Tri vianočné recepty z kuchyne doktora Davida Freja: Oslaďte si sviatky zdravými maškrtami!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-21 06:00:00

Známy český lekár a odborník na výživu doktor David Frej si na výber vianočných dobrôt potrpí. Ako hovorieva aj svojim pacientom, strava je prevenciou mnohých civilizačných ochorení. Inšpirujte sa tromi chutnými a zdravými receptami z jeho kulinárskej vianočnej kuchyne, ktoré budú wellnessom pre váš jazyk i žalúdok!

 

Bezlepkové vianočné sušienky (bez gluténu a mlieka)

Potrebujete:

  • 1 vrecúško olúpaných mandlí (100 g)
  • 2 jablká
  • pol hrnčeka ovsených vložiek bez lepku
  • hrsť nesírených sultánok
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 3 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžice datľového sirupu
  • 3 vajcia
  • bezlepkovú múku alebo vodu podľa potreby

Postup:

Mandle cez noc namočíme a posekáme na kúsky. Posekané mandle vložíme do misy a pridáme k nim olúpané a nahrubo nastrúhané jablká. Potom pridáme vločky, škoricu a hrozienka, ktoré tiež posekáme na malé kúsky. Zmes premiešame, pridáme kokosový olej, datľový sirup a nakoniec rozšľahané vajcia. Vzápätí z nej vypracujeme vláčne cesto. Ak sa cesto lepí a je riedke, zahustíme ho bezlepkovou múkou, ak je príliš tuhé, pridáme doň trochu vlažnej vody.

Z vypracovaného cesta tvoríme dvoma lyžičkami malé guľôčky a ukladáme ich na plech, ktorý sme predtým vyložili papierom na pečenie. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia asi 20 minút.

Čítajte viac: Osobnosť českej prírodnej medicíny David Frej: Chronický zápal v tele môže tlieť aj roky

 

Mandľové hríbiky

Potrebujete:

  • 1 hrnček mandľovej múky
  • ¾ hrnčeka kokosového cukru
  • 2 bielky
  • 1 čajová lyžička bio kakaa
  • 1 bielok na zlepenie hríbikov

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 130 stupňov Celzia. Do misy nasypeme mandľovú múku, prisypeme cukor a premiešame. Potom pridáme bielky a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dva diely. Do jedného dielu urobíme jamku a do nej nasypeme kakao, ktoré do cesta dôkladne zapracujeme, aby vzniklo celistvé hnedé cesto.
  2. Pripravíme si dva plechy s papierom na pečenie. Zo svetlého cesta tvoríme ováliky podobajúce sa nôžkam hríbika a postavíme ich nastojato na jeden plech. Z tmavého cesta vytvoríme guľôčky, položíme ich na druhý plech a každú guľôčku z jednej strany stlačíme, aby vyzerala ako klobúčik hríbika. Potom natrieme vrchnú stranu nôžky bielkom a klobúčik k nej prilepíme. Hotové hríbiky poukladáme späť na plechy s papierom na pečenie a vložíme do rúry na 15 minút usušiť. 

 

Pečený vianočný čaj

Potrebujete:

  • 2 kg namiešaného čerstvého ovocia (jablká, hrušky, šípky - nemusia byť)
  • 1 hrnček namočených nesírených hrozienok
  • 1 hrnček kokosového cukru
  • 2 bio citróny
  • 2 bio pomaranče
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 ks celej škorice
  • 5 ks klinčekov
  • 1 ks badián

Postup:

  1. Najprv ovocie umyjeme, následne jablká a hrušky nakrájame na väčšie kusy a vložíme do pekáča, do ktorého ešte pridáme šípky, precedené hrozienka a ovocie posypeme cukrom. Citróny a pomaranče nakrájame na mesiačiky a takisto pridáme do pekáča. Kúsky ovocia posypeme škoricou a dochutíme škoricou, klinčekmi a badiánom.
  2. Obsah pekáča premiešame a rovnomerne rozmiestnime v nádobe. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia asi hodinu, kým ovocie nepustí šťavu. Ešte horúcou upečenou zmesou naplníme zaváracie poháre, ktoré uzavrieme viečkom. Uzavreté poháre na desať minút obrátime dnom nahor. Potom ich otočíme späť, necháme vychladnúť a v zapečatenom stave necháme vychladnúť. Podávame dve lyžičky zmesi na šálku zaliatu horúcou vodou.

Viac vianočných receptov nájdete na stránke doktora Davida Freja.


Tagy:
pečivo Vianoce David Frej vianočné recepty

2017-12-21 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia