Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zdravie z hlbín zeme: Na tomto mieste ho nájdete!

Jurkovičov dom je dominantou v kúpeľoch Luhačovice. Zobraziť galériu (20)
Jurkovičov dom je dominantou v kúpeľoch Luhačovice. (Zdroj: Tlačová správa)

Načerpať energiu s príchodom chladnejšieho a sychravejšieho počasia a zároveň posilniť obranyschopnosť organizmu. Kúpele Luhačovice sú na to priam ideálne. Miesto, v ktorom stres a napätie idú bokom a na prvom mieste je zdravie a pokoj.

V dnešnej uponáhľanej dome sa už málokto dokáže zastaviť. Neustále sa za niečím ženieme a výsledkom je stres, nepokoj, ktoré môžu vyústiť až do zdravotných problémov. Keďže toho chceme čo najviac stihnúť, preferujeme rýchle stravovanie a tým vedieme zlý životný štýl. Výsledok? Civilizačných chorôb pribúda a mnohí trpia alergiami. Čo s tým? Jednou z možností je načerpať sily na wellness pobyte v Luhačoviciach, kde sme sa boli pozrieť a presvedčiť sa na vlastnej koži, čo toto čarovné miesto ponúka a aké zázraky dokáže spraviť s ľudským zdravím!

Čítajte tiež: REPORTÁŽ z kliniky reprodukčnej medicíny: Darovanie spermií je na Slovensku stále tabu

Zdravie z hlbín zeme:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: red)

Krásne prostredie v kúpeľoch v Luhačoviciach.
Zobraziť galériu (20)
Krásne prostredie v kúpeľoch v Luhačoviciach.  (Zdroj: red)

Kúpeľná liečba

Luhačovice vynikajú nielen architektúrou, kúpeľnými a wellness službami, ale hlavne výnimočnými minerálnymi vodami, ktoré sú lákadlom a viac menej ich doménou. Na ich území sa nachádza 13 prameňov, pričom akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice sa stará o 10 z nich. Minerálne vody sú hlavným liečebným prírodným zdrojom v Luhačoviciach, majú charakter hydrogenouhličitanochloridosodných kyseliek, studených s teplotou 8-10 stupňov Celzia. Luhačovice sa môžu pochváliť kúpeľnou liečbou, založených na využití prírodných liečivých zdrojov v kombinácii s najmodernejšími liečebnými a rehabilitačnými metódami.

Zloženie prírodnej vody Vincentky.
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: red)

Minerálne vody sa používajú na tri spôsoby:

  • pitné kúry
  • inhalácie
  • prírodné minerálne kúpele

V Kúpeľoch Luhačovice majú otvorené dvere všetci - pacienti so zdravotnými problémami, ale aj tí, ktorým ide o prevenciu. Liečia sa tu ochorenia dýchacieho ústrojenstva, porúch pohybového aparátu, tráviaceho ústrojenstva, látkovej výmeny (cukrovka), chorôb obehového ústrojenstva a onkologické ochorenia. Kúpele Luhačovice sa totiž postarajú aj o tých, ktorých trápia nervové ochorenia a choroby pohybového aparátu. U detí sa liečia choroby dýchacieho ústrojenstva, obezita, choroby tráviaceho ústrojenstva, kožné a onkologické ochorenia. Ako jedny z mála, Kúpele Luhačovice poskytujú kúpeľnú liečbu deťom už od 1,5 roka so sprievodom! Aj tým sú výnimočné v porovnaní s inými.


Celý deň len na ovocných a zeleninových šťavách? Vyskúšali sme na vlastnej koži!


Svetoznáma minerálna voda

Uprostred kolonády v Luhačoviciach na brehu rieky Šťavnice pramení minerálna voda. Ide o zvyškovú morskú vodu z pravekého treťohorného mora, ktorá ostala uväznená medzi vrstvami hornín pod Luhačovicami. Zo zemských hlbín ju obohacuje oxid uhličitý a pri svojej ceste na povrch  prechádza rôznymi vrstvami hornín a rozpúšťa stopové prvky. Výsledok? Obsahuje takú širokú škálu prvkov ako máloktoré iné minerálne vody! Ide o veľmi silno mineralizovanú, jódovú uhličitú minerálnu vodu z prírodného liečivého zdroja, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej. Nájdeme v nej ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru a železa.

Luhačovice ponúkajú prírodnú minerálnu vodu, o ktorej sa hovorí, že je takmer všeliekom alebo "liekom našich babičiek". Mali sme možnosť nahliadnuť do "zákulisia" a vidieť na vlastné oči, ako sa vyrába táto minerálna voda. Zistili sme, že za tým stojí niekoľko hodinové úsilie pracovníkov výrobne! A ten výsledok stojí za to!

Zdravý nápoj Vincentka poznajú ľudia už stáročia. Svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. odporúča sa na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka. dvanástorníka a ich pooperačných stavoch, pri vlečúcom sa zdurení pečene, diabetese melitus, chronickej pancreatitíde.

Zdravie z hlbín zeme:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: red)

Takmer nikto nevie aj o jej ďalších skrytých účinkoch! Táto minerálna voda pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu, napr. pri športe. Dokonca upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch, takže, ako sme sa dozvedeli, môže byť skvelá na "rannú opicu". Stačí len jeden dúšok a telo získa potrebnú dávku jódu, ktorá môže slúžiť u detí k prevencii zubného kazu. Je skvelá aj pre tehotné ženy a rekonvalescentov.

Vďaka svojmu zloženiu hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť v zmysle prevencie chronických bakteriálnych  infekcií horných dýchacích ciest, chronickej rinitídy, sinusitídy a chronickej polypóznej nasopharyngitídy. Je vhodná aj po stavoch nosových operácií a odporúča sa tiež proti vzniku suchých zápalov nosovej sliznice a na prevenciu jej recidív. Bolo by hriechom, ak by sme túto minerálnu vodu nevyskúšali. Aj keď jej vôňa by mnohých neprilákala, po vypití dúšku sa dostavila príjemná chuť a hlavne dobrý pocit, že sme niečo spravili pre svoje telo.

Zdravie z hlbín zeme:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: red)

Vo výrobni zdravej minerálnej vody Vincentky.
Zobraziť galériu (20)
Vo výrobni zdravej minerálnej vody Vincentky.  (Zdroj: red)

Liečivá minerálna voda sa osvedčila ako výborný prostriedok hlavne v zimných mesiacoch počas  obdobia chrípkových epidémií a ochorení dýchacích ciest, kedy prináša úľavu v podobe zlepšeného dýchania a odstraňuje nepríjemné sprievodné javy ochorenia. Ocenia ju alergici, počas celého roka pomáha pacientom eliminovať nepríjemné sprievodné prejavy alergií a pomáha k obnove prirodzeného prostredia nosových slizníc. Oxid uhličitý a soli v nej obsiahnuté majú schopnosť rozpúšťania hlienov. Ide o jeden z najlepších podporných prostriedkov pre uvoľnenie dýchania pri akútnych a chronických ochoreniach.

Výrobňa minerálnej vody Vincentka

Výrobňa minerálnej vody Vincentka

Minerálna voda sa používa na pitné kúry, kloktanie, inhaláciu a kúpele. Mala by sa podávať dvakrát denne nalačno (pred raňajkami a večerou), v dávke 2,5 - 3,5 dcl, pričom pitná kúra by mala trvať 15-20 dní.

Tak čo, prídete si po svoje zdravie do Luhačovíc?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9