Libor Javro bol online: Nejesť po 18-tej hodine je jeden z najhorších mýtov!

Ing. Libor Javro bude odpovedať na otázky, týkajúce sa mýtov o stravovaní!
Zdroj: Libor JAvro
2014-04-14 11:55:00

Výživový poradca Libor Javro bol online 14. apríla 2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Odpovedal na otázky čitateľov ohľadom mýtov o stravovaní. Pozrite sa, čo všetko prezradil v rozhovore!

Niekedy vieme ťažko odlíšiť výmysel od pravdy. V záplave informácií z médií sa človek ťažko orientuje v tvrdeniach, ktoré bývajú často protichodné. Výsledkom je podliehanie nesprávnym teóriám.

O výživovom poradcovi

Pravdu o stravovaní zistíte vďaka výživovému poradcovi Liborovi Javrovi, ktorý bol online 14. apríla 2014 od 11:00-12:00. Libor Javro je zakladateľom výživového štúdia SH NUTRITION. V roku 2011 získal certifikát Sportovní výživa v Brne, ktorý mu udelila celoštátna výživová agentúra NutriAcademy. Svojou činnosťou výživového poradcu napomohol už mnohým ľuďom, ktorí vďaka nemu schudli, vyformovali si postavu či nabrali svalovú hmotu.

Prečítajte si príbeh o Michalovi, ktorý vďaka Liborovi Javrovi schudol!


Online rozhovor

2014-04-14 10:55:42 - otázka od: Rado Zdá sa, že úloha mlieka v strave sa v súčasnej dobe pomerne dosť prehodnocuje. Aký je Váš názor na potrebu konzumácie mlieka u detí a dospelých ? Je mlieko zdravé, prospešné a nevyhnutné pre zdravie alebo je to inak a jeho konzumáciu by sme mali obmedziť ? Aký máte názor na konzumáciu čistého pasterizovaného "krabicového" ale neprevareného mlieka tak povediac len "od smädu" ? Ďakujem vopred za odpoveď. Dobrý deň Rado, presne tak, v súčasnej dobe sa konzumácia mlieka trošku prehodnocuje a narúša zaužívané pojmy, že kravské mlieko je ideálnou potravinou. Avšak ja sa držím faktu, že kravské mlieko nám vie dodať ako bielkoviny, tuky a sacharidy potrebné pre bežnú funkciu nášho organizmu, tak nám dodáva vo zvýšenom množstve i minerály a vitamíny, preto nevidím dôvod prečo by sme mali našu tradičnú potravinu zatracovať takým spôsobom ako sa častokrát dočítame. Samozrejme dnešné bežne dostupné mlieko nemá ani zďaleka takú kvalitu akú by malo mať, ale aj tak je stále vhodnejšie ako niektoré iné potraviny, o ktorých sa až toľko nediskutuje a malo by sa! Kravské mlieko pri optimálnej konzumácii určite nie je postrachom dnešnej problematiky stravovania obyvateľstva, preto jeden-tri poháre kravského mlieka za týždeň a niekoľko dávok mliečnych potravín sú určite vhodným spestrením jedálnička ako detí, tak aj dospelých.

2014-04-14 10:58:49 - otázka od: Emilly Dobrý deň, mám nekonečný problém, s ktorým som sa po viacerých zraneniach krčnej chrbtice a kĺbov a chorobách (liečim vysoký tlak, zadýchanie,rýchlejší tep srdca,prežívam život v strese, už nemám dvanástnikové vredy, 14 rokov po pľúcnej embólii..) dopracovala k obezite 174 výška, 110 váha. Ale pri veku 59 rokov som stále presvedčená vnútorne, že to predsa dokážem zvrátiť a zbavím sa toho množstva tuku v tele aj v svaloch, ktoré ma robia mohutnou a ťažkopádnou. Chodím aj na turistiku, snažím sa stravovať prevažne zdravo, využívala som aj tepovú frekvenciu na chudnutie, aj 41 dňové pôsty na zeleninových šťavách, aj stravovanie bez sacharidov,ale všetko len dočasne... Neviem, či som nedočkavá, alebo pri stresovom živote vidím iné priority a nie seba, alebo mi chýba kontrolka, ktorá mi zabliká aby som pravidelne jedla .. lebo po raňajkách často až večeriam a mám sedavé zamestnanie... Netjem toho veľa, ale asi v zlom zložení alebo poradí, a pravdepodobne nemám taký nejaký plán jedla a pohybu podľa metabolizmu, aby tá váha išla dole a kondícia hore. V lete chcem zasa navštíviť napešo vysokohorské chaty a potrebujem sa dostať do kondície aj inakšie ako drinou cez víkendy na záhrade.. prosím, poraďte mi, ako začať a aj dokončiť úspešne nový cyklus života k zdraviu a pohode, prípadne kde nájsť pomoc a radu.. Budem poslušnou žiačkou, verím, že takýto problém a motiváciu potrebuje veľa žien v mojom veku, ale sa hanbí pýtať a neverí že to má zmysel....Vopred ďakujem, Emilly Dobrý deň pani Emily, ďakujem veľmi pekne za vašu otázku. Presne tak, aj vo vyššom veku by nemal človek zabúdať na to, že môže niečo so svojím zdravím urobiť. Je veľmi dôležité a po prečítaní vašej otázky aj badateľné, že chcete byť zdravšia. Od toho sa dá veľmi pekne odraziť, dokonca ste aj veľmi pekne popísala, kde robíte chybu a ktorú si aj uvedomujete. Treba začať odstraňovať tieto chyby. Nemusíte začať meniť všetko naraz. Najskôr začnite s pravidelnou konzumáciou potravín 5x za deň, to už bude 75% vášho úspechu. Keď budete pravidelne jesť, pridajte do vašej stravy kvalitné potraviny. Začnite sa starať o kvalitnú technologickú úpravu vami konzumovaných pokrmov a máte vyhraté. Samozrejme takto sa to ľahko napíše. Pokiaľ budete s týmto procesom potrebovať poradiť na odbornej úrovni, nech sa páči, stačí mi napísať na mojej webovej stránke.

2014-04-14 11:00:40 - otázka od: Barbora Dobry den, uz nejaku dobu trpim nespavostou, ktora bola zapricinena neustalym vstavanim k babatku. Pred porodom som nemala absolutne ziadny problem so zaspavanim. Kedze synteticke lieky/tablety odmietam, akou stravou/ vitaminmi sa da pomoct k rychlejsiemu zaspavaniu? Velka vdaka Dobrý deň pani Barbora, pri nespavosti si určite viete pomôcť potravinami, ktoré upokojujú myseľ. Dobrý včelí med s horúcim bylinkovým (materina dúška) čajom je vhodnou voľbou. Určite nekonzumujte potraviny 2 hod pred spaním, vaše potraviny by mali byť ľahko stráviteľného charakteru, najmä v druhej polovici dňa.

2014-04-14 11:04:04 - otázka od: Eva Dobrý deň, mám celiakiu. Aké potraviny by som mala jesť? Môžem grahamové rožky a špaldovú múku? Behávam a chudnem, aká je vhodná večera ak mám hlad? Ďakujem za odpoveď Dobrý deň Eva, pre vašu otázku vám nebude postačovať krátka odpoveď pretože pokiaľ máte diagnostikovanú celiakiu mali by ste podstúpiť kompletné informačné know-how, čo si môžete dovoliť konzumovať a čo určite nie. Špaldová múka ani typické grahamové rožky určite nepatria do jedálnička celiatika. Hlad na večeru by ste nemali pociťovať, preto vám určite radím optimalizovať príjem energie v priebehu celého dňa .

2014-04-14 11:09:51 - otázka od: Rado Aký je Váš názor na vegetariánstvo a konzumáciu mäsa aj u detí. Je možné mäso plnohodnotne nahradiť ? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň Rado, vegetariánstvo je u nás veľmi bežne dostupní štýl stravovania, ktorý je dostatočne preskúmaný, preto pokiaľ sa niekto vydal cestou vegetariánstva a drží sa odborných rád ako si dopĺňať potrebné bielkoviny do stravovania (vegetarián môže konzumovať niektoré druhy živočíšnych potravín) nemám s tým žiadny problém. Samozrejme u detí, tehotných a dojčiacich žien alebo profi športovcoch by sme mali pristupovať obozretnejšie a dbať na vhodné zastúpenie bielkovín a ostatných látok, ktoré nám vo zvýšenej miere dodáva mäso. Či je možné dodať najmä plnohodnotné bielkoviny do organizmu bez konzumácie živočíšnych potravín je diskutabilné, avšak v súčasnej dobe sa zdá byť ešte stále neoptimálne.

2014-04-14 11:15:21 - otázka od: Jana Je pravda, že sa nemôže už nič jesť po 18-tej? Dobrý deň Jana, mýtus nejesť potraviny po 18-tej považujem za jeden z najhorších, ktoré sa vyskytujú medzi ľuďmi. Príjem energie má byť závislý od fyzickej a psychickej aktivity. Preto, pokiaľ chodí niekto spávať o 24 hodine a konzumoval posledné jedlo o 18-tej, vychádza mu dlhý energetický deficit, ktorý nie je vhodný pre jeho organizmus. Preto najvhodnejšie je konzumovať posledné jedlo 2 hodiny pred spaním s optimálnou konzumáciou potravín (zelenina, ovocie, syry, kvalitné mäso).

2014-04-14 11:17:26 - otázka od: miro trenujem 5x tyždenne jem malo a stale som unaveny nemožem zhodiť Dobrý deň Miro, strava-strava-strava. Optimalizujte svoje stravovanie a účinok sa urýchlene dostaví.

2014-04-14 11:22:33 - otázka od: Ica Na jeseň som sa stravovala podla Dukanovej diety a podarilo sa mi schudnut. Prisli Vianoce ( sladke kolace,...) a odvtedy sa neviem dat dopkopy. Stale mam chut na sladke. Čo tieto vykyvy spôsobuje? Dobrý deň Ica, pri diéte so sníženou konzumáciou sacharidov ste si spôsobili nedostatočný príjem energie vášmu organizmu, čo si veľmi dobre zapamätal. Samozrejme teraz keď má túto energiu k dispozícii si ju s veľkou obľubou pýta v podobe sladkých potravín a uchováva v podobe tukových rezerv. Preto je veľmi dôležité aj pri redukcii vlastnej váhy držať sa racionálneho stravovania s dostatočným príjmom všetkých potrebných látok pre normálne fungovanie organizmu - to len do budúcna :)

2014-04-14 11:26:50 - otázka od: Ľubica Dobrý deň, diagnostikovali mi gastritídu a barretov pažerák, chcela, by som sa opýtať,čo môžem jesť a čo je pre mňa úplne nevhodné jesť. Ďakujem Dobrý deň pani Ľubica, vhodnosť vám odporúčaných potravín závisí od stupňa vám diagnostikovaných ochorení, preto pre odbornejšie odporučenia by som sa vám vedel vyjadriť po konzultácii. Určite si nemôžete dovoliť konzumovať potraviny, ktoré majú v niečom silnejších charakter, napr. korenisté, vyprážané, tukové, káva silne ovplyvňujú podráždenie slizníc vášho traktu.

2014-04-14 11:32:00 - otázka od: Lenka Je pravda, že keď chcem schudnúť nemôžem jesť popoludní ovocie? Dobrý deň Lenka, určite nie je pravda, že nemôžete jesť ovocie. Konzumácia ovocia popoludní pri redukcii hmotnosti má svoje určité pravidlá. Je závislá od fyzickej aktivity a množstva skonzumovaného ovocia.

2014-04-14 11:34:07 - otázka od: ANNA Aký je Váš názor proteínovú diétu? Dobrý deň Anna, nie som zástancom žiadnej diéty, ja pokladám za najvhodnejšie stravovanie racionálne, s dostatočným príjmom všetkých základných živín, vitamínov a minerálov, ktoré náš organizmus potrebuje. Čo napríklad proteínová diéta nemá, teda organizmus je vyčerpávaný.

2014-04-14 11:35:31 - otázka od: Martin Chcem sa Vás opýtať,cvičím dlhšiu dobu,ale vačšina sumplementov mi nerobí dobre a ani jedlo...ako náhle začnem jesť viac jedla,tak ma začne nadúvať a ani proteiny nemôžem...Keď jem dlhšie kuracie prsia,mliečne výrobky alebo dáke sladké veci ,tak sa hneď vyhádžem alebo sa mi na brade a nad ústami spravia červené flaky ktoré miznú veľmi dlho.Som už bezradný,skúšal som všeličo.jem každý deň ovocie aj zeleninu aby som tú stravu vyvážil a nejedol len kyslé ale aj zásadité potraviny,ktomu si dávam probiotiká,spirulinu a rakytník.Tak sa vás chcem spýtať čím to môže byť a aké stravovanie by ste mi odporučil,aké potraviny by som mal jesť(bielkoviny,sacharidy a ako často).hádam ste ma pochopili,ďakujem. Dobrý deň Martin, samozrejme pokiaľ vám celá rada potravín robí gastrointestinálne problémy, mali by ste podstúpiť vyšetrenie minimálne na intoleranciu alebo potravinové alergie. V závislosti od výsledkov vyšetrenia by som vám následne vedel odporučiť vhodnú stravu pre váš cieľ.

2014-04-14 11:38:36 - otázka od: Katarína Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo by som si mala dať na raňajky, ak chcem znížiť svoju hmotnosť, chcela by som vynechať komplet pečivo, na obed si dávam rybu, kuracie mäso so šalátom, večeru už len šalát dakujem Dobrý deň Katarína, pre redukciu hmotnosti nie je optimálne vynechávanie sacharidov v stravovaní, čo by sa vám mohlo stať keď vyhodíte zo stravy pekárenské výrobky. Náš organizmus potrebuje sacharidy aj v období redukcie váhy, preto sa veľmi často stáva, že ľudia pri svojej redukcií obmedzujú vo zvýšenej miere sacharidy, čím si odčerpávajú príjem energie, čo môže mať za následok spomalenie metabolizmu a v nasledujúcom období sa odzrkadlí jojo efektom. Teda z toho vyplýva, že na raňajky je vhodné konzumovať sacharidové potraviny s menšou dávkou bielkovín a tukov. Napr. fresh odšťavená jablková šťava, celozrnný maces, cottage syr, vajcia, čerstvá zelenina.

2014-04-14 11:40:38 - otázka od: simi. dobrý den možem sa opýtať či možem do doporučeneho denneho prijmu zaradit aj čaje? vypijem totiž minimalne liter čaju denne a už 2 litre vody nezvladam..maximalne liter.. a propo čaje typu zeleny, mätovy, bylinkove a samozrejme nesladene Dobrý deň Simi, samozrejem môžete do odporúčaného denného pitného režimu zahrnúť čaje, avšak určite vám odporúčam aby prevládala pitná a minerálna voda.

2014-04-14 11:42:54 - otázka od: Tomáš Zdravím. Ako je to s ovsenými vločkami? Vraj podporujú chudnutie,ale odporúča sa pri bodybuildingu na naberanie. Dík Dobrý deň Tomáš, ovsené vločky sú vysokosacharidová potravina ale s vhodným glykemickým indexom. Teda pri optimálnom zastúpení sú vhodné aj pri redukcii a zasa naopak, pri vhodnej gramáži a časovania ich príjmu sú vhodné pri naberaní. Jednoducho povedané, pracujeme so sacharidmi.

2014-04-14 11:45:38 - otázka od: zuzana bugalova Dobry den, dcera ma celiakiu ale velmi intenzivne sportuje - synchronizovane plavanie. Dcera ma 8 rokov. Prosim viete mi poradit ktore potraviny by som mala uprednostnit v jej jedalnicku. Dbam na to aby mala 1x do tyzdna rybu, 1x do tyzdna sosovicu a tvaroh plnotucny. Ma velmi rada maso. Jedava aj jogurty. viete mi poradit co by mala mat vo zvysenom mnozstve, kedze sportuje? Dobrý deň pani Zuzana, určite jej do jedálnička môžete navyše zaradiť vhodné množstvá zemiakov, ryže a bezlepkových pekárenských výrobkov a samozrejme ovocie. Potraviny, ktoré ste vymenovali sú správne. Pre optimalizáciu športového jedálnička sa viem vyjadrieť obšírnejšie po konzultácii.

2014-04-14 11:46:56 - otázka od: Damián Dobrý deň chcel by som sa spýtať,mám taký menší problém.Hrávam futbal pravidelne 4 krát do týždňa tréning cez víkend zápas a mám trosku väčšie brucho ako tuku mám viac (tak povedané špeky) a chcel by som to dať dolu a trošku aj to brucho vysekať tak by som sa chcel spýtať ako by som mal trénovať a hlavne na tú stravu a či mám aj proteín brať. Ďakujem za odpoveď dobrý deň pán Damián. Vo Vašom prípade sa dá na čom stavať pretože máte na redukciu viscerálnej oblasti vhodnú fyzickú aktivitu v priebehu týždňa. Naozaj je veľmi dôležité, aby ste celkovo zoptimalizoval vaše stravovanie. Zatiaľ nevidím žiadny dôvod pre užívanie proteínových suplementov.

2014-04-14 11:47:53 - otázka od: Kristína Ženčuchová Dobrý deň, Chcela som sa len opýtať, či pracujete aj niekde v okolí Popradu alebo východného Slovenska. Ďakujem za vyrozumenie. S pozdravom Ženčuchová Dobrý deň pani Ženčúchová, nie na východnom Slovensku zatiaľ nemám kancelárie avšak pre klientov, ktorí sú z ďaleka mám pripravený online priestor, kde nemusíte nikde chodiť a konzultácie prebiehajú v pokoji vášho domova.

2014-04-14 11:49:11 - otázka od: Katarína Matusová Je to zdravé, ak moje deti na raňajky konzumujú teplú polievku, prípadne teplé jedlá (ako napr. na obed)??? Stretla som sa totiž s názorom, že to nie je zdravé. Dobrý deň pani Katarína, samozrejme to, že vaše deti konzumujú na raňajky polievky a teplé jedlá je zo zdravotného hľadiska optimálne. Kvalitná polievka so zastúpením všetkých potrebných živín môže vášmu dieťaťu naštartovať vhodne trávenie. Pozor ale, tieto polievky/pokrmy nesmú byť príliš silné (tukové, zahusťované...).

2014-04-14 11:51:43 - otázka od: Viera Hloušková Dobrý deň. Mám 51 rokov, pracujem ako referentka. Mám 164 cm, 65 kg. V kolene už nemám skoro žiadnu chrupavku, 3 platničky v krížovej oblasti mám pricviknuté a poškodené a minulý rok som bola operovaná na herniu v pravej slabine. Snažím sa jesť zdravo, nakoľko moja dcéra je celiatička a ja mám pocit že z chleba priberám. Jedávam ho málokedy. Skôr sa snažím jesť mäso a zeleninu. Pijem čaje, vodu. Nesladím, maximálne stévia a update1 veci. Chcem schudnúť na 59 kg a nedarí sa mi. Každé ráno si dám citrónovú vodu a potom cca 10 minút cvičím, hlavne cviky na chrbticu. Sladkosti moc nemusím, jedine 81% čokoládu a milujem kávu s mliečkom. Poraďte mi čo spraviť aby som schudla. Ďakujem Dobrý deň pani Viera, vaša neúspešná snaha o redukciu telesnej hmotnosti môže mať viacej faktorov. V prvom rade si myslím, že máte spomalený metabolizmus v dôsledku predpokladanej zníženej fyzickej aktivity. Dopodrobna sa vám viem vyjadriť kde je najväčší problém po analýze vášho stravovania, ktorú robím aj online na mojej webovej stránke.

2014-04-14 11:52:36 - otázka od: Adam Dobrý deň chcel by som sa opýtať ako sa dá zdravo pribrať? je to len o cvičení v posilňovni a k tomu správna strava alebo sú aj iné možnosti ? Dobrý deň Adam, zdravé pribratie je najmä do svalového tkaniva. Vhodná fyzická aktivita a vhodné stravovanie je jediná cesta pre zdravý nárast hmotnosti .

2014-04-14 11:55:03 - otázka od: michaela Dobry den, zaujimalo by ma, ako je to s kravskym mliekom a mliecnymi vyrobkami? pocula som nazory, ze okrem materskeho mlieka je pre cloveka ine mlieko neprirodzene a teda vapnik by sme si mali zabezpecovat inymi potravinami...dakujem za odpoved Dobrý deň Michaela, kravské mlieko a mliečne výrobky pri optimálnom množstve sa rozhodne nemusíte obávať konzumovať. Samozrejme pre náš organizmus je prirodzené a najvhodnejšie konzumovať materinské mlieko, o tom niet pochýb! Kravské mlieko je prirodzenou súčasťou našich bežne konzumovaných potravín, dodáva nám všetky potrebné základné živiny, vitamíny a minerály. Pre ďalšiu optimalizáciu hladiny vápnika a najmä ukladanie do organizmu môžeme využívať aj ďalšie potraviny ako sú mandle, mak alebo slepačie vajcia.

2014-04-14 12:00:24 - otázka od: laura Dobry den považujete rozhodnutia ludi stravovat sa ,,zdravo,, za sparavne? jest miesto zemiakov a ryže ku masu len zeleninu..jest len kuracie mäso .. jest len spaldovu a celozrnu muku - pečivo, cestoviny .. nič pšenične a žiadne sladke? .. prečo potom naši predkovia nemali vobec rakovinu a taketo zavažne choroby? ked nemali žiaden olivovy olej, žiadnu spaldovu muku ale len pšenicu a mäso z kravy, zajacov a všetkeho čo doma pestovali .. je podla vas toto zdrave stravovanie,ktore je teraz trendom aj skutočne zdrave? Dobrý deň Laura, zdravé stravovanie v dnešnom ponímaní nesmie byť zrovnávané so stravou našich predkov. Naši starí predkovia mali úplné inú dennú fyzickú aktivitu, mali oveľa kvalitnejšie potraviny a na ich organizmus nevplývali také negatíva ako v plývajú na dnešného človeka. Avšak dnešné trendy zdravého stravovania sú rôzne pochybné diéty, výživové doplnky a zavádzanie ľudí. Preto pre optimalizáciu zdravého stravovania by mal každý pristupovať jednotlivo so zreteľom na svoju fyzickú aktivitu, zdravie, dostupnosť vhodných potravín, vhodnosť technologických úprav potravín a najmä s dostatočne vyhradeným časom pre svoje stravovanie. Ďakujem za všetky otázky, nie na všetky som stihol odpovedať, ale vyhradený čas nám to žiaľ nedovolil. Ak by ste však chceli vedieť odpoveď na vašu otázku alebo máte iné doplňujúce otázky, neváhajte sa ozvať na uvedený e-mail. Prajem vám pekný deň! e-mail: info@vyzivovestudio.sk

2014-04-14 11:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: Libor Javro  |  Zdroj: Libor JAvro

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia