VIDEO Psychiatrička Eva Janíková o schizofrenikoch: Mnohí vynikajú kreativitou

MUDr. Eva Janíková
Zdroj: Jan Zemiar
2019-06-03 06:00:00

Niektorí sú neprehliadnuteľní, iných okolie považuje za tichých čudákov. Schizofréniou trpí v priemere každý stý človek, teda približne jedno percento populácie. Možno niekoho s touto diagnózou osobne poznáte aj vy.

Psychické ochorenie väčšinou prezrádzajú nápadné zmeny správania alebo myslenia, vysvetľuje psychiatrička Eva Janíková z rehabilitačného strediska Krídla v Bratislave. Môže sa začať prejavovať v podobe príliš smutnej nálady, zahĺbanosti do seba, členstvom v sekte, upnutím sa na vieru, ale tiež zapodievaním sa nezmyselnými vynálezmi.

Čítajte viac: Psychiater Michal Patarák o schizofrénii: Žiadne agresívne šialenstvo z hororových filmov

K markantným príznakom schizofrénie patria poruchy vnímania – vizuálne alebo hlasové halucinácie a mylné úsudky o realite. Napriek psychickým problémom sú však mnohí schizofrenici veľmi kreatívni a majú umelecké nadanie.

Obyčajne vzplanie v mladosti

Podľa slov Ľubomíry Izákovej, prezidentky Slovenskej psychiatrickej spoločnosti SLS a hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre odbor psychiatria, postihuje schizofrénia približne 50-tisíc Slovákov. Ochorenie sa obyčajne manifestuje v mladosti, okolo 25. roku života, u žien sa však môže objaviť aj v období menopauzy a s ňou súvisiacich hormonálnych zmien. Okrem genetického vplyvu býva jeho častým spúšťačom silný stres (nový vzťah či rozpad vzťahu, zamestnanie...) a výsledkom disharmónia neurotransmiterov.

Príčina ochorenie nie je úplne známa, navyše, u každého chorého môže mať psychóza individuálne prejavy: „Najčastejšie schizofrénia vzplanie v stave akútnej psychózy – človek stráca kontakt s realitou, veľmi často sa u neho objavujú poruchy vnímania – halucinácie (počuje hlasy, ktoré k nemu hovoria, snažia sa ho riadiť, nútia ho robiť niečo, čo on sám nechce...). Niekedy cíti pachy, niekedy je presvedčený, že v jedle cíti otravu... nie je však kritický a neoveruje, či je to skutočnosť.“

Ako ďalej pokračuje doktorka Izáková, „prvá fáza ochorenia nezvykne trvať dlho a väčšinou privedie chorého k psychiatrovi, ktorý mu nasadí lieky. Po akútnej fáze psychózy príchádza obdobie tzv. negatívnych príznakov: chorí strácajú spontánnosť, ťažšie sa im komunikuje, majú zníženú schopnosť tešiť sa, plánovať niečo,“ ozrejmuje špecialistka, podľa ktorej je dôležité, aby pacienti dôsledne dodržiavali liečbu a vyhli sa tak podobným komplikáciám.

Rozdvojená osobnosť je mýtus

Najbežnejším mýtom o schizofrénii je podľa doktorky Izákovej laická predstava, že ochorenie charakterizuje rozdvojená osobnosť. Pre schizofréniu je síce typické rozštiepenie osobnosti, ale nie na dve osobnosti, zdôrazňuje. U schizofrenika dochádza k rozštiepeniu jeho psychických funkcií – myslenia a emócií, ktoré nefungujú v harmónii. Príkladom môže byť stav, keď schizofrenik hovorí o smutnej téme, ale smeje sa pri tom.

Kampaň „Neprežívaj. Ži.“

K mediálne známym schizofrenikom patrí aj spevák Daniel Kapitán (25), u ktorého ochorenie prepuklo pred dvomi rokmi. „Už dlhší čas sme vnímali jeho zmenu správania, nechcel komunikovať s rodinou,“ spomína Danielova sestra Romana Kapitánová o období spevákovej umeleckej extázy, keď bol doslova pohltený tvorbou hudby a textov. Pre okolie sa však zmenil na „splašeného koňa“, ktorý sa vymkol spod sebakontroly.

Daniel Kapitán uviedol spolu sodborníkmi do života kampaň s názvom Neprežívaj. Ži., ktorú zastrešuje Slovenská psychiatrická spoločnosť a ktorej cieľom je prostredníctvom stránky Neprezivajzi.sk búrať mýty o schizofrénii a edukovať v oblasti liečby tohto duševného ochorenia.

Fotogaléria


Tagy:
schizofrénia psychóza psychiatrička Eva Janíková

2019-06-03 06:00:00  |  Foto: Ján Zemiar Video: Ján Zemiar  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia