Optometristka Tatjana Hošková bola online: UV žiarenie môže poškodiť všetky tkanivá oka!

Dipl. optometristka Tatjana Hošková sa špecializovala po viacročnej činnosti vo vlastnej praxi v smere vizuálny tréning.
Zdroj: red
2015-05-27 10:50:00

Čo podporuje zdravie detských očí? Kedy je vhodný čas na začatie pravidelných prehliadok u očného lekára s dieťaťom? Aj s týmito otázkami ste sa obrátili na dipl. optometristku Tatjanu Hoškovú, ktorá bola online 27. mája 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Odpovedala na otázky, súvisiace s detským zrakom!

 

Prevencia nadovšetko

Problémy so zrakom sa niekedy môžu prejaviť až príchodom do školy, kedy začína byť na zrak dieťaťa kladený väčší dôraz. V tomto veku je však pravdepodobnosť vyliečenia zrakovej vady veľmi malá. Čím neskôr sú vývinové poruchy zraku odhalené, tým sa znižuje šanca na ich úplné odstránenie a následky môžu pretrvávať počas celého života človeka.

Aby sa prevencia očných ochorení stala súčasťou životného štýlu a aby informovanosť o rizikových faktoroch dosahovala vyššiu úroveň, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) spustila celoslovenský projekt "Zdravé oči už v škôlke". V rámci neho realizuje preventívne merania zraku detí v materských školách. Absolvujú screeningové merania, realizované špeciálnym prístrojom, ktorý dokáže s vysokou mierou spoľahlivosti odhaliť existujúce alebo začínajúce vývinové vady zraku detí ako napríklad astigmatizmus, tupozrakosť či škuľavosť. V priebehu mesiacov máj – december 2014 ÚNSS navštívila v rámci celého Slovenska 95 materských škôl a preventívne vyšetrila zhruba 6 000 detí. S projektom naďalej pokračuje. Odbornou konzultantkou celého projektu je dipl. optometristka Tatjana Hošková.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) získala za svoju dlhodobú prácu uznanie Nadácie Orange. Tento rok si v kategórii Sociálna inklúzia odniesla tretie miesto prestížnej Ceny Nadácie Orange.


Osobný tréner Martin Šmahel bol online: Aj výrazná celulitída sa dá odstrániť!


O odbornej konzultantke

Dipl. optometristka Tatjana Hošková sa po ukončení Vysokej školy pre optiku a optometriu v Kolíne nad Rýnom v Nemecku a ďalšom vzdelávaní v obore funkcinálna optometria, špecializovala po viacročnej činnosti vo vlastnej praxi v smere vizuálny tréning. Od začiatku roka 2010 ponúka tieto cvičenia po prvýkrát aj na Slovensku, konkrétne v Bratislave.

Jej pacientmi sú väčšinou deti školáci s poruchami zrakového vnímania, ale aj dospelí pacienti, ktorí napriek dobrej korekcii okuliarmi majú problémy pri videní.

Dipl. optometristka Tatjana Hošková bola online 27. mája 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Online rozhovor

2015-05-27 10:54:46 - otázka od: Dasa Dobry den, v decembri 2013 bol syn /nar.2008/ operovany na skulenie. Od septembra 2014 zacal chodit do prveho rocnika, a ocko zacalo znovu ubiehat,, chcem sa opytat ci je nevyhnutna dalsi operacia? Stale nosi okulzor. dakujem Dasa Dobry den pani Dasa, dalsia operacia nemusi byt nevyhnutna, mozno by pomohol vizualny trening. Skusenosti ukazuju na to, ze v jeho veku by sa dala aj pravidelnym cvicenim ziskat binokularita. Zavisi to, samozrejme, od vysky vady. Urcite je nutna osobna konzultacia, pokojne sa ozvite.

2015-05-27 11:00:02 - otázka od: Viki Dobrý deň pani doktorka. Už od útleho veku mojej dcéry mám podozrenie, že dobre nevidí. Už ako malé dieťa nedovidela z gauča na televízor s uhlopriečkou 80 cm, vzdialený od sedačky asi 2 metre a sadala si rovno podeň. Sú tu aj ďalšie náznaky - na ulici nedokáže identifikovať známeho človeka, ktorý je od nej vzdialený 4 - 5 metrov a podobne. Už 2x som s ňou bolo u našej oftalmologičky, ktorá však opakovane potvrdila, že dcéra má zrak v poriadku. Nespochybňujem výsledky jej vyšetrení, kde je ale potom zakopaný pes, keďže dcéra stále vykazuje známky pokazeného zraku, aj v škole sa nedávno musela presunúť do prednej lavice, keďže zo strednej nevidela na tabuľu? Ďakujem Dobry den pani Viktoria, odporucam vyhladat specialneho detskeho oftalmologa, ktory vykonava specialne testy u deti. Ak pozorujete vsetky opisane zmeny, urcite je na mieste navstivit aj ineho specialistu.

2015-05-27 11:05:53 - otázka od: Petrus Dobrý deň, predpokladám, že ste sa minulý týždeň zúčastnili IX. sympózia detskej oftalmológie v Saffrone... Zaujíma ma najmä prenosný binokulárny analyzátor a refraktometer 2WIN, ktorý tam odprezentovali. Aký je Váš osobný názor na zmenšené verzie zaužívaných prístrojov z profesionálneho ako aj evalvačného hľadiska? Jestvuje reálna premisa, že by nahradili na priestor náročnejší Hartinger, ktoré štandardne používam? Prajem pekný zvyšok dňa. Dobry den, prenosny binokularny analyzator a refraktometer TWIN vlastnim a pracujem s nim. Je urceny pre deti, alebo pre imobilnych pacientov, ktori sa kvoli svojej vyske alebo polohe nemozu posadit za Hartinger. Co sa tyka presnoti – je porovnatelne presny ako ine automaticke refraktometre.

2015-05-27 11:10:05 - otázka od: Slavina Dobry den, nasmu dietatku tiez tak nahodne v 5 rokoch zistili ocnu vadu astigmatizmus aj dost velku kratkozrakost, je to sok, lebo fakt sme si nic nevsimli,nedavalo blizko predmety k oku,nestazovalo sa ze zle vidi, nic sme si nevsimli, a teraz zijeme v strachu,kedze su to minuskove hodnoty, ze aky bude mat zivot, ze sa mu to bude len zhorsovat,a s tym zrakom sa uz nic nebude dat robit. Sme zufaly, a nevieme co nas caka, co by ste nam poradili? Okulky uz poctivo nosime,ale samozrejme ze na zaciatok len take slabe.Dakujem. Dobry den pani Slavina, bohuzial astigmatizmus a kratkozrakost je chyba, ktora je ziskana alebo zdedena. V tomto pripade treba dbat na to, aby sa zrak ako videnie vivijal spravnym smerom. A to je len pomocou okuliarov alebo korekcie. Bohuzial, ked je teraz vada zistena, vela sa robit neda, geny, bohuzial, neoklameme. Nemusite sa vsak bat, nie je to slepota, je to len vada, ktora sa da korigovat. Skutocne je potrebne dbat na to, aby bola tato korekcia spravna, teda aby sa to oko naucilo spravne vidiet, aby malo optimalnu ostrost.

2015-05-27 11:12:29 - otázka od: tonko zdravim vas pani Tanicka... moj 12 rocny syn minuly rok v snahe nachytat trochu bronzu presedel vyse 20 minut pred starsim typom horskeho slnka, ktore mame doma a samozrejme bez prilozenych ochrannych okuliarov (vsak naco by aj?)... o jednej v noci zrazu zacal rucat ako postreleny pavian ze ho bolia oci a ani za nic ich nechcel otvoriť tvrdiac ze ich ma tazke, ze ho hrozne rezu a nedokaze to... najblizsia ocna pohotovost bola v krajskom meste, tak som mu preventivne flasol jednu vychovnu, nech prestane zavijat a nechal som to na rano... chlapcovi sa do rana tie oci ale chvalabohu popravili... zaujimalo by ma, ci mu to UV ziarenie naozaj mohlo vyvolat taky stav a ci nemohol utrpiet aj trvalejsie poskodenie sietnice? Dobry den pan Tonko, samozrejme, ze UV ziarenie (bez ochrannych okuliarov) moze poskodit vsetky tkaniva oka, a to v prvom rade zapalom! Odporucam okamzite navstivit oftalmologa, ktory skontroluje ocne pozadie.

2015-05-27 11:13:20 - otázka od: Janka Pevna mam 62 rokov, zle vidím mam tupozrakosť na lav.oku nosím okuliare, ale stale viacej mam oči unavené a robí mi problem trošku dlhšie čítať.je možne vizualnym treningom zlepšiť tento stav.ak ano ako sa prihlasiť,ako dlho trva a kolko stoji?dakujem za odpoved. Dobry den pani Janka, vo vasom veku vizualny trening neprinasa zelany efekt. Unavenost oci je prirodzeny proces starnutia, ktory sa musime naucit akceptovat. Odporucam chodit na pravidelne prehliadky k oftalmologovi, dodrziavat bohatu vitaminovu stravu. Tupozrakost v tomto veku je uz tak zakodovana v mozgu, ze nie je mozne zmenit tento stav.

2015-05-27 11:17:08 - otázka od: antonia Dobry den.mam 20mesacne dieta a uz polroka si stale sucha ocka a zmurka.je haklivy na slnecne svetlo,preto mu musim davat ciapky so siltom a co najhlbsie do kocika.casto aj zmurka.ked som spomenula to pediatrovi povedal ze sa asi hra no mne to tak nepripada.od dvoch metrikov ma uz nerozozna a hlada ma po hlase.je to normalne?rozmyslala som navstivit ocneho lekara ale neviem si predstavit ako ho uz len usadim do kresla lebo je hyperaktivny.za radu vopred dakujem Dobry den pani Antonia, je potrebne pocitat s tym, ze 20 mesacne dieta este nema tak vivinutu ostrost videnia. Je to uplne normalne. Odporucam vam sledovat, ci vase dieta vnima pohyby v 2-4 metroch. Ak tak nie je, urcite odporucam navstivit detskeho oftalmologa, ktory disponuje specialnymi pristrojmi a vykonava specialne testy aj pre male deti. Co sa tyka slnecneho ziarenia, upozornujem na to, aby ste davali velky pozor na to, aby sa nepozeralo do slnka, aby malo neustalu ochranu zraku (a samozrejme nielen zraku) lebo nasledky mozu byt velmi vazne. Moze to viest az k poskodeniu sietnice. Co sa tyka zmurkania, ktore spominate, je to prirodzena ochranna reakcia dietata na vonkajsie vplyvy, nielen na oslnenie, vadit mu moze cokolvek – napriklad prasne prostredie.

2015-05-27 11:22:23 - otázka od: Katarina Dobrý pani doktorka, chcela by som sa spýtať na jednu vec - naša neter sa v prvých mesiacoch často akoby zahladela na jeden bod a z tohto stavu ju "prebudil" iba lusk prstov. Myslím ale, že je to pomerne častý jav. Čo to spôsobuje? Ďakujem! :) Dobry den Katarina, zahladenie sa je v podstate vonkajsia reakcia oci – mozog zaujme nejaka tema, ktora ho zamestna (impulz moze pochadzat zvonku ale aj vo vnutornom dialogu). Tym padom sa vnimanie upriami a ohranici, co moze niekedy posobit ako nepritomnost ako keby bol clovek v meditacii. Nemusite sa obavat, nejde o nic neobvykle a som si takmer ista, ze ani o ziadnu ocnu vadu.

2015-05-27 11:23:01 - otázka od: Marek Pani doktorka, stále častejšie sa objavujú správy o tom, že malé deti používajú tablety pri hraní a podobne. Je nejaký vek dieťaťa, kedy je pre zdravie jeho očí môžeme synovi dovoliť hrať sa sem tam na počítači alebo s tabletom? Ďakujem! Dobry den Marek, je dokazane, ze kazdym pozeranim sa do blizka sa vyvija urcity stupen stresu pre oci. To podporuje vyvin kratkozrakosti. Vo vseobecnosti si myslim, ze deti, ktore nevyhnutne nepotrebuju travit cas pri pocitaci, by sme mali radsej bravat von, aby sa co najcastejsie pozerali do otvoreneho priestoru. Takto sa od malicka vyvija optimalne videnie a ostrost zraku. Cim menej budeme nase deti vystavovat pocitacom, tym lepsie sa bude vyvijat ich zrakovy system.

2015-05-27 11:27:29 - otázka od: Ján Pani doktorka, ako najlepšie chrániť detské očká počas pobytu na slniečku? Okuliare síce máme (malá má 10 mesiacov) ale stále sa s nimi hrá. Máte nejakú radu? Ďakujem. Dobry den pan Jan, ked si malicka sklada okuliare a vnima ich skor ako hracku, odporucam pouzivat ciapku s velkym siltom. Co najmenej vystavujte dieta slnecnemu ziareniu.

2015-05-27 11:34:36 - otázka od: Marika Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, čo okrem mrkvy podporuje zdravie detských očí. Vďaka. Dobry den pani Marika, urcite je dolezita najma prevencia – je potrebne chranit zrak nasich deti pred slnecnym ziarenim. Dieta, ktore sa normalne vyvija, nepotrebuje ziadne dodatocne lieky ani vitaminy, pokial ma spravnu vyzivu. Okrem betakorotenu, ktory sa nachadza vo velkom mnozstve v mrkve, odporucam, aby vyziva dietata obsahovala antioxidanty, napriklad v podobe zeleniny a ovocia. Je to v podstate vseobecny recept, ako nase deti udrziavat v dobrej kondicii.

2015-05-27 11:36:35 - otázka od: Jozef Dobrý, je nejaký vhodný čas na začatie pravidelných prehliadok u očného lekára s dieťaťom? Za predpokladu, že nemalo s očami žiadne problémy. Ďakujem! Dobry den pan Jozef, spravidla by dieta malo absolvovat 3 prehliadky kým nastúpi na povinnu skolsku dochadzku. Prvykrat je to medzi 2. a 3. rokom, potom medzi 4. a 5. rokom a tretia prehliadka by mala byt okolo 6. roku zivota. Je to podmienene tym, ze v prvych rokoch zivota dietata dochadza k podstatnym vyvinovym zmenam, preto je nutne sledovat ich a tieto uvedene etapy mat pod kontrolou. Prevencia je na prvom mieste. Samozrejme, to plati v pripade, ak u dietata nesledujeme ziadne zrakove vady. Ak ano, frekvenciu prehliadok urci podla diagnozy lekar.

2015-05-27 11:41:57 - otázka od: Iveta Dobrý, ako veľmi súvisí krátkozrakosť s dedičnosťou? Ďakujem. Dobry den pani Iveta. Kratkozrakost s dedicnostou suvisi velmi. Nemusi sa vsak preukazat v kazdej generacii. Moze sa prejavit napriklad az v druhej alebo v tretej generacii. Ale, samozrejme, kratkozrakost nie je len dedicna vada. Moze byt aj ziskana. Vznika predovsetkym v case, ked sa dieta prilis casto zaobera hladenim do blizka (mobily, tablety, pocitace, citanie knih...). Prax ukazuje, ze kratkozrakost zistena do skolskeho veku dietata je vacsinou vrodena, teda dedicna a nie je mozne zastavit ju, len korigovat spravnymi okuliarmi. Opacny pripad nastava pri takzvanej skolskej kratkozrakosti, ktora zacina okolo 7.-9. roku dietata a je sposobena prave spominanym stresom, ktory vznika castym hladenim do blizka. Tu mame spravy dobre – sance na zlepsenie a stabilizaciu su mozne.

2015-05-27 11:43:49 - otázka od: Marian Dobrý deň, načo by sme si mali dať pozor pri výbere detského mydla? Stalo sa nám, že niektoré štípali dcérku v očiach, alebo sme to aspoň z jej reakcií predpokladali. Ďakujem. Dobry den Marian, ak sa rozpravame o specialnych detskych mydlach a samponoch, vo vseobecnosti tie podliehaju prisnym kontrolam zlozenia a na zaklade europskych kriterii by nemali obsahovat ziadne latky, ktore vyvolavaju zapalove reakcie, hlavne co sa tyka spojiviek. Je potrebne mysliet na to, ze nielen mydlo ma byt detske, ale aj sampon, ktory sa casto dostava do oci. Ak teda skutocne pouzivate specialne detske pripravky, odporucam riadit sa reakciami dietata, ktore vam urcite naznaci, co prenho je a co nie je prijemne.

2015-05-27 11:51:50 - otázka od: Radka Dobry den, ako vnimate, ze Nadacia Orange ocenila Uniu nevidiacich a slabozrakych Slovenska? Ako dlho a na com s nimi spolupracujete? Dobry den, velmi si vazim podporu z kazdej strany. Doteraz na Slovensku nebol ziaden system, ziadne odporucania, nikto rodicom nevysvetlil, ako velmi podstatna je prevencia v predskolskom veku dietata. S Uniou nevidiacich a slabozrakych na Slovensku sme po dlhom case opat zacali robit screening s detmi uz v materskych skolkach a zistili sme, ze asi 20% z tychto deti nie je podchytenych. Ide tu nielen o korekciu ocnych vad, aleo videnie ako funkciu. Ked oko dietata nie je korigovane, stava sa tupozrakym, a to su nasledky na cely zivot. Pri uz existujucej tupozrakosti oko slabo vidi a nepomoze mu ziadna korekcia. Myslim, ze prevencia v tomto smere je klucova. Som preto vdacna vsetkym ludom, ktori sa zapojili do tohto projektu a tiez mam radost, ze nase spolocne usilie prinieslo plody. Aj v podobe uznania Nadacie Orange. Z tretieho miesta Ceny Nadacie Orange sa uprimne tesim a gratulujem vsetkym, ktori sa podielali. Verim, ze projekt bude pokracovat a dostane sa do povedomia vsetkych ludi, hlavne rodicov nasich deti.

2015-05-27 10:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia