Chutné paradajky začiatkom jari? Farmár prezradil veľké pestovateľské tajomstvo

Ilustračné foto
Zdroj: Babindol
2018-04-05 12:55:00

Vonku môže byť aj mínus desať a neďaleko Nitry sa každý deň červenajú paradajky. Zázrak? Miestna rarita? Tak trochu. Vďaka moderným technológiám je možné, aby aj zimné paradajky boli zdravé a chutili rovnako šťavnato ako letné. Viac nám o tom porozprával Jozef Porubský, prevádzkový riaditeľ Farmy Babindol.

 

Ako môže zákazník v obchode rozoznať zdravú a kvalitnú paradajku od nekvalitnej? Hovorí sa, že paradajky by mali mať výraznú vôňu aj chuť. Určite by nemali byť kyslé, slabočerveno sfarbené a už vôbec nie nedozreté, ako to často býva pri „zimných paradajkách“.

Presne tak, odpovedali ste si sama. Paradajka má voňať, chutiť, byť pekne vyfarbená a dostatočne tvrdá. Zimné a letné paradajky by sa v senzorickom hodnotení nemali veľmi líšiť. To, prečo si myslíme, že sa líšia, je fakt, že donedávna sa u nás dali v zime kúpiť iba paradajky pestované tisíce kilometrov od Slovenska, oberali sa ešte nezrelé, dozrievali a „vyfarbili“ sa cestou v kamióne. No zber nedozretej paradajky neumožní, aby mala dostatok vitamínov, takisto sa nerozvinie jej vôňa a chuť. Rovnako obsah karotenoidov, najmä zdravého lykopénu, ktorý spôsobuje pekné sfarbenie plodov, je veľmi nízky.

Čím sa líšia paradajky z vašej farmy od iných paradajok, ktoré sa bežne objavujú v potravinách? Prečo sú tieto slovenské paradajky výnimočné?

Ich najväčšia prednosť spočíva v tom, že sú oberané v ideálnej zrelosti, a aj v zimnom období sú dostatočne zdravé, sladké a voňavé. Po zbere sa v skladoch dlho nezdržia a takmer okamžite putujú do obchodov k zákazníkom na slovenský trh. Nemusíme sa báť, že po ceste k nám v kamióne zmenia svoje vlastnosti.

Koľko odrôd paradajok na farme pestujete a na akej ploche?

Momentálne pestujeme osem odrôd paradajok na 7,5 hektároch pestovateľskej plochy.
V Babindole jednu odrodu na 2,2 hektároch a v Leviciach sedem odrôd na 5,3 hektároch.

Ako dokážete dopestovať v zime paradajky, ktoré chutia ako letné?

Naše skleníky sú vykurované i dosvecované. Keď je vonku mínus desať a slnko svieti iba osem hodín denne, inak to nejde. Každá rastlina na to, aby nám dala dobrú a kvalitnú úrodu aj v zimných podmienkach pestovania, potrebuje dostatok svetla, tepla, optimálne vlhké ovzdušie s dostatočným množstvom CO2 a pravidelný presný prísun živín formou závlahy. Ak toto dokážeme rastlinám poskytnúť, a ak k tomu pridáme dennú starostlivosť každého pracovníka skleníka, odmenia sa nám dobrou a kvalitnou úrodou.

Ako dokážete zabezpečiť, aby mali rastliny po celý rok dostatok tepla a slnečného žiarenia?

Slnečného žiarenia v zimných mesiacoch je v skleníku málo, preto ho musíme nahradiť svietením. Vieme si vyrobiť dostatočné množstvo elektrickej energie a dávame rastlinám svetlo práve takej vlnovej dĺžky, akú potrebujú. Teplo, ktoré vzniká pri výrobe elektrickej energie, potom používame na vykurovanie skleníka.

Je súčasťou pestovania aj participácia nejakého hmyzu?

Samozrejme. Kľúčovými sú pre nás čmeliaky, ktoré ako jediné dokážu opeliť naše paradajkové kvety. V každom skleníku je asi 80 úľov a a v každom je asi 120 čmeliakov. Táto armáda čmeliakov nám opelí každý kvietok. Okrem nich nám v boji proti škodcom pomáha aj užitočný hmyz. Ten dokáže takmer v plnej miere nahradiť používanie insekticídov. Sú to „predátori“, ktorí likvidujú škodcov už v počiatočnom štádiu vývoja, a pritom rastlinám neškodia. Takto vieme bojovať s molicami, voškami a s roztočmi.

Používate na ošetrovanie plodov pesticídy?

Chémiu používame minimálne. Na prevenciu proti chorobám používame sulfátory, široké spektrum extraktov z rastlín a proti škodcom sa snažíme bojovať pomocou spomínaného dravého hmyzu.

Aké živiny musí pôda, respektíve substrát obsahovať, aby sa paradajkám darilo?

V podmienkach komerčného mimosezónneho pestovania paradajok je ideálne používať sterilný kokosový substrát, ktorý je najkvalitnejším a zároveň najdrahším podkladom na pestovanie vôbec. Takýto substrát umožňuje koreňovej sústave optimálny rast. Pomocou kvapôčkovej závlahy dokážeme dodať každej rastlinke presne toľko vlahy a živín, koľko potrebuje a aby živiny koreňová sústava mohla lepšie prijať, obohacujeme substrát ešte o užitočné huby a baktérie. Takéto podmienky sú predpokladom pre dobrý vegetatívny aj generatívny rast, vývin rastlín a dostatočné nasadenie kvalitných plodov.

Fotogaléria


Tagy:
paradajky Farma Babindol

2018-04-05 12:55:00  |  Foto: Babindol  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia