MUDr. Hochel bol online: Prečo je obezita v mladom veku škodlivá?

MUDr. Adam Hochel aktívne participuje na aktivitách občianskeho združenia „Pre zdravie našich detí“.
Zdroj: Sporttube.sk
2013-11-15 10:30:00

Deti sa hýbu spontánne, netreba ich usadzovať k TV a PC, treba im dávať prirodzenú stravu bez sladkostí a sladkých nápojov. Pozor aj na skryté cukry napr. v továrensky vyrábaných džúsoch, prisladenom pečive a pod. Aj to prezradil detský chirurg MUDr. Adama Hochel v online rozhovore 15. novembra od 10:30-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Na tému "Obezita v mladosti" mali možnosť čitatelia posielať lekárovi otázky.



Je najzákernejšou civilizačnou chorobou

MUDr. Adam Hochel je detským chirurgom so silnou motiváciou, aby boli ľudia zdravší. Od roku 2010 aktívne participuje na aktivitách Občianskeho združenia „Pre  zdravie  našich detí“. Tieto aktivity spolu s autorkou projektu SPORTTUBE.SK  Ing. Luciou Polakovičovou zastupoval aj na prvom „Global Obesity Forum“, ktoré sa konalo v New Yorku v roku 2012. Aktivity boja proti obezite medzi mládežou a podpora zdravého životného štýlu, vlastné tomuto občianskemu združeniu, vyplývajú z jeho presvedčenia, že obezita je najzákernejšou civilizačnou chorobou a jej predchádzanie je jednou z najdôležitejších výziev pre modernú spoločnosť.

Venuje sa i zdravotníckemu poradenstvu

Vo svojom profesionálnom živote pôsobil okrem občianskeho povolania aj vo funkcii generálneho riaditeľa sekcie zdravia na ministerstve zdravotníctva SR. Svoje vzdelanie rozšíril aj o manažérske vzdelanie (Master of Public Helath, 2010, Training of Hospital  Managment, Singapur 2009) a odborné vzdelanie. Zúčastňuje sa aktívne zahraničných kongresov v rámci odboru detskej chirurgie, ako aj širších zdravotníckych tém pod záštitou WHO a OECD. Založil a odborne garantoval a vykonával jednodňovú chirurgiu v Novom Smokovci. Momentálne sa venuje výkonu povolania v Detskej FNsP v Banskej Bystrici a zdravotníckemu poradenstvu v oblasti manažmentu pacienta  a zdravotníckeho systému v rámci vlastnej poradenskej spoločnosti.


Online rozhovor

2013-11-15 10:02:15 - otázka od: nori Mám 8- ročného vnuka a je obézny,dcéra bola u det.lekárky a povedala jej,že z toho vyrastie,ani neje tak veľa ale myslím si,že nesprávne kam s tým ísť? Je aj dosť pohyblivý,rád sa hýbe ťarbavejšie ale hýbe sa. Dobrý deň, keďže otázky už nasypané sú, dovoľte aby som začal odpovedať skôr... Nepíšete, koľko konkrétne má váš vnuk kg, avšak orientačná ideálna hmotnosť 8 ročného chlapca je cca 3xvek - tzn. 24 kg. Na presné určenie "správnej" hmotnosti sa používa výpočet tzv. BMI (Body Mass Index), kde sa hmotnosť delí výškov v metroch na druhú... Ak je BMI vyšší ako 20 - hovoríme o nadhmotnosti, ak je vyšší ako 30 - hovoríme o obezite. Od vašeho pediatra by som očakával, že s vami prejde tento exaktný výpočet a v prípade nadhmotnosti vás poučí o racionálnom stravovaní dieťaťa, v prípade BMI blízkom 30 alebo viac, je vhodné navštíviť špecialistu z oblasti detskej endokrinológie aby vylúčil chorobnú príčinu obezity. Dôležitá je skladby stravy (málo cukrov) nielen jej množstvo a najmä dostatok pohybu! v prípade potreby prosím doplňte otázku - pekný deň.

2013-11-15 10:12:39 - otázka od: Lenka Dobry den, moja otazka sa tyka metabolizmu - ako ho mam nastartovat, resp. je nejaky sposob, aby sa ozdravil? Vopred dakujem za odpoved. Dobrý deň, vy ste typický príklad problému - nadhmotnosť získaná v jednotlivých životných obdobiach sa v staršom veku kumuluje a prináša zo sebou jednoznačné zdravotné následky. Ak je počas tehotenstva bežné pribrať 10-15 kg, po skončení dojčenia by malo byť bežné vrátiť sa na svoji pôvodnú hmotnosť pred tehotenstvom... Aj z týchto dôvodov s a v rámci občianskeho združenia "Pre zdravie našich detí" snažíme deti pomocou projektov Sportube.sk provokovať k pohybu a zdravému životnému štýlu, nakoľko kumulácia nedobrých stravovacích a pohybových návykov začína už v detstve a mladosti, vzniká množstvo "začarovaných kruhov", ktorých výsledkom je obezita.... Späť k vašej otázke: Aj v staršom veku je samozrejme možné schudnúť. Stravu môžete racionalizovať rôznym spôsobom, avšak netreba zabúdať na zachovanie jej komplexnosti (odporúčam sa poradiť s niektorým odborníkom na výživu - veľmi dobré rady vám vie dať aj na tomto portáli Dr. Bukovský). Horšie je to z pohybom, ktorý by mal reflektovať stav postihnutia vašich kĺbov a mali by ste teda obmedzenia konzultovať s vašim ortopédom. Vo všeobecnosti však platí, že aktivity ako plávanie, byciklovanie sú dobré aktivity pre ľudí s poškodeniami kĺbov dolných končatín - ich množstvo závisí len a len od vás... držím palce!

2013-11-15 10:13:29 - otázka od: vladka Som stihla a mam druhu bradu, da sa s tym nieco robit? Toto je skôr otázka pre plastického chirurga - skúste konzultáciu... s pozdravom

2013-11-15 10:20:56 - otázka od: Antónia Girgašová Dobrý deň p.doktor,mám 69r.po prvom tehotenstve som pribrala 10kg,po druhom 10kg,v klimaktériu 10kg.Dnes moja hmotnosť je 85kg,pretože trpím bolesťou klbov,chcem schudnúť no nedarí sa.Mám v mojom veku šancu?Stravujem sa viac dietne,neprejedám sa. Dobrý deň, vy ste typický príklad problému - nadhmotnosť získaná v jednotlivých životných obdobiach sa v staršom veku kumuluje a prináša zo sebou jednoznačné zdravotné následky. Ak je počas tehotenstva bežné pribrať 10-15 kg, po skončení dojčenia by malo byť bežné vrátiť sa na svoji pôvodnú hmotnosť pred tehotenstvom... Aj z týchto dôvodov s a v rámci občianskeho združenia "Pre zdravie našich detí" snažíme deti pomocou projektov Sportube.sk provokovať k pohybu a zdravému životnému štýlu, nakoľko kumulácia nedobrých stravovacích a pohybových návykov začína už v detstve a mladosti, vzniká množstvo "začarovaných kruhov", ktorých výsledkom je obezita.... Späť k vašej otázke: Aj v staršom veku je samozrejme možné schudnúť. Stravu môžete racionalizovať rôznym spôsobom, avšak netreba zabúdať na zachovanie jej komplexnosti (odporúčam sa poradiť s niektorým odborníkom na výživu - veľmi dobré rady vám vie dať aj na tomto portáli Dr. Bukovský). Horšie je to z pohybom, ktorý by mal reflektovať stav postihnutia vašich kĺbov a mali by ste teda obmedzenia konzultovať s vašim ortopédom. Vo všeobecnosti však platí, že aktivity ako plávanie, byciklovanie sú dobré aktivity pre ľudí s poškodeniami kĺbov dolných končatín - ich množstvo závisí len a len od vás... držím palce!

2013-11-15 10:24:18 - otázka od: Marta Dobrý deň. Mám 57 rokov a som obézna . Vážim 95 kg a meriam 166 cm. Asi pred dvoma rokmi som pribrala viac v hornej časti tela , a nedarí sa mi schudnúť. Mám už problémy s kolenami aj so srdcom a chrbticou s tou celý život .Mám aj operované koleno a mala by som ísť na operáciu na to isté koleno .Prosím poradte mi . Dobrý deň, odpoveď na vašu otýzku je skrytá v odpovedi pre p. Girgašovú... Prosím zaktivizujte sa vo výžive a možnom pohybe čím skôr, atakujte svojich ošetrujúcih lekárov nech vám vylúčia chorobné príčiny obezita (napr. znížená funkcia štítne žľazy) a ostatné je na vás! držím palce!

2013-11-15 10:29:26 - otázka od: Kamil Dobrý deň. Pán doktor, neviem si rady. Pravidelne chodím do posilovne, upravil som svoj jedálny lístok, úplne vylúčil sladké a mastné jedlá atď., skúšal som aj L-Karnitín a podobné spaľovače tukov a moja váha sa napriek tomu už roky pohybuje na tej istej úrovni. Nie som síce tučný, mám vcelku vyšportovanú postavu, len sa akosi nedokážem zbaviť toho "pupenda" čo mi svojho času navrelo... Neviete mi prosím poradiť ako na to? Ďakujem Dobrý deň, "pupendo" nie je zanedbateľný problém. Už pár rokov je známe, že rizikovejším z pohľadu kardiovaskulárnych ochorení je obvod pása ako celková nadhmotnosť. Ak vykonávate v posilňovni anaeróbne cviky (činky, stroje a pod.) problém z hmotnosťou nevyriešite - ak je posilňovňa vaše obľúbené miesto treba tráviť čas na tzv. "kardio" strojoch (stacionárny bicykel, bežecný pás, bežkár, veslovanie...) aj keď aktivity na čerstvom vzduchu by mohli byť ešte osožnejšie. Takéto aktivity budú prospievať aj vášmu srdcu ak ich budete vykonávať aspoň 3xtýždenne 30minút a viac.

2013-11-15 10:32:11 - otázka od: Jolana Chcela by som sa spýtať či to že fajčím spomaluje moju diétu. Našla som veľa článkov o tom ako rpestať fajčiť a nepribrať ale fajčiť prestať nechcem ale na druhej strane chcem schudnúť. Ďakujem za odpoveď, pekný deň :) Pre chudnutie stále platí to isté - menej a zdravšie jesť - viac sa hýbať. Keď sa naozaj začnete viac hýbať (chodiť, behať, bicyklovať) zistíte, že cigarety vám začnú vadiť, lebo nevydržíte v pohybe... Ak by aj odbudla jedna z dvoch nerestí máte u mňa veľké plus :)

2013-11-15 10:40:20 - otázka od: Irena Dobry den, pocula som, ze obezita v mladom veku je velmi skodliva. Zaujima ma, preco to tak vlastne je? Naozaj ďakujem za túro otázku!!! Obezita v detsve spôsobuje množenie tukových buniek a ich "zvyk" byť naplnené tukom. Keďže obezita je spôsobená v detstve najmä zlými stravovacími návykmi (veľký prísun cukrov), lebo deti sa prirodzene hýbu, tieto sa stanú návykmi celoživotnými a to je nebezpečenstvo, ktoré sme spomínali. Nasledujú (už v adolescentnom veku) spoločenské problémy ako je nechuť hýbať sa, lebo som ťažký, nešikovný, ktoré vedú aj k čiastočnej sociálnej izolácii z pohybových aktivít. Logicky sa takéto deti/adolescenti utiekajú k iným aktivitám - sedia za počítačom, pri televízore, kde hľadajú náhradné zážitky a "adrenalín", ktorý ich potencuje k ďalšej konzumácii... V ďalšom prichádzajú zdravotné problémy - už v mladosti problémy s chrbticou, trávením, neskôr cukrovka, opotrebovanie kĺbov a problémy s cievami a srdcom Zjednodušene možno povedať "Čo telo v mladosti naučíš, v dospelosti ťa obmedzí, v starobe zabije"

2013-11-15 10:43:24 - otázka od: Tomáš Ked je dieta obezne, moze to mat zdedene po rodicoch? Samozrejme momenty dedičnosti netreba podceňovať ale ani preceňovať. V dávnej minulosti boli tuční len králi a nie preto, lebo to mali dedičné... Samozrejme rôzne metabolické a endokrinné poruchy majú väčší alebo menší koreň v dedičnosti a preto má byť obezita v detskom veku predmetom vyšetrenia špecialistom bez ohľadu na hmotnosť rodičov.

2013-11-15 10:47:33 - otázka od: Matka Pan doktor, kedy je najlepsiee zacat s prevenciou obezity? Moj syn ma dva roky Dobrý deň, aj môj syn má dva...:) Ak je váš syn v rámci rastových a hmotnostných tabuliek v norme, čo robíte, robíte dobre. Fyzický stav vášho dieťaťa kontroluje váš detský lekár pri každej preventívnej prehliadke a na zistené odchýlky by mal reagovať. Veľa som už o tom písal vyššie - deti sa hýbu spontánne, netreba ich usadzovať k TV a PC, treba im dávať prirodzenú stravu bez sladkostí a sladkých nápojov. Pozor aj na skryté cukry napr. v továrensky vyrábaných džúsoch, prisládzanom pečive a pod.

2013-11-15 10:48:38 - otázka od: tutanmachon Dobry den, Chcel by som sa Vas spytat o nejake rady na obezitu. Uz ma unavuje mat normalnu postavu. Chce to zivotnu zmenu. Ake vyhody prinasa obezita a ako najrychlejsie je mozne sa do nej dostat? Vdaka ďakujem za otázku - potešila... To asi preto máte normálu postavu, že ste tak dlho mumifikovaný :)

2013-11-15 10:54:57 - otázka od: sofia Dobry den, nedari sa mi schudnut, moja vaha je 76 kg a vyska 166. Poradte mi prosim, nemam energiu, casto sa mi toci hlava, som casto unavena. Ku veceru uz vobec nevladzem. Moj vek je 32 rokov a som matka maleho dietata, o ktore sa staram sama. Moje zamestnanie je v office. Dakujem pekne za radu. Rozumiem, že je to u vás tak trochu aj sociálna pasca... napriek tomu, nájdite vnútornú silu, prerušte stereotypy a vybehnite s dieťaťom na čerstvý vzduch, prechádzku, bicykel... existujú aj organizované cvičenia rodičov s deťmi. Začnite pomaly, nepresiľujte sa a energie budete mať čím ďalej tým viac (lebo prii pohybe sa človeku vyplavuje adrenalín a iné endorfíny). Ak večer uspíte dieťa, kúpte si hoci aj ten najlacneší second-handový stacionárny bicykel a pozerajte seriál z jeho sedadla! Ak by náhodou energia neprichádzala, požiadajte v rámci preventívnej prehliadky o dôkladnejšie vyšetrenie vášho obvodného lekára. Určite to dokážete a budete atraktívnou matkou svojho dieťaťa!

2013-11-15 11:12:08 - otázka od: majo Dobrý deň. Predchádzať obezite je naozaj veľkou výzvou pre dnešnú spoločnosť. Preto si kladiem otázku, čo bráni dnešnej spoločnosti naučiť ľudí zdravo žiť. V škole sa učíme čítať, písať, učíme sa cudzie jazyky, lebo je to dôležité, aby sme sa uplatnili sa v živote. A zdravie je vari menej dôležité? Ako sa človek uplatní v živote, keď nebude zdravý? Ale podľa školských osnov zdravie dôležité nie je .... prečo asi? Nebude to tým, že ak by začali ľudia zdravo žiť, prišli by farmafirmy a potravinársky sektor, profitujúci na mäsových výrobkoch, sladkostiach a škodlivých nápojoch, o obrovské peniaze? V spoločnosti sú jednotlivci a skupiny, ktorým na zdraví záleží, ale celkovo je väčšina nastavená inak - zdravie začína byť pre nich prioritou až vtedy, keď ho stratia. A systém funguje asi takto: ťažko zarábame peniaze, ktoré utrácame za nezdravú stravu a nezdravý životný štýl, z ktorých ochorieme a utrácame ešte väčšie peniaze, aby sme sa ako tak vyliečili a mohli opäť zarábať a utrácať peniaze za nezdravé veci ... a cyklus sa opakuje.... Takže základnou otázkou je, ako to zmeniť? Dobrý deň, je to presne tak, ako píšete, všetko je to loby reprezentujúca obrovskú ekonomickú silu potravinárskych gigantov zenužívajúcich návykový potenciál jednoduchých cukrov. V roku 2012 sme sa sprojektom Sportube.sk zúčastnili prvého "Global Obesity Forum" a viete kto boli hlavný sponzori? .... Coca-Cola a Neslé, ktorí v rámci formálneho a neformálnho programu ovplyvňovali účastníkov v pohľade na produkciu ich spoločností... Štáty a ich zdravotné systémy (čiže v konečnom dôsledku mi všetci) veľmi dobre vedia, že obezita ich stojí obrovské peniaze vo výdavkoch na zdravotníctvo a sociálny systém a robia v tejto veci minimum. Čo tak zaviesť progresívnu daň z cukru obsiahnutého v predávaných potravinách a nápojoch, z ktorej by sa platili niektoré výdavky na prevenciu a liečbu obezity? Bolo by potom Mexiko ako jeden z najchudobnejších štátov OECD zamorené 30% obezitou dospelej populácie? Čo tak zaviesť spoluúčasť na financovaní zdravotnej starostlivosti podľa (nad)hmotnosti a motivovať tak jednotlivcov žiť zdravšie? Ide len o to, ako prelomiť silu loby, ktorá z obezity žije...

2013-11-15 11:16:02 - otázka od: Ludmila Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa vás spýtať meriam 175cm a vážim 73,5kg snažím sa zhodiť pár kg no neúspešne. Stravujem sa zdravo (zelenina, ovocie, cereálie, 2l vody a čaju denne ...).pohybu mám veľa. Mohli by ste mi prosím vás poradiť čím by to mohlo byť spôsobené, že nedokážem schudnúť ani 3kg? vopred vám ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, skúste načrieť do mojich odpovedí na podobné otázky vyššie... veľmi závisí na štruktúre vášho pohybového režimu...vždy je dobré poradiť sa s lekárom, ísť na preventívnu prehliadku a hľadať/vylúčiť aj chorobné príčiny nadhmotnosti (vo vašom prípade BMI 24)

2013-11-15 11:17:00 - otázka od: sines Dobrý Den. Je pravda ,ked sa poniektorí dosť tučný jedinci stažujú ,že priberajú preto ,lebo to majú zdedené,alebo majú nejakú chorobu aj ked vlastne celý den nič nejedia ? Áno, môže to byť pravda, hlavne keď jedia v noci.

2013-11-15 11:18:08 - otázka od: tereza Dobry den, moze nejak vyoperovanie stitnej zlazy suvisiet v buducnosti s obezitou? Pred trma rokmi som podtupila tuto operaciiu a odvtedy iba priberam, aj ked som skusala uz ozne druhy stravovania, maximalne sa mi vaha zastavila, no vobec som neschudla. Za tie tri roky uz to bude 15 kg. Áno, po tejto operácii by ste pod dohľadom endokrinlóga mali mať nastavenú doživotnú liečbu hormónmi štítnej žľazy - chodíte? Čo si o tom myslí?

2013-11-15 11:20:05 - otázka od: Cyklista Dobry den chcel by som sa spytat ci pravidelne bicyklovanie napr cyklostvrtok moze zabranit obezite po styridsiatke. Pravidelne to robim a aj napriek tomu niektori priatelia, ktori to vynechavaju su menej obezni. Je cyklistika ten spravny sport po styridsiatke? vdaka za odpoved Vynechávanie cykloštvrtkov po štyridsiatke je samozrejme zdraviu nebezpečné. Cyklistika by sa však mala kombinovať aj s inými športami (najmä v zime) a veľmi dôležitý je pri všetkých športoch aj pitný režim!

2013-11-15 11:22:08 - otázka od: Barbora Dobry den, chcela by som sa spytat ake zdravotne problemy mozu sposobit pribratie na vahe okrem stitnej zlazy, tu mi testovali a bola v poriadku. Mam 27 rokov pravidelne, dvakrat za tyzden, chodim na jogu a HEAT, jedavam vela zeleniny a hlavne ryby, stravujem sa pravidelne v mensich davkach, vyhybam sa mastnemu, po siestej hodine vecer uz nejedavam. Behom mesiaca som vsak aj napriek tomu pribala z 55 kg na 67 kg, co je na vysku 162 cm vela, a vsetko sa to uklada najme v oblasti stehien a lytok, dakujem za odpoved Pribrať za mesiac 12kg je alarmujúce - predpokladám, že by mohlo ísť najmä o zadržiavanie vody v organizme a pod. Navštívte prosím svojho lekára ihneď.

2013-11-15 11:25:08 - otázka od: Zuzana Dobrý deň p.doktor,moj problém je v tom,že 15 rokov som nasadená na kortikoidnej liečbe pre astmu a za tých 15 rokov som už pribrala 35 kg.mám 53 rokov,168 výšku a110 kg.Chodím pravidelne cvičiť,ale váha ide stále len hore i napriek tomu,že v jedení sa kontrolujem.Bolia ma klby,som znechutená....Lieky,teda sprai na astmu nemožem vysadiť,už som to skúšala,ale musela som sa vrátiť k kort.liečbe. Dobrý deň, táto otázka trošku presahuje môj odborný záber. V princípe však platí, že priberanie je jedným z nežiadúcich príznakov kortikoidnej liečby. Práve vzhľadom na to, je to výzvou pre výskum a vývoj nových liekov v tejto oblasti. Skúste konzultovať vášho ošetrujúceho špecialistu ohľadom možnosti znížiť dávku, resp. vyskúšať liek iného výrobcu.

2013-11-15 11:25:49 - otázka od: Macko Uško Dobrý deň, chcem sa opýtať že či sú obézny ľudia viac náchylný na prdy :D Dakujem :D Ľudia nie, ale medveďov by sa to týkať mohlo...

2013-11-15 11:33:07 - otázka od: Koplok Pan doktor kvoli nastupujucej obezite som podstupil drasticku dietu, pricom som stratil akukolvek chut na sexualne praktiky. Manzelka to chvilu tolerovala avsak po case celibatu nema pre mna pochopenie a snazi sa ma odhovorit od diety. Myslite si, ze obeznejsi ludia maju zvyseny sexualny apetit, alebo to spolu nesuvisi? vdaka za odpoved Koplok To je milá otázka, ale moja odpoveď je neviem či sú obéznejší sexuálne aktívnejší... Vkaždom prípade, akákoľvek drastická diéta nie je v princípe vemi telu a duchu prospešná a je veľmi často sprevádzaná nežiadúcimi účinkami a-najmä tzv. jojo efektom. Určite neprestávajte, možno spomaľte a pre ďalšie úvahy odporúčam článok: http://www.chudnutie-ako.sk/postup-na-chudnutie/sex-radost-spokojnost-a-chudnutie/ držím malce - nech vás vaše telo nesklame a "stojí" za vami

2013-11-15 11:35:52 - otázka od: daniel vegh Dobry den, Bol som fajciar dlhe roky, pred 6 mesiacmi som prestal fajcit, a pribral som 15 kg. Ziadne sladkosti, ziadne mlsotiny, iba ranajky obedy vecere ale asi viac. Sport minimalne, mam zvyseny tlak,vek 51 vyska 195 cm, vaha teraz 115 kg / co s tym robit... Daniel, bez pohybu sa prebytočnej hmotnosti nezbavíte - nemusí to byť nutne šport v pravom slova zmysle - stačí sa denne 45 minút rezko prejsť. Stravu má význam racionalizovať vždy!

2013-11-15 11:40:37 - otázka od: katka Dobry den, chcela by som sa opytat, moja dcera ma 24 kg a 5 a pol roka, velmi rada je. Ja tvrdim, ze jej treba upravit jedalnicek (je vela ovocia a zeleniny sladke ma raz do dňa a niekedy vobec, ale porciu dokaze zjest ako dospely clovek), manzel ze deti byvaju trochu gulatejsie, alebo moze mat problem so spalovanim tukou? Chodime plavat a 2 x do tyzdna chodi na gymnastiku. Pohyb ma. Dakujem za radu. Dobrý deň, nepíšete koľke meria, ale podľa veku by mala mať 16-18 kg, tzn. je obézna. Dávajte jej menšie porcie a nenechajte hrniec na stole, nech si každý naberie koľko chce (ani manžel by si pred ňou nemal dávať duplu). Odporúčam doplniť celorodinný pobyt na čerstovm vzduchu spojenýb s pohybom. Nevidím dôvod, preventívne nenavštíviť detského endokrinológa cestou detského lekára.

2013-11-15 11:44:33 - otázka od: tereza odpoved Ano chodim pravidelne, uzivam lieky, aj po konzultacii s endokrinologom, ktory mi odporucil vhodnu stravu a pohyb som nic neschula. Iba ako som spominala, udziavala som si vahu. Bolo to takmer bez vysledkov a viac ako demotivujuce. Mam obavy ze v 30 (aktualne 21) budem vazit s takymto trendom 120 kg. 1. treba objektivizovať váš príjem (stravu) a výdaj energie (poohyb a bazálny metabolizmus) - skúste v spolupráci s nejakým odborním na výživu - ak je toto OK 2. treba hľadať iné príčiny chorobnej obezity (napr. skontrolovať funkciu nadobličiek)

2013-11-15 11:48:03 - otázka od: Petra Dovbry den, chcem sa spytat ci nizkosacharidova dieta je vhodna ak kojim. Mam 5 mesacneho syna a prestala som jest vsetko od muky, ryze a zemiaky. Jem vela zeleniny, ovocia, maso, vajicka a hlavne vela plnotucnych jogurtov. Zatial sa mi podarilo schudnut asi 8 kg. Dobrý deň, podľa mojich vedomosí to riziové nie je, telo si vie cukor (glukózu) potrebnú hlavne pre činnosť mozgu vyprodukovať aj ostatných živín (tukov a cukrov). Cukor sa samozrejme nachádza aj v potravinách, ktoré konzumujete aj keď v zložitejších podobách, čo je z hľadiska výživy dobré. Podstatné je, aby ste neboli v tzv. negatívnej energetickej bilancii z pohľadu vašich bazálnych potrieb - tzn. aby tej ostatnej stravy bolo dostatok.

2013-11-15 11:52:53 - otázka od: kika Mám 50 rokov, výšku 172 váhu 54 kg. zodpovedá to veku a výške? Pekný deň. Gratulujem, áno BMI máte pod 20 (18,8) podľa prísnejšej varianty tzv. Brockovho indexu by ste mohli mať do 61 kg. V každom prípade ideálna hmotnosť nemá významú asociáciu s vekom, vždy sa odvíja hlavne od hmotnosti a výšky. Pekný deň

2013-11-15 11:57:41 - otázka od: mirka dobry den chcem sa spytat mam diabetes vysoky krvny tlak trpim obezitou vyskusala som rozne diety a pila som kokteily rano a vecer n epodarilo sa mi schudnut mam 116kg a 174cm mam vela liekov a inzulin pri praci sa hned zadycham Dobrý deň, obávam sa, že táto kombinácia ďaleko presahuje možnosti takejto formy komunikácie. Čo vás však viem ubezpečiť, nie je to pre vašu perspektívnu dobrá správa... Pracujte so sebou, dožadujte sa u vašich ošetrujúcich lekárov infomácie o tom, ako sa s vašimi dg s obezitou vysporiadať. Ak sa zadýchate pri fyzickej aktivite, je to v poriadku, každý sa pri nadmerej námahe zadýcha, otázkou zostáva - aké je vaša vhodná záťažová hranica. Dobré by bolo funčné vyšetrenie srdca a pľúc na stanovenie vašich osobných hraníc.

2013-11-15 12:03:39 - otázka od: Petra moj 2.5 rocny syn nechce jest skoro nic okrem mlieka (kravskeho. Kedysi jedol vsetky strukoviny, zeleninu, ryby..A ptotm prestal. Samozrejme sladke mu chuti, ale nechcem mu davat kedze nic zdrave neje. Vlastne este zie parky na co vobec nie som hrda ze mu to davam ale to ozaj iba niekedt. Inak je schopny byt iba na mlieku cely den. Moze mu to uskodit? A myslite ze tot obdobie prejde? Kazdy den mu varim nieco zdrave ale zie vzdy iba tri lyzicky a potom sy vypyta mlieko. Ked mu ho nedam tak place. Petra, nedokážem byť pri odpovedi na túto otázku veľmi objektívny, lebo aj my doma bojujeme s podobným problémom - niežeby za mliekom plakal, ale očakáva ho nad ránom, po obede a pred spaním... Nedávame kravské, ale sušené pre daný vek... Dcéra sa od mlieka sama odstrihla cca v 2 rokoch... Nemyslím, si, že mu môže uškodiť mlieko, ak dostane aj iné, skúste mi znížiť dávky a neustále ponúkať inú stravu, verím spolu s vami, že z toho "vyrastie".

2013-11-15 12:05:08 - otázka od: viera Prajem pekny den, mam 42 rokov 165cm a 72kg. Trpim autoimunnym ochorenim stitnej zlazy a poruchou funkcie nadobliciek. Navstevujem endokrinologa, ten mi ale na otazku mojej nadvahy nikdy priamo neodpovie. Vraj je to zlozite a nevidi dovod k diete. Neviem ako sa zbavit nadvahy, sportujem relativne sa zdravo stravujem. Odporúčam konzultovať iného endokrinológa - ak je aj vaša nadhmotnosť v sociálne tolerovanom rozmedzí, je to pre vás zdravotný problém súčastný a budúci a treba ho riešiť!

2013-11-15 10:30:00  |  Foto: Sporttube.sk  |  Zdroj: Sporttube.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia