VIDEO Dentálna hygienička ukázala, ako si správne čistiť zuby: Pastu ani nepotrebujete!

Dentálna hygienička Ivona Bondorová. Foto: Ján Zemiar
Zdroj: Jan Zemiar
2019-01-08 05:55:00

Čoraz viac Slovákov túži mať pekné a zdravé zuby. Jednou z ciest, ako to docieliť, je aj pravidelná dentálna hygiena v kresle profesionála. O tom, ako by mala vyzerať správna starostlivosť o chrup, nám porozprávala dentálna hygienička Ivona Bondorová z ambulancie Dental Ivon v Chorvátskom Grobe.

Prvá návšteva v ambulancii dentálnej hygieny môže byť sprevádzaná strachom, no výsledok príjemne prekvapí. Vychádzať z nej budete nielen s krajším úsmevom. Bonusom je aj dôkladné zmapovanie stavu chrupu vrátane zhodnotenia zdravia mäkkého tkaniva.

„V prípade stresu alebo silného zápalu ďasien môže byť vyšetrenie citlivé,“ ozrejmuje diplomovaná dentálna hygienička Ivona Bondorová. Pri svojej práci používa celý rad nástrojov od zubného zrkadielka, až po škrabky či ultrazvuk na odstraňovanie zubného kameňa. Cieľom sú kontrola a ošetrenie chrupu, ktoré nesmú opomenúť ani tie najmenšie detaily.

Ako približuje, každý dentálny hygienik, stomatológ i sestra v zubnej ambulancii musia prechádzať tzv. iTOP tréningom („individuálny tréning orálnej profylaxie“), v rámci ktorých sa všetci školia v správnom čistení zubov priamo vo vlastných ústach či medzi sebou navzájom pod vedením profesionálov.

Začnite medzizubnou kefkou

Hoci je pravidelná dentálna hygiena v zubárskom kresle (absolvovať by sme ju mali dvakrát ročne) u zdravých ľudí dôležitou súčasťou zubnej starostlivosti, najväčší podiel na stave chrupu má každodenné čistenie zubov v domácom prostredí, ako aj výživa. Samozrejmosťou by malo byť používanie klasickej kefky s mäkkými štetinami, zarovnanými vláknami a medzizubných kefiek veľkosťou prispôsobených rozmerom medzizubných priestorov, ktoré odborníci namerajú kalibračnou sondou priamo na dentálnej hygiene. Vhodným doplnkom aj tiež dentálna niť, ktorá pomáha odstraňovať nečistoty a povlak medzi zubami.

Všeobecné odporúčanie znie, že zuby by sme si mali čistiť najmenej dvakrát denne, ráno a večer. „Prvé čistenie zubov počas dňa by sme v ideálnom prípade mali vykonať už po prebudení, alebo po raňajkách s dostatočným časovým odstupom. Po jedle začne pH v ústach klesať a v kyslejšom prostredí sa zo skloviny uvoľňuje vápnik,“ spresňuje odborníčka a dopĺňa, že sklovine trvá 30 až 60 minút, kým zremineralizuje a pH v ústach sa vráti do zásaditého.

Zdravý chrup ústnu vodu nepotrebuje

Na použitie zubnej pasty pri čistení chrupu síce väčšina ľudí nedá dopustiť, podľa slov dentálnej hygieničky si však zuby dokážeme vyčistiť aj bez nej. Je len doplnkom, ktorý by sme mali používať s určitou dávkou rozvahy. V prvom rade by sme mali sledovať, čo výrobok obsahuje. Ak sa v tube so zubnou pastou nachádza aj SLS, Sodium Lauryl Sulfate (pozn.: bežná súčasť kozmetiky, napr. pracích práškov, šampónov a pod.), vďaka ktorému pasta v ústach pení, môže dochádzať k vysúšaniu slizníc.

Podobná rada sa týka aj používania ústnej vody – ak obsahuje SLS či alkohol, môže dochádzať k neželanému pocitu suchosti v ústach a farbeniu slizníc. Ústna voda je len doplnok, takisto ako zubná pasta. Pre deti v školskom a predškolskom veku ju neodporúčam vôbec,“ dodáva špecialistka s tým, že človek so zdravými ďasnami a zubami bez kazov ústnu vodu nepotrebuje. „Ak sa používa často alebo dlho, zuby môžu začať výraznejšie pigmentovať a baktérie v ústach zostanú rezistentné, tým pádom sa začnú množiť, aj keď ústnu vodu budeme používať,“ uzatvára s tým, že na trhu existujú aj ústne vody a pasty na dlhodobé používanie bez rizika neželaných dôsledkov.


Tagy:
dentálna hygiena čistenie zubov dentálna hygienička Ivona Bondorová

2019-01-08 05:55:00  |  Foto: Ján Zemiar Video: Ján Zemiar  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia