Balneotechnička Ing. Jana Ježková bola online: V pití minerálnej vody sa nemusíte obmedzovať!

Na vaše otázky odpovedá Ing. Jana Ježková, balneotechnička.
Zdroj: red
2015-10-13 12:00:00

Pitný režim treba dodržiavať, nech je akékoľvek ročné obdobie. Viete však, čo pijete? Minerálka, pramenitá voda, voda z vodovodu. Aký je medzi nimi rozdiel? Balneotechnička Ing. Jana Ježková bola online v utorok 13. októbra 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk!


Rozdiel medzi minerálnymi vodami nie je len vo vzhľade fľaše či samotného názvu. Ak chceme naše zdravie chrániť, mali by sme poznať zloženie vôd, ktoré denne pijeme.

Viete, čo robí minerálku minerálkou? Kedy je pre naše zdravie vhodné piť vodu s vyšším obsahom magnézia a kedy je lepšie piť tiché minerálky?

O odborníčke

Jana Ježková zahájila svoju kariéru v roku 1979 promóciou na Stavebnej fakulte ČVUT, kde študovala odbor vodnej stavby a vodné hospodárstvo. Následne 13 rokov pracovala v Československých štátnych kúpeľoch Karlove Vary ako balneotechnička a vedúca balneotechnického oddelenia.

V roku 1992 nastúpila do Správy liečivých zdrojov a kolonád ako riaditeľka, o rok neskôr sa stala riaditeľkou Plničky minerálnych vôd vo Františkových kúpeľoch. Od roku 1997 zastávala riaditeľské miesto v Kúpeľoch V. V spoločnosti Karlovarské minerální vody pôsobí od roku 1999 ako vedúca balneotechnička.

Jana Ježková je predsedkyňou výkonného výboru Zväzu minerálnych vôd, aktívnou členkou Potravinárskej komory a zástupkyňou v predstavenstve Českého priemyselného združenia pre obaly a životné prostredie.  

Balneotechnička Ing. Jana Ježková bola online v utorok 13. októbra 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vyšetrenie.sk.


Online rozhovor

2015-10-13 10:58:27 - otázka od: Katarína Dobrý deň pani Ježková, moja otázka smeruje na minerálky pre deti - od akého veku je možné podávať im sýtené minerálky? Ďakujem! Dobrý deň, pre kojenecký vek do 3 rokov doporučujem kojeneckú vodu, prírodnú minerálnu alebo pramenitú vodu vhodnú pre prípravu kojeneckej stravy. Deti od 3 rokov môžu piť pramenité alebo slabo a stredne mineralizované prírodné minerálne vody (do 1000mg/l rozpustených pevných látok, neperlivé alebo jemne perlivé). Pramenité a minerálne vody sú jedinečné tým, že sú to vždy podzemné vody bez chemických úprav a dezinfekcií.

2015-10-13 11:03:11 - otázka od: Milan Myslite že Lubovianka mineralna voda može obsahovat magnezium zdraviu prospešnu Magnézium je v každom prípade zdraviu prospešný minerál a je potrebné dívať sa na množstvo, koľko ho prírodná minerálna voda obsahuje, či je v danej minerálnej vode viazaný na sírany alebo uhličitany, akú má prírodná minerálna voda s vyšším obsahom horčíka celkovú mineralizáciu a či nemá vysoký obsah sodíka. Je vždy potrebné čítať údaje na etikete.

2015-10-13 11:07:14 - otázka od: slavomír Dobrý deň pani Ježková Chcem sa opýtať čo je na tom pravdy, že piť denno denne minerálne vody je škodlivé a pitie čistej vody je lepší prípad pre zdravie ľudí. Už dlhšiu dobu sa medzi ľudmi "povráva", že za to aby ľudia denne vypili aspoň 2 litre minerálky stoja firmy, ktoré ťažia a dodávajú minerálne vodya prostredníctvom svojich "agentov" to "roztrubujú" po celom Slovensku, aby dobre zarábali, aby im neklesali zisky. Konečne by si Slovač zaslúžila úplnú pravdu a nie reklamné triky. Ďakujem za pravdivú odpoveď. Pekný deň Dobrý deň, prírodné minerálne vody sú jedinečné tým, že sú to vždy vody bez chemických úprav, nedezinfikované, s významným blahodárnym fyziologickým účinkom pre organizmus. Vždy je ale potrebné čítať etiketu a výber minerálnej vody prispôsobiť svojmu veku, fyzickej záťaži a zdravotnému stavu. Prírodné minerálne vody nízko a stredne mineralizované (do 1000mg/l rozpustených pevných látok) je možné piť bez obmedzenia, určite je dôležité pozrieť sa na obsah sodíka, horčíka. Vody bohaté na minerálne látky sú vhodné pri športe, pre rýchlu hydratáciu a doplnenie minerálnych látok.

2015-10-13 11:10:47 - otázka od: Jozef Dobrý deň p. Chomova. MAM 73 ROKOV A PREKONAL SOM MOZGOVU PRIHODU. Prosím Vás aká minerálna voda je pre mňa vhodná a aky čas ju môžem piť. Kúpili mi MINER. VODU SAGUARO , prosím je pre mňa vhodná. DAKUJEM ZA ODPOVED a ostávam S pozdravom JOZEF vANCEL Dobrý deň, pod značkou Saguaro sú predávané všetky typy vôd – pitná voda (nemusí byť podzemný zdroj), pramenitá aj minerálna voda. Preto je potrebné starostlivo prečítať etiketu o aký druh vody sa jedná. Je vhodnejšie kupovať známe značky, pri ktorých jednoznačne viete, o aký typ vody sa jedná (minerálna, pramenitá, kojenecká alebo pitná) a odkiaľ pochádza. Vo Vašom prípade Vám doporučujem poradiť sa s Vaším odborným lekárom.

2015-10-13 11:11:42 - otázka od: Puobišová Dagmar Dobrý deň, prekonala som hepatitídu A, prosím , poradte mi, ktoré minerálky, , by podporili regeneráciu pečene. Ďakujem za odpoveď. DP Dobrý deň, v tomto prípade vám odporúčam obrátiť sa na Vašeho lekára.

2015-10-13 11:18:56 - otázka od: Tomáš Dobrý deň, počul som, že niektoré min. vody obsahujú vysoké množstvo sodíka najmä Budiš, čo organizmu škodí, Je to pravda? A do ktorej kategórie by ste zaradila min. vodu Rajec ? Ďakujem. Dobrý deň, Budiš je podľa údajov na etikete silne mineralizovaná minerálna voda (celkové množstvo rozpustených pevných látok 1690 mg/l), kde je vyšší i obsah sodíka (370 mg/l). Vody tohoto typu sú vhodné pri veľkej fyzickej námahe a potrebe rýchlo doplniť minerálne látky a teda aj sodík. Rajec je pramenitá voda, nie minerálna.

2015-10-13 11:20:18 - otázka od: Diana Dobrý deň pani Ježková, chcela by som sa opýtať. Viete mi poradiť výber minerálnych vôd na podporu chuti do jedla, nechutenstvo. Snažím sa to riešiť z každého uhla, ktorý je možný. Počula som, že napríklad šaratica v malých množstvách denne, je vhodná.... Ďakujem za Vašu odpoveď. Dobrý deň, v tomto prípade Vám odporúčam obrátiť sa na Vašeho lekára.

2015-10-13 11:23:35 - otázka od: Miriam Dobrý deň, prosím Vás, keď niekto nepije minerálnu vodu, ale iba čistú vodu z vodovodu, je to chyba ? Chýbajú telu minerály? Ďakujem a prajem pekný deň Dobrý deň, pri balených podzemných vodách (minerálne, pramenité, kojenecké) vždy viete, čo pijete a na etikete nájdete charakteristické zloženie aj názov zdroja a lokalitu, kohútiková voda pochádza z rôznych zdrojov (povrchových, zmiešaných alebo podzemných), takže v každom meste/obci tečie z kohútika iná voda. Surová voda je väčšinou upravovaná a dezinfikovaná. Dopĺňanie minerálnych látok je nutné a závisí od kondície každého človeka, na jeho fyzickej záťaži, veku, zdraví. Dopĺňanie minerálnych látok z minerálnej vody je veľmi vhodné a minerálne látky sa v tejto forme dobre vstrebávajú, zvlášť horčík, vápnik, sodík a hydrogenuhličitany.

2015-10-13 11:29:19 - otázka od: Juraj Dobrý deň, chcel by som Vám položiť tieto otázky: 1. Je správny taký pitný režim, ktorý je založený približne z 90 % na pramenitých vodách a z 10 % na minerálnych vodách, pričom sa striedajú rôzne druhy? 2. Je správny režim založený iba na vode z vodovodu? Ak nie, prečo? 3. Je možné, že by pitný režim, založený zo 100 % na výrazne mäkkej vode z vodovodu (niektoré oblasti SR) spôsobil povedzme vážnu demineralizáciu organizmu? Ďakujem. Dobrý deň, 1. Záleží na mineralizácii minerálnych vôd, pokiaľ zaradíte do pitného režimu nízko a stredne mineralizované minerálne vody do 1000 mg/l rozpustených pevných látok, je vhodné zvýšiť množstvo minerálnych vôd v pitnom režime, ktoré majú z hľadiska výživy fyziologické účinky dané obsahom minerálnych látok a stopových prvkov. Takisto záleží aj na fyzickej a psychickej záťaži jednotlivca a nutnosti doplniť minerálne látky. 2.Podľa lekárských štúdií chýbajú našej populácii niektoré minerály, predovšetkým horčík, vápnik, draslík a tie je veľmi vhodné dopĺňať práve minerálnymi vodami. Naviac voda z vododvodu je predovšetkým službou obyvateľstvu, ale na trvalé pitie sú určené práve kvalitné podzemné vody pôvodnej čistoty, čiže kojenecké, pramenité, nízko a stredne mineralizované minerálne vody do 1000 mg/l rozpustených pevných látok. Sú to vody bez chemickej úpravy a dezinfekcie s prísnymi limitmi hlavne pre oragnické látky ako sú napr.pesticídy. 3.Pitie veľmi nízkej mineralizovanej vody znamená, že náš organizmus nedostáva prakticky žiaden vápnik a horčík a navyše bolo dokázané, že varením v mäkkej vode dochádza k významným stratám dôležitých prvkov z potravín (pri horčíku a vápniku možu straty dosiahnuť až 60%), veľmi nebezpečné sú sú taktiež demineralizované vody, ktoré sú v nerovnováhe a veľmi agresívne vyluhujú materiály, s ktorými prichádzajú do styku, hrozí aj zvýšené riziko mikrobiálnej kontaminácie.

2015-10-13 11:33:05 - otázka od: Denisa Dobrý deň, kupujeme si velmi casto mineralky a stolove vody, lebo manzel nechce piť vodu z vodovodu. Ja ale našu vodu pijem, mame studňu vlastnú a pri rozbore bola voda ohodnotena ako dobrá akurát dosť tvrdá. Niekedy mám dojem, akoby chceli ľudom znechutiť vodu z vodovodu aby mohli predať viacej tej balenej. Neviem či môže byť až taká zdravá ked je v pet flašiach a hocikde na nu svietilo slnko. Moja otázka vlastne je či mi môže voda z vodovodu bez nejakej filtracie či čistenia chlorom ublížiť. Dobrý deň, studne su vačšinou nedostatočne hlboké a sú teda ohrozené ľudskou činnosťou (preskujúce okolité septiky, poľnohospodárska činnosť, skládky odpadu, ekologické záťaže) a je to zároveň najmenej kontrolovaný zdroj vody, takže može byť znečistený mikrobiologicky a chemicky a rozbor raz za rok príliš nevypovedá o možných výkyvoch kvality Vašej studne. Je na zodpovednosti každého majiteľa, ako sa o studňu stará a aká je kvalita vody v studni.

2015-10-13 11:33:49 - otázka od: jozefina mám nepravidelné vyprázdnovanie žlčníka, čo mi spôsobuje nezávisle od jedla niekedy raz za mesiac niekedy raz za dva mesiace niekedy aj častejšie silné bolesti a vtedy držím celý dem dietu iba o čaji.mám už 36 rokov trpín tým od malička a nikto mi zatiaľ nepomohol. operácie sa bojím, aby to potom nebolo ešte horšie. máte s týmto nejaké seriozne skúsenosti? Ďakujem Dobrý deň, v tomto prípade Vám odporúčam obrátiť sa na Vašeho lekára.

2015-10-13 11:45:22 - otázka od: michal znášik ja by som mal na pani Ing.Jezkovu hned niekolko otazok: 1. Su zdroje mineralnych vod vycerpatelne ? A ak ano, vie sa odhadnut, ktore z mineralnych vod by skoncili s plnenim v CR+SR ako prve ? 2. Ustupilo sa od balenia mineralnych vod do skla a prevazuju obaly z PVC. Nie je kombinacia mineralnych vod a tohto materialu skodliva alebo neovplyvnuje kvalitu mineralnej vody ? 3. Ako casto sa hodnotia parametre kvality pramenitych vod, ktore sa balia do spotrebitelskych baleni ? Kontroluju sa vzorky pravidelne ? Ma zakaznik istotu, ze pramenita vodu, ktoru kupi v obchode je kvalitnejsia ako ta, ktora tecie z vodovudu ? 4. Ludia si zvyknut pri liecivych pramenoch naberat vodu do vlastnych flasiek a nasledne ich konzumuju doma. Mozu byt take liecive mineralne vody po case skladovania skodlive, alebo si vseobecne uchovavaju rovnaku kvalitu (ak sa daju do flase bez pristupu vzduchu resp. teple pitne pramene) dakujem Dobrý deň. 1. Zdroje prírodných minerálnych vod v Čechách aj na Slovensku sú obnoviteľné. Majú povod v dažďovej vode, ktorá sa vsakuje v oblasti infiltračného územia, filtruje sa cez horninové prostredie a potom sa vacsina minerálnych vod obohatí o juvenilný oxid uhličitý, zníži sa jej ph, voda s oxidom vyluhuje minerály z okolitých hornín a vystupuje na povrch vacsinou po tektonických zlomoch. Celý proces filtrácie je veľmi pomalý, zdroje sú obnoviteľné a koniec plničiek nehrozí. 2. Minerálna voda do sklenených obalov sa stále používa do gastronómie, kde má určite svoje miesto, ale máte pravdu, že pre zabezpečenie pitného režimu pre domácnosti si spotrebitelia obľúbili fľaše z PETu (nie z PVC). PET je veľmi čistý polymer, bez prídavkov roznych zmakčovadiel a je odskúšaný pre styk s potravinami, takže v žiadnom prípade neovplyvňuje kvalitu balenej vody. 3. Balené prírodné minerálne vody sú potravinou a podliehajú prísnym kontrolným procesom. Z každej šarže (takže minimálne z každej pracovnej smeny) sú odobrané vzorky a urobená senzorická skúška, mikrobiologický a skrátený chemický rozbor. Ďalej sú prevádzané pravidelné úplné rozbory v akreditovaných laboratóriách, samozrejmosťou je aj kontrola parametrov priamo v zdroji prírodnej minerálnej vody. Prírodné minerálne vody sú jedinečné tým, že sú to vždy podzemné vody bez chemických úprav, nedezinfikované, s významným blahodárnym fyziologickým účinkom pre organizmus, z vodovodu vám nikdy prírodná minerálna voda nepotečie. 4. Kvalita plnenia prameňov do prinesených nádob je veľmi obmedzená a záleží na čistote týchto nádob ako aj sposobe plnenia, transportu a skladovania týchto fliaš. Pri dodržaní všetkých optimálnych podmienok možno kvalitu udržať max.v rozmedzí niekoľkých dní. Voľne prístupné pramene sú predovšetkým určené na pitnú kúru v mieste prameňa a nie na plnenie do nádob.

2015-10-13 11:47:33 - otázka od: peter reiner Dobrý deň pani inžinierka. Čo sa vlastne prenáša z bahna alebo kúpeľov do organizmu? Chápem, že sa mierne stimuluje epiderma a - možno - aj b lymfocyty. Faktom je, že kúpele pomáhajú aj ľuďom s kostnými problémami. Tam osmóza neprenikne. Je to iba efekt tepla? Aké fyzikálne procesy sú aktivované? Ďakujem za odpoveď. PR Dobrý deň, v tomto prípade Vám odporúčam obrátiť sa na odborného lekára-balneológa.

2015-10-13 11:51:37 - otázka od: Marek Dobrý deň pani Ježková, ako je to so striedaním minerálnych vôd? Môžem piť jednu počas dlhšieho obdobia alebo by som ich mal v závislosti od počtu minerálov striedať? Ďakujem! Dobrý deň, prírodné minerálne vody nízko a stredne mineralizované (do 1000 mg/l rozpustených pevných látok) je možné piť bez obmedzenia a nie je potrebné ich striedať, ale je dobré ich čas od času obmeniť. Ideálne voľbu prisposobit priamo Vašim potrebám. Vyberať podľa svojej chuti, veku, činnosti a zdravotných potrieb, ale hlavne je vždy dobré mať kvalitnú vodu po ruke a dodržiavať pitný režim. Silne mineralizované vody nad 1500 mg/l rozpustených pevných látok používať ako doplnok k pitnému režimu, hlavne pri fyzickej námahe a športovaní, kedy dochádza k veľkej strate nielen tekutín, ale aj minerálov.

2015-10-13 11:55:27 - otázka od: Dana Pani inzinierka, ako je to s vodami typu vincentka ci saratica, je vhodné ich piť pri dlhodobejsich problemoch alebo sú len doplnkom k liecbne napriklad zazivacich problemov? dakujem Dobrý deň, Vincentka aj Šaratica sú minerálne vody z kvalitných prírodných liečivých zdrojov zabalené do spotrebiteľských obalov a ich užívanie je vhodné konzultovať s lekárom.

2015-10-13 12:00:34 - otázka od: Gabika Dobrý deň, pijem minerálne vody, najradšej mám Bonaquu. Pijem jej dosť veľa. Môže to škodiť? Ďakujem Dobrý deň, Bonaqua je pramenitá voda, nie minerálna. Jej pitie škodiť nemože, ale je veľmi doležité dodávať telu potrebné minerály, ktoré sa nachádzajú v prírodných minerálnych vodách. Podrobnejšie informácie k tejto tematike nájdete vo vyššie uvedených odpovediach.

2015-10-13 12:00:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia