ONLINE PORADŇA: Pýtajte sa odborníka na dobré tuky

Najlepším zdrojom omega 3 mastných kyselín sú ryby.
Zdroj: photl.com
2013-10-04 15:00:00

Tuky sa stali strašiakom spoločnosti. Snažíme sa ich konzumácii vyhnúť a uchrániť sa tak nepríjemností, spojených so zdravotnými problémami alebo nadváhou. Málokto však vie, že skôr ako množstvo tuku, ktoré konzumujeme, by sme mali sledovať jeho druh. Poznáme totiž „dobré“ a „zlé“ tuky. Ako ale zistíme, ktoré tuky sú dobré? „Dobré“ tuky sú témou na najbližšie dva týždne, ku ktorej môžete posielať svoje otázky. Odpovedať bude odborník na liečbu obezity MUDr. Ivan Majerčák.

Čo patrí medzi „dobré“ tuky?

Medzi „dobré“ tuky sa radia mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Na dopĺňanie „dobrých“ tukov v strave sú najlepšie rastlinné oleje a z nich vyrobené kvalitné potraviny (napr. margaríny), orechy, semená a morské ryby.

Najlepším zdrojom omega 3 mastných kyselín sú tučné morské ryby ako losos, sleď, makrela, sardely alebo sardinky. Esenciálne omega 3 a omega 6 mastné kyseliny sú tiež súčasťou niektorých kvalitných rastlinných tukových nátierok.

Rady na konzumáciu „dobrých tukov“

  • Používajte kvalitné rastlinné oleje – napr. repkový, slnečnicový, olivový.
  • Jedzte avokádo – toto exotické ovocie nie je u nás klasickou ingredienciou. Pokiaľ však máte radi nové chute, určite ho môžete využiť na skvelý šalát, či nátierku.
  • Chrumkajte orechy – sú významným zdrojom „dobrých“ tukov. Sú vhodné nielen na pečenie, ale aj do šalátov, či namiesto strúhanky. Pozor však na celkové skonzumované množstvo! Vyššia konzumácia orechov môže výrazne zvyšovať celkový príjem energie.
  • Namiesto zemiakových lupienkov si dajte olivy – olivy sú bohaté na mononenasýtené tuky. Je to nízkokalorické občerstvenie pri každej príležitosti.
  • Nahraďte živočíšne tuky rastlinnými – kvalitný margarín má oproti maslu oveľa lepší pomer „dobrých“ a „zlých“ tukov v celkovom obsahu tuku.
  • Pripravte si vlastné šaláty – šaláty podávané v reštauráciách sú plné tuku, preto si ich radšej urobte doma.

Zaujíma vás odpoveď na otázku, ktorá sa týka dobrých tukov? Napíšte nám mail na redakcia@vysetrenie.sk do 11 októbra 2013 a uveďte do predmetu správy "Dobré tuky". O dva týždne uverejníme odpovede k vašim otázkam od MUDr. Ivana Majerčáka.

2013-10-04 15:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: MUDr. Ivan Majerčák

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia