Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ONLINE PORADŇA: Odhaľte mýty o potravinách a pýtajte sa

Odhaľte mýty o potravinách a pýtajte sa na ne odborníka v online poradni.
Odhaľte mýty o potravinách a pýtajte sa na ne odborníka v online poradni. (Zdroj: photl.com)

Ste zmätení z množstva informácií o tom, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nám naopak škodia? Nízkotučné potraviny urýchľujú chudnutie. Cholesterol je pre telo zlý alebo z jedla, na ktorom si pochutnáte večer, viac priberiete. To sú jedni z mýtov, ktoré sa šíria medzi ľuďmi. Ak chcete spoznať, čo je pravda a čo lož o potravinách, pýtajte sa odborníka na liečbu obezity MUDr. Ivana Majerčáka. Na najbližšie dva týždne budete mať možnosť poslať otázky na tému „Mýty o potravinách“.



Zborte 5 mýtov o potravinách:

Nízkotučné alebo odtučnené potraviny sú zdravé

Je síce zdraviu prospešné obmedziť príjem tukov v našich jedálničkoch, ale predovšetkým tých zlých (nasýtených a transmastných kyselín). Stále by však mala tretina prijatých kalórií pochádzať práve z tukov (2/3 dobrých a 1/3 zlých tukov). Telo potrebuje tuk, aby malo dostatok energie a na transport vitamínov A, D, E a K po tele. Ženy by mali prijať približne 70 g tuku za deň a muži až 95 g, v závislosti na veku, fyzickej aktivite a celkovom zdravotnom stave, pričom najnižšia hranica je 30 g u žien a 40 g u mužov. Netreba teda držať striktný režim bez tuku, ale radšej sa vyhýbať nasýteným tukom a nanahradiť ich polynasýtenými, teda napr. nahradiť vyprážanie varením v pare, maslo kvalitným margarínom, jesť olivy a avokádo, a pod.

Z jedla, ktoré jete večer a v noci, sa viac priberá

Veľa rôznych diét zakazuje jesť po šiestej večer, lebo telo si údajne z tohto jedla uloží viac tuku. Podľa výskumu Dunn Nutrition Centre v Cambridge sa z jedla zkonzumovaného večer neuloží viac tuku, ako z jedla skonzumovaného v priebehu dňa. Dôležitý nie je čas, ale pravidelnosť v jedení a najmä porcie, ktoré v priebehu dňa zjeme. Ľudia, ktorí doháňajú zmeškané jedlo v priebehu dňa večerným prejedaním, majú sklony k nadváhe práve preto, že zjedia oveľa viac, ako dokáže telo spracovať.

Nízkotučné mlieko obsahuje menej vápnika ako mlieko plnotučné

Nízkotučné alebo polotučné mlieko obsahuje dokonca viac vápnika, keďže ten sa nachádza vo vodnej časti mlieka, nie v smotanovej. Nízkotučné mlieko teda obsahuje minimum tuku a až o 10mg viac vápnika na 200ml objemu. Nízkotučné mlieko je teda dobré, pokiaľ chcete obmedziť tuk. Pokiaľ nedržíte žiadne diéty, maly by ste piť polotučné mlieko. Plnotučné mlieko je vhodné pre deti a pre dospelých, ktorí sú príliš štíhli.

Nízkotučné potraviny urýchľujú chudnutie

Označenie nízkotučné alebo odtučnené neznamená okamžite nízku kalorickú hodnotu. Práve nadmerný príjem a nízky výdaj kalórií sú pôvodcom obezity. Pridaný cukor, stužovadlá, či farbivá sú pôvodcom zvýšeného množstva kalórií v potravinách, ktoré sa tak aj pri označení nízkotučné môžu energetickou hodnotou vyrovnať štandardným potravinám. Je teda dôležité sledovať celkovú energetickú hodnotu výrobkov a zloženie jednotlivých mastných kyselin, nielen celkový obsah tuku, ktorý obsahujú a dbať na veľkosť porcie, ktoré konzumujeme.

Cholesterol je pre telo zlý

Cholesterol je životne dôležitá tuková látka, ktorá sa v ľudskom tele nachádza vo všetkých tkanivách vrátane krvi, pričom až dve tretiny cholesterolu si telo tvorí samo a len jedna tretina pochádza z potravy. V našom tele existuje HDL- a LDL-cholesterol. Všeobecne môžeme tvrdiť, že HDL-cholesterol je ten dobrý, ktorý nám neublíži, skôr pomáha a „čistí“ cievy.  Za všetky problémy spojené so zvýšenou hladinou cholesterolu môže práve ten „zlý“ s prívlastkom LDL. Pri jeho zvýšenej hladine sa preto odporúča nahradiť živočíšne tuky rastlinnými tukmi a kvalitnými výrobkami z nich vyrobenými a vyhýbať sa najmä tučnému mäsu, tučným mliečnym výrobkom.

Zaujíma vás odpoveď na otázku, ktorá sa týka mýtov o potravinách? Napíšte nám mail na redakcia@vysetrenie.sk do 14 novembra 2013 a uveďte do predmetu správy "Mýty o potravinách". O dva týždne uverejníme odpovede k vašim otázkam od MUDr. Ivana Majerčáka.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9