám tieto zdravotné problémy, ktoré sa v úvode knihy spomínajú? Sú signály? Alebo som odkázaná na lekára, ktorý ako jediný vie potvrdiť takéto ťažkosti? Ako žena môžem povedať, že my ženy si dávame väčší pozor na svoje zdravie, než muži. Ak si dávame pozor, zbadáme signálny nášho organizmu - toto ochorenie má však svoje jednoznačné príznaky - neustála nadmerná únava, niekoľko kíl navyše, ktorých sa nevieme zbaviť, poruchy menštruačného cyklu, problémy s pokožkou, vypadávanie vlasov. V súčasnosti sa dá veľmi jednoducho odhaliť, vyžaduje to však lekárske vyšetrenie - lekár to vie jednoznačne potvrdiť na základe jednoduchého záťažového testu. Pri akomkoľvek podozrení Vám odporúčam navštíviť lekára.

2016-01-20 10:36:48 - otázka od: Tomáš Mám knižku už kúpenú ešte z Bux.sk, veľmi dobre vyzerajú tie recepty, chutne - to ste všetko vy vymysleli, pripravili? Alebo sú odniekiaľ preberané? Nie, všetky jedlá som pripravila aj fotila sama. Sú tam aj známe recepty, napríklad Cheesecake, ale aj tie som prispôsobila vlastnej potrebe, aby spĺňali podmienky diéty, ale všetky jedlá, ktoré sú v knihe uvedené a odfotené, som pripravila sama.

2016-01-20 10:38:23 - otázka od: Janka Dobrý deň, keď ste sa začali takto stravovať, išli aj nejaké kilá dolu? Ďakujem. Cca za tri roky som schudla tri konfekčné veľkosti. Určite netreba byť netrpezlivý, nie je to diéta, pomocou ktorej schudnete za týždeň 3 kilá, je to výborná forma stravovania, ktorú môžeme dodržiavať celý život, aby sme sa dobre cítili vo svojej koži.

2016-01-20 10:42:13 - otázka od: roman Knihu som si pozical. Este nekupil. Listoval som u susedky. Potesilo ma kolko sa toho da spravit pre dobru gastro doma. Pisete v uvode knihy 160 gramov sacharidov o dezertoch... O vela dezertoch. Spominate v receptoch sladidlo. Ake je Vase najoblubenejsie sladidlo? Co stevia? Ak pri receptoch používam sladidlo, v prvom rade ide o prírodné sladidlá - brezový cukor, ale na chuť si samozrejme musíme zvyknúť. Snažím sa minimalizovať využívanie akýchkoľvek sladidiel. Po čase každý zistí, že aj ovocie má svoju prirodzenú sladkú chuť a nevyžadujú dosladenie. Ja osobne chuť stévie nemám rada. Teraz je veľmi v móde, ale ja som skôr pri týchto novinkách opatrná, lebo skutočný účinok sa prejaví až o minimálne 20-30 rokov. Môžem Vám poradiť len minimalizovanie využívania akýchkoľvek sladidiel. Ja osobne používam trošku medu, aj keď je to sacharid s rýchlym vstrebaním, ale je to prírodné a veľmi zdravé sladidlo.

2016-01-20 10:45:13 - otázka od: Tatiana Dobrý deň, Aké množstvo tvarohu, jogurtu alebo mlieka ( samozrejme neochutené) môžem denne zjesť, aby som dodržala príjem 160 g sacharidov za deň. Ďakujem za odpoveď a želám veľa energie v boji proti konzumácii cukrov Dobrý deň, mliečne výrobky majú nízky obsah sacharidov, ale sú to sacharidy s rýchlym uvoľňovaním, preto ich odporúčam jesť doobeda. Mliečne výrobky môžeme konzumovať napríklad - pre zmenu jedálnička - zo začiatku, ak človek pocíti typický veľký hlad - namiesto sladkostí si dať deci mlieka (4g sacharidov, ale s rýchlym vstrebaním) - zaženú rýchlo hlad, a je to lepšie než si dať čokoládu. Tvaroh používam veľmi často v sladkej i slanej forme, je zdravý a sýty.

2016-01-20 10:48:00 - otázka od: Ľubo Dobrý deň, poradťe mi ako nejesť po 18:00. Ďakujem. Dobrý deň, pokojne môžete jesť večeru aj po 18tej. Ja osobne zvyčajne večeriavam o 19.00. Len nejedzte sacharidy s rýchlym vstrebávaním. Ak by ste na noc nechali klesnúť svoju hladinu cukru, pre diétu to nie je dobré, lebo do rána budete mať pocit veľkého hladu, čo nie je dobré. Najlepšie je udržiavať hladinu cukru na stálej hladine. Napríklad tí, ktorí majú veľkú nadváhu, by mali mať aj druhú večeru, v noci o 22.00, aby sa hladina cukru držala na stálej úrovni.

2016-01-20 10:55:53 - otázka od: Oľga chcela by som sa spytat ci to uz nehranici s paleo dietou ktora v mensej miere je okolo 100g sacharidov denne, pokial nejde io ketozu ktora je asi 50. dakujem Môj názor na paleo diétu a io ketozu je ten, že som zástanca zlatej strednej cesty, pretože je omnoho ľahšie stravovať sa tak dlhšie, než náročné diéty. Samozrejme aj v rámci paleo diéty sú dobré recepty, ktoré využívame aj my - nekonzumujeme spracované jedlá a polotovary. nesúhlasím ale s tým, aby vzácne celozrnné výrobky boli vynechané z jedálnička, či napríklad paradajky - pretože pračlovek tieto zložky v jedálničku nemal. na druhej strane sa môže jesť čokoláda - zaujímalo by ma, kde ju pračlovek zohnal. Jednoznačne odporúčam zlatú strednú cestu. (50g predstavuje neskutočne malé množstvo pre zdravé fungovanie organizmu. Veľmi malé množstvo sacharidov spôsobuje nervozitu, stresy, len pre znázornenie - bežný človek zje denne cca 300g sacharidov)

2016-01-20 10:59:13 - otázka od: Romana Veľmi zaujímavo vyzerá tá kniha 160 gramov sacharidov, ďakujem aj za zaujímavé odpovede. Ja nemám tieto problémy, teda zatiaľ a snáď ani nebudú, ale je pravda, že mávam strašnú chuť na sladké. Najem sa, naobedujem a potom mám chuť na horalku, Linu, nejaký keks. Dám si len jeden, niekedy za deň dva, viac nie, tak snáď je to ok, ale nemôže to niečo singnalizovať, že mám takú chuť na sladké? Ako by ste to riešili vy? Čím by sa to dalo nahradiť? Ďakujem. táto chuť na sladké je jednoznačný signál nestálej hladiny cukru v krvi, nebojte sa, nie je to chorobný stav, určite je možné dosiahnuť zmenu pomocou zmeny jedálnička, odporúča sa však venovať pozornosť signálom, ktoré opisujete. Moja osvedčená metóda na riešenie neodolateľnej chuti na sladké je pohár mlieka.

2016-01-20 11:01:52 - otázka od: Zoltán Kemko Cukor je veľký zabijak, my Slováci ho jeme príliš. Ako ste na tom v Maďarsku? Tiež taká zlá situácia? Máte tam nejakú dobrú osvetu, ako jesť menej cukru? Viete to porovnať s nami? Cukor obľubuje celý svet, viď Ameriku... vďaka diéte obmedzujúcej tuky je tam množstvo tučných ľudí, lebo ich nahradili cukrami. Menej cukru vieme konzumovať tak, ak sa budeme snažiť jesť čo najmenej hotových výrobkov a hotových potravín, určite by som vynechala limonády a sladené nápoje, iba takýmto spôsobom vieme dostať príjem cukru pod kontrolu. ďakujem za všetky Vaše otázky, bolo to milé a o 12tej hodine ma môžete vidieť v správach na JOJke.

Fotogaléria

2016-01-20 09:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia