Doc. MUDr. Peter Minárik, PhD, MSc, MPH, gastroenterológ a výživový špecialista (Zdroj: Ján Zemiar)
Pečeň je orgán, ktorý je doslovne ticho. Ak jej priamo nevenuje pozornosť odborný lekár, pacient nemá v podstate ako vedieť, že sa s ňou niečo deje. Ak už ale vznikne problém, tak je to naozaj problém.
Ochorenia, ktoré vedú k cirhóze a samotná cirhóza, sú tichým zabijakom. Pečeň nebolí a človek preto nevie, že má chorú pečeň, a to až do fázy, kým sa neobjavia prvé príznaky takzvanej dekompenzovanej cirhózy – zmätenosť, žlté sfarbenie očí, voda v bruchu alebo krvácanie z pažeráka.
„Viac ako jedna tretina dospelej populácie má tukovú chorobu pečene v rôznom štádiu,‟ povedal MUDr. Peter Minárik. „Netreba čakať, pretože teraz ma to nebolí, pretože teraz mi to nerobí nič. Treba to riešiť, keď sa to zistí. Vo väčšine prípadov ide o ľudí trpiacich na obezitu, väčšinou ešte na cukrovku nie.‟
Spravidla však nemáme ako vedieť, že naša pečeň trpí, problémy s pečeňou sa navonok nejako výraznejšie neprejavujú. Naopak, ostávajú skryté, a preto je dôležité absolvovávať pravidelné preventívne prehliadky, ktoré môžu napríklad aj problém s pečeňou odhaliť.
Viac sa dozviete vo videorozhovore s MUDr. Petrom Minárikom, gastroenterológom a výživovým špecialistom.
{{ poll.title }}
{{ poll.image_description }} (Zdroj: {{ poll.image_resource }})
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ poll.type == 'percent' ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
{{ question.text }}
Hlasovalo: {{questions[0].votes}}
{{ poll.title }}
{{ poll.image_description }} (Zdroj: {{ poll.image_resource }})
{{ qIndex+1 }}/{{ questions.length }}
{{ question.text }}
Môžete označiť viacero odpovedí.
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%
{{ profiles[profileEvalueated.index].image_description }} (Zdroj: {{ profiles[profileEvalueated.index].image_resource }})
×