Skladovanie pečiva je hotová alchýmia: Skúste túto metódu, pečivo bude vždy čerstvé!

Viete, ako skladovať vianočné pečivo? Pomôže jeden trik!
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-27 06:00:00

"Hlavné" vianočné sviatky máme za sebou, ostáva nám už len v pohode prežiť Silvester a Nový rok. Ostali vám dobroty, o ktoré sa musíte „postarať“ aby vaša niekoľko týždňová práca nevyšla na zmar? Pozrite sa, aké je to jednoduché!

Zákusky versus suché pečivo

Snáď je každému jasné, že medzi týmito dvoma dobrotami je obrovský rozdiel. Jedny vydržia takmer všetko, tie druhé je lepšie skonzumovať čo najrýchlejšie.

Základným prvkom, ktorý by ste ako pred Vianocami, tak po sviatočných dňoch mali mať, sú papierové krabice. Od topánok či od darčekov, zídu sa všetky. Krabice vyložte alobalom a poukladajte pečivo či zákusky. Dajte pozor nato, aby ste mali v jednej krabici vždy len jeden druh. „Skrýšu“ koláčikov vždy dobre zavrite, ak ich odkladáte na balkón, nemal by sa k nim dostať sneh či dážď. Bolo by po koláčikoch!

Tiež myslite nato, aby jednotlivé vrstvy boli poprekladané alobalom. Nestane sa, že sa vám vrchná vrstva bude drobiť na spodnú. Ani vám tak ľahko neopadne zdobenie medovníkov.

Osvedčené recepty na udržanie čerstvosti

  • Zákusky by sme mali dať do vzduchotesnej nádoby a vložiť do nej kúsky cukru
  • Ak chcete dať krémové zákusky do chladničky, uložte ich na vrchnú poličku a teplota by mala byť cca 8 stupňov Celzia
  • Ak máte radi vôňu koláčikov po celý deň, večer ich nenechávajte vonku. Radšej si pred spaním ešte jeden dajte a uložte ich do chladu
  • Osvedčený je aj kúsok chleba – ten nasaje do seba všetku vlhkosť, časom síce stvrdne, treba ho iba vymeniť
  • Ďalší babský recept hovorí o kúsku jablka, ktorý tiež udržuje pri tvrdšom pečive vlhkosť, preto pečivo nestvrdne

Mraziť, mraziť a ešte raz mraziť

Hovoríme o metóde, ktorá nie je nová, no môže sa vám zdať, že je veľmi účinná. A to veru je. Zmraziť môže tak „prebytočné“ koláčiky z Vianoc, tak aj „prebytočné“ cesto. V oboch prípadoch budete mať v mrazničke vždy sladké, takže nečakané návštevy si u vás vždy pochutia!

Pečivo skladované vo vzduchotesnej nádobe vydrží niekoľko týždňov, zmrazené od 3-6 mesiacov. Štvrť roka vydrží zmrazené cesto, to si vždy pred vložením do mrazničky označte, aby ste vedeli, koľko ho už skladujete.

Rovnako ako pri pečenom suchom pečive, ukladajte jednotlivé pečivá do nádob podľa druhu, aby sa chute nemiešali. Plastové nádoby sú prijateľné aj preto, aby sa vo vrecúškach pečivo nelámalo a nemali ste z neho drobky miesto chutných dobrôt.

Ak chcete prebytočné koláčiky do mrazničky dať čo najskôr, najprv ich nechajte vychladnúť, až potom ich ukladajte do nádob. Skondenzovaná voda by mohla uloženým koláčom urobiť šarapatu.

Rozmrazovanie by malo prebiehať pri izbovej teplote, nikdy nie rýchlejšie. Ak máte cesto na koláčiky, pracovať môžete aj s mierne sa roztápajúcim cestom, počítajte ale s tým, že cesto bude musieť byť v rúre o niečo dlhšie. 

Čítajte tiež: Najúčinnejší recept na pohladenie hrdla: Medicínsky zázrak, ktorý zlikviduje bolesti!

2016-12-27 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, goodhousekeeping.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia