Ohromujúce hviezdne divadlo: Má Supermesiac vplyv na naše zdravie?

Dajte si skontrolovať hladinu cukru v krvi!
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-14 11:45:00

Dnes večer sa každému z nás naskytne unikátne hviezdne divadlo. Na oblohe sa objaví takzvaný Supermesiac. Hoci voľným okom nespozorujeme, či je alebo nie je väčší ako bežný spln, obloha bude jasnejšia a "iná" ako v iné noci pri splne.

Takýto spln bol naposledy v roku 1948, ten najbližší nás podľa NASA čaká až v roku 2034. Ak ho teda nestihnete, prídete o naozaj zaujímavú udalosť. Snáď bude jasno a počasie nám bude priať.

Mesiac má špecifické miesto v našej kultúre už od pradávna. Koľuje o ňom viacero mýtov, údajne vplýva aj na naše zdravie. Rôzne fázy mesiaca pôsobia na nás inak, vždy sa nám „deje“ niečo iné. Ako to bude teraz, keď je Mesiac k Zemi bližšie ako inokedy? Máme sa obávať zdravotných komplikácií, alebo sa nestane vôbec nič?

Štúdie, ktoré sa v posledných rokoch zamerali na vplyv mesiaca – splnu na naše zdravie nepotvrdili nič závažné, neexistuje takmer žiaden dôkaz toho, že by mesiac ovplyvňovať náš život. Malá pravdepodobnosť, že niektorá z fáz mesiaca vplýva vznik srdcových infarktov, samovraždu, epileptické záchvaty tu je, no nie je markantná natoľko, aby sme sa báli.

Ovplyvňuje Mesiac naše zdravie?

Poďme sa pozrieť na to, aké závery priniesli jednotlivé štúdie, ktoré skúmali, či majú fázy mesiaca vplyv na naše zdravie.

  • Mesiac a epilepsia

Štúdia v časopise Epilepsy&Behavior z roku 2004 nepriniesla žiadnu súvislosť medzi epileptickým záchvatom a splnom mesiaca, hoci niektorí pacienti veria v to, že záchvat prišiel práve pre fázu mesiaca.

  • Mesiac a návšteva psychiatra

„Viera, že mesačný cyklus je spojený s nástupom a závažnosťou psychiatrických symptómov pretrváva už od stredoveku, uviedli v časopise ISRN Emergency Medicine v roku 2014.

Má táto fáma aj reálne základy?

Výskumníci pod vedením Varindera Parmara z Kráľovskej univerzity v Ontariu v Kanade hľadali súvislosť medzi splnom Mesiaca a návštevami psychiatra pacientmi v núdzových prípadoch. Skúmali návštevy psychiatrov na oddeleniach v období splnu po 6 hodinách, po 12 hodinách a po 24 hodinách pred a po splne. Snažili sa prísť nato, či existujú nejaké odchýlky medzi týmto období a „bežnými“ dňami, kedy je mesiac v inej fáze.

Aký bol záver?

12 hodín pred a po splne prišli k lekárovi viacerí pacienti s poruchou osobnosti a tí, ktorí potrebovali neodkladnú pomoc. Na druhej strane – pacientov s úzkostnými poruchami prišlo k doktorovi porovnateľne ako v bežné dni.

  • Mesiac a návšteva pohotovosti 

V roku 1996 sa uskutočnilo veľkú skúmanie toho, či na pohotovosť v rámci splnu Mesiaca príde viac pacientov ako v iné dni. Na 150 999 záznamov sa nepreukázalo, že by počas noci, kedy je mesiac v splne, prišlo s urgentným problém na pohotovosť viac ľudí.

  • Mesiac a chirurgické zákroky

Na priebeh či hojenie po chirurgických zákrokoch spln Mesiaca vplyv nemá, riziká sú rovnaké v každý bežný deň, bez ohľadu na fázy. Nie všetky štúdie však zatracujú takzvaný lunárny vplyv.

  • Mesiac a menštruácia

Tak ako poznáme fázy mesiaca, tak je všetkým ženám známy ich menštruačný cyklus. Má Mesiac vplyv na tento aspekt ženského života? Špekulácií je niekoľko, no dôkazov je veľmi málo.

Je známe, že menštruačný cyklus tak ako Mesiac má svoje fázy, ktoré vrcholia a tak ako sa fázy Mesiaca opakujú mesačne, tak aj menštruácia prichádza v určitých častiach kalendárneho mesiaca. Rozdiel je iba v tom, že ženský cyklus je závislý od dĺžky a načasovania. Priemer cyklu je 28 dní, pričom lunárny cyklus má 29,5 dňa.

Istá štúdia z roku 1980 ale priznáva menšie spojenie medzi fázami Mesiaca a ženským cyklom. To spojenie vychádzalo z toho, že u približne 40 % účastníčok z 312 prišla menštruácie pomalšie a to v priebehu 2 týždňov. Nie je to však tak veľká štúdia a tak markatný podiel žien, aby sme mohli vyhlásiť, že Mesiac ovplyvňuje náš menštruačný cyklus.

  • Mesiac a problémy so spánkom

Azda najčastejšie sa dáva do súvislosti spln a spánkové problémy. Na túto tému sa uskutočnilo viacero štúdií, pri ktorých výskumníci chceli potvrdiť alebo vyvrátiť tento mýtus.

Jedna z prvých väčších štúdií skúmala, či Mesiac dokáže ovplyvniť spánkový cyklus do takej miery, že budeme trpieť spánkovou depriváciou alebo poruchami, ktoré dokážu spôsobiť problémy so zaspávaním.

Po rokoch sa ale ukázalo, že overiť túto hypotézu nemožno, pretože na to nie sú žiadne dôkazy a ani overiteľné čísla.

V roku 2013 na sa malej skupinke približne 33 dobrovoľníkov zistilo, že spali menej, aj keď nevedeli, či je práve spln alebo v akej fáze je momentálne mesiac. Zistenia sú podľa výskumníkov považované za spoľahlivé, no vždy prídu ďalšie a ďalšie výskumy, ktoré zistia vždy niečo iné. Každopádne teda nevieme s určitosťou povedať, či má Mesiac nejaký vplyv na náš spánok. Každý to na sebe pozoruje inak.

Máme veriť mýtom?

Hovorí sa, že ak sa vám v sne stane niečo záhadne a nevysvetliteľné, máme tendenciu pozerať sa, či bol Mesiac v splne. Ak áno, máme „vysvetlenie“. Ak práve v splne nie je, považujeme to iba za akúsi náhodu.

Nech je to akokoľvek, príroda nám raz za čas pripraví hviezdne „predstavenie“, ktoré stojí zato si pozrieť. 

Čítajte tiež: 7 najhorších alkoholických nápojov, ktoré vám spôsobia ranné muky

2016-11-14 11:45:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, livesciene.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia