Mýty o opaľovacích krémoch, ktoré prekvapia: Spáliť sa dá aj cez oblečenie!

Niektoré mýty o opaľovaní a opaľovacích krémoch vás prekvapia. Dá sa spáliť aj cez oblečenie?
Zdroj: Thinkstock.com
2016-07-07 23:00:00

O mýtoch pri opaľovaní sa toho napísalo už veľa. Mali by sme sa chrániť aj v tieni, ak máme tmavú pokožku nehrozí nám spálenie, s najvyšším SPF-kom môžem byť na slnku neobmedzene dlho. Niečo pravda je, niečo je naopak hlúposť. Vybrali sme pre vás päť najväčších mýtov, ktoré vás prekvapia.

 

  • Cez oblečenie sa predsa nemôžeme spáliť

To nie je celkom pravda. Ľudia s extrémne citlivou pokožku sa dokážu aj napriek ochrane v podobe oblečenia spáliť si pokožku. Podľa odborníkov je v týchto prípadoch oblečenie rovné ochrannému faktoru šesť. Ak trpíte citlivou pokožkou, doprajte jej dostatočnú ochranu a bez opaľovacieho krému neodchádzajte z domu. 

  • Krém, ktorý budem celú dovolenku nosiť v plážovej taške, vydrží aj ďalšiu dovolenku

Rozhodujúci je samozrejme dátum spotreby. To, či používať alebo nepoužívať krém po záruke je na rozhodnutí každého z nás. Pokožku v takomto prípade vystavujeme stále rovnakým škodlivým lúčom a to, či je alebo nie je krém dobrý je pre ňu rozhodujúci. Nevhodným krémom si neprivolávame iba nebezpečné spálenie pokožky, koža môže reagovať aj alergiou. 

Rovnaký problém môže nastať aj pri krémoch, ktoré počas dovolenky nosíme denno-denne v plážovej taške. To, že ho chránime pred lúčmi v taške ešte neznamená, že ho chránime aj pred pokazením. Teplo mu totiž neprospieva, pretože ochranné látky znižujú svoju účinnosť a teda aj napriek tomu, že sa natrieme, ochrana našej pokožky je nedostatočná.

  • Existujú predsa krémy s vyšším SPF ako 50!

Ochranný faktor, ktorý sa uvádza na prípravkoch vyjadruje, ako dlho môžete byť na slnku, pričom viete, že vaša pokožka je plne ochránená. Záleží to od fotoypu pokožky a podľa toho, ako rýchlo by ste sa na slniečku opálil nebyť ochrannej vrstvy krému. Teda ak sa vaša pokožka opáli za 10 minút, krém s SPF 50 ju udrží chránenú 50x dlhšie.

Opaľovací krém s SPF 50 prepustí do kože 1/50 UVB žiarenia, čo znamená, že blokuje 98% lúčov, aby do pokožky neprenikli. Rozdiel medzi krémom s SPF 50 a napríklad s SPF 80 je v blokovaní iba niekoľkých desatín percenta lúčov. Takže to neznamená, že ak použijete opaľovací krém s SPF 80, doprajete telu viac ako štvornásobne vyššiu ochranu.

  • Opálenie zlepšuje moju pokožku, mám ju menej aknóznu

UVA žiarenie má síce protizápalový efekt, preto je vhodný na liečenie aknóznej pleti. Tento fakt sa využíva v dermatológii. Žiarenie, ktoré používajú dermatológia neobsahuje aj UVB žiarenie, ktoré je zložkou slnečného žiarenia a naša pokožka sa opaľovaním týmto lúčom vystavuje. UVB žiarenie je však zodpovedné za upchávanie pórov a je pôvodcom vzniku takzvaného solárneho akné.

  • Stačí, ak sa natriem krémom až na pláži

To určite nestačí. Natrieť by sme sa mali pol hodinu predtým, ako vyjdeme von na slniečko. Krém totiž musí do pokožky vsiaknuť, aby sa naplno mohol rozbehnúť proces ochrany pokožky.

Natrieť sa krémom by sme nemali zabúdať aj pri bežných činnostiach, nie iba pri dovolenkovom výlete na pláž. Chrániť by sme sa mali počas celého roka. Opáliť sa môžete pri šoférovaní, pri celodennom sedení pri okne, ale aj pri najbežnejších činnostiach vonku. Iste, neznamená to, že sa počas celého roka máme nosiť v kabelke opaľovací krém. Stále častejšie sa stretávame s tým, že krémy či make-upy obsahujú ochranné faktory.

Iné zaujímavosti o opaľovaní

  • Mokrá pokožka sa spáli rýchlejšie – môžu zato kvapky vody a celkovo vlhká pokožka, ktorá prepúšťa UV lúče rýchlejšie a tak sa pokožka spáli rýchlejšie.
  • Pohyb opálenie urýchľuje – príjem väčšieho množstva kyslíku a rýchlejšia látková premena majú za následok vyššiu produkciu melanínu a tým aj rýchlejšie opálenie.
  • Slnko môže za vznik herpesov – nemusí to byť pravidlo, avšak slniečko niekedy dokáže podráždiť a podnietiť k aktivite vírus, ktorý je za herpes zodpovedný.

Čítajte tiež: Nebezpečenstvá číhajúce v otvorených vodách: Riziká, o ktorých by ste mali vedieť!

2016-07-07 23:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia