Andrológ Jozef Dúbravický: Genitálne bradavice sa neprenášajú len intímnym stykom

MUDr. Jozef Dúbravický. Foto: Vlado Anjel
Zdroj: Vlado Anjel
2019-08-12 06:00:00

Vírusu HPV počas života unikne len málokto. Niekomu sa objaví na perách, inému skomplikuje sexuálny život a ďalšiemu zjazví osud v podobe rakoviny. Keby ľudia rozpoznali prvé prejavy ochorenia včas, mohli by predísť mnohým zdravotným komplikáciám, upozorňuje andrológ a urológ Jozef Dúbravický.

Väčšina ľudí si vírus HPV spája s oparmi na perách. Herpes je však podľa slov doktora Jozefa Dúbravického z ambulancie Urocentrum v Bratislave ten „najkrajší“ a najmenej rizikový prejav ochorenia. Kmene vírusu totiž spôsobujú aj oveľa vážnejšie ťažkosti. „Existuje sto až stopäťdesiat druhov vírusov HPV. Okolo 50 z nich je genitálnych a okolo 10 rizikových, nádorových,“ vysvetľuje urológ a andrológ.

Čítajte viac: Očkovanie proti smrtiacemu vírusu už bude bezplatné: Pozrite sa, kto má nárok na vakcínu!

Často je to práve oblasť genitálií, kde sa vírus ukáže vo svojej plnej sile. Prekvapivo, na genitálie sa neprenáša len sexuálnym stykom. Môže prežiť aj vo vlhkom prostredí, napríklad na uteráku. „To, že niekto nemal sexuálny styk alebo žije v monogamnom vzťahu, nevylučuje vznik alebo pretrvávanie vírusu HPV,“ upozorňuje lekár, ktorý sa počas svojej praxe stretol aj s raritnými prípadmi. Príkladom môže byť 13-ročný chlapec, ktorý sa vírusom nakazil od otca po použití jeho uteráku pri bazéne.

„Mal som pacienta, ktorý mal HPV vírus v oblasti konečníka, a pritom nepraktizoval análny styk, ale opäť sa nakazil z vlhkého predmetu,“ spomína odborník. Ďalší zasa urobil chybu, keď si položil holiaci strojček na umývadlo v spoločnom zariadení. Nič netušiac sa oholil a infikoval sa vírusom.

„Musíme byť veľmi opatrní, pretože vírusy nevidíme, vidíme iba ich následky vo forme kondylómov, bradavičatých výrastkov v postihnutej oblasti,“ opisuje lekár a dodáva, že kondylóm je výrastok na koži vzhľadom pripomínajúci karfiol, ktorý pomerne rýchlo rastie. Obyčajne sa vyskytuje v okolí genitálií.

Skrytí prenášači ochorenia

Ako pokračuje, vírusom HPV je nakazených 10 až 25 percent populácie, v závislosti od veku, ale tiež kontinentu či krajiny. K prenosu najčastejšie dochádza pri intímnom kontakte, preto je hnacím motorom infekcie promiskuita a nižšia ochota používať kondóm. Ani ten však podľa lekára nie je zárukou, že sa človek nenakazí. Vírus sa totiž prenáša aj telesnými sekrétmi vylučovanými pri styku.

Medzi prenášačmi zároveň môžu byť ľudia, ktorí nemajú žiadne viditeľné stopy po HPV. Imunitný systém týchto osôb vírusu môže odolávať, to však nemusí platiť pre ich sexuálnych partnerov.

Oholená pokožka je ľahký terč

Počet infikovaných osôb sa v uplynulých desaťročiach zvýšil a príčinou je podľa lekára aj časté holenie. Pri holení v oblasti genitálií totiž dochádza k poraneniu krytu kože a drobné ranky môžu byť vstupnou bránou pre vírus: „Mám desiatky pacientov, ktorí takto získali ochorenie, ktoré predtým nemali alebo dovtedy nebolo viditeľné. Po oholení a poranení u nich o pár týždňov vznikli bradavičaté výrastky.“

Okrem genitálií sa HPV dokáže usadiť aj na uzdičke jazyka alebo na hlasivkách či prstoch, odkiaľ sa potom môže rozšíriť ďalej. Aj manuálne či orálne formy sexuálneho uspokojenia preto predstavujú zdravotné riziko.

Kým u mužov príznaky HPV väčšinou dobre vidno, u žien býva ochorenie niekedy odhalené neskoro, čo môže mať fatálne následky. Ľudia by preto nemali podceňovať význam preventívnych prehliadok. A nielen to. Na prevenciu treba myslieť ešte prv, než k sexuálnemu kontaktu s novým partnerom dôjde. Nie každý totiž ochotne informuje svoj náprotivok, že je nakazený vírusom HPV, prípadne prejavy ochorenia nepozná a banalizuje. Preto by aj sexuálna predohra mala mať svoje pravidlá a nemala by hneď začínať „ťahom na bránu“. Výhodu majú romantici, ktorí sa so svojím partnerom zbližujú postupne.

Očkovanie proti HPV

Najmodernejšou možnosťou prevencie je očkovanie proti HPV. „Posilní imunitu proti HPV vírusom, a aj keď vakcína neobsiahne všetkých 150 druhov HPV, existuje hypotéza, že na základe tohto očkovania dochádza tak, ako pri iných druhoch vakcín, ku skríženej imunizácii. Teda pri podaní tejto vakcíny telo dokáže zareagovať aj voči iným HPV vírusom,“ ozrejmuje doktor Dúbravický.

Preventívny význam mužskej obriezky

Odolávať vírusu však možno aj po stáročia praktizovanou procedúrou – obriezkou. „Je štatisticky dokázané, že obrezaní muži majú minimálny výskyt nádorov penisu a ich partnerky minimálny výskyt nádorov krčka maternice,“ dopĺňa lekár s tým, že podobný efekt u mužov má aj dôkladná intímna hygiena. „Alebo môžu napodobniť obrezaných chlapov tak, že budú mať odhalený žaluď v spodnej bielizni,“ odporúča odborník s tým, že takýto zvyk vedie aj k zníženiu plesňových či bakteriálnych infekcií. Navyše, efekt tejto metódy ocenia aj sexuálne partnerky mužov, u ktorých vedie k eliminácii urogenitálnych ťažkostí.

Formou prevencie je takisto UV žiarenie, dopĺňa doktor Dúbravický: „Staré porekadlo hovorí, že kam chodí slnko, nechodí lekár... Odporúčam slnenie, ale s mierou, pretože slnko zabíja baktérie, vírusy a plesne.“

Liečba genitálnych bradavíc

Keď zlyhala prevencia, mala by nastúpiť liečba. Ak má jeden z partnerov na tele bradavicu ako dôsledok nákazy vírusom HPV, jeho sexuálny partner by mal byť niekoľko mesiacov sledovaný, či sa ochorenie prejaví aj uňho, alebo bude skrytým prenášačom. Podľa najnovších výskumov sa vírus môže ohlásiť po troch, ale aj desiatich až pätnástich rokoch, počas ktorých v tele nečinne „drieme“.

Podľa doktora Dúbravického dnes majú pacienti na výber z niekoľkých účinných možností liečby genitálnych bradavíc: „Existuje laserová liečba, kryoterapia alebo chirurgická abrázia v lokálnej anestézii.“ Je na pacientovi, pre ktorú z nich sa rozhodne. Okrem vymenovaných terapeutických metód sú k dispozícii aj krémy, alebo už spomínaná vakcinácia.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
herpes urológ Jozef Dúbravický vírus HPV kondylóm genitálne bradavice andrológ

2019-08-12 06:00:00  |  Foto: Vlado Anjel, archív J. Dúbravického Video: Vlado Anjel  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia