Nezanedbajte jesenné upratovanie: Tieto úkony spravte, aby ste boli zdravší!

Nezabúdajte na upratovanie aj na jeseň, čím tak ochránite svoje zdravie pred mikróbami.
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-05 18:10:00

K jari, ktorá je síce ešte ďaleko, neodmysliteľne patrí jarné upratovanie. Poumývame všetky okná, vyprášime koberce, matrace vyvetráme po dlhej a ukrutnej zime. Viete ale, že by podobné úkony mali spraviť aj na jeseň?

Z hľadiska zdravia je jesenné upratovanie podľa odborníkov oveľa dôležitejšie ako to jarné! Hoci je leto priaznivé na dlhé vetranie, rôzne čiastočky prachu sa usádzajú v kobercoch a na nábytku oveľa rýchlejšie. To predpovedá rôzne alergické reakcie či respiračné ochorenia. 

Pár tipov, ktoré uľahčia upratovanie

  • Otvorené okná dokorán

Vykurovacie obdobie je spätné s jeseňou asi ako popadané lístie zo stromov. Vonku začína byť o niečo chladnejšie a tak sa radiátory v bytovkách ale aj v domoch rozhorúčia naplno. Ruka v ruke s ním kráča aj vetranie, pretože to je potrebné na výmenu vzduchu a celkové osvieženie miestnosti. Vlhké a príliš prekúrené prostredie dáva možnosť premnoženiu plesní a baktérií, najmä v prípade, že nemáte kde sušiť bielizeň. 

Spolu s rozmnožovaní plesní a baktérií sa zvyšuje riziko vzniku alergických reakcií, respiračných infekcií, astmy, ekzémov a sennej nádchy.

Tip: Každé ráno pravidelne vetrajte, nechajte prevetrať paplóny, pretože baktérie milujú vlhké prostredie a zima im naozaj nerobí dobre.

  • Vyčistite koberce

Ak ste neuprednostnili počas stavby domu plávajúcu podlahu, určite aspoň v jednej miestnosti máte koberec. Prach a iné čiastočky sa „udupávajú“ do kobercov a predstavujú pre naše zdravie potenciálnu hrozbu. Preto by ste mali čo najviac vysávať a pred zimou svoje koberce aj vytepovať.

Isté štúdie dokonca naznačujú, že takmer 30 miliónov ľudí svoje koberce nikdy netepuje a nečistí, 84% ľudí to nepovažuje za potrebné. V kobercoch sa ale môžu objaviť baktérie E-coli, campylobaktery, či stafylococusy.

  • Vytepujte aj pohovku

Neraz sa stane, že svojou nešikovnosťou vylejete alebo niečo vysypete na svoju pohovku. Len málokto z nás po odsatí prebytočnej tekutiny uteká vziať saponát a vyčistí škvrnu. Nehovoriac o omrvinkách, ktoré tam natrúsime. To môže byť potenciálnym lákadlom pre hlodavce.

Preto venujte pohovke, a to nie len počas jesenného upratovania, dostatočne veľkú pozornosť a nezabúdajte na záhyby, na miesta pod matracmi, pri opierkach.

  • Dajte pozor na vlhkosť

V lete vlhkosti vzduchu až tak nevenujeme pozornosť, pretože sme takmer neustále na vzduchu a necítime potrebu riešiť, aká je vlhkosť v miestnosti. Vetráme viac ako dosť, preto ani nepomyslíme na živnú pôdu pre baktérie.

Ak nastane zmena ročného obdobia a pred nami sú dlhé a chladné dni, mali by sme si dať pozor na vlhkosť. Opäť si vytvorte pravidlá vetrania a kúrenia, aby sa izba nestala živnou pôdou rôznych škodcov. Rozvinúť sa môže alergia, zhorší sa vám dýchanie, zhoršiť sa môže aj chronická obštrukčná choroba pľúc.

Ústredné kúrenie často spôsobuje to, že vlhkosť vzduchu je v miestnosti nízka, preto máme vysušenú nosovú sliznicu, suché oči a iné nepríjemné záležitosti, ktoré náš život iba znepríjemňujú.

  • Ak už musíte bielizeň sušiť dnu...

...kúpte si odvlhčovač. Ak totiž v zime nemôžete sušiť bielizeň vonku či na balkóne, neostáva vám nič iné, iba sušiak alebo radiátor.

Vlhkosť sa neraz usádza v miestnosti, kde bielizeň máme a to je ďalší z predpokladov pre rozmnožovanie sa baktérií a plesní.

Aký je náš tip? Ak sušíte bielizeň v danej miestnosti, podľa možnosti otvorte okno, alebo si kúpte odvlhčovač, ktorý umiestnite do izby. Riešením je aj sušička bielizne.

  • Medzi stenou a nábytkom musí byť medzera

Hoci to znie ako nie príliš rozumná rada, vzduch by mal cirkulovať aj medzi nábytkom a stenou. Problém je to najmä v zime, kedy pri vetraní stretne studený vzduch z vonku a teplý z izby, začne sa zrážať a vytvorí vlhkosť. A to už je len krôčik od vytvorenia živnej pôdy pre rôzne spóry, plesne a nám hrozia respiračné ochorenia. 

Pre lepšiu cirkuláciu vzduchu odtiahnite pri upratovaní nábytok a nechajte si malú medzeru. 

Čítajte tiež: Koniec mýtu o cvičení: O takomto čase je najefektívnejšie!

2016-11-05 18:10:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia