VIDEO Čeľustný ortopéd Michal Volkov: Chrup bez anomálie má len pätina Slovákov

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: Jan Zemiar
2019-08-07 06:00:00

Vďaka pokroku v stomatológii už dávno neplatí, že strojček nosia len adolescenti. Krásne a rovné zuby chcú mať ľudia v každom veku. S čeľustným ortopédom Michalom Volkovom sme sa zhovárali o tom, prečo zuby rastú krivo a ako ich čo najrýchlejšie usporiadať do pekného úsmevu.

Odlíšiť krivý chrup od symetrického nie je obtiažne. Niektoré zuby zvyknú vyčnievať z línie zuboradia, alebo sú čeľuste pri zhryze posunuté. Podľa slov čeľustného ortopéda z ambulancie Perfectortho v Bratislave je najčastejšou ortodontickou vadou dozadu posunutá dolná čeľusť a strmé postavenie horných rezákov. „Zuby môžu byť zrotované, povystúpené, zatlačené hlbšie alebo otočené smerom dovnútra,“ spresňuje špecialista s tým, že krivé zuby neraz znemožňujú aj správne rozžutie potravy alebo spôsobujú nerovnomerné zaťaženie zubov.

Čítajte viac: Stomatológ Martin Šimo: Problémy so srdcom môže spôsobiť aj obyčajný zubný kameň

Podľa doktora Volkova má na súmernosť chrupu vplyv aj dedičnosť: „Často sa dedí napríklad veľkosť čeľustí od jedného rodiča a veľkosť zubov od druhého rodiča. Dôsledkom potom býva ortodontická anomália.“

Čítajte viac: Hygiena Slovákov sa zlepšuje, má to však háčik: Až tretina ľudí robí pri čistení zubov chybu!

Málokto sa však narodí s predispozíciou na ukážkový chrup. „Len tri percentá pacientov majú ukážkový, takzvaný americký úsmev ako z časopisu. U nás sa bez ortodontickej anomálie rodí zhruba 20 percent pacientov, ale nejde o dokonalý chrup. Je to len chrup, ktorý vyhovuje estetickým a funkčným požiadavkám,“ hovorí špecialista.

Zuby krivia aj naše zlozvyky

Ďalšou príčinou krivých zubov sú zlozvyky, napríklad cmúľanie palca, cumlíka, hryzenie nechtov či ceruzky, ktoré spôsobujú tzv. protrúzne vady, pri ktorých sú horné predné zuby vyklonené. „Mal som 14-ročnú pacientku, ktorá mala taký zlozvyk, že si dávala palec do úst a tým si spôsobila takú protrúznu vadu, že jej rezáky boli takmer vodorovne postavené a trčali von z úst. Naopak, dolné rezáky boli zatlačené smerom dovnútra,“ spomína odborník.

Čím skôr pacient vyhľadá čeľustného ortopéda, tým lepšie. Špecialisti však pomocou zubných strojčekov vedia pomôcť ľuďom prakticky v akomkoľvek veku. „Prišla ku mne 62-ročná pacientka, ktorá sa pustila do vyrovnávania zubov a mal som z nej veľkú radosť. Predtým mala dokonca paradontózu, ktorú sme podchytili. Aktívny zápal sa pozastavil a zuby sa nám podarilo vyrovnať za rok a pol,“ opisuje doktor Volkov a dopĺňa, že priemerná ortodontická liečba trvá približne dva roky a priesvitné dlahy vedia toto obdobie skrátiť takmer na polovicu.

Novinou sú priesvitné dlahy

Možností, ako vyrovnať chrup, je dnes viac. Pomocou klasických vyberacích strojčekov na noc, fixných aparátov, alebo priesvitných dláh, ktoré sú novinkou na našom trhu. Kým v USA ich používali už v roku 1997, u nás sú v ponuke len od roku 2014.

Časť ortodontickej liečby prepláca aj poisťovňa, avšak len pacientom do veku 18 rokov. Na priesvitné strojčeky neprispieva vôbec, pretože ide o nadštandardný typ liečby. Ako špecialista dodáva, cena priesvitného strojčeka sa v Bratislave pohybuje okolo sumy 5-tisíc eur.

Pri akomkoľvek zubnom strojčeku treba vo zvýšenej miere dbať o dentálnu hygienu. Odborník však poznamenáva, že práve s tým majú mnohí Slováci problém. Ak u pacienta nedôjde k zmene hygienických návykov, v kombinácii so strojčekom sa jeho zuby môžu rýchlejšie pokaziť.

Každý špecialista aj pacient súčasne musia rátať s tým, že krivé zuby môžu mať niekedy tendenciu vracať sa do pôvodného stavu. „Svojim pacientom vždy nalepím fixný retainer – to je taký drôtik z vnútornej strany na horné a dolné zuby; a taktiež dávam priesvitnú udržiavaciu dlahu na noc, ktorá sa nosí rok po liečbe každú noc, druhý rok po liečbe každú druhú noc a tretí rok už iba raz týždenne. Je to poistka, aby sa zuby nepohli naspäť,“ uzatvára doktor Volkov.

Fotogaléria


Tagy:
krivé zuby zubný strojček čeľustný ortopéd Michal Volkov

2019-08-07 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia