Alkohol je stále aj dnes veľkým problémom pečene. Už ale nie najväčším, mení sa to, resp. už sa to zmenilo. Epidémia obezity spôsobila, že pečeň má okrem alkoholu aj väčšie problémy. Viac o tom porozpráva vo videorozhovore Doc. MUDr. Peter Minárik, PhD, MSc, MPH, gastroenterológ a výživový špecialista.
„Voľakedy by si ľudia mysleli, že starostlivosť o pečeň je v tom, aby sme sa správali striedmo v oblasti alkoholu. Že ten alkohol je takým dominantným škodlivým faktorom pre pečeň. Nie je to tak,‟ hovorí Doc. MUDr. Peter Minárik, PhD, MSc, MPH, gastroenterológ a výživový špecialista. „Samozrejme, alkohol stále zostáva faktorom, ktorý poškodzuje pečeň. Ale nie je dominantný. Dominantná je obezita a porucha metabolizmu tukov.‟
Doktor teda prichádza s radami, ako sa o svoju pečeň starať v bežnom dni, a teda zmeniť životný štýl, viac sa hýbať, zdravšie jesť a najmä sa zorientovať v tom, ako by mal náš tanier vyzerať. V rozhovore dá konkrétne rady a tipy smerujúce k tomu, čo by ste si na ten svoj tanier mali naložiť. A tiež sa dozviete, ako to vyzerá s deťmi a v akom veku sa začať o pečeň starať.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%