Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedinečná reportáž z wellness pobytu: Absolvovali sme procedúry a takto to dopadlo! (2. časť)

Ak sme sa chceli trošku rozhýbať, zaplávali sme si v 25 metrovom bazéne. Zobraziť galériu (17)
Ak sme sa chceli trošku rozhýbať, zaplávali sme si v 25 metrovom bazéne. (Zdroj: red)

Oáza pokoja, situovaná v Jánskej doline, nás nestačí prekvapovať! Dni strávené na wellness pobyte pokračujú a my sa i naďalej oddávame oddychu a nechávame rozmaznávať zdravotníkmi z Alexandra Wellness Hotel. A to sme ešte ani netušili, čo všetko máme pred sebou.


Indická masáž hlavy

Novinka, ktorá bola pre nás zároveň výzvou. Indickú masáž hlavy sme dovtedy nevideli v žiadnej ponuke wellness centier a spa hotelov. Presvedčil nás i fakt, že ide o relaxujúcu terapiu, založenú na prastarom ájurvédskom liečebnom systéme. V Indii sa údajne používa už vyše tisíc rokov!

Priebeh: Masáž bola zameraná na uvoľnenie napätia svalov ramien, krku, hlavy a tváre. Právom sa označuje tiež ako antistresová masáž! Zdravotníčka pri nej použila špeciálne hmaty. Postupovala smerom od ramien, šije, po krk a hlavu. Najviac nás prekvapil spôsob vykonávania masáže. Jednou z techník bolo akoby česanie až naťahovanie pramienkov vlasov pomocou prstov.

Výsledok: Skvelé! Cítili sme sa uvoľnene, napätie a stres neboli na mieste. Indická masáž hlavy je vraj skvelá proti bolestiam hlavy, znižuje nespavosť, hučanie v ušiach a taktiež podporuje rast vlasov a zlepšuje ich kvalitu. Zhodneme sa na jednom. Táto procedúra na nás pôsobí hlavne duševne!

Indická masáž hlavy

Indická masáž hlavy 2

Medová detoxikačná masáž

Detoxikácia je v tomto jarnom období viac než aktuálna. Ak ju môžeme podstúpiť aj netradičnejším spôsobom, špeciálnou masážou s pomocou tekutého zlata - medu, nenechali sme si to újsť! Med má úžasné účinky. Napomáha vylučovaniu toxínov cez pokožku.

Priebeh: Masérka nám pomocou tlaku dlani jemne masírovala chrbát, čím sa med dostal do kožných pórov a vychádzal na povrch tela spolu s nečistotami. Medová detoxikačná masáž nás tak zbavila škodlivých látok, ktoré sa ukladajú v tele. Zo začiatku nás masérka jemne postrašila. Upozornila, že ak budeme cítiť silné štípanie, máme jej to okamžite povedať. Na pokožku totiž išiel skutočný med, žiadny olej! Ten, keď zaschne, lepí sa, preto môžeme cítiť nepríjemné štípanie pri tlaku dlani na chrbát. Nič také sa nestalo a tak sme si užili masáž plnými dúškami.

Výsledok: Nielenže detoxikuje, ale taktiež stimuluje činnosť orgánov. Koniec s únavou, nespavosťou a tráviacimi ťažkosťami! Načerpali sme novú energiu a negatívne myšlienky boli preč.

Celotelová starostlivosť s peelingom

Procedúra priam stvorená pre ženy! Kto by nechcel jemnú a hodvábnu pokožku? Koniec mdlej, šupinatej a vysušenej koži.

Priebeh: Na toto sme sa obzvlášť tešili! Masérka nám robila manuálny mechanický peeling pomocou špeciálnych masérskych techník. Jemná masáž a popritom "obrusovanie" kože, ktorá sa v priebehu niekoľkých minút zmenila na jemnú, bola na nezaplatenie! Na záver nasledovala sprcha, aby sme zmyli jemné zrniečka peelingu.

Výsledok: Okysličená, prekrvená, vláčna a na dotyk hodvábna! Taká bola pokožka po skončení procedúry. Aby toho nebolo málo, vyhladila aj jemnú celulitídu. Abrazívne čiastočky peelingového základu nám vyhladili pokožku a aktivovali kolagén. Celá procedúra však mala jednu chybičku krásy. Zdravotníčka vykonáva masáž na celej zadnej strane tela (chrbát, zadná strana nôh). Škoda, že sa neaplikuje na celé telo.

Anticelilitídová lymfodrenáž

Preč s podkožným tukom! Nejedna dáma túži po štíhlej postave, k čomu jej môže dopomôcť lymfodrenáž.

Priebeh: Od pása až nadol sme boli zabalené do špeciálneho návleku, ktorý bol vybavený vzduchovými komorami a pripojený hadičkami ku kompresoru. Tieto vzduchové komory sa nafukovali (tlakovali) a svojim tlakom pôsobili na každú partiu tela a vykonávali v danom mieste masáž. Išlo to postupne - od členkov, kolien, až po brucho.

Výsledok: Lymfodrenáž je vhodná ako doplnková terapia pri iných ošetreniach a cvičeniach na chudnutie a formovanie postavy. Navyše, treba ju podstúpiť niekoľkokrát a kombinovať so zdravým stravovaním. Keďže sme na nej boli len raz, nemožno hovoriť o výraznom výsledku.  

Lymfodrenáž je vhodná ako
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: red)

Antistresová masáž

Kto by už v dnešnej uponáhľanej dobe nebol vystavení stresu! Stres sa prejavuje pocitom vnútornej nervozity, vyčerpanosti, celkovej podráždenosti, nespavosti a bolesťami hlavy a krčnej chrbtice. Antistresová masáž bola pre nás jasnou voľbou!

Priebeh: Jemné ťahy masérky v nás vyvolali pocit pokoja a nekonečnej relaxácie! Masírovaním sa rozprúdili lymfy v tele. Výsledkom bolo vylučovanie odpadových látok. Masáž nám pripomínala tú klasickú, no pri tejto masérka použila iné, jemnejšie hmaty.

Výsledok: Príjemné pocity! Cítili sme sa po nej oddýchnuto a stres zmizol akoby mávnutím čarovného prútika.

Antistresová masáž

Bankovanie

Bankovanie síce nie je žiadnou novinkou, no doteraz sme ju ešte nevyskúšali. Jedinečná príležitosť zistiť, čo tí športovci robia vo voľnom čase!


Jedinečná reportáž z wellness pobytu: Absolvovali sme procedúry a takto to dopadlo! (1. časť)


Priebeh: Ide o vákuovú masáž, ktorá sa vykonáva pomocou sklenených alebo iných baniek. Masérka nám na chrbát prikladala nádobky s nahriatym vzduchom. Následne sa vytvoril podtlak, ktorý spôsobil ich prisatie na pokožku. Napomáha vytiahnutiu škodlivín na povrch a ich vylúčenie. Procedúra bola veľmi príjemná, bez akýchkoľvek najmenších bolestí. Už vieme, prečo ju športovci tak s obľubou podstupujú a zároveň sa tým vysvetľujú "záhadné" červené kruhy na ich chrbtoch! Uvoľňuje bolesti pohybového aparátu a banky ovplyvňujú pochody látkovej výmeny.

Výsledok: Po niektorých bankách nám ostali na chrbte červené kruhy. Tie však v priebehu niekoľkých hodín zmizli. Na prvý pohľad nemusí vákuová masáž vyzerať lákavo, keďže masérka postupne prikladá banky na chrbát, pričom vnútro každej jednej banky nahreje plamienkom ohňa a následne priloží na kožu.. Nedajte sa pomýliť! Masáž je veľmi príjemná.

Bankovanie

Tipy na výlety

Kaďa a prameň Teplica

Liptovský Ján sa môže pochváliť prírodným kúpeľným prameňom, z ktorého vyviera liečivá termálna minerálna voda. "Kaďa", ako ju mnohí miestni obyvatelia poznajú, je známa aj vzdialenejším návštevníkom. Tisíce turistov sem prichádza s plavkami v kufri auta, aby sa okúpali v liečivej vode pod šírim nebom. Voda je mineralizovaná, hydrouhličitanovo-síranová, silne uhličitá, vápenato-horečnatá, hypotonická. Má liečivé účinky, pomáha pri reumatických chorobách, ochoreniach ženských orgánov, kožných ochoreniach a chorobách pohybového ústrojenstva.

Vedľa kade je termálny prameň Teplica, jeden zo 14 prameňov v Liptovskom Jáne. Jeho teplota je 20 stupňov Celzia a voda obsahuje sírany, horčík a železo. Kaďa a minerálny prameň Teplica však nie sú jediným lákadlom, ktoré ponúka táto obec svojim návštevníkom.

Tisíce turistov sem prichádza
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: red)
Teplota minerálneho prameňa teplica
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: red)

Stanišovská jaskyňa

Hoci patrí medzi najvýznamnejšie a najväčšie jaskyne v Jánskej doline, málokto o nej vie. Návšteva tejto jaskyne však bola pre nás iná, na aké sme boli pri iných jaskyniach zvyknuté. Zažili sme na vlastnej koži atmosféru pravého podzemného prostredia. Žiadne osvetlenia, len záblesky svetla z čelovej lampy! Popritom sme si užívali cestu do útrob jaskyne popri stenách, ktoré voda a matka príroda vymodelovala do neopísateľných tvarov.

Zaujímalo nás, či pobyt v jaskyni nejako vplýva na naše zdravie. Počuli ste už o speleoterapii? Ide o liečebnú metódu, ktorá využíva vlastnosti jaskýň. Ovzdušie v jaskyni pôsobí blahodarne na zmiernenie príznakov mnohých ochorení. Jaskynné prostredie má takmer 100-percentnú vlhkosť vzduchu, je bezprašné a bezalergénové. Je skvelé pri chronických a alergických ochoreniach dýchacích orgánov, pri prieduškovej astme, alergickej nádche, atď.

Zažili sme na vlastnej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Stanišovská jaskyňa)
Užívali sme si cesty
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Stanišovská jaskyňa)

Kaštiele a kúrie

Liptovský Ján vyniká množstvom kaštielov a kúrií. Kedysi totiž bola táto oblasť zemianskym sídlom najbohatšieho rodu v Liptove. Zachovalo sa tu množstvo kaštielov a kúrií zo 16. - 17. storočia, z ktorých niektoré sú obývané, či slúžia ako penzióny. Už len prechádzka v tejto krásnej obci nám dala veľa: zabudli sme na pracovný kolotoč povinností a príjemne sme si odpočinuli! Práve oddych je dôležitý pri zachovaní si pevného zdravia. A na to mnohí stále zabúdajú...

Čítajte tiež: Vyskúšali sme na vlastnej koži: Je odborné čistenie pleti nevyhnutné?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9