Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tieto jedlá pohladia srdce: RECEPTY na sladkosti, ktoré zabránia infarktu a hypertenzii

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chcete mať zdravé srdce? Doprajte mu takú stravu, ktorá ho ochráni pred chorobami! Zároveň tým uspokojíte svoje chuťové poháriky. A čo je lepšie, než ulahodiť najdôležitejšiemu telesnému orgánu a zároveˇm mlsnému jazýčku?

Jednoduchý tvarohový koláč 

  • 1 kg mäkký tvaroh
  • 30 dkg práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • 2 dcl mlieka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 5 polievkových lyžíc hrubej muky
  • Za hrsť hrozienok

Postup:

Všetky suroviny vymiešame do hladká na mixéri, nakoniec pridáme hrozienka, vylejeme na plech, pečieme pomaly pri 160-170 stupňoch. 

Čítajte tiež: Robia bežné lieky pravý opak? Zbavia nás zdravotných problémov, no za krutú cenu!

Tvarohový koláč "PERINKA" 

Cesto:

  • 6 vajec
  • 300 g práškového cukru /podľa uváženia alebo menej/
  • 1 dl mlieka
  • 1,5 dl oleja
  • 300 g polohrubej múky 
  • 1 prášok do pečiva 

Tvarohová plnka:

  • 2 kocky tvarohu (500 g) 
  • 1 kyslá smotana (250 g) 
  • 1 vanilkový cukor
  • 1,5 dl mlieka
  • 2 polievkové lyžice detskej krupice

Postup:

Cesto:

Štyri žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a mliekom kým nevznikne, pridáme olej a vyšľaháme. Primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a zľahka zapracujeme tuhý sneh zo 6 bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný, alebo papierom na pečenie pokrytý plech. 

Tvarohová plnka:

Z 1,5 dcl mlieka a 2 polievkových lyžíc krupice uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Vo väčšej miske vymiešame tvaroh s 2 žĺtkami, pridáme vanilkový cukor a kyslú smotanu. Potom primiešame vychladnutú krupicovú kašu. Tvarohovú zmes nanášame pomocou cukrárskeho vrecka do tvaru mriežky, vzniknú malé vankúšiky. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom (kto nie je veľmi "cukrový", nemusí.) 

Plnku oslaďte podľa chuti. Ja som pridala 1 PL práškového cukru, môže sa nastrúhať citrónová kôra z dobre umytého citróna. Ak nemáte po ruke cukrárske vrecko, môžete nanášať plnku do tvaru mriežky polievkovou lyžicou. Koláč pečieme pomaly v elektrickej rúre pri teplote 170 stupňov. 

Do boja s vysokým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tvarohová torta

  • 175 g hladká muka
  • 75 g kryštálový cukor
  • 75 g masla
  • 1 vajce
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva 

Plnka:

  • 500 g tvarohu (kapucin) 
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky 
  • 1,5 dl oleja
  • 2,5 dl mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vanilkový puding

Postup:

Sneh z 3 bielkov vyšľaháme a následne všetko spolu na tekutú masu. Múku, cukor, maslo, vajce a prášok do pečiva vymiešame na tuhú masu - dáme do tortovej formy. V predhriatej rúre krátko predpečieme cca 5 minút. Plnku vylejeme do tortovej formy, v ktorej je predpečené cesto. Pečieme pri 190 stupňoch, kým povrch nie je dohneda - predtým pichneme do cesta, či je dosť prepečene (pečie sa približne hodinu).

Pripravte si aj niečo, čo síce nie je sladké, no o to chutnejšie: 

Šalát z grilovanej zeleniny s horčicovým dresingom

  • 1 cukinu, pokrájanú na plátky
  • 1 pokrájanú žltú papriku
  • 1 baklažán, pokrájaný na plátky
  • 1 feniklovú buľvu, prekrojenú na osminky
  • 1 červenú cibuľa, prekrojenú na osminky
  • 16 čerešňových paradajok
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 roztlačený kúsok cesnaku
  • čerstvé vetvičky rozmarínu na ozdobenie

Dressing

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 2 lyžice posekaného rozmarínu
  • 1 lyžičku dijonskej horčice
  • 1 lyžičku tekutého medu
  • 2 lyžičky citronovej šťavy

Postup:

Všetku zeleninu okrem paradajok rozložíme na plech, olej premiešame s cesnakom a zeleninu pokvapkáme. Pečieme pod stredne rozohriatym grilom 10 minút alebo kým sa zelenina nezačne jemne pripekať. Vyberieme a dáme vychladnúť. Potom ju preložíme na misu.

Všetky ingrediencie na dressing premiešame a zeleninu zalejeme. Prikryjeme a chladíme 1 hodinu. Ozdobíme a podávame. Toto jedlo sa podáva studené, ale aj teplé. V takom prípade ohrejeme dressing a zalejeme upečenú zeleninu.

Šalát „GASPACCIO“

  • 2 ks surovej mrkvy
  • 2 petržleny
  • kúsok zeleru
  • 20 dkg postrúhaný tvrdý syr
  • 20 dkg diétnej salámy, alebo šunky podľa výberu
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica kečupu
  • 1 majonéza, alebo podľa uváženia biely jogurt
  • sterilizované uhorky – pridať podľa chuti

Postup:

Všetky ingrediencie najemno nakrájajte, pridajte 2 strúčiky roztlačeného cesnaku, 1 malú pretlačenú cibuľku, štipku majoránky. Nechajte stáť v mise aspoň 1 hodinu.

Zdravá strava je pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Šalát z cvikly, špenátu a klíčkov

  • 100 g mladých špenátových lístkov
  • 75 g klíčkov lucerny – altalfa
  • 4 menšie uvarené cvikly, pokrájané na osminky
  • 2 pokrájané zelerové stopky

Dressing

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1,5 lyžice cesnakového octu
  • 1 roztlačený strúčik cesnaku
  • 2 lyžice tekutého medu
  • 1 lyžica pokrájanej pažítky

Postup:

Špenátové lístky aj klíčky dáme do veľkej misy a premiešame. Pridáme pokrájané zelerové stopky a opäť premiešame, pridáme pokrájanú cviklu a dôkladne premiešame.

Pripravíme si dressing. Zmiešame olej, vínny ocot, cesnak, med a pokrájanú pažítku. Dressingom prelejeme šalát a ihneď podávame.

TIP: klíčky lucerny dostanete kúpiť vo väčších supermarketoch, ak ich nemáme, môžeme použiť aj fazuľové, alebo sójové.

Do šalátu môžete primiešať dieliky 1 veľkého pomaranča, čo mu dodá sviežosť. Ak chcete, môžete nahradiť cesnakový vínny ocot inak ochuteným olejom, napr. čili, alebo bylinkami.

Šalát z fazule, avokáda a paradajok

  • 1 šalát lollo rosso – kučeravý
  • 2 zrelé avodáda
  • 2 lyžičky citronovej šťavy
  • 4 stredne veľké paradajky
  • 1 cibuľa
  • 175 g zmesi fazule z konzervy, odkvapkanej – t.j. 2 hrnčeky

Dressing

  • 4 lyžice olivového oleja
  • zopár kvapiek čili oleja
  • 2 lyžičky cesnakového vínneho octu
  • štipku krupicového hnedého cukru
  • štipku čili korenia
  • 1 lyžičku petržlenovej vňate

Servírovaciu misu vystelieme listami šalátu. Ostrým nožom pokrájame avokádo na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na jemné kolieska pokrájame paradajky a cibuľu. Naaranžujeme na misu, v strede necháme voľné miesto. Fazuľu rozložíme doprostred misy a vyšľaháme všetky prísady na dressing.

Avokádo plnené krevetami

Na grilované krevety:

  • 100 ml olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g mrazených kreviet
  • soľ

Na omáčku: 

  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 2 až 3 kvapky tabasca (nemusí byť)
  • viazaničku čerstvej pažítky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Do malej misky z varného skla dáme olivový olej, do ktorého pridáme cesnak pokrájaný na tenké plátky a štipku soli. Rúru vyhrejeme na 180 °C, vložíme do nej misku s olejom a necháme ho dobre rozohriať.

Krevety nerozmrazujeme, iba ich opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Vložíme ich do misky s rozpáleným olejom a v horúcej rúre opekáme 5 minút. Potom ich vyberieme odkvapkať na kuchynský papier a necháme vychladnúť.

V miske spolu zmiešame kyslú smotanu s prelisovaným strúčikom cesnaku, olivovým olejom, citrónovou šťavou a pár kvapkami tabasca. Pridáme pažítku nakrájanú nadrobno, soľ a čerstvo pomleté korenie podľa chuti.

Umyté a osušené avokádo prekrojíme na polovice. Do otvoru po kôstke dáme smotanovú omáčku a na ňu poukladáme vychladnuté krevety. Dozdobíme pažítkou pokrájanou na dlhšie kúsky, šalátom frisée a mesiačikom pomaranča. Podávame vychladené. Vhodným nápojom je biele víno.

Viac o téme: SrdcePotravinyJedloReceptyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9