Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obľúbený DEZERT, ktorý vznikol pôvodne zo ZVYŠKOV potravín: RECEPT na FIT tiramisu s minimom kalórií!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Snažíte sa o zdravý životný štýl a preferujete racionálnu stravu? Ak hľadáte ideálnu fitness pochúťku, dajte šancu odľahčenej verzii klasického talianskeho dezertu tiramisu, kde namiesto mascarpone použijete tvaroh či jogurt a namiesto klasických špaldové piškóty. 

Hovorí sa, že tiramisu má svoju vlastnú osobnosť a dá sa pripraviť na milión spôsobov. Klasické tiramisu sa vyrába namáčaním dlhých piškót do kávy a postupne sa na seba vrstvia tieto piškóty s ochuteným mascarpone, ricottou alebo nátierkovým maslom. Niekto do krému zašľaháva aj žĺtok. Navrchu nemôže chýbať horká čokoláda alebo kakao. Samozrejme, ako pri každom ikonickom dezerte, aj tu existuje množstvo variácií a na svoje si prídu tak gurmáni, ktorí nehľadia na výživové hodnoty, ako aj fitness maniaci rátajúci každú kalóriu. 

Čítajte tiež: Kontroverzná POTRAVINA, ktorá vznikla náhodou: Po tomto zistení prestanete TOFU nenávidieť!

S prihliadnutím na ľahkú a nadýchanú povahu tiramisu existuje tiež množstvo receptov s ovocím. Známa je napríklad aj verzia „ľadového tiramisu“, na prípravu ktorého sa používa kávová zmrzlina alebo „pizza tiramisu“ vyrábaná zo sladkého pizzového cesta zmiešaného s marcarpone. 

Pre tých, ktorí chcú ochutnať tiramisu s minimom kalórií, existuje niekoľko variantov tohto dezertu s nízkym obsahom tuku. Najčastejšie ide o tiramisu bez vajec a mascarpone. Používa sa najmä tvaroh, odtučnená ricotta, nízkotčný jogurt alebo šľahačka bez tuku. Niekto si dokonca vyrába vlastné cesto, ktoré použije namiesto tradičných piškót.

Odkiaľ pochádza tiramisu?

Dopátrať sa k skutočnému pôvodu tiramisu je celkom zložité a živo sa o tom diskutuje. Podľa niektorých zdrojov možno jeho vznik sledovať až do 17. storočia, píše everydayhealth.com. Vrstvený dezert podobný tiramisu vytvorili kuchári v talianskej provincii Toskánsko na oslavu návštevy veľkovojvodu Cosima di Medici v tomto regióne. Odtiaľ sa dostal do mesta Trevisa neďaleko Benátok, kde si rýchlo získal obľubu a stal sa ikonou mesta. Návštevníci regiónu, ktorí ho ochutnali, rozniesli informácie o jeho lahodnosti do celého sveta a stal sa základom jedálnička talianskych reštaurácií.

Obľúbený DEZERT, ktorý vznikol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí historici však považujú informácie o niekoľko storočí starom talianskom dedičstve za pritiahnuté za vlasy. Poukazujú na to, že hoci sú podobné vrstvené dezerty v Taliansku populárne už po celé storočia, tiramisu, ako ho poznáme, je pomerne čerstvou záležitosťou. Podľa jedného z historikov, ktorý študoval talianske kuchárske knihy, sa prvá zmienka o tiramisu objavila až v roku 1968.

Mnohí sa stotožňujú s názorom, že tiramisu v dnešnej podobe sa začalo vyrábať ešte neskôr, v 80. rokoch minulého storočia v reštaurácii Le Beccherie v Trevisi. Presná inšpirácia dezertu nie je známa, no vraj vznikol tak, že v reštaurácii im zostali zvyšky koláča a studenej kávy a z toho vzniklo prvé tiramisu. 

Tiramisu v doslovnom preklade z taliančiny znamená niečo ako „zdvihni ma“ alebo „vezmi ma hore“. Kým podľa romantikov to súvisí s priam nebeskou chuťou a štruktúrou tiramisu, praktici to vysvetľujú prítomnosťou silnej kávy v dezerte, ktorá dodáva energiu.  

Recept na fit tiramisu

Ingrediencie: 

  • 130 g špaldových alebo celozrnných piškót
  • 1 šálka silnej kávy
  • 750 g jemného tvarohu (ideálne skombinovať nízkotučný s polotučným) alebo nízkotučný jogurt (grécky)
  • trstinový cukor alebo stévia podľa chuti
  • 30 ml umu alebo 1/2 ČL umovej arómy

Postup: 

Na toto množstvo ingrediencií budete potrebovať tortovú alebo inú nádobu s priemerom cca. 20 cm. Uvarte silnú kávu a nechajte ju vychladnúť. Medzitým si vymiešajte krém z tvarohu, resp. nízkotučného jogurtu, trstinového cukru alebo stévie. Keď  je káva vychladnutá, pridáva sa do nej um, resp. umová aróma. Premiešajte. Dezert chutí lahodne aj bez umu, tak ho môžete pokojne vynechať. Potom namáčajte piškóty do kávy (len jemne, aby sa nerozmočili) a ukladajte do tortovej formy. Na vrstvu piškót natrite polovicu krému, pridajte ďalšiu vrstvu piškót namočených v káve a opäť vrstvu krému. Vložte do chladničky a nechajte stuhnúť. Nakoniec posypte kakaom alebo čokoládovými pilinami.

Viac o téme: ZdravieSladkosťReceptTiramisu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9