Štvrtok15. máj 2025, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MUDr. Havaj: TOTO sú pre vašu pečeň najlepšie potraviny. A toto, naopak, NAJHORŠIE!

MUDr. Daniel Ján Havaj, internista a hepatológ z Internej kliniky SZU, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici
MUDr. Daniel Ján Havaj, internista a hepatológ z Internej kliniky SZU, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici (Zdroj: Ján Zemiar)

Pečeň je orgán, o porušení ktorého bežne nevieme. Dozvedieť sa to môžeme iba zo špeciálnych vyšetrení. Na druhej strane je to ale zároveň orgán, o ktorý sa vieme veľmi dobre starať v bežnom živote. Úplne každodenne. A pomerne jednoducho.

„V bežnom živote sa viem zamyslieť nad tým, čo jem. Koľko je na tom tanieri, ktorý si naložím na obed alebo na večeru, zeleniny, koľko je z toho vláknina, aký typ potravín tam je a či tam nie sú tzv. ultraprocesované potraviny. Ku ktorým sa ľahko dostanem, šupnem ich do mikrovlnky a zohrejem. Práve tie sú najrizikovejšie a môžu tú pečeň poškodiť," hovorí MUDR. Daniel Ján Havaj, internista a hepatológ z Internej kliniky SZU, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Zároveň dodáva, že rozmýšľať treba aj pri voľbe nápojov a tiež treba dbať na pohyb.

Napriek jej úžasným regeneračným schopnostiam čelí v súčasnosti obrovským výzvam – najmä v dôsledku zmien v stravovaní a životnom štýle. Žijeme v dobe, keď sú vysokospracované potraviny dostupné na každom kroku. Rafinované cukry, umelé sladidlá, nadbytok tukov a prídavné látky, zaplavujú pečeň a nútia ju pracovať nad rámec jej prirodzených schopností. Výsledkom je čoraz častejší výskyt steatotického ochorenia pečene spojeného s metabolickými dysfunkciami (MASLD – metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease).

Aké sú hlavné príčiny stukovatenia pečene a ktoré skupiny ľudí sú najviac ohrozené? „Stukovatenie pečene môže byť spôsobené rôznymi faktormi, pričom najčastejšími sú nadhmotnosť a obezita. Spojené je tiež s diabetom prvého a druhého typu. K stukovateniu prispievajú aj konzumácia alkoholu, sladených nápojov a potravín, ktoré radíme do kategórie takzvaných ultraprocesovaných. Za stukovatením pečene sa v zriedkavých prípadoch môže skrývať aj vírusová hepatitída, poliekové poškodenie alebo vzácne genetické ochorenia,“ hovorí MUDr. Havaj.

Vo videorozhovore sa dozviete, čo je pre pečeň absolútne najzdravšie a aj to, čo jej najviac škodí. Pretože práve vďaka týmto informáciám môžete predísť tomu, aby vašej pečeni hrozilo niečo veľmi nebezpečné.

Viac o téme: PečeňStukovatenie pečeneMUDr. HavajZdravie pečene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9